31 Μαΐ 2021

«Η Αμοργιανή Μαστοριά»




Με μεγάλη μας χαρά ανακοινώνουμε το Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» που διοργανώνει το Μιτάτο της Αμοργού από τις 11 έως τις 15 Οκτωβρίου 2021 στην Αμοργό. 

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η ανάδειξη της τέχνης της ξερολιθιάς μέσα από την εμπειρία των ντόπιων μαστόρων, η διδασκαλία της σε νεότερους επαγγελματίες (οικοδόμους, παραγωγούς κλπ) αλλά και η παρουσίασή της στο ευρύτερο κοινό, με έμφαση στους μαθητές και τη νεότερη γενιά εν γένει. 

Ο συνολικότερος στόχος της δράσης είναι η εξοικείωση του κοινού με τις ξερολιθικές κατασκευές και την πολυδιάστατη σημασία τους, καθώς και την ανάγνωση του ανθρωπογενούς νησιωτικού τοπίου, όπως έχει διαμορφωθεί από αυτές.

 Η τέχνη της ξερολιθιάς, η κατασκευή δηλαδή με λίθους χωρίς κανένα συνδετικό υλικό (εν ξηρώ), έχει εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 2015, ενώ το 2018 εγγράφηκε και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO, 2003). 

Τα δύο αυτά ορόσημα υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα της τέχνης της ξερολιθιάς και τη διεθνή αναγνώρισή της ως πολιτισμικό στοιχείο που οφείλουμε να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε.

 Η Αμοργός αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα νησιού των Κυκλάδων όπου η παράδοση και η τουριστική ανάπτυξη συνυπάρχουν αρμονικά. 

Πολλά στοιχεία της τοπικής παράδοσης επιβιώνουν ακόμα στο νησί και αποτελούν σημαντικό κομμάτι του τουριστικού προϊόντος. Εξέχουσα θέση κατέχει το δίκτυο μονοπατιών, με τον περιπατητικό τουρισμό να συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία του νησιού. 

Σε αυτά τα πλαίσια, η προστασία και ανάδειξη του Αμοργιανού τοπίου, με το πλήθος μονοπατιών, αναβαθμίδων (χτιών), τοίχων, αγροτικών κτισμάτων, μύλων και πηγών, αποτελεί κύρια προτεραιότητα. 

Από την άλλη πλευρά, ο άνυδρος και βραχώδης χαρακτήρας του νησιού επέβαλε στο παρελθόν τη δημιουργία αναβαθμίδων για την επιβίωση των κατοίκων του.

 Η εγκατάλειψη της πρακτικής αυτής έχει ήδη ορατά αποτελέσματα, με τη σταδιακή ερημοποίηση του τόπου, την αδυναμία συγκράτησης υδάτων και εδάφους αλλά και το κατά τόπους κλείσιμο των μονοπατιών. 

Συνδυάζοντας τις παραπάνω παραμέτρους, κρίνεται απαραίτητη η ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των αρχών ως προς τη σημασία της διατήρησης και ανάδειξης της τέχνης της ξερολιθιάς, η αναγνώριση της αξίας των «πετράδων» και η συνέχιση της δραστηριότητάς τους. 

 Το Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» θα κινηθεί σε τρεις άξονες.

 Ο πρώτος άξονας θα αφορά στις εργασίες αποκατάστασης τμήματος αναλημματικών τοίχων εκατέρωθεν του σηματοδοτημένου μονοπατιού 4, σε κόμβο του έξω από το χωριό Στρούμπος στην περιοχή της Λαγκάδας. 

Ο δεύτερος άξονας θα πραγματοποιηθεί στο πεδίο και θα περιλαμβάνει το πρακτικό κομμάτι του Εργαστηρίου Ξερολιθιάς που θα διεξαχθεί από τις 11 έως τις 15 Οκτωβρίου 2021 και θα αφορά στις κυρίως εργασίες αποκατάστασης των ξερολιθικών κατασκευών στη θέση που αναφέρθηκε παραπάνω. 

Οι εργασίες θα καθοδηγούνται από τρεις ντόπιους μάστορες και θα υλοποιούνται με τη συνδρομή των μαθητευόμενων εργατών/συμμετεχόντων.

 Στις εργασίες θα παρευρεθούν και οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αμοργού, στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής. 

Ο τρίτος άξονας θα περιλαμβάνει το θεωρητικό κομμάτι του Εργαστηρίου Ξερολιθιάς, με ομιλίες από προσκεκλημένους ομιλητές, ειδικούς στους τομείς της ξερολιθιάς, των παραδοσιακών τεχνών και των αναβαθμίδων. 

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν τις απογευματινές ώρες και θα είναι ανοιχτές στο κοινό. Παράλληλα, προβλέπεται η παρουσίασή τους και στο Γυμνάσιο-Λύκειο Αμοργού, κατά τη διάρκεια σχολικών ωρών. 

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας: info@mitato-amorgos.com | +30 6932 889003 (Μαρία) | +30 6944 326036 (Σεμέλη) 

 Το Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αμοργού. 

Πηγή : http://mitato-amorgos.com/

to synoro blog

Σίκινος-Κι όμως είναι είδηση: Απέκτησε…ΤΑΞΙ το νησί!!!


Ενα ευχάριστο και μάλιστα πρωτότυπα ευχάριστο νέο,. μας έρχεται από το νησί της Σικίνου μας!! Η είδηση είναι… ότι υπάρχει πλέον ΤΑΞΙ στο νησί!!! 

Και μπορεί για τα περισσότερα νησιά της Χώρας αυτό να είναι δεδομένο, σε κάποια μικρότερα νησιά μας όμως-της τάξης των 260 ατόμων, όπως η Σίκινος σύμφωνα με την απογραφή του 2011- η απόκτηση ΤΑΞΙ στο νησί αποτελεί πλέον είδηση!!! 

Το Syrospress.gr, εντόπισε τον ιδιοκτήτη του μοναδικού ΤΑΞΙ στο νησί, κ. Γεώργιο Δρόσο και μίλησε μαζί του για το πως έχουν τα πράγματα και μας μετέφερε την εικόνα! “Ναι πράγματι, η Σίκινος απέκτησε το δικό της ΤΑΞΙ. Δόθηκαν δύο άδειες αλλά μέχρι στιγμής είναι ΕΝΑ το ΤΑΞΙ.

 Για άλλους είναι δεδομένο για εμάς εδώ όχι. Μέχρι τώρα είχαμε το λεωφορείο μόνο, που και αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει.”

 Σε ερώτησή μας για το πως πηγαίνει η κίνηση και τα δρομολόγια του ΤΑΞΙ στο νησί πήραμε την εξής απάντηση χαμογελώντας, που πράγματι δεν περιμέναμε!! “Δεν υπάρχουν κορίτσι μου πελάτες στο νησί!!! 

 Μία κούρσα έχει κάνει το ΤΑΞΙ κι αυτή στα 6 ευρώ!!!” Ας ελπίσουμε το καλοκαιράκι η Σίκινος να γεμίσει από κόσμο και τουρίστες και να βγουν και τα σπασμένα του χειμώνα, γιατί είναι ένα πανέμορφο νησί!! Χαιρετισμούς στον κ. Γιώργο που μας διαβάζει αλλά και στους υπόλοιπους 259 κατοίκους στο Κυκλαδίτικο νησί!!! 

Πηγή : https://syrospress.gr/

to synoro blog

Οι κεραμίστες του Αιγαίου σε μία έκθεση στο Μοναστηράκι


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΛΙΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΑΙΓΑΙΟ» ΣΤΟ MON COIN STUDIO ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 100 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΠΟ ΚΕΡΑΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ. 

Μάνος Νομικός


Η τέχνη της κεραμικής βρίσκεται στην καρδιά και ψυχή των Ελλήνων από αρχαιοτάτων χρόνων. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μία μεγάλη άνθιση, με πολλούς νέους κεραμίστες και εργαστήρια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. 

Κάποιοι θα μιλήσουν για hype της εποχής, όπου σε ένα χρόνο κάποιοι θα βαρεθούν τον πηλό και θα αναζητήσουν νέα χόμπι. Ακόμα και έτσι, η δουλειά και τα έργα των ελλήνων κεραμιστών είναι πραγματικά εντυπωσιακή σε μαστοριά, έμπνευση και όγκο. 

 Το MON COIN Studio στο Μοναστηράκι (Θησείου 7) άνοιξε πριν από ένα χρόνο από την κεραμίστρια Eleonore Trenado – Finetis και έχει αγκαλιάσει την κεραμική και άλλες μορφές τέχνης, ενώ στο Κουκάκι και στην οδό Ερεχθείου υπάρχει και ένα δεύτερο MON COIN που λειτουργεί κυρίως σαν design κατάστημα. Για τους επόμενους δύο μήνες (19 Μαΐου έως 21 Ιουλίου) παρουσιάζει μία έκθεση σε δύο μέρη και τίτλο «ΑΙΓΑΙΟ». 



Περισσότεροι από 100 κεραμίστες και εργαστήρια από όλη την Ελλάδα παίρνουν μέρος στην ομαδική έκθεση με θέμα το Αιγαίο, τον πολιτισμό και τα χρώματά του. 

Από το παραδοσιακό στο σύγχρονο, μία πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα σύμπραξη της κεραμικής σκηνής και τέχνης της χώρας μας. 

 Από τις 19 Μαΐου μέχρι και τις 19 Ιουνίου, έργα από κεραμίστες και εργαστήρια νησιών του Αιγαίου και από τις 21 Ιουνίου μέχρι και τις 21 Ιουλίου με έργα από κεραμίστες και εργαστήρια από την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κέρκυρα.

 Το πρώτο μέρος έχει ήδη ξεκινήσει με κεραμίστες από το Αιγαίο και από εκεί παίρνουμε φωτογραφίες από τα υπέροχα έργα της έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟ». MON COIN Studio, Θησείου 7, Μοναστηράκι Tηλ: 210 3217806 - Ώρες: 10:00-18:00 


Καλλιτέχνες του Αιγαίου

Κεραμίστες:

Αποστολίδης Γιάννης, Peristeriona, Βλαντονόπουλος Γιάννης, Βογιατζή Μίκα, Γαμπιεράκης Γιώργος, Γεωργούλης Γιώργος, Γιάννακα Κατερίνα, Δαλαμβέλας Γιώργος,  Δεσύπρη Μάρα, Ιωσηφέλλη Δέσποινα, Ταμπουλχανα Μαρίσσα, Yria Ceramics, Φτούλης Γιάννης + Σταμάτης, Κοκτσίδου Σοφία, Ροδίου Μάγδα, Ρόδιος Νίκος, Λιμπερίδης Δημήτρης, Παπατζανάκης Νούφρης, Ντερρ Κορίνα, Καρνάκης Σταυρός, De Paoli Nicola, Ea Ceramics, Λιμπερτάς Μανώλης, Κοκτσίδου Σοφία, Κουβδής Δημήτρης, Λάμπρου Έλενα, Λεμονής Αλέξανδρος, Λεμονής Φρατζέσκος, Μάμιδας Κωνσταντίνος, Μανουσάκη Αλεξάνδρα, Μάρκου Δήμητρα, Μιχαηλίδου Άρτεμις, Μπίντα Σαμπρίνα, Νεοφύτου Κώστας, Ατσόνιος Αντώνης, Κεραμικά Μπαϊράμης, Kymbe Ceramica, Marshard Todd, Nassos Keramik, Κεραμικά Κοντορούδας, Γιαννέτα Ασπασία, Καλογήρου Αντώνης, Κάπος Δημήτρης, Λεμπέσης Γιάννης, Ποδότας Γιάννης, Ροκανάς Σπύρος, Σταμάτης Δημήτρης, Σταμάτης Στέλιος, Χατζηνικόλακη Μαρία, Χρυσόγελος Κωστής.

Εικαστικοί:

Βενιός Γιώργος, Βεργαδής Νίκος, Ζαλώνη Στέλλα, Ιωαννίδη Ελένη, Παναγάκη Ντένια, Έλενα Βότση.


Καλλιτέχνες από την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κέρκυρα

Κεραμίστες:

3some Ceramics, Evigeo, Kyko, Willis Christine, Akron Aoton, Ανετόπουλος Βαγγελης, Βαβάτσης Γιώργος, Βήχου Αννα, Βογιατζής Γιάννης, Δραπανιώτου Μίρκα, Ζιρήνη Μυρτώ, Ζώης Γιάννης, Καλογιαννίδης Diane, Κατσιλιέρης Ανδρέας, Κοροπούλη Χαρούλα, Κούτρου Βούλα, Κυριακίδη Λώρα, Λατούφη Κατερίνα, Λιαρμακοπούλου Χρύσα, Λυκοπούλου Μυρτώ, Μάκαρη Ρένα, Μαρινόγλου Μαρία, Μαρνιέρου Έλενα / Lespagney Eric, Meleniou Maru, Μενεγής Ελευθέριος, Μεταξά Ρένα, Μοσχοπούλου Πορφυρία, Μπούμη Νίκη, Ξενάκη Μελίνα, Παλλές Αντώνης, Πάλτογλου Εύχαρις, Πανοπούλου Κάλλια, Πανουσόπουλος Χάρης, Πανταζέλου Τίνα, Παπαδοπούλου Αγγελική, Πρωτόπαπα Νίκη, Σκλαβενίτης Νίκος, Τότσικα Ράνια, Τρίχας Γιώργος, Τσεχελίδης Γιώργος, ΥΦΗ Ceramics, Χανιώτη Αθηνά, Χήναρη Κίκα, Χριστόπουλος Ηλίας, Μαρία Λιναρδάκη.


Εικαστικοί:

A Totem Fur Elita, Amalthea Athens, Delta Kappa Design, Gracious Greece, Lanamouss, Raymond Marc, Αναστασοπούλου Αλεξάνδρα, Βερούκη Παυλίνα, Εγγλέζου Λένα / Art Lab, Ζαν-Στεφαν Design, Κορδέλλα Μαρια, Μαγκανιώτης Αλέξανδρος, Μυρογιάννη Μαργαρίτα, Ξύδας Βάνιας, Παυλάκη Γιώτα, Ρίζου Μαριέλλα, Σταμάτη Ελευθερία, Στρουμπούλη Αλίκη, Τιλελής Γιώργος.


Πηγή: https://www.athensvoice.gr/
to synoro blog

30 Μαΐ 2021

Στην λίστα με τα «Ταξίδια» που επιστρέφουν σήμερα 30/5 με την «Καθημερινή» η Σέριφος


Έτοιμοι να ταξιδέψουμε! Τα «Ταξίδια» ανασχεδιάστηκαν, μεγάλωσαν και επιστρέφουν θριαμβευτικά την Κυριακή 30/5 και κάθε μήνα για να γίνουν ο πιο πολύτιμος οδηγός στις εξορμήσεις μας στην Ελλάδα και τον κόσμο.

 Η νέα εποχή μας βρίσκει στην Προβηγκία να δοκιμάζουμε τα πιο φίνα και εκλεκτά ροζέ στους αμπελώνες και τα οινοποιεία της. Με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων λειτουργίας του μυθικού ξενοδοχείου Le Sirenuse ανακαλύπτουμε το κοσμοπολίτικο Ποζιτάνο και την ακτή του Αμάλφι. Ξεκλειδώνουμε τα μυστικά της Μάνης ποδηλατώντας για 100 χιλιόμετρα, από την Καλαμάτα έως την Αρεόπολη. 

Οργανώνουμε τα πρώτα σαββατοκύριακα «ελευθερίας» σε Ύδρα, Τζια, Σέριφο, Κύθνο, Άνδρο και εξερευνούμε την Ήπειρο σε ένα χορταστικό road trip όπου το υγρό στοιχείο και η φύση έχουν τον πρώτο λόγο.

 Επιλέγουμε glamping και βιώνουμε μια διαφορετική εμπειρία διαμονής σε μοναδικά τοπία της Ελλάδας και του εξωτερικού με ανέσεις ξενοδοχειακού δωματίου.

 Δίνουμε το λόγο στους ειδικούς και μαθαίνουμε από πρώτο χέρι για ποιο λόγο η υπερπροσωποποίηση εδραιώνεται ως η κυρίαρχη τάση στον τουρισμό πολυτελείας. Όλα όσα χρειαζόμαστε για να εμπνευστούμε, να ονειρευτούμε, να ταξιδέψουμε έρχονται στο τεύχος Ιουνίου των ανανεωμένων «Ταξιδιών». 

Πηγή : https://www.kathimerini.gr/

to synoro blog

Ένας 77χρονος από την Τήλο κάνει τον κόσμο μας πιο όμορφο


Ο Γιάννης Μανουσάκης δώρισε το σπίτι του σε ορφανοτροφείο και δεν σκοπεύει να σταματήσει εκεί.

«Πολλές φορές, είμαι αλληλέγγυος, το 'χω στο αίμα μου. 

Όπου υπάρχει πόνος, αρρώστια, έλλειψη χρημάτων, να δώσουν το ενοίκιο, να πάρουν τα φάρμακά τους. Πολλοί τα γυρίζουν πίσω, πολλοί δεν τα γυρίζουν.

 Πηγαίνω και στους ηλικιωμένους κάθε εβδομάδα, τους κάνω παρέα, τους ρωτώ τι ανάγκη έχουν.

 Και δεν πειράζει, φτάνει να κάνω το καλό. Η μάνα μου ήταν έτσι σε ένα χωριό της Σητείας, ο πατέρας μου γεωργός έβγαζε απ' όλα, κι η μάνα μου η Δέσποινα, έδινε. 

Πηγαίνω και βοηθάω εθελοντικά τους αγρότες, τους τσοπάνηδες, μαθαίνω στους νέους τα μελίσσια. Κάνω τον καθηγητή, (γέλια) να γίνουν μελισσουργοί». 

Αυτά τα λόγια ανήκουν στον Γιάννη Μανουσάκη από την Τήλο που δεν σταματά να κάνει τον κόσμο μας πιο όμορφο με τις πράξεις του. 

 Ο 77χρονος συνταξιούχος μίλησε στη Ροδιακή και έκανε -επιτέλους- την ιστορία του γνωστή. Όπως λέει, υπήρξε ναυτικός και ταξίδεψε σε Ατλαντικό, Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό για 17 χρόνια, δουλεύοντας ως πρώτος μάγειρας. Σήμερα, ζει από τη σύνταξη του ΝΑΤ μαζί με την σύζυγό του. 

Τι έκανε ο Γιάννης Μανουσάκης; Δώρισε το σπίτι του στο Ορφανοτροφείο Θηλέων Ρόδου, αγόρασε ένα εξάρτημα 6.700 ευρώ για να λειτουργήσει ο τομογράφος στο νοσοκομείο, έδωσε 37.400 ευρώ για την αγορά δύο κλινών ΜΕΘ με όλο τον εξοπλισμό και σκοπεύει να δώσει άλλα 10.000 ευρώ για να πιάσουν, όπως λέει, τόπο στην υγεία.

«Ήθελα τα χρήματα που μάζεψα από τη θάλασσα να πιάσουν τόπο, στο χώρο της υγείας. Και το σπίτι μου, εδώ στο Μεγάλο Χωριό της Τήλου, το 2011 το δώρισα στο Ορφανοτροφείο Θηλέων της Ρόδου, με συμβολαιογραφική πράξη να ‘ρχονται τα παιδιά και να μένουν όταν πεθάνω.

 Έκανα με τέτοιο τρόπο τη συμβολαιογραφική πράξη, ώστε να μην βρεθεί κανείς να το πουλήσει, να το χαίρονται τα παιδιά, αφού δεν κάναμε δικά μας τέκνα». Πώς αισθάνεται ο ίδιος γι’ αυτό; 
«Εγώ έτσι που μου μιλάνε όλοι τώρα αισθάνομαι σαν να κέρδισα λαχείο με 50 εκατ. ευρώ. Κι άλλοι τα κάνουν. Με θέληση γίνονται όλα. 
Όσο είμαι στη ζωή και υπάρχει η δυνατότητα, θα είμαι αρωγός». 

Πηγή : https://provocateur.gr/

to synoro blog

Ο θαυμαστός κόσμος των ορχιδεών στις Κυκλάδες ..οι ορχιδέες της Σερίφου


Ο θαυμαστός κόσμος των ορχιδεών στις Κυκλάδες είναι ένας κόσμος που γεννά ακόμη μυστήριο. Η εντυπωσιακή βιοποικιλότητα των νησιών μας δείχνει έναν χλωριδικό πλούτο που περιλαμβάνει, μόνο στις Κυκλάδες, 9 από τα 19 γένη ορχιδεών και 90 από τα 193 είδη ορχιδεών που απαντώνται στην Ελλάδα. 
Ολόκληρη η Σέριφος καλύπτεται απο μια εναλλαγή φρυγάνων και παλιών χωραφιών που την άνοιξη μοιάζουν σαν φυσικά λιβάδια 
Οι βιότοποι αυτοί είναι κατάσπαρτοι απο άγριες ορχιδέες αν και η ποικιλία των ειδών δεν ειναι πολύ μεγάλη οι ορχιδέες συνιστούν ενα ενδιαφέρον μέρος της χλωρίδας της Σερίφου
Δείτε τον Σύνδεσμο

Από αυτά, τα 6 γένη (και 70 είδη) απαντώνται και στην γειτονική μας  Σύρο. 

Αυτή την ανάγνωση του κυκλαδικού τοπίου μάς προσφέρει μια πολύτιμη νέα έκδοση που συνέγραψαν ο δασοπόνος Νίκος Καΐλης και ο δασολόγος Κωνσταντίνος Καταγάς σε μια προσπάθεια να αναδείξουν την αξία του οικοτόπου, με όλη την υπεραξία που μπορεί να έχει αυτή η διάσταση για την κατανόηση της πολυπλοκότητας του φυσικού και πολιτιστικού αποτυπώματος των Κυκλάδων. 

 Η μελέτη τους, αποτυπωμένη πλέον σε μια πλούσια εικονογραφημένη έκδοση (με τίτλο «Ορχιδέες. Σύρος, Κυκλάδες»), είναι μια πύλη γνωριμίας, κατανόησης και ευαισθησίας. Διαβάζοντας μαθαίνεις πολλά. 

Η ορχιδέα είναι είδος προστατευόμενο και απειλούμενο, γι’ αυτό και οι συγγραφείς του βιβλίου μάς υπενθυμίζουν ότι βλέπουμε και θαυμάζουμε αλλά δεν κόβουμε ποτέ. 

Είναι ένα είδος με πολύπλοκο βιολογικό κύκλο και ανάπτυξη που εξαρτάται από έντομα και μύκητες. Στη σελίδα 40 του βιβλίου υπάρχει μια εξαιρετική περιγραφή του τρόπου με τον οποίο η ορχιδέα, μιμούμενη το θηλυκό έντομο, ξεγελάει και παρασύρει τα αρσενικά έντομα ώστε να διευκολυνθεί η αναπαραγωγή της. 

Αλλά όλα αυτά δεν είναι μόνο για ειδικούς. 

Διότι πέραν της ομορφιάς αυτού του άγριου λουλουδιού που στην Ελλάδα δεν καλλιεργείται ακόμη (όσα βλέπουμε στα ανθοπωλεία είναι εισαγόμενα), αντιλαμβανόμαστε τον σύνθετο τρόπο με τον οποίο καλούμαστε να προσεγγίσουμε (και να χαρούμε) έναν τόπο, και συγκεκριμένα τη Σύρο. Αυτό το διεσταλμένο βλέμμα πάνω στο σύνθετο αποτύπωμα ενός νησιού με τόσο ισχυρή πολιτισμική ταυτότητα έρχεται να υπηρετήσει μια ευρύτερη ανάγκη συσχετισμού με το φυσικό περιβάλλον.

 Ο Νίκος Καΐλης και ο Κωνσταντίνος Καταγάς αλληλοσυμπληρώθηκαν ωθούμενοι από το κοινό όραμα, της ανάδειξης και της προστασίας αυτού του είδους.

 Ζητούν αρχικά τη γνωριμία με αυτό το θαυμάσιο είδος που αποκαλύπτει τον χλωριδικό πλούτο των Κυκλάδων και της Σύρου συγκεκριμένα, ούτως ώστε να μπορεί να προχωρήσει η προστασία του. Λίγοι συνειδητοποιούν ότι ακόμη και στο φαινομενικά κατά τόπους άγονο, γεμάτο φρύγανα τοπίο των Κυκλαδονήσων υπάρχει ένας τεράστιος πλούτος ειδών.

 Οι ορχιδέες αποτελούν κομμάτι αυτού του θησαυρού, που διαρκώς πιέζεται λόγω των εκτεταμένων ανθρώπινων παρεμβάσεων στη φύση. Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία. 

 Η έκδοση μπορεί να διαβαστεί είτε ως ένα επιστημονικό εγχειρίδιο είτε ως ένα παράθυρο προς έναν άγνωστο κόσμο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ιστορική αναδρομή στις έρευνες που έχουν γίνει στις Κυκλάδες, ήδη από τον 19ο αιώνα, με αντικείμενο τον χλωριδικό πλούτο των νησιών. Είναι πράγματι εντυπωσιακή η ποικιλία στα είδη των ορχιδεών και η θαυμάσια φωτογράφιση εντείνει την απόλαυση του αναγνώστη. 

Οπως λένε οι συγγραφείς, η πρωτοβουλία τους έρχεται να συνδράμει τις έρευνες και τις έως τώρα καταγραφές, κυρίως όμως να καλλιεργήσει, μέσω της έκθεσης σε αυτόν τον πυκνό κόσμο, την κοινωνική ευαισθησία.
Πηγή : kathimerini.gr  

to synoro blog

Στήριξη των αστέγων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου


Πρόσκληση προς τους Δήμους, τα νομικά τους πρόσωπα, αλλά και πιστοποιημένα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στο Νότιο Αιγαίο, αναφορικά με την υποστήριξη των αστέγων, εξέδωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

 Η δράση στοχεύει στην κάλυψη επειγουσών στεγαστικών και βιοτικών αναγκών των αστέγων και αποτελεί μέρος της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε κατάλληλη στέγη. 

 Η προκήρυξη αφορά στην ίδρυση και λειτουργία, από τους εν δυνάμει δικαιούχους, δομών όπως τα Ανοικτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων (ΑΚΗΑ) και τα Υπνωτήρια. Τα ΑΚΗΑ αφορούν σε ανοικτές δομές άμεσης πρόσβασης για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των αστέγων. 

Παρέχουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, καθώς και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής επανένταξης. 

 Τα Υπνωτήρια, αποτελούν δομές άμεσης φιλοξενίας, που λειτουργούν μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και καλύπτουν επείγουσες στεγαστικές ανάγκες, όσων διαβιούν στο δρόμο. Παρέχουν υπηρεσίες διανυκτέρευσης, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με άλλες υπηρεσίες στήριξης, όπως και τα ΑΚΗΑ. 

 Στο πλαίσιο λειτουργίας των παραπάνω δομών των δύο κατηγοριών, βάσει της πρόσκλησης, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και δράσεις διασύνδεσης και συνεργασίας με φορείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και εργασιακής επανένταξης σε τοπικό επίπεδο και με την τοπική κοινότητα ευρύτερα, για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Ειδικότερα, με τη συνεργασία και τη σύμφωνη γνώμη του ωφελούμενου εκπονείται από το επιστημονικό προσωπικό της δομής το ατομικό (ή οικογενειακό) 

Σχέδιο Κοινωνικής Επανένταξης, το οποίο περιλαμβάνει τον προγραμματισμό ενεργειών για τις διαδικασίες διασύνδεσης του ωφελούμενου με συγκεκριμένους φορείς παροχής υπηρεσιών, καθώς και τις διαδικασίες μεταπαρακολούθησής του. Η παρακολούθηση, εξέλιξη και αξιολόγηση του ατομικού σχεδίου γίνεται σε συνεργασία με τον ωφελούμενο σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

29 Μαΐ 2021

ΦΙΛΟΣΣ - Animal Help Association of Serifos....Παράκληση .Μην ταιζετε τις γάτες τις μέρες κι ώρες που πρόκειται να γίνει επιχείρηση παγίδευσης τους

Οι στειρωσεις ξεκίνησαν εχθές και συνεχίζουμε... Ευχαριστούμε τους κατοίκους της Σερίφου για την ανταπόκριση στο πρόγραμμα του Δήμου..

.Μην ταιζετε τις γάτες τις μέρες κι ώρες που πρόκειται να γίνει επιχείρηση παγίδευσης τους. Στα περισσότερα μέρη που πήγαμε ως τωρα υπήρχαν μεγάλες ποσότητες τροφής διάσπαρτης με αποτέλεσμα οι γάτες να μην μπαίνουν στις παγίδες.



 Για τα ζώα αυτά η στείρωση τους θα είναι η πιο σημαντική εξέλιξη στην ζωή τους και τα περισσότερα ίσως να μην ξαναεχουν τέτοια ευκαιρία. Δεν θα πάθουν τίποτα αν για μια μέρα δεν ταιστουν όπως συνήθως. 

Πηγή : ΦΙΛΟΣΣ - Animal Help Association of Serifos.

to synoro blog

Οινοποιείο Χρυσολωρά Στο ψηλότερο σημείο του αμπελιού στο Φλάσκο ο Άγιος Τρύφωνας ..Δια χειρός Αθανασίου Γερασιμίδη


Στο ψηλότερο σημείο του αμπελιού στο Φλάσκο από σήμερα δεσπόζει ο Άγιος Τρύφωνας προστάτης των αμπελουργών. Φιλοτεχνήθηκε με υπομονή, επιμονή αγάπη και σεβασμό πάνω σε ορθή πέτρα από τόν καλό φίλο @Αθανάσιος Γερασιμιδης


In the higher point of the Flaskos vineyard from today on, one can see the stone painting of Aghios Trifonas, the protector Saint of the winemakers. The stone painting was made with much patience, persistence, love and respect on a standing stone by our good friend Athanassios Gerasimidis 

Σέριφος Μαλλιάδικο




Πρόκειται για έναν καλά προστατευμένο από τους αέρηδες κόλπο σστον οποίο οδηγεί ένας χωματόδρομος. Ο δρόμος είναι κατηφορικός και ξεκινάει λίγο μετά τον Κουταλά με κατεύθυνση προς το Μεγάλο Λιβάδι. Στο πρώτο πλάτωμα που θα συναντήσετε είναι προτιμώτερο να αφήσετε το αμάξι και να συνεχίσετε με τα πόδια (περίπου 5').Η ονομασία του οφέιλεται επειδή οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι πήγαιναν τα πρόβατα για κούρεμα στην συγγεκριμένη παραλία 

Ήταν η πρώτη φορά -μετά από πάρα πολλά χρόνια που ξανοίχτηκα στα σκούρα βαθιά. Mόνο εγώ κανένας άλλος και, δέκα μέτρα παραπέρα, ανάμεσα σε μένα και τον ουρανο τα βράχια. Ουρανος, βράχια, μπλε. Καρτ ποστάλ χιλιοειδωμένη, πάντα βάλσαμο. 

 Γαλήνη. Με όποιο τρόπο και να τη γράψεις, όποια λέξη και να εφεύρεις. Έκανα μιαν απελπισμένη απόπειρα να βουτήξω, προσπαθώντας να φτάσω στο βυθό. 

Δεν είχα το κουράγιο, μπορεί και να φοβήθηκα πως δεν θα τα καταφέρω, στα μισά παραιτήθηκα.

 Θα ‘ταν τέσσερα, τεσσεράμισι μέτρα, μια διαδρομή βατή κάποτε, τώρα βουνό. Στη θάλασσα. Το νερό διαυγές, γυαλί, πιο καθαρό κι απ΄την ψυχή ενός νεογέννητου.

 Αυτά με τα προπατορικά που σέρνουμε στην πλάτη μας από την πρώτη μέρα δεν τα πιστεύω, έχω πολλούς άλλους λόγους, ρεπερτόριο ολόκληρο, για να τρομάζω. 

 Ο ήλιος ευλογία, καύσιμο για την ψυχή. Δεν έμεινε γωνιά της αφώτιστη. 

Οι μαύρες σκέψεις -αυτά τα βαμπίρ που την βασανίζουν κάθε μέρα- λούφαξαν στην αρχή, μετά τρόμαξαν, στο τέλος την άφησαν επιτέλους μόνη. 

 Ξάπλωσα στο νερό σαν τον άνθρωπο του Βιτρούβιου, με πόδια και χέρια ανοιχτά όσο άντεχαν τα κουρασμένα, σκουριασμένα άκρα μου. Αλάφρυνα. Θα ‘μουν δεν θα ΄μουν δυο, τρία κιλά.

 Έδωσα ρεπό στη σάρκα να φύγει, να απαλλαχτώ από την παρουσία της, να ηρεμήσει κι αυτή απ’ τις προσταγές του μυαλού τύραννου. Άδειασα από κάθε Κακό. Γλάροι πέρναγαν μισό μέτρο, ούτε καν μισό, πάνω απ΄ το κεφάλι μου. 



Η παραλία καλύπτεται από χοντρή άμμο και λεπτά βότσαλα ενώ έχει και λίγα δέντρα για σκιά. Εδώ μπορεί να συναντήσετε μοναχικούς  κατασκηνωτές καθώς αρκετοί είναι αυτοί που την προτιμούν λόγω της απομονωμένης θέσης της και της προστασίας που προσφέρει από τους ανέμους. Πάνω από την παραλία διακρίνονται στοές που χρησιμοποιούσαν οι μεταλλωρύχοι.

Πρώτη φορά, κι αυτό. Χαμογελούσα τρισδιάστατα (αυτό εγγράφεται στο βιβλίο των ευτυχισμένων στιγμών, στις μπροστά μπροστά σελίδες) με κλειστά μάτια όταν τους άκουγα να ξαναπερνάνε, όσο ένιωθα τον αέρα από τα φτερά τους πάνω μου. 

Βρήκαν παιχνίδι; Bρήκα κάθαρση. 

Χρόνος δεν υφίσταται εκεί μέσα, δεν έχω ιδέα πόσο έμεινα. Μισόν αιώνα, ίσως.

 Το τσιγάρο που άναψα μετά, εγώ ο άκαπνος, είχε γεύση που όμοιά της δεν θυμάμαι εδώ και πολύ καιρό. 
Πόσο πολύ; Άλλον μισό αιώνα, ίσως.

 Ουδείς γνωρίζει το αύριο, ούτε καν το πέντε λεπτά μετά. Μα εκεί νιώθεις απέθαντος. Μπορεί και να ΄ναι η πηγή της ζωής που ψάχναν, μάταια, οι κονκισταδόρες. 

 Πηγή : 

to synoro blog

28 Μαΐ 2021

Η κλιματική κρίση θερμαίνει τις θάλασσες και πλήττει τους πληθυσμούς των ψαριών


Η κλιματική αλλαγή προκαλεί ήδη σοβαρές επιπτώσεις στις θάλασσες του πλανήτη, αυξάνοντας τη θερμοκρασία των νερών και πλήττοντας σοβαρά πολλά είδη ψαριών. Παράλληλα, καθώς τα θαλάσσια οικοσυστήματα μεταβάλλονται, επηρεάζεται σημαντικά και η αλιεία που εξαρτάται από αυτά, η οποία χρειάζεται να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες για να παραμείνει βιώσιμη. Τώρα είναι η στιγμή για δράση, προτού η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη. 

 Από τον 19ο αιώνα, οι θάλασσες έχουν απορροφήσει περίπου το 28% του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που παράγεται από ανθρώπινη δραστηριότητα και περισσότερο από το 90% της επιπλέον θερμότητας που αυτή προκαλεί. 

Μάλιστα, μέχρι τα τέλη του αιώνα που διανύουμε, η οξύτητα της θάλασσας θα αυξάνει με δεκαπλάσιο ρυθμό από κάθε άλλο προηγούμενο φαινόμενο οξίνισης που έχει σημειωθεί τα τελευταία 55 εκατομμύρια χρόνια.

 Τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου επηρεάζουν την επιβίωση, την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη των θαλάσσιων ειδών. Εκτός αυτού, εξαιτίας της υπερθέρμανσης, πολλά είδη ψαριών απομακρύνονται από τις ακτές, και μεταναστεύουν σε βαθύτερα νερά ή ακόμη και προς τους πόλους, για να βρουν κατάλληλες θερμοκρασίες.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλιματική αλλαγή ωθεί τα υδρόβια ζώα στη μετανάστευση με 10πλάσια ταχύτητα από ό,τι τα χερσαία ζώα.

 Αν δεν αναλάβουμε δράση, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί. Τα ακραία φαινόμενα -και συγκεκριμένα οι καύσωνες της θάλασσας- θα έχουν όλο και μεγαλύτερη ένταση, διάρκεια και συχνότητα, όπως προβλέπει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC). Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και στο «πιο καλό σενάριο», που η αύξηση της θερμοκρασίας θα περιοριστεί στον 1,5°C, πολλά είδη ψαριών κινδυνεύουν να χάσουν τους οικοτόπους τους και την τροφή τους

. Αυτό όμως δεν είναι καταστροφικό μόνο για τις θάλασσές μας, αλλά και για τους παράκτιους ψαράδες, από τους οποίους προέρχεται η μισή αλιευτική παραγωγή. Λιγότερα ψάρια σημαίνουν λιγότερη τροφή και χαμηλότερο εισόδημα για τους ψαράδες, που έχουν δώσει τη ζωή τους στη θάλασσα.

 Οι χώρες που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από την υπερθέρμανση και την οξίνιση (πιο όξινο PH) των θαλασσών, είναι εκείνες του ισημερινού. Πρόσφατη μελέτη εκτιμά ότι η βιομάζα των ψαριών σε ορισμένες τροπικές περιοχές αναμένεται να μειωθεί κατά 30% με 40% ως το 2100. Η μελέτη διεξήχθη από το WWF, το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Agrocampus Ouest στη Γαλλία, το Πανεπιστήμιο British Columbia στον Καναδά, το Ίδρυμα Κάρολος Δαρβίνος στα Γκαλαπάγκος και το Εθνικό Ινστιτούτο Αλιείας στον Ισημερινό.

 Συγκεκριμένα διερευνά τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην παράκτια αλιεία στις αναπτυσσόμενες χώρες και πιθανές στρατηγικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για τους ψαράδες στο Εκουαδόρ, τα νησιά Γκαλαπάγκος, τη Νότιο Αφρική και τις Φιλιππίνες. 

 Σύμφωνα με την έρευνα, η κλιματική κρίση πλήττει σοβαρά την πλειοψηφία των ειδών που αλιεύουν οι μικροί παράκτιοι αλιείς, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τα πιο εμπορικά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο γαύρος και ο τόνος, ενώ τις επόμενες δεκαετίες ο πληθυσμός πολλών ειδών ψαριών αναμένεται να μειωθεί εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας σε μη ανεκτά επίπεδα. 

 H Μεσόγειος «βράζει» 

 Μπορεί οι περιοχές που αναφέρθηκαν παραπάνω να βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ωστόσο και η δική μας θάλασσα, η Μεσόγειος, τείνει να μετατραπεί σε ένα «καζάνι που βράζει». 

Η Μεσόγειος συγκαταλέγεται στις περιοχές που πλήττονται σοβαρά από τις κρίσεις της κλιματικής αλλαγής και της βιοποικιλότητας. Πρόκειται για την πιο υπεραλιευμένη θάλασσα παγκοσμίως, με ραγδαία απώλεια βιοποικιλότητας, ενώ θερμαίνεται 20% ταχύτερα συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη.

 Οπότε, όσο οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης εντείνονται, αναμένονται και εδώ μεταναστεύσεις ειδών σε περιοχές με ευνοϊκότερες συνθήκες, αλλαγές στα φυσιολογικά χαρακτηριστικά των ψαριών στην προσπάθεια να προσαρμοστούν στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και εντεινόμενη εισβολή ξενικών ειδών όπως οι αγριόσαλπες και το λεοντόψαρο. 

Επαναλαμβάνεται δε ότι ο γαύρος και η σαρδέλα, από τα πλέον εμπορικά ψάρια στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, επηρεάζονται σοβαρά από το κλίμα. Φυσικά, οι αρνητικές αυτές εξελίξεις απειλούν ευθέως και τον βιοπορισμό των παράκτιων ψαράδων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 80% του Μεσογειακού στόλου και καλύπτουν περίπου 134.300 θέσεις εργασίας.

 Βιώσιμη αλιεία με έμφαση στην πρόληψη και την προσαρμογή Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι πρωτοφανείς. 

Οι ψαράδες βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται λόγω της μείωσης του πληθυσμού των ψαριών, ενώ ανησυχούν για την ασφάλειά τους καθώς ταξιδεύουν συχνότερα πιο μακριά για την ψαριά τους και υπό ακραία καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η βιώσιμη αλιεία παγκοσμίως, σε συνδυασμό με την εξάλειψη της βιομηχανικής αλιείας, θα μπορούσε να αυξήσει τη βιομάζα των ψαριών κατά 60%, με την προϋπόθεση ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα τεθεί υπό έλεγχο.

 Για την προστασία των θαλασσών μας και των ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτές πρέπει να λάβουμε μέτρα για μια υπεύθυνη διαχείριση της αλιείας, με έμφαση στην πρόληψη και την προσαρμογή. 

Χρειάζεται καλύτερος και πιο αποτελεσματικός έλεγχος της αλιευτικής δραστηριότητας, επενδύσεις για καλύτερο εξοπλισμό και επιστημονικά δεδομένα 

Πηγή : https://www.envinow.gr/

to synoro blog

Ξεκινάει άμεσα η ερευνητική γεώτρηση στο γεωθερμικό πεδίο της Μήλου


Ολοκληρώνεται η διαδικασία για την από κοινού δραστηριοποίηση στην ανάπτυξη σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από γεωθερμία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της ΗΛΕΚΤΩΡ του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα να φτάνει τα 120 εκατ. ευρώ. 

 Η ΗΛΕΚΤΩΡ, που είχε επικρατήσει πέρυσι στο διαγωνισμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την επιλογή στρατηγικού εταίρου, θα συμμετέχει, μέσω της κατά 100% θυγατρικής «Γεωενέργεια Αιγαίου», με 51% στην κοινή εταιρεία που θα αναπτύξει τα γεωθερμικά πεδία. 

Η συμφωνία γνωστοποιήθηκε επισήμως την προηγούμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και αναμένεται η (τυπική) έγκρισή της.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα διατηρήσει ποσοστό 49% στην εταιρεία «Γεωθερμικός Στόχος ΙΙ» που ιδρύθηκε με σκοπό την χρηματοδότηση, μελέτη, εγκατάσταση, κατασκευή και λειτουργία γεωθερμοηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού των μισθωμένων από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες περιοχών και συγκεκριμένα 

 α) Στο γεωθερμικό πεδίο της ομάδας των Νήσων Μήλου - Κιμώλου - Πολυαίγου,

 β) Στο γεωθερμικό πεδίο της Νήσου Νισύρου, 

 γ) Στο γεωθερμικό πεδίο της Νήσου Λέσβου και 

 δ) Στο γεωθερμικό πεδίο της χερσονήσου των Μεθάνων. 

 Οι δύο συνέταιροι έχουν θέσει ως στόχο να ξεκινήσει άμεσα η ερευνητική γεώτρηση στο γεωθερμικό πεδίο της Μήλου και στη συνέχεια να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες στις άλλες τρεις περιοχές. 

Το κόστος των ερευνών εκτιμάται στα 70 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 50 εκατ. ευρώ υπολογίζεται πως θα επενδυθούν για την κατασκευή των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 

Σε κάθε μία από τις τέσσερις περιοχές πρόκειται να κατασκευαστούν γεωθερμικοί σταθμοί ισχύος 5 MW στην περίπτωση που οι έρευνες δείξουν πως υπάρχει το κατάλληλο γεωθερμικό δυναμικό. 

 Η πρώτη μονάδα, αυτή της Μήλου, προβλέπεται να λειτουργήσει μέχρι το 2025, υπό την προϋπόθεση πως θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις και η τοπική συναίνεση. Η γεωθερμία είναι μία από τις μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που επιτρέπει σταθερή παραγωγή σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου αφού δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες όπως π.χ. συμβαίνει με τις ανεμογεννήτριες ή τα φωτοβολταϊκά.

 Πηγές: energypress.gr (του Φώτη Κόλλια, powergame.gr)  

to synoro blog

Γιάννης Βλασερός: “Η αγορά άνοιξε. Τα προβλήματα των επαγγελματιών παραμένουν”


Η αγορά άνοιξε. Τα προβλήματα των επαγγελματιών παραμένουν”, διαπιστώνει σε σχόλιό του ο εκ Νάξου ορμώμενος ιατρός (Καρδιολόγος), Αν. Γραμματέας του Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, Γιάννης Βλασερός. 

Που προσθέτει: “Από τις αρχές Απριλίου του 2020 το ελληνικό εμπόριο και η εστίαση και κυρίως η εστίαση εισπράττουν οδυνηρά τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.” Να, πώς έχει το σχόλιο του κ. Βλασερού: Από τις αρχές Απριλίου του 2020 το ελληνικό εμπόριο και η εστίαση και κυρίως η εστίαση εισπράττουν οδυνηρά τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. 

 Πριν μερικές ημέρες άρχισε να «περπατάει» η αγορά χωρίς περιορισμούς. Είναι η περίοδος η οποία υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να σημαδοτήσει την αρχή του τέλους της μεγάλης περιπέτειας που ξεκίνησε πριν από 14 μήνες. 

 Πως όμως είναι η παρούσα κατάσταση στον κλάδο; Δυστυχώς είναι ασφυκτική. Στις αποθήκες των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης απαξιώνεται μεγάλος όγκος εμπορευμάτων που αγοράστηκε πέρυσι και έμεινε στα αζήτητα λόγω των lockdown. 

 Τα εμπορεύματα και οι πρώτες ύλες των εστιατορίων έληξαν και πετάχτηκαν στα σκουπίδια ύστερα από 6 μήνες που ήταν κλειστά.

 Για ρευστότητα η έστω δυνατότητα λήψης δανείου ούτε λόγος. Λήξεις αρκετών από τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. 

Ένας αριθμός εργαζομένων έχει επιστρέψει στα καταστήματα και σωστά αλλά η υποχρέωση καταβολής μισθού από τον εργοδότη επανέρχεται από την πρώτη ημέρα.

 Μια θάλασσα από χρέη της πανδημίας και μεταχρονολογημένων επιταγών που σε πολλές περιπτώσεις έχουν αλλάξει χέρια 3-4 φορές, απειλεί να πνίξει το νέο ξεκίνημα προτού καν να πάρει ανάσα.

 Με αλλά λόγια ο «πολυτραυματίας» μικρομεσαίος επιχειρηματίας καλείται να κολυμπήσει στα βαθιά πριν επουλώσει τις πληγές της πολύμηνης απραξίας. Οι επιχειρήσεις είναι σίγουρο ότι από βιώσιμες να μετατραπούν σε προβληματικές. Υπάρχει ανάγκη για περισσότερο στοχευμένες ρυθμίσεις όπως 

 1) Να δοθεί μια λύση στο ζήτημα των μεταχρονολογημένων επιταγών. 

 2) Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης μέσω ΕΣΠΑ αλλά τώρα με το άνοιγμα των καταστημάτων όχι του χρόνου και ίδωμεν. 

 3)Δεν είναι δυνατόν οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και εστίασης να εξαιρούνται από την επιδότηση παγίων δαπανών γιατί παρότι απασχολούν 4-5 άτομα είναι πολλές επιχειρήσεις οικογενειακές. Αυτοί δεν είναι εργαζόμενοι; 

 4) Την καθυστέρηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού .Είναι το εργαλείο που θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της μικρομεσαίας επιχείρησης στην εποχή της εκτίναξης των ψηφιακών συναλλαγών. 

 5) Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου. Και τα δύο είναι απομεινάρια της σκληρής μνημονικής εποχής που πρέπει να αφήσουμε οριστικά πίσω μας. 

 7)Μείωση τού ΦΠΑ από 24% στο 13% (εξαιρούνται τα καφέ σήμερα) πράγμα πού αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. 

Μείωση του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις από 13% στο 6%.(Οι ανταγωνιστές στα απέναντι παράλια έχουν 0% ΦΠΑ)

 Μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής για να απορροφούνται ευκολότερα από τις επιχειρήσεις 8)Να δίνεται η δυνατότητα στους δήμους για πεζοδρομήσεις όπως επίσης και να μειώσουν κατά 50% τα τέλη σε εκείνα τα καταστήματα που δεν έχουν την δυνατότητα να επεκτείνουν τους εξωτερικούς χώρους που χρησιμοποιούν.

 Σε κάθε περίπτωση η επέκταση να γίνεται χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών. Εάν ληφθούν έγκαιρα οι αναγκαίες αποφάσεις βασισμένες στις παραπάνω προτάσεις η εμπορική επιχειρηματικότητα θα αναπνεύσει και θα σταθεί στα πόδια της μέσα στη διπλή οικονομική και υγειονομική κρίση προς όφελος και των εργαζομένων. 

 Κυρίαρχο βέβαια για την επιτυχία της οικονομίας και εν προκειμένω της τουριστικής για την προφύλαξη από την πανδημία είναι να πραγματοποιηθούν διαγνωστικά τεστ και εμβολιασμοί των εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις να γίνουν εμβολιασμοί ολοκληρωτικοί στα μικρά νησιά, να υπάρξει ουσιαστικός υγειονομικός για covid έλεγχος των επισκεπτών και βέβαια να ενισχυθούν οι υγειονομικές δομές ώστε να καλύπτουν επαρκώς τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες δημιουργώντας αίσθημα ασφάλειας στους επισκέπτες που θέλουν να επισκεφτούν την χώρα αυξάνοντας έτσι το τουριστικό προϊόν. 

Πηγή : https://kykladitis.gr/

to synoro blog

ΠΠΙ Σερίφου ..Σημαντική Ανακοίνωση


Σας ενημερώνουμε ό,τι από τη Δευτέρα 10/06/2021, για επείγοντα ιατρικά περιστατικά, θα καλείτε στους αριθμούς 112 ή 166. O αριθμός 6983351686 που ίσχυε έως τώρα θα πάψει να λειτουργεί. 

O αριθμός 112 λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Δηλαδή ακόμη κι αν το δικό σας δίκτυο δε λειτουργεί σε συγκεκριμένη τοποθεσία, μπορείτε να καλέσετε το 112, αρκεί να υπάρχει κάλυψη από άλλο δίκτυο. Λειτουργεί με κάρτα SIM ή χωρίς κάρτα SIM στο κινητό σας 

Στην Ελλάδα το 112 λειτουργεί παράλληλα µε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (166-ΕΚΑΒ, 100-αστυνομία, 199-πυροσβεστική) εξυπηρετώντας όλους τους πολίτες της χώρας καθώς και τους πολίτες που επισκέπτονται τη χώρα μας. 

Athanasios Kontaris


to synoro blog

Κύθνου Ιστορίαι ....Ιαματικά Λουτρά Κύθνου

Αντίγραφο χάρτη της Κύθνου , φιλοτεχνημένο από το φίλο Κώστα Γρηγοράτο.
Αρχείο Ειρήνης Βλαστάρη


Συνεχίζουμε την ιστορία του νησιού μας από τον Άδωνι Κ. Κύρου. με το 10ο μέρος . Κύθνου Ιστορίαι Μία αναδρομή 100 αιώνων στα κύματα του Αιγαίου. ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΚΥΘΝΟΥ Αν και παραμελημένα σήμερα, τα ιαματικά λουτρά της Κύθνου, στον ομώνυμο κόλπο της βόρειας ακτής, συνδέθηκαν με τη μεσαιωνική και νεώτερη ιστορία του νησιού.

 Τα θερμά αυτά νερά ανέβλυσαν από τις πηγές των Αγίων Αναργύρων (38,6 β.) και του Κακκάβου (52,3 β.) μάλλον κατά τους μεγάλους σεισμούς του 8ου μ.Χ. αιώνα –όταν σημειώθηκε και η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα μικρού ρήγματος στη θέση Σωροί της Ν.Α. Κύθνου– αφού δεν αναφέρεται τίποτε περί αυτών από παλαιότερους συγγραφείς και χρονικογράφους, αν και η ανέγερση ασκληπιείου στην αρχαία πόλη της Κύθνου μαρτυρεί γνώση για ιαματικά νερά. 

Πάντως, η ονομασία Θερμιά, που οφειλόταν στα θερμά νερά που ανέβλυζαν άφθονα κατά τους μέσους Βυζαντινούς χρόνους –ήδη από το 1143 ο Νείλος Δοξαπατρής αναφέρει το νησί με αυτό το όνομα– παρακίνησε τους Λατίνους (Βενετσιάνους και Μπολονιέζους) άρχοντες της Κύθνου να την ονομάσουν Φερμίνα (Fermena), που οι Τούρκοι μετέφρασαν σε Χακάμ Αντασί (νησί των θερμών), ενώ μεταγενέστεροι Έλληνες λόγιοι, όπως τον 17ο αιώνα ο Κυθνιακής καταγωγής Δανιήλ και ο μητροπολίτης Αθηνών Μελέτιος στη «Γεωγραφία» του, το μεταγλώτισσαν σε Θηραμνία, αλλά και Θέρμη. 

Λουτρά Κύθνου , δεκαετία του 1950 με το ξενοδοχείο Ξενία και το κτίριο του Υδροθεραπευτηρίου.
Φωτογραφία από το αρχείο του Νίκου Τριαντάφυλλου.
Ο Γάλλος περιηγητής Tournefort, που επισκέφθηκε την Κύθνο το 1770, γράφει ότι κοντά στην πηγή των Αγίων Αναργύρων υπήρχαν λουτήρες από πλίνθους. Το 1782 τα ιαματικά λουτρά της Κύθνου ήταν τόσο γνωστά, ώστε ο διερμηνέας του Τουρκικού στόλου Νικόλαος Μαυρογένης έβαλε τον Κύθνιο μηχανικό Κωνσταντίνο Ζαννάκη να κτίσει δεξαμενή σκεπασμένη με θόλο και παράπλευρα αποδυτήρια. 


Ιαματικά Λουτρά Κύθνου .Το κτίριο του Υδροθεραπευτηρίου σήμερα.
Φωτογραφία:Ειρήνη Βλαστάρη

Λίγο μετά την ανακήρυξη του ανεξάρτητου κράτους, το 1838, ο πρώτος βασιλεύς της Ελλάδος, ο Βαυαρός πρίγκηπας Όθων, άκουσε τις εισηγήσεις Γερμανών ιατρών, που εξετίμησαν την επίδραση των ιαματικών αυτών υδάτων σε ρευματικές και γυναικολογικές παθήσεις και, με την ελπίδα ότι θα βοηθούσαν τη σύζυγό του Αμαλία να τεκνοποιήσει, έδωσε εντολή να ανεγερθεί, με σχέδια του διάσημου Δανού αρχιτέκτονα Χάνσεν, που σχεδίασε και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πρώτο λουτρικό συγκρότημα, το οποίο και λειτούργησε κατά τα επόμενα χρόνια, χωρίς όμως να δεχθεί την επίσκεψη της βασίλισσας Αμαλίας.

 Πηγή : 

Νόστος


to synoro blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...