30 Νοε 2019

Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών νομού Κυκλάδων Ανένδοτος αγώνας κατά της «προστασίας» της καταστροφής

Σε προκαθορισμένη (22/11/2019) συνάντηση που είχε το Δ.Σ. του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων με τον Δήμαρχο Σύρου Ερμούπολης κ. Λειβαδάρα Νικόλαο στο Δημαρχιακό Μέγαρο και σε συνέχεια σχετικής προεκλογικής συνάντησης (26 Μαρτίου 2019) τέθηκαν ξανά υπ’ όψιν του τα κάτωθι άκρως σημαντικά θέματα για το νησί της Σύρου :  
- Η άνευ προηγούμενου χρονοκαθυστέρηση που δημιουργεί η εμπλοκή του Υπουργείου Πολιτισμού στις διαδικασίες αδειοδότηση εντός ιστορικού τόπου Ερμούπολης και εντός οικισμού Άνω Σύρου (οικοδομικές άδειες και άδειες λειτουργίας καταστημάτων), 

 - το πάγωμα των μεταβιβάσεων ακινήτων εντός ιστορικού τόπου Ερμούπολης λόγω εμπλοκής των επιτροπών του ίδιου υπουργείου (Νόμος 4610/19) που έχει οδηγήσει σε ομηρία εκατοντάδες συμπολίτες μας και έχει απομακρύνει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές που παρά τις αντίξοες συνθήκες αποφασίζουν να επενδύσουν στην πόλη.

 Τα επακόλουθα των παραπάνω: 

 - Οικονομικός μαρασμός του κλάδου των συναφών (άμεσα και έμμεσα) επαγγελμάτων σε σχέση με την οικοδομή και εν γένει της αγοράς του νησιού,

 - τροχοπέδη στην τουριστική και όχι μόνο ανάπτυξη του νησιού, 

 - μείωση της εμπορικής αξίας των ακινήτων, - έλλειψη επιχειρηματικού ενδιαφέροντος σε αυτές τις περιοχές, 

 - γήρανση των κτιρίων, δημιουργία εκατοντάδων νέο-ερειπίων στην καρδιά και όχι μόνον της πόλης, 

 - μεγάλη επικινδυνότητα για κατοίκους κι επισκέπτες, 

 - έξαρση των αυθαιρεσιών στις κατασκευές στην πόλη, ως μόνη διέξοδος. 

 Ο κίνδυνος να χαθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ σημαντικό ποσοστό από τον εναπομείναντα κτιριακό πλούτο του νησιού είναι η νέα πραγματικότητα. Κάποιοι έχτισαν ακαδημαϊκές καριέρες πάνω σε αυτά τα ερείπια και έστησαν αυτό το δυσλειτουργικό μοντέλο «προστασίας». Ήρθε η ώρα να το αλλάξουμε.

 Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος σε αυτή την κακόγουστη φάρσα πριν γίνει η κατάσταση ΜΗ αναστρέψιμη. Λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ «στην προστασία» της καταστροφής.

 Μετά από 15 έτη κωλυσιεργίας και αρνητισμού, η Ερμούπολη δεν αντέχει άλλο, Καταρρέει. Δεκαετίες βλέπουμε άπραγοι την Άνω Σύρο να ερημώνει.

 Ας αναλάβει ο καθένας από εμάς την ευθύνη που του αναλογεί. 

Το αυτό και οι πολιτικοί μας. Λίαν συντόμως στο δημοτικό συμβούλιο τα παραπάνω θα τεθούν στην κρίση των δημοτικών συμβούλων προκειμένου να παρθούν ΑΜΕΣΑ αποφάσεις.

 Ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων κηρύσσει ΑΝΕΝΔΟΤΟ αγώνα κατά της «προστασίας» της καταστροφής, προκειμένου να υπάρξει έξοδος από αυτόν τον κύκλο μιζέριας, μαρασμού και οικονομικής ανέχειας στην Σύρο.

 Η επανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας θα δώσει πνοή στην Έρημη Πόλη. Θα απορροφήσει εργατοτεχνίτες, πολυπληθέστερους σε σχέση με αυτούς που απασχολούνται σε άλλες τοπικές επιχειρήσεις και θα κρατήσει «εν ζωή» παραδοσιακούς τεχνίτες που μαραζώνουν ή μετοικούν σε κοντινά νησιά.

 Μήπως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα «στρατηγικής» τεχνητής ανεργίας που εξυπηρετεί άλλους στόχους; Ήρθε η ώρα των αποφάσεων ΚΑΙ των πράξεων. 

Σας θέλουμε ΟΛΟΥΣ μαζί μας πριν αρχίσει η καταγραφή απωλειών . . .Κτιρίων και ανθρώπων. Έργα ΑΜΕΣΑ, από θεωρίες χορτάσαμε! 

 Πλέον το νησί της Σύρου είναι ουραγός και θεατής σε μια άχαρη κινηματογραφική παράσταση. 


to synoro blog

H Αρχιτεκτονική της Σερίφου

Άποψη της Χώρας, με το Λειβάδι στο βάθος, από τη θέση "Πλάκες". Φωτοκάρτα άγνωστου εκδότη, περ. 1935
ΣΕΡΙΦΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΑ
Γράφει η Τατιάνα Αναγνωστοπούλου 
Εκτός από τους οργανωμένους οικισμούς, σε όλη την έκταση του νησιού είναι διασπαρμένα πολλών ειδών παραδοσιακά, διατηρητέα κτίσματα, που σχετίζονται με τις βασικές ασχολίες των κατοίκων: οι λεγόμενες κατοικιές, τα μονόχωρα, στενομέτωπα, χαμηλά κτίσματα από ντόπιο λίθο που αποτελούνται από οικιακούς χώρους, αλλά και χώρους προορισμένους για την αποθήκευση των προϊόντων. 

Τα κτίσματα αυτά, όπου διέμεναν οι αγρότες για όσο διάστημα χρειαζόταν, ουσιαστικά συγκροτούν αυτόνομα οικιστικά σύνολα.Τα κρασοκέλιακαι οι ληνοί, που προορίζονται για την επεξεργασία των σταφυλιών και την αποθήκευση του κρασιού και βρίσκονται κοντά σε αμπέλια, τα λεγόμενα κλεφτοκέλια, πολύθυρα χαμηλά καταφύγια για την προστασία από τις πειρατικές επιδρομές, κτισμένα κοντά σε βράχους, ρεματιές και δυσπρόσιτα μέρη, τα μιτάτα την παρασκευή και αποθήκευση τυροκομικών προϊόντων και οι περιστεριώνες για την εκτροφή περιστεριών (μονή Ταξιαρχών), σε συνδυασμό με τις πεζούλες, τις αναβαθμίδες που εξασφάλιζαν τη βέλτιστη εκμετάλλευση των καλλιεργήσιμων εδαφών, υπογραμμίζουν τις προσπάθειες των κατοίκων να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους στην ύπαιθρο..............

H Αρχιτεκτονική της Σερίφου 

Η παραδοσιακή κυκλαδική αρχιτεκτονική βρίσκει ένα βασικό εκπρόσωπό της στη Σέριφο. Λιτή, απέριττη κάτω από τον καυτό ήλιο, σπίτια τοποθετημένα θαρρείς με σοφία, πάνω στη γη.Αξιόλογοι παράγοντες που επηρέασαν σε γενικές γραμμές τη κυκλαδική αρχιτεκτονική είναι το περιβάλλον, το κλίμα, ο ρόλος του νερού και του φυσικού εδάφους.

 Και πάλι στους Μύλους της Χώρας, λίγο παλιότερα (~1915). Σε πρώτο πλάνο ποζάρουν μετανάστες στην Αμερική που επισκέφθηκαν μετά από χρόνια το νησί τους.
Σημειώνεται πως στο βάθος (κάτω από την Αγία Βαρβάρα) φαίνεται η φτερωτή και στον μύλο του Ξύδη.
ΣΕΡΙΦΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΑ
Ο οικισμός μεγάλωνε χωρίς σχεδιασμό ανάλογα με το φυσικό έδαφος. Το κτίσιμο ενός χωριού βάσει σχεδίου είναι εν γένει πολύ σπάνιο στις Κυκλάδες.

Τα οικήματα χτίζονται με απλά υλικά,για να καλύπτουν απλές βιοτικές ανάγκες,αλλά ταυτόχρονα θεωρούνται έργα μοναδικά σε αισθητική.

Στα παλαιότερα χρόνια η αρχιτεκτονική είχε και καθοριστικό αμυντικό ρόλο.
Η κατασκευή των σπιτιών οφείλεται επίσης και στις αντίστοιχες οικονομικές συνθήκες, αφού μεγάλη σημασία έχουν τα χρησιμοποιούμενα μέσα αλλά και οι ικανότητες των τεχνικών, και τα οικονομικά μέσα ήταν πενιχρά, τα δε υλικά ήταν τοπικά, ανεπεξέργαστα και οι χτίστες ήταν και οι ιδιοκτήτες των κατοικιών αυτών.

Κυβόσχημα σπίτια, επίπεδες στέγες, μπλε ξύλινα παράθυρα, στενά λιθόστρωτα σοκάκια με λευκούς αρμούς, μικρές αυλές, εκκλησάκια με γαλάζιους ή λευκούς θόλους, όλα αυτά στριμωγμένα είτε στις πλαγιές λόφων είτε δίπλα στη θάλασσα, συνθέτουν την αρχιτεκτονική του νησιού. 

Η Χώρα καθισμένη στα «αψηλά» αγναντεύοντας «’σα πέρα», θεωρείται πρότυπο μεσαιωνικού οχυρωμένου οικισμού, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο βραχώδες ύψωμα του όρμου του Λιβαδιού, προκειμένου να προστατευτεί από τις επιδρομές των πειρατών που ήταν συχνές κατά την αρχαιότητα. Από τον μεσαιωνικό οικισμό σώζονται στις μέρες μας δύο Λότζιες (είσοδοι), στην μία από τις οποίες υπάρχει οικόσημο από την εποχή της Ενετοκρατίας. 

Στην κορυφή της βρίσκεται το Κάστρο με ερείπια του ενετικού κάστρου, που χτίστηκε το 1434 από την οικογένεια των Μικιέλι, στο ψηλότερο τμήματου βράχου βρίσκεται η εκκλησία του Άγιου Κωνσταντίνου και του Άϊ Γιάννη του Θεολόγου, χτισμένη στο κοίλωμα ενός βράχου και σύμφωνα με την παράδοση πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αθηνάς. Στην είσοδό της Χώρας παλιότερα υπήρχε μία σειρά .

 Στα ενδότερά της, κρύβει συνοικίες διώροφων ή τριώροφων στενομέτωπων σπιτιών, που συνδέονται μεταξύ τους με δαιδαλώδη μικρά σοκάκια. Σκόρπιες στον οικισμό είναι πολλές μικρές εκκλησίες. Η Χώρα είναι χωρισμένη σε δύο συνοικίες, την Πάνω και την Κάτω Χώρα, και οι δημόσιοι χώροι είναι πολύ περιορισμένοι λόγω της «σφιχτής» της δόμησης. 

Η «Πιάτσα»της Πάνω Χώρας (Πλατεία του Δημαρχείου), είναι ένας από αυτούς και δημιουργήθηκε μετά την επέκταση της Χώρας πέρα από τα στενά όρια του Βενετσιάνικου κάστρου, που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου. 

Το δημαρχείο στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο. Στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, στην ευρύτερη περιοχή του Κουταλά και του Μεγάλου Λιβαδιού, βρίσκονται ερείπια από την εποχή της εκμετάλλευσης των μεταλλείων (1880 –1963), σιδερένιες σκάλες φόρτωσης, γέφυρες και μικρά πετρόχτιστα σπίτια, στα οποία «ζούσαν» δύσκολα οι μεταλλωρύχοι. 

Φωτογραφία από τη συλλογή του Εθνικού και Ιστορικού Μουσείου Μέγα λιβάδι
ΣΕΡΙΦΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΑ
Ιδιαίτερα ο οικισμός του Μεγάλου Λιβαδιού γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη την περίοδο της εκμετάλλευσης των μεταλλείων, καθώς εδώ υπήρχαν σχολεία, χημείο, αρτοποιεία, ραφεία, υποδηματοποιεία –κάποια από τα κτίρια σώζονται ακόμη -καθώς και το διώροφο νεοκλασικό κτίριο, διοικητήριο της εταιρείας των μεταλλείων της σχολής Τσίλερ, το οποίο σώζεται έως σήμερα. 

Την αντίστοιχη χρονική περίοδο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάλλιστα ως πρωτεύουσα του νησιού.
Εκτός από τους οικισμούς, σε διάφορα σημεία της Σερίφου, υπάρχουν μεμονωμένα κτίσματα τα οποία είναι χτισμένα με την ντόπια πέτρα και σχετίζονται με τις βασικές ασχολίες των κατοίκων.

 Ονομάζονται «κατοικιές», και αποτελούνται από λειτουργικούς χώρους αλλά και χώρους αποθήκευσης. 
Τα κτίσματα αυτά, όπου διέμεναν οι αγρότες για όσο χρονικό διάστημα χρειαζόταν, ουσιαστικά συνθέτουν αυτομάτως οικιστικά σύνολα.Τα κτίσματα αυτάπεριφράζονται από τις παραδοσιακές «ξερολιθιές», χτισμένες κι αυτές με πέτρα.Άλλα απομονωμένα κτίσματα είναι τα λεγόμενα κρασοκέλια και οι ληνοί, που προορίζονται για την επεξεργασία των σταφυλιών και την αποθήκευση του κρασιού και βρίσκονται κοντά σε αμπέλια, τα κλεφτοκέλια ήταν πολύθυρα χαμηλά καταφύγια, χτισμένα κοντά σε βράχους, ρεματιές και δυσπρόσιτα και απομονωμένα μέρη με σκοπό την προστασία από τις επιδρομές των πειρατών.

 Επίσης υπήρχαν και τα μιτάτα που χρησίμευαν για την παρασκευή και αποθήκευση τυροκομικών προϊόντων και οι περιστεριώνες για την εκτροφή περιστεριών ( κυρίως στη μονή Ταξιαρχών), σε συνδυασμό με τις «πετζούλες», τις αναβαθμίδες που εξασφάλιζαν τη βέλτιστη εκμετάλλευση των καλλιεργήσιμων εδαφών, υπογραμμίζουν τις προσπάθειες των κατοίκων να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους στην σκληρή και άγονη ύπαιθρο.

Σε κάποιες περιοχές της Σερίφου διατηρούνται σε αρκετά καλή κατάσταση αντίστοιχα «κελιά –οικήματα», όπως στην Λιόμαντρα περιοχή Σκλαβογιάννη.

 Η ζωή εκεί όμως παραμένει σκληρή για όσους διαμένουν εκεί χειμώνα –καλοκαίρι, χωρίς ιδιαίτερες ανέσεις.

Και μια αυλόπορτα που παρέμεινε αναλλοίωτη
Φωτογραφία από ιδιωτική συλλογή (~1936)
ΣΕΡΙΦΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΑ

Εκεί σε ένα τέτοιο κελί απολαμβάνω ακόμα ένα μεγάλο μέρος από τις διακοπές μου κοντά στη φύση, κάνοντας εσωτερική κάθαρση και αναπολώντας χρόνια παιδικά που έπαιζα εκεί με τη μαμά και με τον παππού μου βοηθώντας τον στις δουλειές και πηγαίνοντας για νερό στου Φονιά...Υπέροχα χρόνια...

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΑΤΙΑΝΑ 

 Πηγή : 

to synoro blog

Προσλήψεις 3 ειδικών συνεργατών στο Δήμο Σερίφου

Ο Δήμαρχος Σερίφου προσκαλεσε όσους ενδιαφέρονται να καταλάβουν τη θέση του Ειδικού Συνεργάτη να υποβάλλουν στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου αίτηση συμμετοχής για την επιλογή τους. το αρθρο δημοσιευθηκε στις 13/11/2019 
https://www.aftodioikisi.gr/proslipseis/proslipseis-3-eidikon-synergaton-sto-dimo-serifoy/

 Οι ενδιαφερόμενοι θα 'επρέπε να κατέχουν:

 Α)Τα γενικά και τυπικά προσόντα διορισμού που προβλέπονται στον Ν.3584/07( άρθρα 11-17) , δηλαδή:

 1. Να έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια.

 2. Να έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους. 

3.Οι άνδρες να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές 

4. Να μην έχουν καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα ή να έχουν τεθεί υπό δικαστική αντίληψη ή απαγόρευση που συνιστά κώλυμα ή ασυμβίβαστο με την ανωτέρω θέση. 

5. Να είναι υγιείς και να μην έχουν απολυθεί από προηγούμενη κατεχόμενη συναφή θέση. 

Β)1. Να είναι κάτοχοι πτυχίου Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο ή δίπλωμα της αλλοδαπής. 

2. Να έχουν πολύ καλή ή άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας.

 3.Να έχουν καλή γνώση άλλης γλώσσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

4.Βεβαίωση γνώσης χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα 

α) επεξεργασίας κειμένου , 

β) υπολογιστικά φύλλα ,

 γ) υπηρεσιών διαδικτύου 5.Ειδίκευση σε επιστημονικό ή επαγγελματικό τομέα αρμοδιοτήτων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που αποδεικνύεται με αξιόλογη επιστημονική ενασχόληση (δημοσιεύσεις, συμμετοχή σε συνέδρια , ομάδες εργασίας κτλ ) ή αξιόλογη επαγγελματική απασχόληση ή επαρκείς γνώσεις και σημαντική εμπειρία, ανάλογη με τα αντικείμενα απασχόλησης.

 Επίσης , η ειδίκευση αυτή μπορεί να αποδεικνύεται και από την ιδιότητα των προσλαμβανομένων ως επαγγελματιών ειδικής εμπειρίας. Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν με την αίτησή τους:

 Α)Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 ότι σε περίπτωση επιλογής τους θα προσκομίσουν όλα τα προβλεπόμενα από την παρ.3 του άρθρου 163 του Ν.3584/07 έγγραφα που πιστοποιούν την κατοχή των γενικών και τυπικών προσόντων διορισμού 

Β) Σύντομο περί των ανωτέρω βιογραφικό σημείωμα. Γ) Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του ατομικού δελτίου ταυτότητας Δ) Πρωτότυπους τίτλους σπουδών ή αντίγραφα επικυρωμένα νομίμως

 ΣΤ) Αποδεικτικό εμπειρίαςΗ επιλογή θα γίνει από τον Δήμαρχο ο οποίος θα αποφασίσει κατά την κρίση του για την καταλληλότητα του προσλαμβανομένου (παρ. 4 του άρθρου 163 του Ν.3584/07). 

 Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι από τον Δήμο Σερίφου τηλ 2281051210) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (9:00 – 14:30).ενδεχομένως να εχει λήξει η προθεσμία υποβολής 

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν στο Δήμο μας μέσα σε προθεσμία επτά ( 7 ) ημερών, η οποία αρχίζει από την επομένη ημέρα της τελευταίας δημοσίευσης της παρούσας σε μια εφημερίδα του νομού ή της ανάρτησής της στο χώρο ανακοινώσεων του δημοτικού καταστήματος, εφόσον η ανάρτηση είναι τυχόν μεταγενέστερη της δημοσίευσης στην εφημερίδα. 

 Η προκήρυξη αυτή να τοιχοκολληθεί στο Δημοτικό κατάστημα και να δημοσιευθεί σε μία (1) ημερήσια τοπική εφημερίδα. 

 Η πρόσληψη θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή από τον προσλαμβανόμενο Ειδικής Σύμβασης Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου που, δεν μπορεί να υπερβαίνει τη Δημοτική Περίοδο. 


to synoro blog

Περιφέρεια: Τετραετές πρόγραμμα κουνουποκτονιών στις Κυκλάδες

Μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνου Μπιζά, το Περιφερειακό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της 26ης Νοεμβρίου, ενέκρινε τετραετές πρόγραμμα κουνουποκτονιών στην Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων για τα έτη 2020-2023, το οποίο θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συνολικού ύψους 694.000,00 ευρώ, μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων με 17 Δήμους. 

 Στην εισήγησή του ο κ. Μπιζάς ανέφερε τα εξής: Με βασικό σκοπό την πρόληψη και την προστασία της δημόσιας υγείας, κυρίως μετά από την επανεμφάνιση κρουσμάτων του ιού του δυτικού Νείλου και της ελονοσίας στη χώρα μας, αλλά και για την εξάλειψη της όχλησης και των δυσμενών επιπτώσεων που προκαλεί η παρουσία κουνουπιών στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, στην αγροτική και στην τουριστική οικονομία των Κυκλάδων, κρίνεται αναγκαία η κατάρτιση και η υλοποίηση προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην καταπολέμηση των κοινών και ανωφελών κουνουπιών στο υδρόβιο στάδιο (αυγό ,προνύμφη ,νύμφη) με εφαρμογές τους σε τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις ανάγκες που θα προκύψουν . 

Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

.Ο νομός Κυκλάδων, όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος, παρουσιάζει διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ανά νησί, καθώς σε προηγούμενα έτη προέκυψαν δυσχέρειες στο έργο της επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής του έργου, διότι δεν ήταν δυνατή η μετακίνηση της από νησί σε νησί για την παρακολούθηση και την παραλαβή του.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στους Δήμους Αμοργού, Άνδρου, Ανάφης, Θήρας Ίου, Κέας, Κιμώλου, Κύθνου, Μήλου, Πάρου, Σερίφου, Σικίνου, Σίφνου, Σύρου, Τήνου, Φολεγάνδρου και Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Οι Δήμοι Μυκόνου και Αντιπάρου δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. 

 Τα σκευάσματα και οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν κατά τους ψεκασμούς είναι σύμφωνα με τις οδηγίες και τις εγκυκλίους των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Υγείας. 

 Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα συμβάλει στην υλοποίηση του έργου παρέχοντας στους συμβαλλόμενους, τη χρηματοδότηση της δράσης από το ΠΔΕ της Περιφέρειας καθώς και στην παροχή οδηγιών για την ομαλή προώθησή του. 
Α/Α
ΔΗΜΟΙ
ΠΟΣΟ ΑΝΑ ΚΥΚΛΟ
ΕΚΤΙΜΩΝΕΝΗ ΑΞΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ
ΦΠΑ 24%
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ
1
ΑΜΟΡΓΟΣ
475,00 €
3.800,00 €
912,00 €
4.712,00 €
2
ΑΝΔΡΟΣ
1.875,00 €
15.000,00 €
3.600,00 €
18.600,00 €
3
ΑΝΑΦΗ
212,50 €
1.700,00 €
408,00 €
2.108,00 €
4
ΘΗΡΑ
812,50 €
6.500,00 €
1.560,00 €
8.060,00 €
5
ΙΟΣ
625,00 €
5.000,00 €
1.200,00 €
6.200,00 €
6
ΚΕΑ
1.000,00 €
8.000,00 €
1.920,00 €
9.920,00 €
7
ΚΙΜΩΛΟΣ
625,00 €
5.000,00 €
1.200,00 €
6.200,00 €
8
ΚΥΘΝΟΣ
625,00 €
5.000,00 €
1.200,00 €
6.200,00 €
9
ΜΗΛΟΣ
1.087,50 €
8.700,00 €
2.088,00 €
10.788,00 €
10
ΠΑΡΟΣ
1.250,00 €
10.000,00 €
2.400,00 €
12.400,00 €
11
ΣΕΡΙΦΟΣ
750,00 €
6.000,00 €
1.440,00 €
7.440,00 €
12
ΣΙΚΙΝΟΣ
287,50 €
2.300,00 €
552,00 €
2.852,00 €
13
ΣΙΦΝΟΣ
725,00 €
5.800,00 €
1.392,00 €
7.192,00 €
14
ΣΥΡΟΣ
700,00 €
5.600,00 €
1.344,00 €
6.944,00 €
15
ΤΗΝΟΣ
1.250,00 €
10.000,00 €
2.400,00 €
12.400,00 €
16
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
187,50 €
1.500,00 €
360,00 €
1.860,00 €
17
ΝΑΞΟΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
5.000,00 €
40.000,00 €
9.600,00 €
49.600,00 €
ΣΥΝΟΛΟ
173.476,00 €
ΣΥΝΟΛΟ ΠΟΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΤΗ
693.904,00 €
Πηγή https://cyclades24.gr/

to synoro blog

H πρώτη σύμπραξη μεταξύ των εθελοντικών ομάδων Σερίφου -Κιμώλου

Η πρώτη σύμπραξη μεταξύ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΚΙΜΩΛΟΥ και ΣΕΡΙΦΟΥ! Μαζί, όλοι παρέα θα ανοίξουμε παλιά ξεχασμένα μονοπάτια και θα καθαρίσουμε άλλα. Όλα αυτά το Μάιο 2020. 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΕΡΙΦΟΥ

Σας ενημερώνουμε πως η πρώτη δράση θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΕΡΙΦΟΥ για άνοιγμα παλιών ξεχασμένων μονοπατιών και καθαρισμό αυτών που υπάρχουν. Όλα αυτά τον Μάιο του 2020. Περισσότερες πληροφορίες σύντομα . 

 Σύντομα, περισσότερα νέα!
Κιμωλίστες- Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου
 Πηγή : 

to synoro blog

Η χλωρίδα της Αμοργού: Ένας βοτανικός θησαυρός υπό απειλή

Το όνομά της λέγεται ότι προέρχεται από το φυτό αμοργίς, αλλιώς λινοκαλάμη, ένα σπάνιο βότανο που φύεται στις πλαγιές των ορεινών όγκων του νησιού και κατά την αρχαιότητα, επεξεργασμένο, έδινε το νήμα για τους περιζήτητους αμοργιανούς χιτώνες. Ακόμα και το όνομά της αποκαλύπτει τη σπουδαιότητα της χλωρίδας της Αμοργού, ενός νησιού που αν και από τα πλέον άνυδρα των Κυκλάδων (μέσο ετήσιο ύψος βροχής 350 χιλιοστά), φιλοξενεί περί τα 1.092 ανώτερα φυτά (χωρίς να υπολογίζονται τα βρύα, οι λειχήνες, τα μανιτάρια). 

«Αντιπροσωπεύουν πάνω από τα μισά είδη φυτών που έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί στις Κυκλάδες, που είναι περίπου 1.900», λέει στην «Κ» η διεθνούς φήμης βοτανολόγος, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης δρ Κιτ Ταν, εξηγώντας τους λόγους που επέλεξε να οργώσει τα βουνά και τα λαγκάδια του νησιού για την έρευνά της.

 Η δρ Κιτ Ταν υπογράφει τον τόμο 

«Η χλωρίδα της Αμοργού» (σε συνεργασία με τον συνάδελφό της κ. Burkhard Biel), ο οποίος κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Είναι το 18ο βιβλίο της με ελληνικό θέμα (το ακριβώς προηγούμενο είχε θέμα τη Σαμοθράκη), καθιστώντας τη βοτανολόγο μία από τις σημαντικότερες ερευνήτριες της ελληνικής χλωρίδας. 

 Στο βιβλίο, οι δύο συγγραφείς αναφέρουν ότι στην Αμοργό καταγράφονται τουλάχιστον 28 ενδημικά είδη φυτών (δηλαδή φυτά που απαντώνται στην Ελλάδα και πουθενά αλλού στον κόσμο), γεγονός αξιοσημείωτο δεδομένου του μικρού μεγέθους της. 

Οπως γράφουν, τα απότομα ασβεστολιθικά βραχώδη πρανή προσφέρουν καταφύγιο σε πολλά είδη. Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι η χλωρίδα στους βραχώδεις γκρεμούς πάνω από τις νότιες ακτές καθώς και μέσα στα βαθιά φαράγγια όπου απαντώνται πολλά και σπάνια είδη φυτών. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η χλωρίδα σε πηγές και κατά μήκος των ρεμάτων που κατεβαίνουν από τα ψηλότερα βραχώδη σημεία του νησιού, τον Κρίκελο, τον Προφήτη Ηλία, τον Κόρακα. 

«Πρόκειται για έναν βοτανικό θησαυρό, ο οποίος όμως απειλείται –χρειάζεται να τύχει φροντίδας σήμερα ώστε να διατηρηθεί για τις επόμενες γενιές», αναφέρουν οι ερευνητές.

 Η δρ Κιτ Ταν έβρισκε από πάντα συναρπαστική τη φύση, όμως έχει πλήρη επίγνωση του σημαντικού ρόλου του ερευνητή, ιδιαίτερα στις μέρες μας. «Μια σύνθετη, μεταβαλλόμενη χλωρίδα, υπό υπαρκτή ή ενδεχόμενη απειλή, απαιτεί ορθολογική έρευνα. Εχουμε ανάγκη τα δεδομένα που θα στηρίξουν τις ενέργειες εκείνες οι οποίες θα περιορίσουν ή θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις της καταστροφής από τον άνθρωπο. 

Τα δεδομένα και μόνο τα δεδομένα μπορούν να ενημερώσουν και να “εξοπλίσουν” τους φορείς προστασίας του περιβάλλοντος και να “ξυπνήσουν” το ενδιαφέρον του κοινού που πρέπει να είναι το θεμέλιο κάθε προγράμματος για τον περιορισμό των κινδύνων της ανθρώπινης δραστηριότητας.

 Οι επιπτώσεις του ανθρώπου στο τοπίο, στους οργανισμούς και τελευταία στο κλίμα, είναι πασίγνωστες. Οπως είχε πει ο Αριστοτέλης από τα Στάγειρα; “Τίποτα από όσα είναι δοσμένα από τη φύση δεν είναι χωρίς τάξη”». Η Κιτ Ταν πραγματοποιεί έρευνα σε εποχές κατά τις οποίες η επιστημονική έρευνα στη χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες.

 «Πράγματι, η έρευνα στην Ελλάδα δεν χρηματοδοτείται επαρκώς. Ωστόσο, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για την ελληνική φύση από ερασιτέχνες φυσιογνώστες. Ανθρώπους που δεν είναι επαγγελματίες επιστήμονες, αλλά κάποιοι που αγαπούν και απολαμβάνουν τη φύση. 

Ορισμένοι από τους καλύτερους γνώστες της ελληνικής χλωρίδας είναι δάσκαλοι μαθηματικών, φυσικής, μουσικής, ακόμα και… κομμωτές. Δεν ασχολούνται με τη βοτανική επιστήμη για να ζήσουν, αλλά για προσωπική ευχαρίστηση» τονίζει, προσθέτοντας ακόμα ένα γνωμικό του Αριστοτέλη: 

«Η ευχαρίστηση στη δουλειά βάζει την τελειότητα στην εργασία». Σαμοθράκη, Αμοργός… Ποια θα είναι η συνέχεια; «Δρομολογούνται μία εικονογραφημένη έκδοση για την ορεινή χλωρίδα της Ελλάδας, που καλύπτει όλα τα είδη που φύονται σε υψόμετρο άνω των 1.800 μ. ή την αλπική ζώνη (ώς εκεί που μπορούν να ευδοκιμήσουν δένδρα), ένας τόμος για τη χλωρίδα της Πελοποννήσου, καθώς και ένα άλλο βιβλίο για τα ενδημικά είδη. 

Ο συνάδελφός μου Biel επίσης προσανατολίζεται στη Μήλο ή ίσως στην Αστυπάλαια, δεν έχουμε αποφασίσει. 

Οταν γράψω 25 βιβλία θα σταματήσω!».

 Πηγή : kathimerini.gr

to synoro blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...