26 Φεβ 2014

Συνελήφθη ο Ευάγγελος Βεντούρης

Συνελήφθη πριν από λίγες ώρες από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων ο 55χρονος εκπρόσωπος και διαχειριστής της πλοιοκτήτριας εταιρείας του ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ με την επωνυμία “Παναγία Οδηγήτρια Ν.Ε.” Ευάγγελος Βεντούρης.
Ο εφοπλιστής συνελήφθη με την κατηγορία οφειλών προς το Δημίσο ύψους 1.980.996,99 ευρώ και θα οδηγηθεί το απόγευμα στον 5ο Ανακριτή Πειραιά.
Πηγή : http://www.sifnaiko-fos.gr/

to synoro blog

ΠΟΙΟ κυκλαδίτικο νησί είναι αυτό που κέρδισε την Σαντορίνη και την Μύκονο στη λίστα με τα καλύτερα της Ευρώπης ;

Στην λίστα με τα καλύτερα νησιά της Ευρώπης, του TripAdvisor βρίσκονται πέντε ελληνικά - Η κατάταξη όμως, για πολλούς αποτέλεσε έκπληξη...

Πέντε ελληνικά νησιά βρίσκονται στη λίστα του TripAdvisor, για τα καλύτερα νησιά της Ευρώπης. Η Νάξος έχει κατακτήσει την καρδιά των τουριστών, που την κατατάσσουν δεύτερη στη λίστα της «γηραιάς» ηπείρου, ενώ έκτη είναι η Κεφαλονιά, ακριβώς κάτω από τη Μήλο και πάνω από τη Σαντορίνη, ενώ τη δεκάδα κλείνει η Πάρος.
Η κατάταξη βγήκε με βάση την άποψη των τουριστών που έχουν ήδη επισκεφθεί τα νησιά, ενώ η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στη λίστα.
Ακολουθεί η Σκωτία, με τρία νησιά, ανάμεσά τους και το Λιούις και Χάρις, που ψηφίστηκε ως το καλύτερο στην Ευρώπη. Δείτε την σχετική λίστα...
 Γράφει το Παρατηρητήριο του Zoo:
 Έτσι είναι Πατριώτες η Μύκονος η Βασίλισσα των κυκλάδων να παραπαίει δεξιά αριστερά ... και έξω από την δεκάδα !!! Πιάσαμε πάτο φίλοι μου και ας μην θέλουμε να το ασπαστούμε ,το ποιος φταίει ;Ανοίξτε τα μάτια σας κυκλοφορούν  γύρο γύρο μας,  και ετοιμάζονται να ζητήσουν την ψήφο σας για άλλη μια φορά ....ο Μπροστινός δεν τους βγαίνει ακόμα, τα χαλάνε στην συμφωνίες και στα μοιράσματα της πίττας...
Πηγή : http://mykonoszoo.blogspot.gr/

to synoro blog

Λαϊκός ξεσηκωμός στην Πάρο


Γενικός ξεσηκωμός σε Πάρο και Αντίπαρο. Υλοποιώντας την απόφαση του δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο νησί και με μπροστάρη την Επιτροπή αγώνα που έχει δημιουργηθεί, οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους και πραγματοποίησαν μαζική κινητοποίηση διαμαρτυρίας.
Στο νησί έχει κηρυχθεί σήμερα γενική απεργία και έχουν νεκρώσει τα πάντα. Αιτία των κινητοποιήσεων είναι τραγική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της δημόσιας Υγείας, ο οποίος έχει υποβαθμιστεί επικίνδυνα και οι κάτοικοι βιώνουν όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια. Επίσης, η διαμαρτυρία επικεντρώνεται και στην Παιδεία μιας και σ’ αυτόν τον τομέα παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα.
Το πρωί της Τετάρτης εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Πάρου και έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο πλοίο BlueStar Naxos που εκτελούσε δρομολόγιο της γραμμής. 
1922405 701313866587632 1352087353 n
1970578 701313896587629 1052021832 n

φωτο: ΠΑΡΟΣ - ΤΑΞΙ ΚΑΡΟΥΣΟΣ
Πηγή : 

to synoro blog

To Βήμα του Ασθενή - Η δική σας φωνή στην Υγεία

AΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΤΟΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

To Βήμα του Ασθενή - Η δική σας φωνή στην Υγεία


 
Από τη Σοφία Νέτα
Οι αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες, οι κοινωνικές  παροχές, τα δικαιώματα των ασθενών  είναι μερικά από τα πιο σημαντικά θέματα συζήτησης και έντονης διαμάχης στη χώρα μας.
Από την  17η Φεβρουαρίου το forum του iatronet.gr :  ‘Το Βήμα του Ασθενούς - Η δική σας φωνή στην Υγεία’  ενώνει  κάτω από την ίδια διαδικτυακή ‘στέγη’ όλους όσους αφορά ο ευαίσθητος χώρος της υγείας και φιλοξενεί τις απόψεις τους.
Aποτελεί το νέο διαδικτυακό τόπο συνάντησης ασθενών και όλων όσων έχουν σχέση με το χώρο της υγείας, με σκοπό να γίνει τόπος συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα σε ανθρώπους ευαισθητοποιημένους γύρω από θέματα υγείας.
Στήριγμα στην προσπάθεια ενημέρωσης, αποτελούν όλοι οι συνεργάτες του iatronet.gr, δημοσιογράφοι, γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας, που καλύπτουν  με εγκυρότητα και σοβαρότητα κάθε τομέα του χώρου.
Η συμμετοχή στο forum,  μπορεί να είναι πραγματικά πολύτιμη στους ανθρώπους εκείνους που αναζητούν πληροφορίες σε θέματα προσωπικής και κοινωνικής υγείας και θέλουν να θέσουν τους δικούς τους προβληματισμούς.
‘Το Βήμα του Ασθενή’ επιδιώκει να γίνει ο κοινός διαδικτυακός τόπος ανταλλαγής γνώσεων και απόψεων σε θέματα που αφορούν την πρωτοβάθμια και τη νοσοκομειακή περίθαλψη, την πρόσβαση στις φαρμακευτικές αγωγές, την ενημέρωση για εκδηλώσεις και δράσεις που πραγματοποιούν οι Σύλλογοι ασθενών και αντίστοιχοι φορείς, καθώς και την αναζήτηση εθελοντών και υλικού για την κάλυψη αναγκών.
 Το ‘Βήμα του Ασθενή’ βρίσκεται στη διαδικτυακή διεύθυνση  www.iatronet.gr/vima-astheni.
Πηγή : http://kourdistoportocali.com

to synoro blog

«Έφυγε» ο διάσημος κιθαρίστας Paco de Lucia ...video...


Πέθανε σε ηλικία 66 ετών, ο αποκαλούμενος «μαέστρος του φλαμένκο», ο σπουδαίος κιθαρίστας Πάκο ντε Λουθία. Ο ντε Λουθία απεβίωσε από έμφραγμα του μυοκαρδίου έχοντας κοντά του τα παιδιά του.
Το θάνατο του τραγουδοποιού ανακοίνωσε η δημοτική αρχή της γενέτειράς του, της πόλης Αλχεθίρας στη νότια Ισπανία. Ο Πάκο ντε Λουθία ήταν αριστοτέχνης του φλαμένκο και συνθέτης. Θεωρούνταν ως ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες παγκοσμίως, και ως ο καλύτερος κιθαρίστας στο είδος του φλαμένκο, με αξιοθαύμαστη δεξιοτεχνία και αισθαντικότητα.
Ο Πάκο ντε Λουθία - κατά κόσμον Francisco Sanchez Gomez - γεννήθηκε στο Αλχεθίρας της Ανδαλουσίας από μουσική οικογένεια με μεγάλη παράδοση στο φλαμένκο. O Πάκο, ο οποίος από μικρός βρέθηκε με μια κιθάρα στα χέρια, σε ηλικία μόλις 11 ετών έδειξε το μεγάλο του ταλέντο παίρνοντας μέρος σε τοπικά φεστιβάλ δεξιοτεχνίας για νέους κιθαρίστες, υιοθετώντας το καλλιτεχνικό όνομα Ντε Λουθία για να τιμήσει την Πορτογαλίδα μητέρα του Λουσία.
Σε ηλικία 17 ετών άρχισε να ηχογραφεί και από το 1968 μέχρι το 1977 συνεργάστηκε με τον Camaron de la Isla, τον κορυφαίο ερμηνευτή του Nuevo Flamenco, συνθέτοντας πραγματικά αριστουργήματα. Όντας ανοιχτός σε διαφορετικές μουσικές, το 1979 έφτιαξε μαζί με τους John McLaughlin και Larry Coryell το περίφημο «The Guitar Trio». Ο Coryell αντικαταστάθηκε λίγο αργότερα από τον Al Di Meola και οι τρεις τους κυκλοφόρησαν στα επόμενα χρόνια τρία άλμπουμ, το ένα καλύτερο από το άλλο, αφήνοντας τις μουσικές τους ιδιοφυΐες να «καλπάσουν» στους δρόμους της τζαζ και της έθνικ.
Το 1991 ο τσιγγάνος βιρτουόζος αναγκάστηκε για πρώτη φορά στη ζωή του να διαβάσει μουσική θεωρία για να μπορέσει να παίξει μαζί με συμφωνική ορχήστρα το έργο κλασικής μουσικής του Joaquin Rodrigo, «Concierto de Aranjuez», αφήνοντας άφωνους κριτικούς και κοινό. Ο Πάκο ντε Λουθία είχε συνεργαστεί κατά καιρούς με πολλούς καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους και ο Γιώργος Νταλάρας. Διατηρούσε το δικό του σχήμα, το «Paco de Lucia Sextet», στο οποίο έπαιζαν και τα αδέρφια του, Ραμόν και Πέπε.
Είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Κάντιθ, επίσης, είχε κερδίσει εκατοντάδες μουσικά βραβεία, και μαζί παγκόσμια αναγνώριση.




Πηγή :http://kourdistoportocali.com/ 

to synoro blog

Η Ρωσία δεν έχει πει την τελευταία της λέξη στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανετράπη και αναζητείται για μαζικές δολοφονίες, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις αντικυβερνητικών και δυνάμεων ασφαλείας με δεκάδες νεκρούς. Οι φιλοδυτικές δυνάμεις αναλαμβάνουν την ηγεσία και οδηγούν τη χώρα σε βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Πρόκειται για το τέλος μιας κρίσης; Τα δεδομένα δείχνουν πως πρόκειται μάλλον για την αρχή. Οι «σύμμαχοι» της αντιπολίτευσης, Ευρώπη και ΗΠΑ, σπρώχνουν τη χώρα στο ΔΝΤ, η Ρωσία πάγωσε τη χρηματοδότηση που είχε συμφωνήσει με τον Γιανουκόβιτς και ανακοίνωσε πως δεν αναγνωρίζει τις νέες αρχές της Ουκρανίας. Τα χαρακτηριστικά της ουκρανικής κοινωνίας και οι έξωθεν παρεμβάσεις μοιάζουν να οδηγούν σε διάσπαση. Ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου, Κωνσταντίνος Φίλης*, αναλύει στο Tvxs.gr τις εξελίξεις και επισημαίνει τους λόγους που η Ουκρανία βρίσκεται σε πορεία κατακερματισμού.
Η ουκρανική κρίση ξεκίνησε με την απόφαση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς να διακόψει τις συνομιλίες για την συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρώπη και να στραφεί προς τη Ρωσία. Επιδίωξη της αντιπολίτευση είναι να επιστρέψει η Ουκρανία στην πορεία προς την Ευρώπη. Με το «καλημέρα» η Δύση δείχνει τις προθέσεις της ωθώντας τη χώρα στο ΔΝΤ. Όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Φίλης «είναι μια υποχρεωτική επιλογή καθώς η Ρωσία, μετά τις τελευταίες εξελίξεις απέσυρε την οικονομική βοήθεια ύψους 15 δις που είχε συμφωνήσει με τον Γιανουκόβιτς. Είναι σαφές πως η Ευρώπη δεν μπορεί μόνη της να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ουκρανικής οικονομίας, που βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης. Οι Ευρωπαίοι από τη μία θέλουν να πατήσουν πόδι στην Ουκρανία, αλλά από την άλλη δεν σκοπεύουν να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό εξ ολοκλήρου. Επιπλέον οι ηγέτες της Ευρώπης ανησυχούν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές».
Ωστόσο, και πριν από την κρίση, η Ευρώπη δεν είχε σχεδιάσει «μεγάλο άνοιγμα» προς την Ουκρανία. «Δεν δώσαμε αρκετά στην Ουκρανία για να την φέρουμε με την πλευρά μας», είχε δηλώσει ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, όταν ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, υπενθυμίζει ο Κωνσταντίνος Φίλης και υπογραμμίζει πως η συμφωνία σύνδεσης ανερχόταν μόλις στα 600 εκατ. ευρώ. «Ήταν και ένας από τους λόγους που η Ουκρανία στράφηκε προς τη Ρωσία». Η συμφωνία σύνδεσης προέβλεπε ουσιαστικά τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου, κυρίως για να αυξηθούν οι εξαγωγές των ουκρανικών προϊόντων στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ουκρανικών προϊόντων θα κατευθυνόταν προς τις ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο όπως αναφέρει ο κ. Φίλης για μια χώρα με μεγάλη παραγωγή αυτό δημιουργεί περιορισμούς.
Η ιδιαίτερη σχέση με τη Ρωσία
Η Ουκρανία πριν από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης δεν υπήρξε ποτέ ανεξάρτητο κράτος και «αυτό θα πρέπει να το έχουμε πάντα στο μυαλό μας» ως στοιχείο των εξελίξεων, τονίζει ο Κωνσταντίνος Φίλης. Από τα τέλη του ’90 επιχειρείται μια στροφή προς τη Δύση, που κορυφώνεται το 2004 με την «Πορτοκαλί Επανάσταση». «Πρόκειται για μια επανάσταση που αποδείχτηκε φούσκα καθώς δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, αντίθετα προκάλεσε μεγαλύτερη, και δημιούργησε περισσότερα προβλήματα στην οικονομία, την οποία παρέλαβε ο Γιανουκόβιτς στο χείλος της κατάρρευσης», σημειώνει και εξηγεί πως ένα από τα αίτια της οικονομικής κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει η χώρα ήταν η σύγκρουση με τη Ρωσία, που είχε επιβάλει υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο ως τιμωρία για την στροφή προς τη Δύση.
Ο κ. Φίλης υπενθυμίζει ότι το διάστημα 2004 έως το 2009 υπήρξαν και δύο ενεργειακές κρίσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας που είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν οι στρόφιγγες για την τροφοδοσία φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.  «Η εξάρτηση της ουκρανικής οικονομίας από τη Ρωσία είναι μεγάλη. Μόνο η αυξομείωση των τιμών του φυσικού αερίου είναι αρκετή. Επίσης ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας που είναι ρωσόφιλοι πληθυσμοί, ενώ στην ίδια περιοχή δραστηριοποιείται ένα ισχυρό ρωσικό κεφάλαιο. Μερική απόσυρση του εν λόγω κεφαλαίου θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα στην ουκρανική οικονομία και δεν είμαι βέβαιος πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα μπορούσαν να το υποκαταστήσουν και να καλύψουν το κενό. Επίσης σημαντικά κεφάλαια μπαίνουν στο κρατικό κορβανά από τη χρήση των ναυστάθμων στην Κριμαία και βέβαια υψηλές είναι και οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών», προσθέτει.
«Η Ρωσία θεωρεί την Ουκρανία ως προέκτασή της, ως την μικρή της αδελφή και είναι βέβαιο πως δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Ενδεχομένως να μην παρενέβηκε έγκαιρα, και αυτό βαραίνει την ρωσική εξωτερική πολιτική, αλλά από ένα σημείο και μετά η Ρωσία άφησε τους πάντες να εκτεθούν και να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Θα σταθμίσει τα δεδομένα και θα τοποθετηθεί όταν κρίνει πως είναι ο σωστός χρόνος», υπογραμμίζει.
«Σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει η ιστορία της Ουκρανίας. Αν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις δεν επιδείξουν την απαραίτητη ‘ευαισθησία’ στα συμφέροντα της Μόσχας θα τιμωρηθούν μέσα από τα οικονομικά εργαλεία που προαναφέρθηκαν. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η Ευρώπη έχει πετύχει μια μικρή νίκη που όμως μπορεί να της στοιχίσει τον πόλεμο», σημειώνει και εκφράζει την άποψη πως «η Ουκρανία δεν μπορεί να απαγκιστρωθεί από τη Ρωσία τόσο εύκολα. Ακόμη και αν η Δύση (Ευρώπη και ΗΠΑ) προσφέρει κεφάλαια δεν πιστεύω πως μπορούν να καλύψουν το κενό που θα προκαλούσε μια απαγκίστρωση από τη Ρωσία. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ένα κομμάτι των Ουκρανών αισθάνονται ιστορικά, πολιτισμικά, επιχειρηματικά πολύ πιο κοντά στη Ρωσία σε σχέση με οποιαδήποτε φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κιέβου».
Μια χώρα, δύο κόσμοι
Πέρα όμως από τους οικονομικούς δεσμούς υπάρχει και το ζήτημα των ιστορικών καταβολών στην Ουκρανία. Όπως εξηγεί ο κ. Φίλης «οι περιοχές δυτικά του Κιέβου υπήρξαν στο παρελθόν τμήματα της Αυστροουγγαρίας και ο πληθυσμός έχει κυρίως καταβολές από τη Δύση. Αντίθετα το κομμάτι ανατολικά του Κιέβου είναι ένα κομμάτι που ανέκαθεν ανήκε στην Ρωσία, είτε ως Ρωσική Αυτοκρατορία, είτε ως Σοβιετική Ένωση. Πρόκειται για δύο διαφορετικούς κόσμους και επειδή η Ουκρανία είναι μια χώρα που δημιουργηθηκε μόλις πριν από 20 χρόνια δεν έχει αναπτυχθεί μια κοινή εθνική συνείδηση. Αυτές οι αντιθέσεις κρύβονται κάποιες φορές κάτω από το χαλί, όμως με την κρίση έρχονται στην επιφάνεια».
Ο κίνδυνος κατακερματισμού
Ο Επικεφαλής του Κέντρου Ρωσίας και Ευρασίας εκτιμά πως η πορεία που ακολουθείται στην Ουκρανία δύσκολα μπορεί να οδηγήσει σε μια ομαλοποίηση της κατάστασης και το πιθανότερο σενάριο είναι οι αποσχιστικές τάσεις να κλιμακωθούν. «Ενδέχεται να υπάρξει μια ομαλοποίηση αλλά μόνο μέχρι τις εκλογές. Αναπόφευκτα το αποτέλεσμα δεν μπορεί να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές και πολύ δύσκολα οι ηττημένοι δεν θα κινήσουν διαδικασίες ακόμη και απόσχισης από την κεντρική κυβέρνηση του Κιέβου, την οποία δεν θα αναγνωρίσουν, όπως δεν αναγνώρισαν οι φιλοδυτικοί την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς», δηλώνει στο tvxs.gr ο κ. Φίλης και συνεχίζει: «Τον κατακερματισμός της χώρας όλοι τον απεύχονται, αλλά φοβούμαι πως δεν κάνουν τίποτα, για την ακρίβεια κάνουν πολλά για να καταφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα».
«Καλά ξεμπερδέματα» με τους νεοναζί
Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν ένοπλες νεοναζιστικές και παραστρατιωτικές ακροδεξιές ομάδες, οι οποίες πολλές περιπτώσεις έδιναν και των τόνων των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων. «Το παράδοξο είναι πως τελικά ο δρόμος της Ουκρανίας προς την Ευρώπη άνοιξε από παραστρατιωτικές ομάδες που ουδεμία σχέση έχουν με την Ευρώπη», σχολιάζει ο Κωνσταντίνος Φίλης, χαρακτηρίζοντας τη στάση των ευρωπαίων «βαθιά υποκριτική και μακιαβελική».
«Η Ευρώπη, βλέποντας πως οι εν λόγω ομάδες έκαναν τη δουλειά που δεν μπορούσε να κάνει η μετριοπαθής αντιπολίτευση, τους επέτρεψε να αλωνίζουν και δεν τους περιθωριοποίησε σε έγκαιρο χρόνο. Είναι γεγονός πως οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υποχρεώθηκαν να αναιρέσουν τις υπογραφές που έβαλαν το βράδυ της Παρασκευής με τον Γιανουκόβιτς για την επίλυση της κρίσης όταν αποδοκιμάστηκαν από τους ακροδεξιούς στην πλατεία καθώς ανακοίνωναν το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση εύχομαι καλά ξεμπερδέματα σε όσους εκκόλαψαν το αυγό του φιδιού και πλέον ενδεχομένως από τη θέση της κυβέρνησης να το βρουν μπροστά τους», κατέληξε.
* Κωνσταντίνος Φίλης: Επικεφαλής του Κέντρου Ρωσίας, Ευρασίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.
Πηγή: tvxs.gr

to synoro blog

Έχασαν 27 εκατομμύρια από ανικανότητα!

Αγρότες_310811
  Άννα Στεργίου

Ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Τσαυτάρης, με συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, επαίρονται για τα έργα και τις ημέρες τους στην Αχαρνών, ένα έγγραφο με ημερομηνία 20/2/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την αρμόδια διαχειριστική επιτροπή για την αγροτική ανάπτυξη δείχνει ότι ένας πακτωλός χρημάτων δεν έφτασε ποτέ στην Ελλάδα κι ουκ ολίγα κονδύλια χάνονται οριστικά από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Η Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα ή περιφέρεια μιας χώρας, εφ’ όσον θελήσει να πάρει χρήματα για αγροτική ανάπτυξη, οφείλει να καταθέσει ένα σχέδιο του τι θέλει να υλοποιήσει από τα υπάρχοντα προγράμματα και παίρνει μια μικρή προκαταβολή. Οφείλει να υποβάλει συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία εφ’ όσον εγκριθούν αποτελούν δεσμεύσεις.

Η ενδιαφερόμενη χώρα ή περιφέρεια οφείλει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες και να κάνει τις πληρωμές και με τα κατάλληλα παραστατικά να της δοθούν τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ομως, η Ελλάδα, σύμφωνα με το έγγραφο, δεν κατάφερε να εκτελέσει έργα 27.351.958,79 και έρχεται τελευταία και καταϊδρωμένη. Δεν κατόρθωσε ν’ απορροφήσει τα περισσότερα χρήματα από τον κουμπαρά της Ε.Ε. για την αγροτική ανάπτυξη σε ό,τι αφορά στις δεσμεύσεις για το 2011 και τα λεφτά αυτά χάθηκαν οριστικά στις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Τα κονδύλια προβλέπονταν από το ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα μπορούσε να τα εισπράξει η Ελλάδα, διότι είχε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για εντάξεις. Πρόκειται για κονδύλια από τον Πυλώνα ΙΙ, που αφορά την αγροτική ανάπτυξη, τα οποία για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και δικαστικές εμπλοκές, δεν απορροφήθηκαν. Είναι η δεύτερη φορά που λεφτά δεν έρχονται, διότι κάτι ανάλογο συνέβη και με πόρους απ’ το Ταμείο Αλιείας, αλλά γι’ άλλους λόγους, εξαιτίας των απανωτών μετακομίσεων από υπουργείο σε υπουργείο της αρμόδιας υπηρεσίας.

Μολονότι οι ευθύνες για την απορρόφηση κοινοτικών πόρων δεν επιμερίζονται μόνο στην παρούσα πολιτική ηγεσία, όμως, εκείνη φέρει την κύρια ευθύνη διότι ανέλαβε ήδη απ’ το 2012 κι έχουμε 2014.

Για την ακρίβεια, οι δεσμεύσεις της χώρας μας για προγράμματα ανήλθαν για την περίοδο 2007-2013 σε 3.906.228.424,00, όμως οι συνολικές πληρωμές άγγιξαν τα 2.240.835.700,12. Οι συνολικές δηλαδή πληρωμές ανήλθαν σε 57,37%.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζει ότι έγιναν προσπάθειες ώς το τέλος του 2013 απ’ όλα τα κράτη-μέλη, ωστόσο για τέσσερα προγράμματα που αφορούσαν Αμβούργο, Μαδρίτη, Βασιλικάτα Ιταλίας και Ελλάδα (σε άλλες περιοχές τα προγράμματα είναι περιφερειακά κι όχι εθνικά) τα κονδύλια που αφορούσαν δεσμεύσεις ώς το 2011 δεν απορροφήθηκαν και χάνονται.

Συνολικά, για τις τέσσερις αυτές περιοχές το ύψος των κονδυλίων ανέρχεται σε 38,98 εκατομμύρια ευρώ κι αφορούν προγράμματα τα οποία υποτίθεται ότι οι περιοχές αυτές ήταν έτοιμες να υλοποιήσουν, δηλαδή είχαν ενταχθεί κανονικά, υπήρξε ο σχετικός προϋπολογισμός αλλά δεν τα υλοποίησαν.

Απέτυχαν δηλαδή τον κανόνα ν+2, που προβλέπεται για την απορρόφηση κονδυλίων. Και όλα αυτά σε μια χρονική περίοδο που η Ελλάδα είχε απόλυτη ανάγκη τα χρήματα, για να τρέξει η πολύπαθη αγροτική οικονομία και όχι μόνο.


Ραντεβού τον Μάρτιο στο Κιλελέρ

Οι αγρότες συναντήθηκαν στις 3 μετά το μεσημέρι, με τα αγροτικά τους μηχανήματα, στη διασταύρωση Σερρών-Προμαχώνα, στον κόμβο του Λευκώνα. Η κινητοποίηση ξεκίνησε γύρω στις 4 το απόγευμα και διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα
Κι αύριο τι; Τον Μάρτιο τα σπουδαία, με ραντεβού στο Κιλελέρ από το μπλόκο της Νίκαιας και συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής από πλευράς Δημοκρατικής Αριστεράς. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις φθίνουν μετά και την επίσημη απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου χθες ν’ αποχωρήσει, ενώ μέσα στην εβδομάδα ενδέχεται να υπάρξουν συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο για το αγροτικό ζήτημα.
Εγγραφο της Κομισιόν δείχνει τα 27,3 εκατ. που δεν απορροφήθηκαν Εγγραφο της Κομισιόν δείχνει τα 27,3 εκατ. που δεν απορροφήθηκαν Μολονότι η κυβέρνηση επιμένει να κρύβει προβλήματα κάτω από το χαλί, είναι υπαρκτά και συνδέονται με χρόνιες παθογένειες της γεωργίας, στρεβλώσεις στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, αγκυλώσεις της Ε.Ε. και σύγχρονες πληγές, που επιτείνονται από το αλαλούμ των νέων φορολογικών ρυθμίσεων, οι οποίες παρά τις βελτιώσεις εξακολουθούν να έχουν αδικίες και ασάφειες που μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν παρανοήσεις.
Οι άσχημες όψεις του κύβου του Ρούμπικ για τη γεωργία είναι πολλές: καθυστερήσεις σε πληρωμές παραγωγών από ιδιωτικές επιχειρήσεις, σουπερμάρκετ, καθυστερήσεις σε αποζημιώσεις, αλαλούμ με επιλέξιμα βοσκοτόπια, προβλήματα με αδειοδοτήσεις, επιδοτήσεις ή καθυστερήσεις σε προγράμματα, ταλαιπωρία από ζωονόσους, έλλειψη τραπεζικής ρευστότητας και αδυναμία χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους της ελληνικής συμμετοχής σε συγχρηματοδοτούμενα κοινοτικά προγράμματα, που δεν αφήνουν συχνά και τους Ελληνες παραγωγούς να γελάσουν τα χείλη τους.
«Φεύγουμε από τα μπλόκα, σε αναμονή, όμως, για Τετάρτη και Πέμπτη για το φορολογικό ζήτημα. Εχουμε ραντεβού πάλι στα μπλόκα το Σάββατο στις 11 το πρωί, καθένας στην περιοχή που έστησε μπλόκο, για ν’ αναλύσουμε τα αποτελέσματα και να κάνουμε αποτίμηση. Ελπίζουμε οι δεσμεύσεις να μην παραμείνουν δεσμεύσεις, διότι όπως οι αγρότες ξέρουν να καλλιεργούν, ξέρουν και να τιμωρούν κι έρχονται εκλογές», μας ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Χρήστος Γκόντιας.
Διαμαρτυρία ενάντια στο νέο φορολογικό καθεστώς για τους μισθωτούς, τους επαγγελματίες και τους αγρότες πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα, στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, αγρότες και οικονομικοί φορείς του Νομού Σερρών.
Οι αγρότες συναντήθηκαν στις 3 μετά το μεσημέρι, με τα αγροτικά τους μηχανήματα, στη διασταύρωση Σερρών-Προμαχώνα, στον κόμβο του Λευκώνα. Η κινητοποίηση ξεκίνησε γύρω στις 4 το απόγευμα και διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, παρουσία και αστυνομικών δυνάμεων, χωρίς να παρακωλύεται η κίνηση των οχημάτων. Πραγματοποιήθηκε πεζή διαμαρτυρία ενάντια στο νέο φορολογικό καθεστώς μαζί με άλλους εκπροσώπους φορέων του Νομού Σερρών, στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, μοιράζοντας στους διερχόμενους οδηγούς ενημερωτικά φυλλάδια με τα αιτήματά τους (μεταφρασμένα σε βουλγαρικά και αγγλικά) και σερραϊκά προϊόντα.
Μετά τη διαμαρτυρία, συστάθηκε πενταμελής επιτροπή εκπροσώπων από αγρότες και οικονομικούς φορείς του τόπου, που αναμένεται, εντός των επόμενων ημερών, να αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεων. «Στείλαμε ένα βροντερό μήνυμα στην κυβέρνηση» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Σωτήρης Κοτσαμπάς, σημειώνοντας ότι «ο αγώνας τώρα αρχίζει».
Πορεία διαμαρτυρίας προς την Εφορία Πυλαίας Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν αγρότες του μπλόκου στον κόμβο των Σφαγείων, στα Βασιλικά. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Αργύρη Μαρίσιο, το βασικό ζήτημα ήταν να ενημερώσουν τον κόσμο για τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους.
: εφημερίδα Ελευθεροτυπία

to synoro blog

Χρεοκοπημένες επιχειρήσεις – ζάμπλουτοι επιχειρηματίες!

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΛΙΣΤΕΣ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ

 
Από τον Θανάση Μαυρίδη
Είναι υπερδανεισμένοι, ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, με απειροελάχιστες δυνατότητες να επιστρέψουν στο ορατό μέλλον στην κερδοφορία, αλλά απαιτούν περισσότερα δάνεια από τις τράπεζες, απειλώντας διαφορετικά με την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Στην πράξη πρόκειται για την νέα γενιά των προβληματικών επιχειρήσεων, όπου τον ρόλο του ΟΑΕΔ έχει αναλάβει το τραπεζικό σύστημα. Τις εμπνεύσεις Αρσένη τις πληρώνουμε ακόμη. Οι υπερδανεισμένοι του 2014, όμως, απειλούν να μας  καρφώσουν μέσα στο φέρετρο!

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι σπαταλούνται εθνικοί πόροι για να ζουν οι διοικήσεις αυτών των εταιρειών ζωή χαρισάμενη. Δεν είναι μόνο η οργή που προκαλεί το γεγονός ότι έχουμε χρεοκοπημένες επιχειρήσεις με ζάμπλουτους επιχειρηματίες. Είναι και η απροθυμία του ελληνικού κράτους να βρει τα κλεμμένα. Τα δάνεια που έγιναν καταθέσεις στην  Ελβετία!

Δεν μιλάμε για επιχειρηματικότητα, αλλά για συμμορίες από γκάγκστερ! Κι ασφαλώς δεν αναφερόμαστε σε εταιρείες που βρέθηκαν στο  κόκκινο λόγω της κρίσης ή εξαιτίας των όποιων λαθεμένων επιλογών του παρελθόντος. Αλλά για επαγγελματίες κλέφτες που ζουν ως κηφήνες με τα λεφτά των άλλων και κρύβουν τις παρανομίες τους εξαγοράζοντας τον πολιτικό κόσμο. Οι διάφορες λίστες με πλούσιους καταθέτες του εξωτερικού είναι διαθέσιμες στην ελληνική πολιτεία για να αναζητήσει τους παρανόμους, αλλά και πάλι αυτή βρίσκει χίλια δύο προσχήματα για να μην τις εξετάσει! Αν τις εξετάσουν μπορεί να πέσουν και πάνω στους εργοδότες τους! Ούτε στη Λατινική Αμερική δεν γίνονται αυτά! 

Τα χρήματα που έχουν δανείσει οι τράπεζες είναι χρήματα των αποταμιευτών. Αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες ζουν εξαιτίας των χρημάτων των φορολογουμένων. Κατά συνέπεια, η όποια απάτη σε βάρος του τραπεζικού συστήματος είναι απάτη σε βάρος του ελληνικού λαού. Κι οι διοικήσεις των τραπεζών οφείλουν άμεσα να αλλάξουν ρότα και να βάλουν ένα τέλος σε αυτή την ιστορία.

Να πάρουν από τα χέρια των αμαρτωλών διοικήσεων την διαχείριση, να μετοχοποιήσουν σημαντικό μέρος των δανείων  και στην συνέχεια να τις εξυγιάνουν και να προσπαθήσουν να τις πουλήσουν. Είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουν πίσω τα λεφτά τους οι τράπεζες (ή έστω κάποια από τα λεφτά που έχουν ήδη δώσει) και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας. Οτιδήποτε άλλο θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ζημιές και να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η προσπάθεια ανασυγκρότησης της επιχείρησης.

Η δυνατότητα των τραπεζών για χρηματοδότηση είναι περιορισμένη και συγκεκριμένη. Αν τα χρήματα αυτά πετιούνται μέσα σ΄ ένα πηγάδι δίχως πάτο, τότε είναι περιττό να συζητάμε για την όποια πιθανότητα ανάκαμψης. Τα χρήματα των τραπεζών πρέπει να χρησιμοποιηθούν σωστά και έτσι να αποκτήσουν πολλαπλασιαστική δύναμη στην αγορά. Και ταυτόχρονα θα πρέπει όλοι να λάβουν το μήνυμα ότι η αγορά θα αρχίσει να αποκτά κανόνες, για να μπορούμε κάποια στιγμή να μιλάμε για μία κοινωνία που θα προσφέρει στους πολίτες της ίσες ευκαιρίες.

Θανάσης Μαυρίδης 

thanasis.mavridis@capital.gr
Πηγή : 

to synoro blog

ΚΑΝΤΟ ΚΙ ΕΣΥ-ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ

Οι Πρωταγωνιστές-δηλαδή ο Σταύρος Θεοδωράκης κάνει κόμμα για να κατέλθει στις ευρωεκλογές. Παρότι κατά καιρούς τον έχουμε επικρίνει για τον ναρκισσισμό του, επικροτούμε την πρωτοβουλία του μια και υπάρχουν τόσα ρεμάλια και λαμόγια πολιτικοί. Ο Σταύρος είναι πολύ καλύτερος από δαύτους. Στο κάτω κάτω με την κίνησή του αυτή ανάβει πράσινο για εμπλοκή και άλλων προσώπων-από το επιχειρείν για παράδειγμα-στην πολιτική. Σύμφωνα με πληροφορίες ως το απόγευμα της Τετάρτης θα υπάρξει νέα ανακοίνωση από την μεριά των Πρωταγωνιστών για την πολιτική πρωτοβουλία της ομάδας.
Το νέο κόμμα θα ονομάζεται «το Ποτάμι» δεν θα έχει κομματικές οργανώσεις και αφίσες στους δρόμους, όπως συμβαίνει με τα παραδοσιακά κόμματα. «Θα είναι λένα φιλοευρωπϊκό, προοδευτικό κόμμα που θα κινείται στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς. Θα υπερασπιστεί τη λογική και το δίκαιο» αναφέρουν πηγές που συνομιλούν με συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη.
Μαθαίνουμε πάντως ότι η εκπομπή των Πρωταγωνιστών θα σταματήσει και η δημοσιογραφική ομάδα που συνεργάζεται ήδη με το Protagon κατεβαίνει μαζί με τον δημοσιογράφο στο μέτωπο της πολιτικής.
Εδώ στην Ιταλία έγινε πρωθυπουργός ένας νέος άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Μόνο εμείς οι μαλάκες Έλληνες-οι αναλφάβητοι πολιτικά, περιμένουμε από τους επαγγελματίες πολιτικούς μεσσίες να μας σώσουν.

Τις προσεχείς ώρες αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να ανακοινώσει το όνομα και την πρόθεση του να σχηματίσει ψηφοδέλτιο με το οποίο η Κίνηση θα συμμετάσχει στις εκλογές, ενώ λέγεται ότι ο κ. Θεοδωράκης θα παραχωρήσεις το εταιρικό του μερίδιο στο protagon.gr στους συνεργάτες του, ενόψει αυτών των εξελίξεων.

Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες βολιδοσκοπεί πρόσωπα με κοινωνική δράση για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο

.
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

-Για να φύγουμε μπροστά πρέπει να γκρεμίσουμε το γραφειοκρατικό σύστημα που θρέφει τα κόμματα...

Δεν ξέρω πώς να αρχίσω. Όσο κι αν έχω προετοιμαστεί γι’ αυτή τη στιγμή, νιώθω μια αμηχανία. Ας ξεκινήσω λοιπόν από το τέλος. Μπορεί να υπάρξει πολιτική χωρίς κομματικό παρελθόν; Να βγω εγώ, να βγεις εσύ, να βγούμε πολλοί, να γίνουμε ένα ΠΟΤΑΜΙ που θα αλλάξει την Ελλάδα;
Ας τα πάρουμε ένα ένα. Η ιδέα δεν είναι μόνο δική μου. Κάθε πρωί, κάθε βράδυ, η δεύτερη φράση που λένε οι άνθρωποι που συναντώ είναι «τι θα κάνουμε;». Πολλές φορές η αφορμή είναι κάτι που έγραψα ή κάτι που έδειξα στην τηλεόραση. Άλλες πάλι είναι τα πρωτοσέλιδα, οι κυβερνητικές αποφάσεις και οι πολιτικοί καυγάδες. Όλοι σ’ ένα αδιέξοδο. Ακόμη κι αυτοί που έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, μετά από δυο- τρεις κουβέντες αναρωτιούνται «έχουμε άλλη λύση;».
Η ιδέα λοιπόν είναι δική σας. Των φοιτητών που με βρήκαν στη Λέρο. Της παρέας που με σταμάτησε στον Βόλο. Των πιτσιρικάδων που μου τηλεφωνούν απ' τα Χανιά. Του συνεταιρισμού που επισκέφθηκα στα Γιάννενα. Αυτών που με φώναξαν στην Αριστοτέλους. Ίσως βέβαια και να τους παρεξήγησα κιόλας και να κατάλαβα λάθος. Γιατί κανείς από αυτούς δεν μου είπε να κάνουμε κόμμα. Μου είπαν όμως ότι οι πολιτικοί μας ζουν σε άλλον κόσμο, ότι τους ενδιαφέρει μόνο η εξουσία, ότι έχουν πάρει διαζύγιο από τη λογική. Ότι η ζωή πρέπει να προχωρήσει κι αυτοί – οι πολιτικοί δηλαδή- είναι μονίμως στα χαρακώματα να σκιαμαχούν με το παρελθόν.
Και μετά είναι οι ουρές στις στάσεις των λεωφορείων. Πρωί πρωί να βλέπεις 40-50 ανθρώπους να περιμένουν στα πεζοδρόμια. Το λεωφορείο να περνά και να παίρνει τους μισούς κι οι άλλοι μισοί να πρέπει να περιμένουν το επόμενο. Να αργούν στη δουλειά τους, στο πανεπιστήμιό τους, στον γιατρό τους. Και κανείς να μην έχει σκεφτεί ότι το πρωί πρέπει να κυκλοφορούν περισσότερα λεωφορεία.
Τα τελευταία χρόνια με φωνάζουν συχνά οι μαθητές στα λύκεια. Να τους μιλήσω για τη ζωή «εκεί έξω». Στη Θεσσαλονίκη, στη Ρόδο, στο Περιστέρι, στη Νέα Ιωνία, στο Πόρτο Ράφτη. Συζητάμε. Ε, λοιπόν σας λέω ότι τα έχουν καταλάβει όλα. Τα λάθη των πατεράδων τους, τα λάθη όλων μας. Ότι σκεφτόμαστε το συμφέρον για την ομάδα, το σπίτι, το κόμμα κι όχι το δημόσιο συμφέρον. 
«Και με το χρέος τι θα κάνεις;» Θα φωνάζουν ήδη, αυτοί που θεωρούν γραφικές τις ιστορίες με τα λεωφορεία και τους μαθητές. Θα σας πω. Η επιβίωση μιας χώρας δεν μπορεί να εξαρτάται από την καλοσύνη των δανειστών της. Ωραία λοιπόν, θα στείλουμε τους καλύτερους διαπραγματευτές - αυτό είναι εύκολο. Το θέμα είναι όμως τι κάνεις εσύ για την πατρίδα σου και όχι τι σκόντο θα σου κάνουν αυτοί που σε δανείζουν. Πώς θα ξαναχτίσεις την οικονομία; Ποιοι θα επενδύσουν; Πώς θα έρθουν πίσω τα λεφτά; Ποιοι θα πάρουν το ρίσκο και πώς θα τους κάνεις να σε εμπιστευτούν; Αυτοί που κυβερνούν φοβίζουν κάθε μέρα όσους ακόμα επενδύουν σε αυτή τη χώρα και αυτοί που θέλουν να κυβερνήσουν τρομοκρατούν και τους επόμενους. Λες και όλοι πρέπει να γίνουμε δημόσιοι υπάλληλοι ή εργάτες πολυεθνικών. Δεν έχω τίποτα με τους κολοσσούς που έρχονται από την Αμερική ή τη Ρωσία αλλά ντρέπομαι όταν στα ράφια βλέπω ελληνικά βότανα σε συσκευασία Κίνας. Οι Έλληνες καινοτομούν στο εξωτερικό και εδώ παλεύουν με τους φόρους και τη γραφειοκρατία.
Τα ξέρετε τα νούμερα της ανεργίας. Και ειδικά των νέων. Οι γρήγορες τσαπατσούλικες λύσεις κατέστρεψαν πολλές ζωές. Οικογένειες κατρακυλούν στη φτώχεια. Κοινωνικές δομές που υποστήριζαν τους αδύναμους, κλείνουν. Από τη σπατάλη περάσαμε μεμιάς στη τσιγγουνιά.
Νέοι επαγγελματίες – δουλεύουν δε δουλεύουν - πρέπει κάθε μήνα να πληρώνουν για ασφάλιση «μισό μισθό». Αντί να επιβραβεύουμε αυτούς που δημιουργούν, να τους δίνουμε κίνητρα να κάνουν τις δικές τους δουλειές, αναμασάμε τις ίδιες και τις ίδιες ιστορίες φοροδιαφυγής. Κάθε μήνα ανακοινώνεται ένας νέος φόρος ή «διορθώνεται» ένας παλιός. Παράλληλα μια ιατρική επέμβαση στην Ελλάδα θέλει 10.000€ και στη Γερμανία 100€ ενώ ένα στα τρία παιδιά δεν έχει θέση σε κρατικό παιδικό σταθμό.
Θα το έχετε μάθει. Μέχρι και στα Τίρανα άρχισαν να πηγαίνουν Έλληνες φοιτητές. Αντί λοιπόν να κάνουμε εδώ τις σχολές, δίπλα σε καλά, ισχυρά, δημόσια πανεπιστήμια, προτιμάμε να στέλνουμε τα παιδιά μας στη Ρουμανία. Ο κατάλογος με τα παράλογα είναι ατέλειωτος. Στο Λεκανοπέδιο της Αττικής έχουμε είκοσι στρατόπεδα. Γιατί; Πέρα από το να υπηρετούν τα παιδιά των υπουργών και των υποστηρικτών τους, σε τι άλλο χρησιμεύουν τόσα στρατόπεδα στην Αθήνα; Οι δικαστικές αποφάσεις καθυστερούν 5,7,10 χρόνια – οι φτωχοί δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους - και οι ελληνικές φυλακές είναι γεμάτες με προφυλακισμένους.
Είμαστε η χώρα με τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα στον δυτικό κόσμο. Τις περισσότερες καισαρικές. Τα περισσότερα φροντιστήρια. Και από την άλλη ανοίγουμε τα λιγότερα βιβλία, έχουμε τους λιγότερους εθελοντές αιμοδότες, τους λιγότερους πλέον, ευεργέτες. Και στο κέντρο της Αθήνας κάθε πρωί  έχει δύο τουλάχιστον συγκεντρώσεις. Κλείνουν οι συγκοινωνίες, σταματά η ζωή, για να πιέσουν ποιον; Τον υπουργό που τους βλέπει πίσω από τα φιμέ τζάμια; Πολίτες σε απόγνωση μπροστά σ' ένα κράτος κουφό. Έχει επικρατήσει η άποψη ότι αν δεν παραβιάσεις εσύ τον νόμο κάποιος άλλος θα βρεθεί να τον παραβιάσει και θα κερδίσει απ’ αυτό. Θα πρέπει λοιπόν να γυρίσουμε στην αρχή και να κάνουμε  μια νέα κοινωνική συμφωνία. Δικαιοσύνη στα μικρά και τα μεγάλα. Δικαιοσύνη, αξιολόγηση και αξιοκρατία. Αυτό θα κρατήσει εδώ τα νέα μυαλά που σήμερα φεύγουν σαν κυνηγημένα γιατί ξέρουν ότι δουλειές στην Ελλάδα κάνουν οι «κολλητοί» και τα «λαμόγια». Αυτός ο φαύλος κύκλος όμως πρέπει να σπάσει.
Μικρότερη Βουλή και όχι άλλη μια Γερουσία όπως σκέφτονται κάποιοι τις τελευταίες μέρες. Οι πολίτες να μπορούν να ψηφίζουν εκτός από το κόμμα της επιλογής τους και τον υποψήφιο της περιοχής τους από ενιαία λίστα. Κατάργηση όλων των προστατευτικών διατάξεων που είχαν οδηγήσει στο ακαταδίωκτο των πολιτικών. Γιατί θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι πολιτικοί που λογοδοτούν σήμερα στη Δικαιοσύνη, είχαν αθωωθεί και από τη Βουλή (και από τα κόμματά τους βέβαια). Εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια για να πάψει επιτέλους να κυκλοφορεί το μαύρο πολιτικό χρήμα. Εδώ θέλω να κάνω μια στάση. Τις τελευταίες δεκαετίες βρισκόμαστε συνεχώς σε μια εσαεί προεκλογική περίοδο. Η κυβέρνηση δεν τολμά γιατί υπάρχει το πολιτικό κόστος και η αντιπολίτευση δεν συναινεί γιατί «σήμερα - αύριο πέφτει η κυβέρνηση». Και από κοντά οι υποστηρικτές με τα μεγάλα πορτοφόλια. Κάποιοι τζογάρουν στην «πτώση», κάποιοι στην «παραμονή» και οι πιο χουβαρντάδες «παίζουν» σε όλα τα ταμπλό.
Τα τελευταία τριάντα χρόνια έχω γνωρίσει από κοντά όλους τους πολιτικούς ηγέτες. Όλοι μπορούσαν μόνοι τους. Έλεγες στον ένα «βοήθα να γίνει αυτό», σου απαντούσε «όχι τώρα - όταν θα γίνω πρωθυπουργός». Άνθρωποι χωρίς κανένα δείγμα γραφής πουθενά, να τους ακούς να λένε «όταν θα έρθω στα πράγματα θα τα αλλάξω όλα». Πώς; Δούλεψες; Έχεις ανεβάσει έστω ένα ρολό μαγαζιού στη ζωή σου; Κατάφερες ποτέ κάτι μόνος σου; Όχι! Έχουν όμως το κληρονομικό χάρισμα της πολιτικής.
Τα προβλήματα της χώρας δεν μπορεί να τα λύσει πια κανένα 25%. Πρέπει να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο και ένα 50% που θα κάνει και τους άλλους Ευρωπαίους να αισθανθούν ότι «αυτή τη φορά οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι». Πώς θα προκύψει αυτό το 50%; Με συνεργασίες βέβαια. Όχι με την ενότητα των δικών μας, αλλά με την ενότητα των διαφορετικών.  
Να δούμε τα κοινωνικά προβλήματα με τη λογική, χωρίς δογματισμούς και αγκυλώσεις. Μετανάστες, ναρκωτικά, σκουπίδια. Όλα αυτά σε άλλες χώρες είναι αφορμή για λύσεις, εδώ είναι αιτίες πολέμων. Οι μετανάστες δεν είναι κακοί, αλλά ούτε χωράνε όλοι. Εκτός αν τους θέλουμε επαίτες στα συσσίτια της εκκλησίας. Αυτοί που ζουν εδώ πρέπει να ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές, και τα παιδιά τους στο σχολείο να σηκώσουν και τη σημαία αν το αξίζουν. Τόσο απλά. Η πρέζα έχει κυριεύσει την επαρχία. Δέκα περιοχές της χώρας - νησιά και πρωτεύουσες νομών - ζητούν εδώ και χρόνια εναγωνίως ένα πρόγραμμα υποκατάστατων, μια θεραπευτική κοινότητα. Στην Αθήνα όμως οι υπηρεσίες δεν μπορούν να αποφασίσουν ποιος από όλους θα τους σώσει (παρεμπιπτόντως: προτιμάμε να σφάζονται στις φυλακές παρά να δίνουμε μεθαδόνη στους εξαρτημένους) . Και τα σκουπίδια δεν είναι παιγνίδι κολοκυθιάς. Αντί να ανακυκλώνουμε και να κομποστοποιούμε, τα πετάμε όλα στα δάση ή στη θάλασσα. Στα ψάρια του Αιγαίου ανιχνεύονται ίχνη πλαστικού στα σπλάχνα τους. Θα κάνουμε κάτι γι' αυτό ή θα είναι ένα από τα «δωράκια» μας στις επόμενες γενεές;
Την Ελλάδα θα σώσει το χώμα, ο ήλιος και η θάλασσα. Αρκεί να το πάρουμε απόφαση και να επενδύσουμε δυναμικά και έξυπνα σε αυτά. Χώμα – γεωργία, κτηνοτροφία. Ήλιος – ενέργεια αλλά και υγεία και ευτυχία. Θάλασσα – ψάρια και τουρισμός. Αντί λοιπόν να γκρεμίσουμε γρήγορα τις ασχήμιες που δημιούργησαν οι δεκαετίες του κιτς και να φτιάξουμε έναν νέο αναπτυξιακό χάρτη, αλληλοσυγχαιρόμαστε που οι τουριστικοί πράκτορες επιλέγουν την Ελλάδα όταν καίγεται η Αίγυπτος ή η Τουρκία.
Για να φύγουμε όμως μπροστά πρέπει να γκρεμίσουμε το γραφειοκρατικό σύστημα που θρέφει τα κόμματα. Το κάθε θέμα σήμερα είναι αρμοδιότητα ενός υπουργού, ενός αναπληρωτή υπουργού, 3-4 υφυπουργών, μιας ντουζίνας γενικών γραμματέων και κομματικών διευθυντών. Πρέπει επειγόντως να μειώσουμε την απόσταση που μας χωρίζει από το πρόβλημα. Να αφήσουμε τους βαρύγδουπους τίτλους (υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού – δηλαδή; υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – ο ΟΗΕ προσωποποιημένος δηλαδή!) και να πιάσουμε δουλειά. Ο ένας στα δημοτικά και τα γυμνάσια. Ο άλλος στα πανεπιστήμια και την καινοτομία. Ο τρίτος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Και βέβαια ένας υπουργός για την ελιά και τα χωράφια. Ένας δηλαδή πολιτικός σε κάθε τομέα, μαζί με έναν τεχνοκράτη γενικό γραμματέα – οικουμενικό ει δυνατόν- με θητεία τετραετή και γενικούς διευθυντές αξιολογημένους κατά προτεραιότητα (αύριο κιόλας).
Στην Ευρώπη όπως και στην Ελλάδα, εχθροί μας είναι οι λαϊκιστές, οι εθνικιστές, οι ευρωσκεπτικιστές. Η Ευρώπη είναι η οικογένειά μας. Πρέπει να συγκρουστούμε με κάποιους «γέρους θείους», να σκίσουμε κάποια παλιά κιτάπια και να συντάξουμε νέα, δε θα φύγουμε όμως, ούτε θα το παίζουμε μουτρωμένοι. Η Ευρώπη είναι το μεγάλο σχολείο της ενότητας του διαφορετικού. Άλλα τα λάθη των ηγετών και άλλες οι ευρωπαϊκές αξίες. Και σήμερα που στην Ευρώπη αμφιβάλλουν για τις λύσεις που επελέγησαν για την κρίση στην Ελλάδα, είναι η ευκαιρία να παρουσιαστούμε πιο Ευρωπαίοι από τους Ευρωπαίους. Να καταλάβουν ότι δεν έχουν ανάγκη μόνο τον κλασικό ελληνισμό αλλά και τον σύγχρονο Έλληνα.
Ελλάδα δεν είναι μόνο τα κόμματα. Το αμάξι δεν έχει φρένα, δεν έχει τιμόνι, έχουμε βγει στον διεθνή αυτοκινητόδρομο και αυτά μαλώνουν αν θα ακούμε δημοτικά ή σοβιετικά εμβατήρια. Και εδώ θέλω να γίνω ξεκάθαρος. Αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό αδιέξοδο δεν μπορούν - φάνηκε!- να της δώσουν νέα ορμή. Ποιος να τους εμπιστευθεί; Μέχρι χθες ζούσαν μόνο για το ρουσφέτι. Οι μίζες έγιναν συνώνυμο της πολιτικής. Κάποιοι συμμετείχαν, κάποιοι δεν αντέδρασαν. Ας κάνουν λοιπόν στην άκρη.
Δυστυχώς όμως δεν μπορούν να μας σώσουν και όσοι είναι δέσμιοι θεωριών του 19ου αιώνα. Δεν μπορούν αυτοί, που ακόμη και σήμερα επαναλαμβάνουν ότι η Ελλάδα θα σωθεί αν … επιστρέψει στο παρελθόν.
Γι’ αυτό λοιπόν αποφασίσαμε να κάνουμε «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ». Ποιοι το αποφασίσαμε; Άνθρωποι με τα ίδια ερωτήματα. Επαγγελματίες της ζωής – νέοι στην πολιτική. Κανείς από εμάς δεν έχει υπηρετήσει σε υπουργεία, υφυπουργεία ή γραφεία αρχηγών. Φοιτητές, διανοούμενοι, οικονομολόγοι, εργάτες, καλλιτέχνες, άνεργοι, έμποροι, γιατροί, αρχιτέκτονες. Μια ομάδα που έχει μυαλό και δύναμη – τη δύναμη της λογικής και του δίκιου. Τις επόμενες ώρες θα βγάλετε και εσείς  μόνοι σας τα συμπεράσματά σας.
Εγώ τώρα, δε θα πάω στην Ευρωβουλή. Δεν έχω ίσως και τα προσόντα. Καλά καλά δεν ξέρω ξένες γλώσσες. Θα μείνω λοιπόν στην Ελλάδα. Το τι θα κάνω θα εξαρτηθεί πάλι από εσάς. Αν πάμε καλά στις Ευρωεκλογές, μετά θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε και στις εθνικές εκλογές. Αν αποτύχουμε – αν αποτύχω για την ακρίβεια- τότε μετά τις ευρωεκλογές, θα προσπαθήσω να γυρίσω στη δημοσιογραφία. Μέχρι τότε την εγκαταλείπω. Που σημαίνει ότι σταματάω τους «Πρωταγωνιστές» και δεν θα έχω ενεργή συμμετοχή στο Protagon. Και εδώ θέλω να ζητήσω μία μεγάλη συγγνώμη από τους συνεργάτες μου. Στην τηλεόραση, στο Protagon, στην εφημερίδα. Τα σχέδια που κάναμε πρέπει να διακοπούν. Αυτό που προέχει τώρα είναι να σπάσουμε τη ρουτίνα της πολιτικής. Να ταράξουμε λίγο τα λιμνάζοντα νερά φέρνοντας νερό από το ΠΟΤΑΜΙ.
Και πού θα βρείτε τα λεφτά για την καμπάνια σας; Εδώ έχουμε την τεχνογνωσία Ομπάμα. Που όταν πρωτοβγήκε παραμέρισε τους δυνατούς του χρήματος και ζήτησε τα λίγα δολάρια των πολλών. Εμείς ζητάμε από όλους «ένα μέχρι δέκα ευρώ». Το πώς ακριβώς, θα το μάθετε τις επόμενες ώρες, απ' το topotami.gr. Προς το παρόν ετοιμάστε τα δέκα ευρώ (και όχι το ένα – ελπίζω). Και μπείτε κι εσείς στο ΠΟΤΑΜΙ.
Δεν είναι εύκολο, το ξέρω, να αλλάξουμε συνήθειες. Αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να αλλάξουμε ζωή.
Καλημέρα λοιπόν και ελπίζω να συναντηθούμε. Τολμήστε το.
Σταύρος Θεοδωράκης
Πηγή : http://kourdistoportocali.com/

to synoro blog

Επενδυτές και πολυεθνικές πάνω από λαούς και κράτη

Οι μυστικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ε.Ε. για τη συμφωνία TTIP, η οποία θα υποκαταστήσει την ισχύουσα νομοθεσία και θα κάνει νόμους του κάθε ευρωπαϊκού κράτους τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου που έχουν καθιερωθεί από τις πολυεθνικές
Το πρώτο ερώτημα είναι πόσο νόμιμο και πόσο ηθικό είναι μια χώρα να σύρεται σε «ειδικό δικαστήριο» γιατί επέλεξε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό ή γιατί αποφάσισε να «παγώσει» τα τιμολόγια του νερού ή να θέσει αυστηρά όρια για την εκπομπή αερίων από τις βιομηχανίες.
Όποιος απαντήσει ότι δεν είναι καθόλου νόμιμο και επ’ ουδενί ηθικό, έχει χάσει από χέρι. Γιατί, σύμφωνα με τις επιταγές της Κομισιόν, σύμφωνα με τα όσα εν κρυπτώ συζητούνται μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο «νόμος του επενδυτή» και οι «κανονισμοί ασφαλείας των πολυεθνικών» για τα τρόφιμα και τα φάρμακα έχουν πλεονέκτημα σε σχέση με τις επιλογές ενός κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας και των πολιτών του.
Το δεύτερο ερώτημα είναι πόσο δημοκρατικό είναι το μέλλον 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων να κρέμεται από 46 τεχνοκράτες – διαπραγματευτές, ερήμην των κρατών – μελών και του Ευρωκοινοβουλίου.
Όποιος απαντήσει ότι δεν είναι καθόλου δημοκρατικό και πέρα από τις αρχές της Ε.Ε., έχει χάσει και πάλι. Γιατί, σύμφωνα με τις επιταγές της Κομισιόν, οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων, οι οργανώσεις των πολιτών, οι συνδικαλιστικές ενώσεις, οι αγροτικοί σύλλογοι κ.λπ., δεν έχουν λόγο στη νέα Ευρώπη.
Τα ερωτήματα δεν παραπέμπουν σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αφού από τον περασμένο Ιούλιο και κάτω από άκρα μυστικότητα ΗΠΑ και Ε.Ε. διαπραγματεύονται για τη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση (TTIP). Μια συμφωνία που, εάν επιτευχθεί, θα ορίζει τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον πλανήτη. Μια συμφωνία που, εάν επιτευχθεί, θα υποκαταστήσει την ισχύουσα νομοθεσία στις δυο πλευρές του Ατλαντικού και θα κάνει νόμους του κάθε ευρωπαϊκού κράτους τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου που έχουν καθιερωθεί από τις πολυεθνικές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται υπόλογη γιατί επέλεξε οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία που θα αλλάξει ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα στον τομέα των τροφίμων, των φαρμάκων, του Διαδικτύου, των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή, των κανονισμών για το τραπεζικό σύστημα και ό,τι άλλο συνδέεται με το εμπόριο και τις επενδύσεις, να γίνονται με άκρα μυστικότητα. Οργανώσεις πολιτών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ απαιτούν διαφάνεια και λεπτομερή ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται ανά τομέα. Το «Π» ανοίγει τον φάκελο και παρουσιάζει τα επιχειρήματα των υπέρμαχων και των πολέμιων.
Η χούντα των επιχειρηματιών
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπογραφή της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης (TTIP) βρίσκονται στην τρίτη φάση και αναμένεται να διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι διεξάγονται κάτω από άκρα μυστικότητα, με αποτέλεσμα τα κράτη – μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην γνωρίζουν στην πραγματικότητα τι συζητείται πέρα από κάποιες γενικές αρχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκ μέρους της Κομισιόν έχει συγκροτηθεί ένα σώμα από 46 τεχνοκράτες – διαπραγματευτές, οι οποίοι επί της ουσίας θα αποφασίσουν για το μέλλον της Ευρώπης σε όλα τα επίπεδα.
Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν πρότεινε τη συγκρότηση μιας 14μελούς συμβουλευτικής ομάδας, η οποία, όμως, δεν μπορεί να υποκαταστήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τι είναι όμως αυτή η συμφωνία; Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ευκαιρία για την ευημερία των λαών, όπως υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι, ή για τη «χούντα των επιχειρηματιών», όπως υποστηρίζουν οι ανά τον κόσμο πολέμιοι; Και ακόμα, γιατί οι διαπραγματεύσεις είναι μυστικές και γιατί προωθούνται με νύχια και με δόντια από το επιχειρηματικό λόμπι;
Ευημερία ή κατοχή;
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση (TTIP) είναι μια εμπορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που αποσκοπεί στην άρση των φραγμών του εμπορίου (δασμοί, περιττές κανονιστικές ρυθμίσεις, περιορισμοί των επενδύσεων κ.λπ.) σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών τομέων, έτσι ώστε να καταστεί ευκολότερη η αγορά και η πώληση αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Παράλληλα θα διευκολύνει τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις στις επενδύσεις τους.
Σύμφωνα με τους πολέμιους, η συμφωνία που θα καλύπτει όλους τους τομείς, από τις προδιαγραφές φαρμάκων και τροφίμων μέχρι τη χρήση του Διαδικτύου, τις πολιτικές για την προστασία του κλίματος και τους κανονισμούς για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, την αποφυγή της διαφθοράς, της φοροαπάτης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, θα υποκαταστήσει την ισχύουσα νομοθεσία στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και θα κάνει νόμους του κάθε ευρωπαϊκού κράτους τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου που έχουν καθιερωθεί από τις πολυεθνικές.
Γιατί είναι μυστικές οι συνομιλίες;
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεν αρνείται ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται κάτω από άκρα μυστικότητα, αυτό απαιτείται γιατί, «προκειμένου οι εμπορικές διαπραγματεύσεις να είναι αποτελεσματικές και πετυχημένες, χρειάζεστε έναν ορισμένο βαθμό εμπιστευτικότητας, αλλιώς θα ήταν σαν να δείχνει ένας παίκτης τα χαρτιά του στον άλλο σε παιχνίδι με την τράπουλα»!
Η Κομισιόν δεν απαντά, όμως, στο ερώτημα εάν θεωρεί αντίπαλο παίκτη και τα κράτη – μέλη της Ένωσης, τα οποία σε όλη τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι βαθιά νυχτωμένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο επίσημο κείμενο με τις γενικές αρχές της συμφωνίας η Κομισιόν αναφέρει ότι «θα μεριμνήσει ώστε τα κράτη – μέλη - στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο - να είναι ενήμερα για τις εξελίξεις». Γιατί, όμως, η Κομισιόν λέει ότι «θα μεριμνήσει» και δεν λέει ορθά κοφτά ότι οφείλει να ενημερώνει τα κράτη – μέλη για όλα τα στάδια της διαπραγμάτευσης;
Όπως επισημαίνουν οι πολέμιοι, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διαπραγμάτευση δεν συνάδει με τις δημοκρατικές αρχές της Ε.Ε. και όλες οι αλλαγές στο σύνολο των κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν 500 εκατομμύρια πολίτες πρέπει να ρυθμιστούν με δημοκρατικό, ανοικτό και διαφανή τρόπο με την άμεση συμμετοχή των εκλεγμένων εκπροσώπων αλλά και των εκπροσώπων των συνδικάτων και της κοινωνίας των πολιτών.
Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι επί της ουσίας οι διαπραγματευτές δεν λογοδοτούν πουθενά. Μάλιστα, εκείνοι έχουν τη δικαιοδοσία για να καταλήξουν σε συμφωνία, την οποία θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πιστεύει άραγε κανείς ότι όταν οι διαπραγματευτές έχουν δώσει τα χέρια μπορεί κάτι να αλλάξει; Πιστεύει άραγε κανείς ότι Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν τον χρόνο να διαβάσουν μια συμφωνία εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων σε βάθος και στη λεπτομέρειά τους;
Υπόκλιση στον επενδυτή
Η Κομισιόν απροκάλυπτα τάσσεται υπέρ του δικαίου των επενδυτών, αφού στο επίσημο ενημερωτικό κείμενο για τη συμφωνία αναφέρει τα εξής καταπληκτικά:
■ «Το γεγονός ότι μια χώρα έχει ισχυρό νομικό σύστημα δεν εγγυάται πάντοτε την επαρκή προστασία των ξένων επενδυτών».
■ «Ένας επενδυτής διατρέχει τον κίνδυνο απαλλοτρίωσης από μια κυβέρνηση (π.χ. μέσω κρατικοποίησης) ή μια κυβέρνηση μπορεί να θεσπίσει νομοθεσία που να μηδενίζει την αξία της επένδυσής του, επιβάλλοντας, για παράδειγμα, μια απότομη απαγόρευση ενός προϊόντος που παράχθηκε σε εργοστάσιο που ανήκει σε έναν ξένο επενδυτή χωρίς την καταβολή αποζημίωσης».
■ «Η συμπερίληψη των μέτρων για την προστασία των επενδυτών δεν εμποδίζει τις κυβερνήσεις να θεσπίζουν νόμους, ούτε οδηγεί στην κατάργηση νομοθεσίας. Μπορεί να οδηγήσει, το πολύ – πολύ, στην καταβολή αποζημίωσης».
Το ξεβράκωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο θέμα της συμφωνίας για την επενδυτική εταιρική σχέση είναι και το πιο επικίνδυνο, αφού τα προνόμια των πολυεθνικών θα αποκτήσουν επί της ουσίας την ισχύ νόμου και οι πολυεθνικές θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να σύρουν κράτη στη διεθνή διαιτησία για διαφυγόντα κέρδη στην περίπτωση που τα κράτη ψηφίζουν νόμους για την προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος ή του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Στην ουσία η συμφωνία θα αποτελεί μια ρύθμιση – ομπρέλα για την επίλυση των διαφορών μεταξύ επενδυτών και κρατών. Μέχρι σήμερα οι διαφορές αυτές λύνονταν στη διεθνή διαιτησία μόνον εάν υπήρχε διμερής συμφωνία.
Ειδικά δικαστήρια
Τον όρο «ειδικά δικαστήρια» χρησιμοποίησε η «Le Monde Diplomatique» σε έρευνα με τίτλο «Η διατλαντική συμφωνία, ένας τυφώνας που απειλεί τους Ευρωπαίους» για να περιγράψει τι συνεπάγεται για τους πολίτες η υπογραφή της συμφωνίας και η δυνατότητα μιας πολυεθνικής να σύρει στα δικαστήρια ένα κράτος. Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, «σε ένα τέτοιο καθεστώς, οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να βάζουν εμπόδια στις πολιτικές υγείας, προστασίας του περιβάλλοντος ή ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα, ζητώντας αποζημιώσεις ενώπιον εξωδικαστικών θεσμών. Αυτά τα ειδικά δικαστήρια θα συγκροτούνται από τρεις νομικούς και θα έχουν τη δικαιοδοσία να καταδικάζουν τον φορολογούμενο πολίτη σε βαριές αποζημιώσεις από τη στιγμή που η νομοθεσία της χώρας του θα περιορίζει τα “μελλοντικά προσδοκώμενα κέρδη” μιας εταιρείας».
Να σημειωθεί ότι η πρακτική μέχρι σήμερα αυτών των «ειδικών δικαστηρίων» που προβλέπονται από διμερείς εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες είναι οδοστρωτήρας για το κράτος δικαίου. Όπως αποκάλυψαν σε έρευνά τους τον Νοέμβριο του 2012 οι οργανώσεις Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών (Corporate Europe Observatory – CEO) και Transnational Institute, μέσα σε δύο δεκαετίες έχει εγκαθιδρυθεί ένα παντοδύναμο διεθνές επενδυτικό «καθεστώς» που, μέσα από την καθιέρωση ενός θολού και δαιδαλώδους συστήματος προστασίας των επενδύσεων, καταφέρνει να παγιδεύει τα κράτη και να κερδοσκοπεί θέτοντας το εταιρικό κέρδος πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, πάνω από την κυριαρχία των κρατών και το δικαίωμά τους να νομοθετούν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς τι πρόκειται να συμβεί εάν ο «νόμος του επενδυτή» επιβληθεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πολυεθνικές κατά κρατών
Ένα μικρό δείγμα της αποθέωσης των επενδυτών σε βάρος της προστασίας των πολιτών είναι οι ακόλουθες αγωγές που έχουν κατατεθεί από πολυεθνικές κατά κρατών, βασισμένες σε διμερείς συμφωνίες:
■ Η Philip Morris έχει στραφεί κατά της Αυστραλίας και της Ουρουγουάης, βασιζόμενη στις διμερείς επενδυτικές συμβάσεις, υποστηρίζοντας ότι η νομοθεσία κατά του καπνίσματος που έχουν υιοθετήσει απειλεί τα κέρδη της.
■ Η εταιρεία ενέργειας Vattenfall έκανε αγωγή στην κυβέρνηση της Γερμανίας ζητώντας 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ αποζημίωση για τους περιβαλλοντικούς όρους που επιβλήθηκαν για τη λειτουργία εργοστασίου παραγωγής ενέργειας και 3,7 δισεκατομμύρια για διαφυγόντα κέρδη που σχετίζονται µε τη λειτουργία δύο πυρηνικών εργοστασίων της εταιρείας έπειτα από την απόφαση της Γερμανίας να προχωρήσει στη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια.
■ Σαράντα εταιρείες προχώρησαν σε αγωγές δισεκατομμυρίων κατά της Αργεντινής, γιατί «πάγωσε» τα τιμολόγια του νερού και του ηλεκτρισμού.
 ■ Ευρωπαϊκές εταιρείες κατέθεσαν πρόσφατα αγωγές κατά της Αιγύπτου για την αύξηση του κατώτατου μισθού και κατά του Περού για νομοθεσία που περιορίζει την εκπομπή αερίων.
Η σιωπή των ΜΜΕ στις ΗΠΑ
Ο κάθε λογικός άνθρωπος θα σκεφτόταν ότι μια συμφωνία που επηρεάζει άμεσα τους πολίτες 12 χωρών και φέρνει δραματικές αλλαγές στον τομέα της υγείας, των τροφίμων, των φαρμάκων, του περιβάλλοντος, του Διαδικτύου, θα έπρεπε να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των ΜΜΕ. Για μια ακόμα φορά, όμως, το θέμα και οι αντιδράσεις δεκάδων εκατομμυρίων πολιτών έγινε γαργάρα.
Η πρωτοφανής σιωπή των ΜΜΕ καταγράφηκε σε σχετική έρευνα που έγινε από την εταιρεία Media Matters και όπως προέκυψε τα δίκτυα ABC, NBC, CBS, PBS, αγνόησαν σχεδόν παντελώς το θέμα της ΤΡΡ.
Συγκεκριμένα από την 1η Αυγούστου 2013 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2014 στις τηλεοπτικές εκπομπές, όπως στο «Evening News» του CBS, το «World News» του ABC και το «Nightly News» του NBC, δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά στο θέμα!
Στο PBS Newshour ένας και μόνο καλεσμένος έκανε αναφορά στο θέμα λέγοντας απλώς ότι η ΤΡΡ θα βελτιώσει τις σχέσεις με τα ασιατικά κράτη!
Όπως επισημαίνει η Media Matters, η κάλυψη του γεγονότος από τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι δυσανάλογα μικρή σε σχέση με τη βαρύτητά της, αφού οι χώρες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 26% του παγκόσμιου εμπορίου.
Αναβρασμός στην Αμερική
Η Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. πατάει στα χνάρια της Συμφωνίας Συνεργασίας του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership, TPP), δηλαδή μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και 11 χωρών του Ειρηνικού η οποία βρίσκεται σε φάση έγκρισης από το Κογκρέσο.
Στις ΗΠΑ έχει αναπτυχθεί ένα τεράστιο κίνημα αντίδρασης με περισσότερες από 550 οργανώσεις να έχουν υπογράψει επιστολή προς τα μέλη του Κογκρέσου, με την οποία ζητούν να μην δώσουν «λευκή επιταγή» στον εκάστοτε πρόεδρο των ΗΠΑ για την υπογραφή μονομερώς των Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου.
Ο Μπάρακ Ομπάμα με πρόσχημα την πολυπλοκότητα των Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να δώσει το «πράσινο φως», ώστε αυτού του είδους οι συμφωνίες να γίνονται νόμος του κράτους μόνο με την υπογραφή του προέδρου και όχι μετά την έγκρισή τους από το Κογκρέσο.
Οι πολέμιοι της ΤΡΡ υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη συμφωνία που προώθησαν οι πολυεθνικές, ενώ οι συνομιλίες έγιναν κάτω από άκρα μυστικότητα. Όπως επισημαίνουν από τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει, προκύπτει ότι η ΤΡΡ:
■ θα υπονομεύσει την επιβολή κανονισμών στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια νέα κατάρρευση,
■ θα περιορίσει την ελεύθερη χρήση του Διαδικτύου,
■ θα διαλύσει κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη τοπικών αγορών – προϊόντων κ.λπ.,
■ θα περιορίσει τη χρήση των φθηνότερων γενόσημων φαρμάκων,
■ θα περιορίσει τους κανονισμούς για την ασφάλεια τροφίμων, τα μεταλλαγμένα, ακόμα και τα προϊόντα καπνού,
■ θα περιορίσει τις δράσεις για την κλιματική αλλαγή και τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα,
■ θα δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες να μηνύουν χώρες για διαφυγόντα κέρδη στην περίπτωση που θεωρήσουν ότι ένας νόμος έρχεται σε αντίθεση με τους όρους της ΤΡΡ.
600 συμβούλους έχουν τοποθετήσει οι πολυεθνικές στις αμερικανικές αντιπροσωπείες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν
46 είναι οι διαπραγματευτές εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
550 οργανώσεις στις ΗΠΑ ζήτησαν από το Κογκρέσο να μην επικυρώσει τη συμφωνία για ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των χωρών του Ειρηνικού (TPP)
3.000 επενδυτικές συμφωνίες μεταξύ κρατών υπογράφηκαν μόνο κατά το 2011
100 εκατομμύρια δολάρια ήταν οι εταιρικές απαιτήσεις κατά κρατών την περίοδο 2009-2010
8 εκατομμύρια δολάρια είναι το μέσο κόστος για μια νομική διαφορά ανάμεσα σε ένα κράτος και έναν επενδυτή
1.000 δολάρια την ώρα είναι η αμοιβή κάθε δικηγόρου που συμμετέχει στις ομάδες χειρισμού υποθέσεων κατά κρατών
3 δικηγορικές εταιρείες χειρίστηκαν το 2011 τις 130 από τις συνολικά 450 επενδυτικές συμφωνίες που έφτασαν σε διαιτησία
15 διαιτητές αποφάσισαν για το 55% όλων των γνωστών επενδυτικών συμφωνιών για τις οποίες υπήρξε νομική διαμάχη!
1,4 δισεκατομμύρια ευρώ ζήτησε το 2009 η εταιρεία ενέργειας Vattenfall από τη Γερμανία ως αποζημίωση για τους περιβαλλοντικούς όρους που επιβλήθηκαν για τη λειτουργία εργοστασίου άνθρακα της εταιρείας
3,7 δισεκατομμύρια ευρώ ζήτησε η ίδια εταιρεία το 2012 από τη Γερμανία για διαφυγόντα κέρδη μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει σταδιακά τα πυρηνικά εργοστάσια
Πηγή : 

to synoro blog

«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ»!

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Νέα γερμανική μαχαιριά εναντίον της Ελλάδας! Αυτήν τη φορά είναι οι οικονομολόγοι του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEP) που πλήττουν τη χώρα μας και η εφημερίδα «Ντι Βελτ» που γνωστοποιεί τα συμπεράσματά τους: «Οπως και πριν οι Ελληνες ζουν πολύ πάνω από τις δυνατότητές τους» αποφαίνεται η σκληρή δεξιά γερμανική εφημερίδα. Το προαναφερθέν μελετητικό κέντρο λέει τα ίδια πράγματα σε μια δυσνόητη για τους πολλούς, τεχνοκρατική ορολογία. «Η ελληνική κατανάλωση ως ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος είναι η υψηλότερη όχι μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση» επισημαίνουν οι γερμανικές οικονομικές αυθεντίες. Πρόκειται για προκλητικότατη θέση.
Αφού ρήμαξαν το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών μειώνοντας το κατά… 36% (!) την τελευταία εξαετία μέσω των Μνημονίων, τώρα οι Γερμανοί έχουν το θράσος να μας λένε ότι… ξοδεύουμε πολλά στην κατανάλωση από το εισόδημα που μας απέμεινε!!! Εννοούν δηλαδή ότι δεν εξαθλιωθήκαμε αρκετά ώστε να ντυνόμαστε μόνο με κινέζικα κουρελόρουχα και να τρώμε μόνο… λεμονόκουπες, μπομπότα και χαρούπια όπως στην προηγούμενη γερμανική Κατοχή του 1941-1944! Είναι απίστευτο αλλά και απέραντα εξοργιστικό το γερμανικό θράσος. Η «Βελτ» αναλαμβάνει να εκλαϊκεύσει για τους αναγνώστες της τα συμπεράσματα της μελέτης των οικονομολόγων του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής. «Χωρίς δραστική καταβύθιση του ποσοστού κατανάλωσης, είναι αδύνατο για τη χώρα να ανακτήσει τη δανειοληπτική αξιοπιστία της, λένε οι οικονομολόγοι του CEP. Δεν υπάρχει όμως κανένα σημάδι για μια τέτοια πορεία λιτότητας» γράφει η γερμανική εφημερίδα. Συνεχίζει ακάθεκτη: «Σε αντίθεση με τους επίσημους ισχυρισμούς από την Αθήνα, δεν υπάρχει καμία τάση βελτίωσης σύμφωνα με το CEP» τονίζει η «Βελτ».
Η πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας καταρρέει περαιτέρω και μάλιστα αξιοσημείωτα ταχύτερα από όσο σε όλες τις άλλες χώρες του ευρώ» υπογραμμίζει στη μελέτη το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής. «Εξαιτίας αυτού σύντομα θα υποδειχθεί στην Ελλάδα να ζητήσει τη βοήθεια άλλων κρατών» προσθέτει περιχαρής η γερμανική εφημερίδα στο κύριο άρθρο του οικονομικού της τμήματος, το οποίο έχει τίτλο «Απειλείται κρίση πάλι». Καλά, οι Γερμανοί σύμμαχοι της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου δεν έχουν πάρει χαμπάρι το… success story που συντελείται στην Ελλάδα σήμερα; Δεν ακούν ούτε καν τον Γιάννη Στουρνάρα που… απειλεί με έξοδο στις αγορές περί τα τέλη του 2014; Καλά ο «αχάριστος» και «αγνώμων» ελληνικός λαός, αλλά ούτε οι Γερμανοί δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ;
Καθόλου, αν κρίνει κανείς από σχόλιο της «Ντι Βελτ» σε περίοπτη θέση: «Οι ιστορίες επιτυχίας (στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία) βρίσκονται σε διαρκή αντίθεση με τη διαρκή μιζέρια στην Ελλάδα και την Ιταλία. Και στις δύο αυτές χώρες γίνεται πολύς λόγος για μεταρρυθμίσεις, στην πράξη όμως γίνονται από λίγα έως εντελώς τίποτα» ισχυρίζεται η αρθρογράφος. Υστερα από αυτό, περνάει στην τελειωτική μαχαιριά εναντίον της χώρας μας: «Η κατάσταση της Ελλάδας είναι απελπιστική, αλλά οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης δεν θέλουν να το ομολογήσουν εξαιτίας των ευρωεκλογών τον Μάιο!». Εκτακτα! Οι Γερμανοί δηλαδή μας λένε ότι «καταρρέει περαιτέρω» η πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας μας, μας λένε ότι «ξοδεύουμε πολλά» και ότι πρέπει «να καταποντιστεί η κατανάλωση στην Ελλάδα» και ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας «είναι απελπιστική», αλλά το κρύβουν προσωρινά οι ηγέτες της Ευρωζώνης για να μη γίνει χαμός στις ευρωεκλογές!
Υπέροχα! Θαυμάσια! Για να θεραπευτούν δε αυτά τα κακά της μοίρας μας, το Βερολίνο απαιτεί πολύ περισσότερη και πολύ σκληρότερη λιτότητα για τον ελληνικό λαό, περαιτέρω καταβαράθρωση του βιοτικού μας επιπέδου – περισσότερη εξαθλίωση όλων των Ελλήνων.
Εκτός από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, θα υπάρξει άραγε άλλη ελληνική κυβέρνηση η οποία θα εναρμονιστεί με αυτή την πολιτική; Το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί μόνο εμπράκτως. Είναι βέβαιο πάντως ότι με αυτήν τη γερμανική πολιτική στην ΕΕ εναντίον του λαού μας, είναι πιθανότατο να συνεχίσει να διογκούται στην Ελλάδα το αντιΕΕ ρεύμα σε όλες τις συνιστώσες του πολιτικού φάσματος. Θα δούμε, η ζωή και μόνο αυτή θα δείξει…
*Δημοσιεύθηκε στο “ΕΘΝΟΣ” την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014
Πηγή : 

to synoro blog

24 Φεβ 2014

Ουκρανία: Η ιστορία που δεν έχει ειπωθεί

άρθρο του Brian Denny στη Morning Star
Η άρνηση της Ουκρανίας να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, οι διαδηλώσεις που ακολούθησαν και η προσπάθεια να ρίξουν την κυβέρνηση με μια αποτυχημένη ψηφοφορία άρνησης εμπιστοσύνης, όλα έχουν τις ρίζες τους στη μεγάλη γεωπολιτική μάχη που διεξάγεται μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας.
Η Γερμανία χρησιμοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ασκήσει πίεση για την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην πολιτική και οικονομική σφαίρα του Βερολίνου. Ωστόσο, το σχέδιο επέκτασης της Γερμανίας ανακόπηκε κατά τη σύνοδο κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ στο Βίλνιους.
Μόνο δύο χώρες, η Γεωργία και η Μολδαβία υπέγραψαν συμφωνίες σύνδεσης με την ΕΕ, ενώ η Λευκορωσία και η Αρμενία, προτίμησαν να ενταχθούν στην Ευρασιατική Τελωνειακή Ένωση με τη Ρωσία. Η Μόσχα είχε ασκήσει τη δική της πίεση στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κυρώσεων και άλλων απειλών, προκειμένου να κρατήσει την Ουκρανία από τη νέα εξόρμηση του Βερολίνου προς τα ανατολικά.
Ωστόσο, η Γερμανία συνέχισε τις προσπάθειές της για να αποσπάσει την Ουκρανία από τη ρωσική σφαίρα και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης μιλούν τώρα για τη «μάχη για την Ουκρανία» και ένα «νέο σιδηρούν παραπέτασμα» που πρέπει να ηττηθεί στα ανατολικά. Η ΕΕ έχει επίσης προειδοποιήσει την Ουκρανία ότι αντιμετωπίζει οικονομικό αποκλεισμό, εάν συνεχίσει να αρνείται να υπογράψει.
Η μαριονέτα του Βερολίνου, επικεφαλής εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ, Κάθριν Άστον δήλωσε πως η Ουκρανία δεν μπορεί να «γίνει ένας προβλέψιμος και αξιόπιστος συνομιλητής για τις διεθνείς αγορές». Το ΔΝΤ έχει ήδη αναστείλει την πίστωση ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων του 2011, επειδή η Ουκρανία αρνήθηκε να σταματήσει την επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου των νοικοκυριών.
Η Συνθήκη της ΕΕ θα επιτρέψει επίσης στα ευρωπαϊκά μονοπώλια να αρπάξουν κρίσιμες αγορές ενέργειας της Ουκρανίας.
Οι Γερμανικές εταιρείες έχουν ήδη εφοδιάσει τη χώρα με φυσικό αέριο μέσω αγωγών που περνούν από την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία μέχρι το επόμενο έτος, σπάζοντας την εξάρτηση της Ουκρανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η  Γερμανική ομάδα εξωτερικής πολιτικής, το Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (DGAP), συζητά ανοιχτά πως οι συμφωνίες σύνδεσης πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο «εποπτείας» και ζητά «αυστηρά και πολύ επώδυνα μέτρα κοινωνικής προσαρμογής».
Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό δείτε τις αυστηρές απαιτήσεις διάσωσης που επεβλήθησαν σε χώρες της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Κύπρος και τα άλλα κράτη μέλη.
Μακροπρόθεσμα η DGAP προβλέπει την ενσωμάτωση ακόμη και της Ρωσίας στο σύστημα της αχαλίνωτης εταιρικής δικτατορίας που προβλέπει η Συνθήκη της ΕΕ κάτω από την ηγεμονία του Βερολίνου, στο άνοιγμα γερμανικών επιχειρήσεων για την οικονομική ανάπτυξη σε όλη τη διαδρομή προς τον Ειρηνικό.
Έτσι, η άρνηση της Ουκρανίας να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ έχει χαλάσει πολύ μεγάλα Τευτονικά ιμπεριαλιστικά σχέδια.
Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τη υποστήριξη των ΜΜΕ της Δύσης στις διαδηλώσεις της «φιλοευρωπαϊκής» συμμαχίας στην Ουκρανία.
Τελικά, ποιοι είναι αυτοί οι αγωνιστές «υπέρ της δημοκρατίας»  που δεν μπορούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση που αποτελείται από το Κόμμα των Περιφερειών του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και υποστηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας;
Ξεκάθαρα, είναι μια ανίερη συμμαχία συντηρητικών, φασιστών και ρεβανσιστικών ομάδων που προωθούν τη λατρεία γύρω από πρώην συνεργάτες των Ναζί.
Αυτή η λατρεία επικεντρώνεται ιδίως στον Stepan Bandera, ηγέτη της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN), που ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Ναζί κατά τη διάρκεια της εισβολής στη Σοβιετική Ένωση τον Ιούνιο του 1941. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν ανεγερθεί πολλά μνημεία του Bandera, ιδιαίτερα στη δυτική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός αγάλματος στην πόλη του Λβιβ, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα πογκρόμ κατά των Εβραίων.
Μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004 στην Ουκρανία, ο νεοεκλεγμένος  πρόεδρος του κόμματος «Η Ουκρανία Μας» Βίκτορ Γιούσενκο ανακήρυξε επίσημα τον Bandera και το ναζιστή συνάδελφό του Roman Shukhevych «ήρωες της Ουκρανίας». Ένα σημαντικό κόμμα που προωθεί αυτή τη λατρεία είναι το κόμμα της Πανουκρανικής Ένωσης «Svoboda»  (ελευθερία), υπό την καθοδήγηση κάποιου Oleh Tiahnybok ο οποίος μιλώντας πρόσφατα στον τάφο του άλλου Ουκρανού ναζί, καταφέρθηκε κατά της «εβραϊκής μαφίας στη Μόσχα».
Αυτό το κόμμα κατάφερε πολιτικό ρήγμα το 2009, όταν εξελέγη στην Περιφέρεια Ternopil της Δυτικής Ουκρανίας (κοινοβούλιο) με 35 τοις εκατό των ψήφων, λαμβάνοντας 50 από τις 120 έδρες στο νομοθετικό σώμα – και η δύναμή του αυξάνεται.
Το Svoboda βρίσκεται στην ακροδεξιά πτέρυγα της οργάνωσης Συμμαχία Ευρωπαϊκών Εθνικών Κινημάτων (AENM). Μεταξύ των μελών είναι το νεοφασιστικό ουγγρικό κόμμα Jobbik (Κίνημα για μια Καλύτερη Ουγγαρία) και το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας. Ο ηγέτης του Βρετανικού Εθνικού Κόμματος Nick Griffin είναι αντιπρόεδρος της AENM. Επίσης, έχει επιδιώξει να συσφίξει τους δεσμούς του με το νεοφασίστικο Forza Nuova στην Ιταλία και με το ακροδεξιό Γερμανικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα.
Το Svoboda εμπνέεται άμεσα από την παράδοση των συνεργατών των ναζί που διεξήγαγαν πολυάριθμες σφαγές στην κατεχόμενη Σοβιετική Ένωση, αλλά το Βερολίνο έχει παραμείνει σιωπηλό.
Το φιλογερμανικό κόμμα  «Batkivschyna» (Πατρίδα) της Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία  φυλακίστηκε για απάτη και υπεξαίρεση, μπήκε σε μια εκλογική συμμαχία με το  Svoboda στην πορεία προς τις τελευταίες εκλογές. Αυτό επέτρεψε στο Svoboda να κερδίσει 10,4 τοις εκατό των ψήφων, κερδίζοντας 37 βουλευτές στη Verkhovna Rada (το Ουκρανικό Κοινοβούλιο).
Για να ολοκληρωθεί αυτή η αντιρωσική συμμαχία υπάρχει και το κόμμα UDAR του Vitaly Klitschko, ένα αρκτικόλεξο που γοητευτικά μεταφράζεται ως «γροθιά». Ο Klitschko είναι ένας παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας βαρέων βαρών και εθνικός ήρωας ο οποίος έχει υποβάλει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2015. Ωστόσο, δε φαίνεται πιθανό να καταφέρει να εκλεγεί καθώς ζει και μένει κυρίως στη Γερμανία. Το Γερμανικό Κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης παραδέχεται ανοιχτά ότι το Ίδρυμα Konrad Adenauer  «ανέθεσε» στον Klitschko το καθήκον της δημιουργίας ενός ακροδεξιού κόμματος στην Ουκρανία, προκειμένου να δημιουργηθεί μια σταθερή πλειοψηφία υπέρ της ΕΕ στο Κίεβο.
Κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης του ιδρύματος  με τον Klitschko στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής του CDU Elmar Brok μίλησε ειλικρινά σχετικά με το γιατί το Βερολίνο έχει τόσο έντονο ενδιαφέρον για την Ουκρανία.
Στο κάτω-κάτω, είναι «μια χώρα με μεγάλες οικονομικές δυνατότητες», με «έναν μορφωμένο πληθυσμό» και με «καλές γεωργικές προϋποθέσεις».
Δεν είναι να απορεί κανείς που η Γερμανία θέλει να πιέσει για την στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ η οποία προγραμματίζεται για αργότερα αυτό το μήνα.
Ο Brian Denny είναι μέλος της οργάνωσης «Όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση» www.no2eu.com
Μετάφραση – Επιμέλεια: Παναγιώτης Ζαβουδάκης

to synoro blog

«Μνημεία χάους, αρρώστιας και πόνου οι ΧΥΤΑ»

www.localit.gr
Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ
Η έκθεση αναδεικνύει μεγάλες ευθύνες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Αττικής, ενώ ρίχνει στο καναβάτσο τους έξι εργολαβικούς ομίλους, που έχουν πάρει θέση να μοιραστούν την πίτα των δισ. των σκουπιδιών. Ο ΧΥΤΑ Φυλής χαρακτηρίζεται «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου»
Εκθεση-καταπέλτης της επιτροπής αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαπιστώνει περιβαλλοντικά εγκλήματα στο ΧΥΤΑ Γραμματικού, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το σκέλος της κοινοτικής χρηματοδότησης όχι μόνον του συγκεκριμένου έργου, αλλά συνολικά του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, συνολικού ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, που προωθείται με συμβάσεις παραχώρησης.
Παράλληλα η έκθεση αναδεικνύει μεγάλες ευθύνες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Αττικής, ενώ ρίχνει στο καναβάτσο τους έξι εργολαβικούς ομίλους, που έχουν πάρει θέση να μοιραστούν την πίτα των δισ. των σκουπιδιών.
Ο ΧΥΤΑ Φυλής χαρακτηρίζεται «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου» στην ίδια έκθεση και καλείται η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε τοξικολογικές και επιδημιολογικές μελέτες, από ανεξάρτητους διεθνείς οίκους, καθώς απειλείται η υγεία των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής μέχρι τρεις επόμενες γενιές!
Ανάλογες αυστηρές συστάσεις, για κακή χωροθέτηση, κατασκευαστικά λάθη και κακή λειτουργία, όπως αυτές για του Γραμματικού και της Φυλής, διατυπώνει η επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για τη Μεγαλόπολη, το Καρβουνάρι Θεσπρωτίας και τη Λευκίμμη Κέρκυρας.
Με το οριστικό πόρισμά της, η επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέτει τις ελληνικές αρχές προ των ευθυνών τους, ενώ απευθυνόμενη με αυστηρό πνεύμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την καλεί «να παρεμβαίνει σύμφωνα με την υποχρέωση που έχει, όταν υπάρχουν ενδείξεις για πρόδηλα σφάλματα στη μελέτη και κατασκευή συγχρηματοδοτούμενων έργων, πριν η υλοποίησή τους βλάψει το περιβάλλον και συμβάλει στην κατασπατάληση πόρων».

Αναλυτικά η έκθεση-καταπέλτης
Ειδικότερα με βάση την έκθεση της επιτροπής, η οποία δημοσιεύτηκε επισήμως χθες, προκύπτει ότι:
* Στον αέρα το έργο του ΧΥΤΑ Γραμματικού. Η έκθεση διαπιστώνει κακή διαχείριση και ακατάλληλη χωροθέτηση, που συνεπάγεται κινδύνους ρύπανσης των υδάτων (υπόγειων και επιφανειακών, σε κοιλάδες, ποτάμια και θάλασσα) στο έργο του ΧΥΤΑ Γραμματικού, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Γραμματικού φαίνεται ότι τα γεωλογικά χαρακτηριστικά δεν είναι κατάλληλα λόγω αστάθειας και υδατοπερατότητας του εδάφους» και υποδεικνύει να διακοπεί η χρηματοδότηση του ΧΥΤΑ και των συνοδευτικών του έργων, αν δεν πραγματοποιηθεί αναθεώρηση της άδειας κατασκευής του, με τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές (της κοινοτικής Οδηγίας 2008/1/ΕΚ της λεγόμενης IPPC), απαιτώντας τον επανέλεγχο του έργου από μηδενική βάση, με αυστηρότατους όρους της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και κατ’ επέκταση της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων, που ισοδυναμεί με τον όρο άδειας κατασκευής.
Στο καναβάτσο οι εργολάβοι
Στην πραγματικότητα το έργο, που με την πρώτη βροχή πλημμυρίζει με κόκκινη λάσπη την ευρύτερη περιοχή, λένε οι ειδικοί ότι δεν μπορεί να περάσει το αυστηρό τεστ που επιβάλλει η απόφαση της επιτροπής αναφορών. Συνακόλουθα λένε οι ίδιες πηγές τίθεται ευθέως θέμα διακοπής της χρηματοδότησης του έργου ΧΥΤΑ, όπως επίσης των νέων εγκαταστάσεων διαχείρισης των απορριμμάτων βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό, ύψους άνω των 130 εκατομμυρίων ευρώ, που αποτελούν μέρος του περιφερειακού σχεδιασμού, μαζί με τα αντίστοιχα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων σε Κερατέα, Λιόσια και Φυλή. Χαρακτηριστικά, η έκθεση, θέτοντας συνολικό θέμα χρηματοδότησης των έργων, υπογραμμίζει «κάθε αναθεώρηση των ήδη δεσμευμένων (2007-2013) και των δυνητικά νέων (2014-2020) πόρων για χρηματοδότηση από την Ε.Ε. θα πρέπει να εκπληρώνει τις απαιτήσεις της ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ε.Ε. και της νομοθεσίας για τη διαχείριση απορριμμάτων». Πάντως για το έργο του Γραμματικού ο διαγωνισμός ανάθεσης με ΣΔΙΤ βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο της επιλογής, με έξι υποψήφιους μνηστήρες, που πρωταγωνιστούν παράλληλα και στους άλλους τρεις ομοειδείς διαγωνισμούς, οι οποίοι είναι οι:
1. ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Ηλέκτωρ. 2. ARCHIRODON Group NV – Intrakat – Envitec. 3. ΜΕΤΚΑ – Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης. 4. Novaera Ελλάς. 5. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΔΕΗ. 6. J&Ρ Αβαξ – Μεσόγειος.
Ταυτόχρονα, η επιτροπή αναφορών, παρεμβαίνοντας στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις πολιτικές παρεμβάσεις που καταγγέλθηκε ότι έγιναν εις βάρος των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, οι οποίοι με πόρισμά τους κατέδειξαν τα τεράστια σφάλματα στη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Γραμματικού, τονίζει ότι «είναι κρίσιμο να επιτραπεί στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος να ολοκληρώσουν τις εργασίες και το πόρισμά τους ανεξάρτητα και έγκαιρα, έτσι ώστε αποτελεσματικές αποφάσεις να ληφθούν χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις».
* «Μνημείο περιβαλλοντικού χάους ο ΧΥΤΑ Φυλής». Η έκθεση της επιτροπής αναφορών σημειώνει ότι «λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν κατατεθεί αναφορές πολιτών για την απολύτως απαράδεκτη κατάσταση στη Φυλή, τις οποίες θα εξετάσουμε το συντομότερο δυνατό, και ότι η κατάσταση του περιβάλλοντος στη Φυλή είναι ένα μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου, τουλάχιστον για τις επόμενες 3 γενιές. Στο μεταξύ, ζητάμε από τις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσουν άμεσα την πραγματοποίηση Τοξικολογικής, Επιδημιολογικής μελέτης, από ανεξάρτητους διεθνείς φορείς στον πληθυσμό του Δήμου Φυλής».
* Σύσταση για το ΧΥΤΑ Λευκίμμης. «Λαμβάνοντας υπόψη -αναφέρει η έκθεση- τις σοβαρές ανησυχίες που εκφράστηκαν από ειδικευμένα γεωλογικά ινστιτούτα, για τον κίνδυνο ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, και λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα στο πεδίο, επικαλούμαστε την αρχή της πρόληψης και ζητάμε να διεξαχθεί κατάλληλη τεχνική μελέτη στο πεδίο, από ανεξάρτητους ειδικευμένους επιστήμονες, πριν γίνει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια»… «Σε σχέση με τη Λευκίμμη, που είναι επίσης τοποθετημένη στη μέση μιας αγροτικής περιοχής και συγκεκριμένα σε περιοχή με ελαιόδεντρα, και λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές δυσλειτουργίες σε εν λειτουργία ΧΥΤΑ και τον κίνδυνο για σοβαρά περιστατικά και τους κινδύνους που περιγράφονται σε μελέτη γεωλογικού ινστιτούτου, προτείνουμε την εφαρμογή της αρχής της πρόληψης και τη μη λειτουργία του έργου».
* Διαρροές στα υπόγεια ύδατα από ΧΥΤΑ Καρβουναρίου. «Στο Γραμματικό και στο Καρβουνάρι γεωτρήσεις για τη συλλογή δειγμάτων υδάτων πρέπει να διανοιχτούν -σημειώνει η έκθεση- για να προσδιοριστεί αν υπάρχουν διαρροές στα υπόγεια ύδατα και άρα κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Τα αποτελέσματα των δειγμάτων πρέπει να γίνουν διαθέσιμα στο κοινό. Πρέπει να γίνει παύση και να προσδιοριστεί η έκταση της ρύπανσης των υπογείων υδάτων. Σε περίπτωση που ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία γίνει φανερός, τα έργα θα πρέπει να κλείσουν αμέσως».
* Διαβούλευση για τα μάτια στη Μεγαλόπολη. Στα συμπεράσματα της έκθεσης, σημειώνεται ότι «το έργο στη Μεγαλόπολη είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της κριτικής στάσης των πολιτών, καθώς η δημόσια διαβούλευση και οι μη αξιόπιστες εξηγήσεις δεν ήταν αρκετές για να πείσουν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τις αμφιβολίες τους. Αυτό φυσικά μπορεί να αποδοθεί και στην αδιαφανή προσέγγιση των προηγούμενων δεκαετιών από τις κρατικές αρχές και τις πρακτικές που λήφθηκαν κεκλεισμένων των θυρών με Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων copy- paste, αφήνοντας το κοινό απληροφόρητο…».

Πρωτοβουλία Νίκου Χουντή

Σημειώνεται ότι η επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δραστηριοποιήθηκε έπειτα από αίτημα-καταγγελία 2.250 πολιτών του Δήμου Μαραθώνα. Η επιτροπή είχε στείλει διερευνητική αποστολή στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2013, αποστέλλοντας στη συνέχεια κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων, το οποίο έκανε επιτόπιους ελέγχους στις γκρίζες περιοχές, ενώ παράλληλα συγκέντρωσε στοιχεία και απαντήσεις από τα αρμόδια υπουργεία.
Η επιτροπή προχώρησε χθες στην έκδοση του οριστικού πορίσματος-καταπέλτη. Σε σχετικές ανακοινώσεις προέβη από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, ο οποίος είχε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, αφού κίνησε το θέμα σε επίπεδο Ευρωβουλής, ενώ πολλές από τις διαπιστώσεις και προτάσεις του πορίσματος οφείλονται σε παρεμβάσεις και ερωτήσεις του Ελληνα ευρωβουλευτή σε συνεργασία με κινήσεις πολιτών.
Η αντίδραση του υπουργείου
Το υπουργείο Περιβάλλοντος αντέδρασε αργά το βράδυ στην έκθεση της επιτροπής αναφορών, σημειώνοντας ότι: «Αυτό που πρέπει να συνυπολογίζεται είναι εντέλει οι συνέπειες στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο από την πιθανή ακύρωση υποδομών (π.χ. Γραμματικό, που θα αποσυμφορήσει τη Φυλή) που έχουν σχεδιαστεί να εξυπηρετήσουν υπαρκτές και επείγουσες ανάγκες στην αλυσίδα διαχείρισης των αποβλήτων των εξυπηρετούμενων περιοχών. Η ακύρωση αυτή επιδιώχθηκε αλλά δεν υιοθετήθηκε από την επιτροπή, που επίσης επικρίνει την πολιτική εκμετάλλευση τέτοιων ουσιωδών ζητημάτων. Δυστυχώς κάποιοι, με τη μηδενιστική αυτή λογική, καταστρέφουν κάθε υγιή προσπάθεια και την υπονομεύουν».
Υποστήριζε επίσης ότι: «Η ελληνική διοίκηση δεν είναι δυνατόν να σύρεται αενάως στην ανακύκλωση έωλων και ατεκμηρίωτων επιχειρημάτων συνεχούς αμφισβήτησης των πράξεών της, που υλοποιούνται με αυστηρή εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων εθνικών και κοινοτικών κανονισμών και προϋποθέσεων. Οπου τα στοιχεία καταδεικνύουν αδιαμφισβήτητα προβλήματα, αυτά αντιμετωπίζονται, και υπάρχουν οι τρόποι, τα μέσα και η βούληση». Τέλος, το ΥΠΕΚΑ έδειξε για ευθύνες προς την αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι «και στις πέντε αναφερόμενες περιπτώσεις ΧΥΤΑ, είναι οι τοπικοί και περιφερειακοί φορείς οι υπεύθυνοι για την κατασκευή, λειτουργία, παρακολούθηση, διαχείριση».
: Ελευθεροτυπία

to synoro blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...