31 Δεκ 2023

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου για τον θάνατο ασθενή στην Κάρπαθο λόγω βλάβης στο αεροδρόμιο


Δεν πέρασαν παρά μόλις 10 μέρες από την ημέρα που ορκίστηκε το νέο περιφερειακό συμβούλιο στη Σύρο και που ο επανεκλεγείς περιφερειάρχης, με αρκετή δόση αλαζονείας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «πλέον στο Νότιο Αιγαίο δεν υπάρχουν άγονες γραμμές, αλλά άγονα μυαλά».

Μόνο που χρειάστηκαν ακριβώς 10 μέρες για να τσακιστεί το αφήγημα του περιφερειάρχη στα βράχια της επιλεκτικής αδιαφορίας της διοίκησής του και της κυβέρνησης και να αποδειχτεί πως υπάρχουν άγονες γραμμές γιατί μας διοικούν και μας κυβερνούν, άγονα για τον λαό μυαλά.

Στην Κάρπαθο, λίγο πριν εκπνεύσει το 2023, έχασε τη ζωή του ένας ασθενής αναμένοντας τη διακομιδή του αεροπορικώς στο νοσοκομείο της Ρόδου , αφού δεν δούλευαν τα φώτα του αεροδιαδρόμου.

Επί 12 ώρες ο ασθενής ταλαιπωρήθηκε καθώς μετά τη διάγνωση, αποφασίστηκε η άμεση μεταφορά του στη Ρόδο με το ΕΚΑΒ. Από το νοσοκομείο με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο, όπου τα φώτα του διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης δεν άναβαν.

Σε αυτή την κατάσταση ο ασθενής περίμενε επί δύο ώρες, ενώ κατά την αναμονή χρειάστηκε να αντικατασταθεί και η φιάλη του οξυγόνου. Αποφασίστηκε να επιστρέψει ο ασθενής στο νοσοκομείο ενώ η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Στο νοσοκομείο παρέμεινε επί 5-6 ώρες, χρόνος που απαιτήθηκε για να ανάψουν τελικά τα φώτα για να πραγματοποιηθεί η πτήση της αεροδιακομιδής. Όμως είχε ήδη ταλαιπωρηθεί αρκετά, διασωληνώθηκε από το προσωπικό του ΕΚΑΒ, αλλά δεν άντεξε και κατέληξε.

Από τη στιγμή εκείνη και μετά ξετυλίχτηκε το κουβάρι των ευθυνών, πετώντας ο ένας το μπαλάκι στον άλλον.

Σύμφωνα με πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας ρόλο «κλειδί» έχει παίξει η προτεραιοποίηση των περιστατικών από την πλευρά του ΕΚΑΒ. Υποστηρίζεται από την Πολεμική Αεροπορία πως μόλις έγινε γνωστό ότι το αεροδρόμιο της Καρπάθου δεν είχε φώτα, ανέφεραν στο ΕΚΑΒ ότι υπάρχει διαθέσιμο super puma που μπορεί να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του νησιού.

Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, το ΕΚΑΒ αποκρίθηκε πως θα πάει πρώτα να παραλάβει ένα άλλο περιστατικό από Σαντορίνη, με προορισμό το Ηράκλειο.

Πηγές του ΕΚΑΒ αναφέρουν πως δεν επιλέγουν οι ίδιοι ποιο περιστατικό θα εξυπηρετήσουν, αλλά παίρνουν την εντολή και την εκτελούν.

Αυτή την κατάσταση βιώνουν τα νησιά μας όταν κλείσουν τα φώτα του τουρισμού. Εγκατάλειψη, επιλεκτική αδιαφορία, υποστελέχωση, άγονες γραμμές.

Η ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και της περιφέρειας είναι τεράστια. Όταν έχει καταστήσει την οικονομία μιας ολόκληρης περιφέρειας μονοθεματική, στο όνομα του τουρισμού, έχοντας αφήσει στο έλεος το λαό των νησιών, είναι ευθύνη της. Τα μεγάλα λόγια περί ανάπτυξης και περί «πράσινων αλόγων» είναι πολύ ωραία, όταν ακούγονται σε εκδηλώσεις που το ακροατήριο είναι έξω από αυτή την πραγματικότητα. Όμως, ο λαός των νησιών ζούσε και ζει στα όρια της επιλεκτικής εγκατάλειψης κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής. Νοσοκομεία, Πολυδύναμα ΚΥ και ΚΥ, υποστελεχωμένα. Αεροπορικές συγκοινωνίες, στοιχειώδεις έως ανύπαρκτες, οι δε αδρά επιδοτούμενες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, επιεικώς ντροπή για τη χώρα που καυχάται πως έχει την πρώτη ναυτιλία στον κόσμο.

Καλούμε το λαό των νησιών του Νότιου Αιγαίου να είναι σε εγρήγορση. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, από το ανθρωποφάγο καπιταλιστικό σύστημα.

Η ΛΑ.ΣΥ. Νότιου Αιγαίου, όπως δεσμευτήκαμε προεκλογικά, είμαστε στο πλευρό του λαού, για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

30 Δεκ 2023

Οι στέρνες μία λύση για τις διψασμένες Κυκλάδες


Παλιά στέρνα στη Σίφνο. [Μπουγατιώτη Φλώρα και Οικονόμου Αινείας (2013), «Τεχνικές εξοικονόμησης νερού στο παραδοσιακό περιβάλλον της Σίφνου», Πρακτικά Δ’ Διεθνούς Σιφναϊκού Συμποσίου, Σίφνος: Σύνδεσμος Σιφναϊκών Μελετών]

Κατά συνέπεια, ειδικά την εποχή που δεν υπήρχε ακόμα δίκτυο ύδρευσης στα χωριά, οι στέρνες ήταν σχεδόν μονόδρομος για κάθε σπίτι που δεν ήθελε να βρεθεί χωρίς νερό. Ακόμα και σήμερα όμως, κάποιες οικογένειες που ζουν στους παραδοσιακούς οικισμούς και διαθέτουν στέρνα, τη χρησιμοποιούν. «Οι περισσότεροι την έχουν για καθάρισμα, για πότισμα, για βοηθητικές εργασίες γενικά. Ειδικά οι μόνιμοι κάτοικοι πιστεύω ότι δεν σταμάτησαν ποτέ να τις χρησιμοποιούν, παλιότερα ξέρω και ότι μαγειρεύανε με το νερό τους», λέει η κ. Μπουγιατιώτη αναφερόμενη στη Σίφνο, όπου παραθερίζει.

Η Σίφνος έχει και πάρα πολλά ξωκλήσια διάσπαρτα στα μονοπάτια, τα οποία είναι εκτός δικτύου και δεν έχουν καμία δυνατότητα τροφοδοσίας με φρέσκο νερό, οπότε μαζεύουν όλον τον χρόνο νερό στη στέρνα για τη μία ή δύο φορές που θα γίνει το πανηγύρι. «Η στέρνα εκεί πιάνει σχεδόν ολόκληρες τις αυλές, που έχουν πολύ μεγάλη έκταση, γιατί τη χρειάζονται για να καθαρίσουν το ξωκλήσι όταν θα έρθει η ώρα να υποδεχτούν τον κόσμο, να μαγειρέψουν, να πλύνουν μετά το πανηγύρι τα πιάτα κ.λπ.».

Στέρνα σε ξωκλήσι της Σίφνου. [Μπουγιατιώτη Φλώρα και Οικονόμου Αινείας, (2013), ο.π.]

Ο κ. Βλαστάρης έχει στο σπίτι του τρεις στέρνες. «Συνολικά έχουν χωρητικότητα 120 κυβικά νερό. Τη μία, που είναι 30 κυβικά, την έχω για ώρα ανάγκης. Όταν έρχονται οι δύσκολες μέρες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που βλέπεις ότι το δίκτυο ζορίζεται, βάζω το πιεστικό και παίρνω νερό από εκεί, για να βοηθήσω τον τόπο μου. Να μην πάρω κι εγώ από το δημόσιο νερό που είναι λίγο. Τα άλλα 90 κυβικά είναι για τον κήπο, που έχω αυτόματο πότισμα και παίρνει απευθείας από εκεί νερό».

Παρόλα αυτά, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς γιατί η πλειοψηφία των νησιωτών εγκατέλειψε με μεγάλη προθυμία τις στέρνες, όταν εγκαταστάθηκαν δίκτυα ύδρευσης. «Τότε σταμάτησαν να τις βάζουν, γιατί ήταν έξοδο να δώσεις 5-6.000 ευρώ για να κτίσεις μία στέρνα και να μην τη χρειάζεσαι», λέει ο κ. Βλαστάρης. Εκτός του εξόδου για την κατασκευή τους, οι στέρνες χρειάζονται καθαριότητα, φροντίδα και συντήρηση κάθε χρόνο, ενώ το νερό του δικτύου έρχεται συνολικά φθηνότερο στα νοικοκυριά.

Η νομοθεσία

«Να γράψετε ότι οι στέρνες πρέπει να είναι υποχρεωτικές για κάθε σπίτι στα νησιά!» μας λέει ο κ. Βλαστάρης. Στην πραγματικότητα, πλέον στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων (με την εξαίρεση ορισμένων, όπως π.χ. της Νάξου στην οποία ισχύει ακόμα το προεδρικό διάταγμα οι διαφορετικοί νόμοι που ισχύουν για το καθένα επιβάλλουν την κατασκευή υδατοδεξαμενής σε κάθε νέο σπίτι.

Για παράδειγμα, στο διάταγμα του 2002 που ισχύει για τις Μικρές Κυκλάδες αναφέρεται ότι «Επιβάλλεται η κατασκευή υπόγειας στεγανοποιημένης στέρνας για τη συλλογή των ομβρίων υδάτων, η οποία δύναται να κατασκευασθεί και εκτός του περιγράμματος της οικοδομής και δεν προσμετράται στον συντελεστή και στην επιτρεπόμενη κάλυψη». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο νομοθέτης έχει τα ίδια κίνητρα με αυτά που ώθησαν τον κ. Βλαστάρη να φτιάξει τις δικές του στέρνες και να προτρέπει τον κόσμο να ακολουθήσει το παράδειγμά του. Κι αυτό γιατί οι σχετικοί κανόνες, σε όλα τα διατάγματα που αφορούν τις Κυκλάδες, αναφέρονται στη «δόμηση κάθε άρτιου και οικοδομήσιμου γηπέδου στις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι το κίνητρο του νομοθέτη δεν είναι η εξοικονόμηση νερού και η αποφυγή της σπατάλης, γιατί τότε οι δεξαμενές θα επιβάλλονταν καθολικά, και στα εντός οικισμών σπίτια. Προφανώς το πρόβλημα που επιχειρείται να αντιμετωπιστεί είναι η έλλειψη δικτύου ύδρευσης στις περιοχές που είναι εκτός σχεδίου και έξω από τους οικισμούς.

[Μπουγιατιώτη Φλώρα και Οικονόμου Αινείας (2013), ο.π.]

Ακόμα κι έτσι όμως, οι ειδικοί αμφιβάλλουν ότι οι στέρνες που έχουν αναγκαστεί να κατασκευάσουν οι ιδιοκτήτες των νέων σπιτιών χρησιμοποιούνται. «Όσοι έχουν φτιάξει – μη νομίζετε ότι το έχουν κάνει και όλοι – σας λέω ότι δεν τη χρησιμοποιούν», λέει ο κ. Στουρνάρας. «Γιατί για να τη χρησιμοποιήσουν πρέπει να την καθαρίζουν κάθε τόσο, και χρειάζεται ένα πιεστικό να στείλει το νερό για πότισμα. Για να το χρησιμοποιήσει δε η νοικοκυρά στο σπίτι, θέλει μία υδραυλική εγκατάσταση. Ποιος θα κάτσει να πληρώσει τώρα την εγκατάσταση και το μηχάνημα το πιεστικό; Δεν έχουν κάποιο λόγο να τους αναγκάσει».


Παλιά στέρνα στη Σίφνο. [Μπουγατιώτη Φλώρα και Οικονόμου Αινείας (2013), «Τεχνικές εξοικονόμησης νερού στο παραδοσιακό περιβάλλον της Σίφνου», Πρακτικά Δ’ Διεθνούς Σιφναϊκού Συμποσίου, Σίφνος: Σύνδεσμος Σιφναϊκών Μελετών]

Ένας λόγος βέβαια – εκτός από το κόστος του νερού, που θα δούμε παρακάτω – θα μπορούσε να είναι η… έλλειψη νερού, αφού όπως ειπώθηκε ήδη, τα συγκεκριμένα σπίτια βρίσκονται εκτός του δικτύου! Εδώ μπαίνει ένα άλλο ζήτημα, αυτό της «ευκολίας» που παρέχουν οι γεωτρήσεις, «η μεγάλη πληγή των Κυκλάδων», όπως την ονομάζουν όλοι οι ειδικοί με τους οποίους μιλήσαμε, αλλά με αυτές θα ασχοληθούμε σε επόμενο κομμάτι. Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των γεωτρήσεων στα νησιά αλλά και την ηπειρωτική Ελλάδα είναι, με βάση μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς, παράνομες, αντλούν πολύ περισσότερο νερό από αυτό που μπορεί να αναπληρώσει η φύση, και το περιβαλλοντικό κόστος που επιφέρουν είναι τεράστιο.

Φαίνεται όμως ότι τίποτα δεν είναι ικανό να σταματήσει αυτούς που παρανομούν, ούτε καν σε μία χρονιά τόσο ξηρή όσο η φετινή, που τόσο οι επιφανειακοί όσο και οι υπόγειοι υδάτινοι πόροι έχουν «ζοριστεί» όσο ποτέ πριν. Όπως μας είπε μία μόνιμη κάτοικος της Πάρου που ήθελε να παραμείνει ανώνυμη, «φέτος οι στέρνες στον Δρυό είναι άδειες, η εικόνα τους δεν είναι εικόνα Ιουλίου, αλλά Σεπτεμβρίου. Το νησί διψάει και παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί που κάνουν γεωτρήσεις και μετατρέπουν τις στέρνες που έχουν υποχρεωθεί να φτιάξουν σε πισίνες».

Ένα μέλλον δυσοίωνο; Είναι στα χέρια μας
«Είναι πολλά πηγάδια στην Κύθνο που δεν είχαν στερέψει ποτέ, και φέτος στέρεψαν», μας λέει ο κ. Βλαστάρης. «Ξέρω αγρότες που είχαν πηγάδι στο βουνό για το μποστάνι τους και δεν έχουν φέτος νερό καθόλου». «Και οι βροχές που έπεσαν τον Ιούνιο;» ρωτάμε. «Οι καλοκαιρινές βροχές δεν είναι ωφέλιμες, τρέχουν τα νερά στα ρέματα και πάνε απευθείας θάλασσα, χάνονται, είναι γρήγορες και δυνατές καταιγίδες, δεν είναι μία καλή βροχή να πιεί, να πιεί, να πιεί το χώμα νερό, να ανοίξουν οι πηγές που λέμε εμείς εδώ», προσθέτει.

Μπουγιατιώτη Φλώρα και Οικονόμου Αινείας (2013), ο.π.]

Οι κάτοικοι στα νησιά έχουν όλοι προετοιμαστεί για ένα δύσκολο καλοκαίρι. Ειδικά για τους μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου, που θα κορυφωθεί η ζήτηση λόγω τουρισμού, σε αρκετούς δήμους συζητούνται διακοπές στην υδροδότηση. Για την αύξηση της ζήτησης αναφέρουμε ενδεικτικά ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Πάρου για το 2016 (τα πιο πρόσφατα που είναι διαθέσιμα), κατά το β’ τετράμηνο του έτους, που είναι αυτό του καλοκαιριού, η χρήση νερού διπλασιάζεται στην Παροικιά, αυξάνεται κατά 2,5 φορές στην τουριστική Νάουσα και κατά 3 φορές στη Μάρπησσα.

Τα δωμάτια στις Κυκλάδες χρησίμευαν παραδοσιακά ως δεξαμηνές για να μαζεύουν το νερό της βροχής, που έπειτα μέσα από λούκια οδηγούνταν στη στέρνα.
«Εγώ έχω πάρα πολύ δυσοίωνες προβλέψεις για το αμέσως ορατό μέλλον, όχι για το μακρινό», μας λέει ο κ. Στουρνάρας. «Υφαλμυρίσεις (σ.σ. που συμβαίνουν όταν στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα μπει η θάλασσα, λόγω υπεράντλησης) και μολύνσεις των υδάτων (σ.σ. οι οποίες επίσης συνδέονται με την υπεράντληση των υπόγειων υδάτων), ειδικά σε περιοχές απομονωμένες όπως τα νησιά. Θα ξαναδούμε τα υδροφόρα πλοία, περιορισμούς και απαγόρευση χρήσης νερού, δεν γίνεται αλλιώς».



Πλεονεκτήματα από τη συλλογή βρόχινου νερού
Μειώνεται η κατανάλωση του νερού από το δίκτυο ύδρευσης. Ένα νοικοκυριό μπορεί να μειώσει περίπου στο μισό το νερό από το δίκτυο χρησιμοποιώντας το βρόχινο νερό στο καζανάκι της τουαλέτας, στο πότισμα του κήπου, στην καθαριότητα.
Μειώνεται ο λογαριασμός του νερού.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες εγκαταστάσεις π.χ. αεροδρόμια (τουαλέτες, νιπτήρες), βιομηχανίες (ψύξη) και αθλητικές εγκαταστάσεις (πότισμα), όπου η εξοικονόμηση σε νερό από το δίκτυο είναι σημαντική.
Όταν το νερό συλλέγεται σε μεγάλες δεξαμενές μειώνονται οι κίνδυνοι για πλημμύρες.
Πηγή: Mediterranean Education Initiative for Environment and Stability


Ρωτάμε τον κ. Στουρνάρα αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να παρακινήσει τον κόσμο να περιορίσει την κατανάλωση του νερού, ειδικά όταν μιλάμε για τις μεγάλες σπατάλες που προκαλεί η ύπαρξη πισίνας, γκαζόν και πλούσιων κήπων με υδροβόρα φυτά, που καμία σχέση δεν έχουν με τις ποικιλίες που παραδοσιακά ευδοκιμούν στις Κυκλάδες. «Υπάρχει μία αρχή που πρέπει να γίνει κτήμα του κόσμου: οι απαιτήσεις του καθενός να είναι συνάρτηση των δυνατοτήτων που έχει η κάθε περιοχή», μας απαντά.

Τι γίνεται όμως με αυτούς που κοιτάζουν το στενό προσωπικό τους «συμφέρον», σε βάρος του νερού που είναι ένα δημόσιο αγαθό; «Εκεί πρέπει η κυβέρνηση να γίνει κακή. Είτε η τοπική είτε η κεντρική. Θα πρέπει να βάλουν κάποια μέτρα που δεν έχουν μπει ακόμα, γιατί έχουν σοβαρό πολιτικό κόστος. Δηλαδή δεν μπορεί να πληρώνει ίδια τιμή για το νερό ένας που το πίνει και ένας που το έχει στην πισίνα του. Θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος των χρήσεων και διαφορετική κοστολόγηση και οι υδροβόρες δραστηριότητες να αποφεύγονται στα νησιά αυτά αν δεν είναι εντελώς απαραίτητο», λέει ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος δίνει μεγάλη σημασία στην έννοια της «υδατικής διακυβέρνησης» αντί για την απλή «υδατική διαχείριση» που κάνουμε τώρα. «Αντί να κάνουμε μόνο κατανομή του νερού, πρέπει να έχουμε και πρόνοια για την ανανέωση του υδατικού δυναμικού, πρέπει να κάνουμε προβλέψεις, να έχουμε την προστασία του νερού από ρυπάνσεις. Και μετά, δεν μπορείς σε ένα μικρό νησί να κάνεις ένα ξενοδοχείο 200 κλινών, δεν μπορείς να κάνεις ένα ξενοδοχείο με 10 πισίνες. Δεν μπορείς να κάνεις ένα εργοστάσιο που καταναλώνει πολύ νερό. Τα απαγορεύεις αυτά όλα, και κυρίως ελέγχεις την απαγόρευση, γιατί στην Ελλάδα είμαστε μην ξεχνιόμαστε».Μέσα σε όλα, υπάρχει και η κλιματική αλλαγή που αλλάζει ραγδαία τα δεδομένα, καθώς προκαλεί λιγότερες βροχοπτώσεις και αύξηση της θερμοκρασίας, που σημαίνει ταχύτερη εξάτμιση των διαθέσιμων υδάτων. Ρωτάμε τον κ. Στουρνάρα, αν υποθέταμε ότι κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, θα γλιτώναμε τις επιπτώσεις της όσον αφορά το νερό; «Θα μειώναμε τις επιπτώσεις, ναι», απαντά, «αποκλείεται όμως να τη σκαπουλάρουμε. Γιατί αν η κατάσταση παρέμενε σταθερή τότε ναι, αλλά οι απαιτήσεις στο νερό διαρκώς αυξάνονται. Ενώ έχουμε μείωση βροχοπτώσεων, ταυτόχρονα έχουμε αύξηση των χρήσεων και του πληθυσμού. Όλοι οι δείκτες επιδεινώνονται και συνεχώς προς το χειρότερο. Άρα είναι η ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας και τα παιδιά μας να μειώσουμε όσο το δυνατόν την σπατάλη του νερού, με όποιον τρόπο μπορούμε».

Μπουγιατιώτη Φλώρα και Οικονόμου Αινείας (2013), ο.π.]
Τι θα απαντούσε σε κάποιον που θα ισχυριζόταν ότι η κατασκευή και χρήση μιας στέρνας είναι ασύμφορη γιατί μπορεί να μην γίνει εύκολα απόσβεση; «Η απόσβεση είναι σημαντικό θέμα, δεν μπορεί, όμως, να είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Η περίπτωση των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι ένα καλό παράδειγμα, αφού είναι πολύ αμφίβολο το αν γίνεται απόσβεση της αγοράς, εγκατάστασης και συντήρησης του ηλιακού θερμοσίφωνα. Τον χρησιμοποιούμε, όμως για γενικότερη (σε εθνικό επίπεδο) οικονομία ενέργειας».

Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει συνείδηση στον καθένα σε σχέση με τις στέρνες. Μπορεί να αντιμετωπίζουν ένα μικρό μέρος του προβλήματος, είναι όμως σημαντικό να εκπαιδεύσουμε και μέσω των στερνών ξανά τους εαυτούς μας στον σεβασμό ενός πόρου που είναι σε ανεπάρκεια, μετά από δεκαετίες κακομαθημένης σπατάλης του.

Πηγή : https://www.sustainablecyclades.gr/

to synoro blog

Τα κρουαζιερόπλοια αυξήθηκαν σε κάθε μεγάλο (και μικρό) λιμάνι των Κυκλάδων


Ο τουρισμός της κρουαζιέρας προκαλεί συζητήσεις σε δημοφιλείς προορισμούς σε όλη την Ευρώπη με κάποιες πόλεις, που δεν θέλουν πια να επιβαρύνονται με ό,τι συνεπάγεται, να παίρνουν μέτρα περιορισμού του: η Βενετία έχει απαγορεύσει τα κρουαζιερόπλοια άνω των 25.000 τόνων από το 2021 και το Άμστερνταμ τα απαγόρευσε εντελώς τον Ιούλιο.

Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα και στις Κυκλάδες;

Το 2022 είδε τις περισσότερες αφίξεις της τελευταίας τετραετίας, απόδειξη της ανοδικής τάσης που έχει αυτό το μοντέλο τουρισμού. Συγκρίνοντας τους αριθμούς πριν (2019) και μετά (2022) την πανδημία, η Σαντορίνη παραμένει ελάχιστα πιο δημοφιλής από τη Μύκονο (+7,64% το 2019, +12,8% το 2022). Συνολικά η Σαντορίνη υποδέχτηκε 592 κρουαζιερόπλοια το 2019 και 686 το 2022 και η Μύκονος 550 κρουαζιερόπλοια το 2019 και 608 το 2022.

Πηγή: Ένωση Λιμένων Ελλάδας
Τα νούμερα δεν αποτελούν έκπληξη, λόγω της δημοφιλίας των δύο νησιών, καθώς της εξάρτησής τους από την τουριστική εκμετάλλευση.

Τι συμβαίνει σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, που ίσως δεν τα έχουν και τόσο ανάγκη αυτό το είδος τουρισμού; Εξετάσαμε τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων σε πέντε –λιγότερο δημοφιλή στον τομέα της κρουαζιέρας– νησιά των Κυκλάδων: Νάξο, Τήνο, Σίφνο, Μήλο και Πάρο.

Πηγή: Ένωση Λιμένων Ελλάδας
Όπως φαίνεται στο γράφημα, με εξαίρεση τη Νάξο η οποία παρουσιάζει πτώση δραστηριότητας (από αφίξεις 16 κρουαζιερόπλοιων το 2019 έπεσε στα 6 το 2022), κάτι για το οποίο έχει μάλιστα δεχτεί κριτική, τα υπόλοιπα νησιά κάνουν σημαντικό άλμα προς τα πάνω. Συγκεκριμένα, η Τήνος από 1 κρουαζιερόπλοιο που δέχτηκε το 2019 έφτασε τα 9 το 2022 (+800%), η Σίφνος από τα 7 πήγε στα 18 (+157,1%), η Μήλος από τα 38 στα 49 (+28,9%) και η Πάρος από τα 27 στα 62 (+129,6%).

Υπολογίζοντας και το περιβαλλοντικό κόστος που έχουν αυτά τα επιπλέον δρομολόγια (τα κρουαζιερόπλοια δεν φέρνουν μόνο τους λεγόμενους «hit and run» τουρίστες που αφήνουν ελάχιστα χρήματα και πολλά σκουπίδια, αλλά κάνουν και ζημιά στον βυθό), γίνεται αντιληπτό πόσο αναγκαία είναι η εκπόνηση ενός σχεδίου για τον τουρισμό της κρουαζιέρας, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τη φέρουσα ικανότητα κάθε νησιού και θα συνεισφέρει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη για τις τοπικές κοινωνίες.

Κεντρική εικόνα: A Perry/Unsplash

Πηγή : https://www.sustainablecyclades.gr/

to synoro blog

Ανασκόπηση ενός αιώνα χωρικού (μη) σχεδιασμού


Μία συνολική θεώρηση 100 χρόνων χωρικού σχεδιασμού επιχειρήθηκε σε επιστημονική ημερίδα που έλαβε χώρα την περασμένη Τρίτη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Με τίτλο «Ένας αιώνας σχεδιασμού του χώρου: από το Διάταγμα του 1923 ‘Περί σχεδίων πόλεων…’ στον σύγχρονο χωρικό σχεδιασμό», η ημερίδα διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) και το Σύλλογο Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΕΜΠΧΠΑ)
Το πρώτο από τα τρία μέρη της ημερίδας περιλάμβανε μια ιστορική αναδρομή των στόχων του χωροταξικού σχεδιασμού και πώς αυτοί εξελίχθηκαν μαζί με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες πολεοδομικές ανάγκες της χώρας. Σύμφωνα και με τον αρχιτέκτονα, πολεοδόμο και χωροτάκτη Βασίλη Γκοιμίση, η συντριπτική πλειοψηφία των 87 άρθρων του 1923 εξακολουθεί να ισχύει αδιαλείπτως έως και σήμερα, καθόσον μόλις επτά έχουν καταργηθεί, ενώ 65 παραμένουν αναλλοίωτα και 22 έχουν υποστεί τροποποιήσεις.

Στη συνέχεια οι παρουσιάσεις εμβάθυναν στο χαρακτήρα του υφιστάμενου συστήματος χωρικού σχεδιασμού, που έχει αρκετά περιθώρια βελτίωσης. 

Όπως παρατηρεί ο Λουδοβίκος Βασενχόβεν, ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η διεθνής σύγκριση χωροταξικών σχεδιασμών μέσω του ερευνητικού προγράμματος ESPON COMPASS του 2019 φανερώνει ότι ιδίως στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, τα συμπτώματα διαφθοράς, η πολυνομία και η κακονομία είναι διαδεδομένα χαρακτηριστικά. «Είναι θλιβερό, αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πράξη του Ελληνικού συστήματος σχεδιασμού του χώρου, που διατηρεί και την καταδικαστέα πρακτική της εκτός σχεδίου δόμησης», σημείωσε ο καθηγητής Βασενχόβεν.

Στο φαινόμενο της εκτός σχεδίου δόμησης εστίασε και η Δρ. Χωροταξίας – Πολεοδομίας Μαίρη Ζίφου. Όπως τόνισε, το επίκεντρο της μεταρρύθμισης της χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής στην υπαίθρο τα τελευταία 10 χρόνια περίπου «είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που προωθείται μέσω της απορρύθμισης του χώρου και όχι της καθοδήγησης και κατεύθυνσης της αγοράς». Η πολιτική αυτή «επηρεάζει σημαντικά» την ύπαιθρο, ανέφερε, «που πλέον αποτελεί προνομιακό χώρο προσέλκυσης, κυρίως τουριστικών και real estate επενδύσεων λόγω των φυσικών και πολιτιστικών πόρων που ακόμη διαθέτει».

Προκειμένου να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, η Δρ. Ζίφου κατέθεσε σειρά προτάσεων, μεταξύ των οποίων την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, την χορήγηση κατευθύνσεων για την εκπόνηση της νέας γενιάς μελετών των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ), την Κατάργηση του κατ’ εξαίρεση χαρακτήρα των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ) και την προώθηση μοντέλου ήπιας οικο-τουριστικής ανάπτυξης για τις περιοχές Natura 2000.

Στο τελευταίο μέρος της ημερίδας, οι τρεις οργανωτικοί φορείς παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις και παρεμβάσεις για το μέλλον του χωρικού σχεδιασμού στην Ελλάδα. Η ΕΛΛΕΤ, μέσω της εκπροσώπου της Μάρως Ευαγγελίδου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις δράσεις της στη Σαντορίνη με στόχο την εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας στο νησί, όπως την μεθοδολογία διαμόρφωσης δεικτών και τον δεκάλογο με τις κρισιμότερες προτάσεις που πρέπει να συμπεριληφθούν στο ΕΠΣ. Επισήμανε επίσης τις πρώτες προσεγγίσεις που έχουν ήδη γίνει σε Σίφνο και Αμοργό. 

Η Σοφία Αυγερινού από το ΣΕΠΟΧ επικεντρώθηκε στα αδιέξοδα της εκτός σχεδίου δόμησης και στην ανάγκη προώθησης ενός ολοκληρωμένου χωρικού σχεδιασμού. Η Αιμιλία Αλεξανδροπούλου από το ΣΕΜΠΧΠΑ μίλησε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του πολεοδομικού σχεδιασμού των πόλεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Πηγή : https://www.sustainablecyclades.gr/

to synoro blog

Αμοργός Καρατόμηση αντί κλαδέματος


Θλίψη και ερωτήματα προκάλεσε το βίαιο κλάδεμα ενός δέντρου-τοπόσημου του παραδοσιακού οικισμού του Ξυλοκερατιδίου στην Αμοργό.

Το αλμυρίκι στόλιζε πάνω από 80 χρόνια ένα από τα γραφικότερα σημεία του νησιού, προσφέροντας εκτός από αισθητική ομορφιά και τη δροσερή σκιά της φυλλωσιάς του σε μικρούς και μεγάλους. Κλαδεύτηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, προκαλώντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινότητας. Ντόπιοι και λάτρεις του νησιού εξέφρασαν έντονα τη δυσαρέσκειά τους απέναντι σε μία παρέμβαση του Δήμου που πολλοί έκριναν αυθαίρετη.

Το αειθαλές δέντρο βρίσκεται μπροστά από το μαγαζί «Moon Bar» στη συνέχεια του παραλιακού δρόμου, απέναντι από το φυσικό λιμάνι των Καταπόλων. Φυτεύτηκε κατά τη δεκαετία του ’30 στο πλαίσιο μιας πρωτοποριακής για την εποχή προσπάθειας που πραγματοποιήθηκε στα Κατάπολα, με την ίδρυση της Φιλοδασικής Ενώσεως Αμοργού. Σκοπός της ήταν η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στους κατοίκους και η αύξηση της χλωρίδας του νησιού με δεντροφυτεύσεις. Όπως δηλώνει στις «Βιώσιμες Κυκλάδες» κάτοικος του νησιού: «Η αγάπη για τα δέντρα των παλιών Αμοργιανών συναντήθηκε με τα παιδιά μας στη σκιά αυτού του δέντρου. Τέτοιες πράξεις προσβάλουν όχι μόνο το μέλλον αλλά και το παρελθόν αυτού του τόπου».Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Δήμος επενέργησε κατά την απουσία της ιδιοκτήτριας του μαγαζιού και χωρίς να είναι ενήμερη, ενώ από τους ανθρώπους που ήταν παρόντες κανείς δεν παρενέβη στο να αποτραπεί το επιθετικό κλάδεμα. Ήταν το μοναδικό δέντρο της περιοχής το οποίο κλαδεύτηκε – και μάλιστα σε μια εποχή ακατάλληλη για τέτοιες εργασίες.Σύμφωνα με το Δήμο, το δέντρο έπρεπε να κλαδευτεί καθώς παρεμπόδιζε τη διέλευση των απορριμματοφόρων επί της παραλιακής οδού. Ωστόσο, η ιδιοκτήτρια του μαγαζιού είχε ήδη από τον Αύγουστο αιτηθεί να κλαδευτούν τα εξωτερικά κλαδιά προς επίλυση του προβλήματος. Κατά τη συνεδρίαση της δημοτικής αρχής στην οποία τέθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα, ακούστηκε το επιχείρημα ότι «το δέντρο ήταν κατεστραμμένο και γι’ αυτό και έπρεπε να κλαδευτεί». Ωστόσο, σύμφωνα με κατοίκους με τους οποίους συνομιλήσαμε, 

το δέντρο δεν υπήρχε λόγος να κοπεί, έχοντας μάλιστα αντέξει κακοκαιρία 
10-11 μποφόρ μόλις δύο μέρες πριν το κλάδεμα.
Το αλμυρίκι μπροστά από το μαγαζί «Moon Bar» στο Ξυλοκερατίδι της Αμοργού.
[Φωτογραφία : Ελευθερία Ψυχογιού/facebook]


Η Κατερίνα Κουκουζέλη, ιδιοκτήτρια του «Moon Bar», που πρωτοάνοιξε την επιχείρηση πριν από 34 χρόνια, λέει στις «Βιώσιμες Κυκλάδες»: «Με το που έφτασα πρώτη φορά στην Αμοργό, ξημέρωμα και είδα το λιμάνι έτσι από τη θάλασσα και μετά που πήγα κατευθείαν να δω και το μαγαζί, είπα εδώ είμαι. Εκτός από το όλο σημείο, το δέντρο ήταν σήμα κατατεθέν, δηλαδή επέλεξα το μαγαζί για το δέντρο. Το πρόσεχα πάντα. Δεν κλαδεύτηκε απλά το δέντρο για να περνάει το απορριμματοφόρο, κόπηκε. Και αν το πάρουμε και επαγγελματικά για μένα είναι μεγάλη ζημιά». Σημειώνεται ότι η επιχείρηση πληρώνει για τη χρήση του κοινόχρηστου χώρου τόσο στον Δήμο όσο και στο δημοτικό Λιμενικό Ταμείο πάνω από 1000 ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τους κατοίκους, την επιχείρηση του κλαδέματος ανέλαβε ο νέος πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Καταπόλων, Νίκολαος Λουδάρος, 

πριν ορκιστεί η νέα δημοτική αρχή – γεγονός, όπως λένε, που εγείρει ερωτήματα σχετικά με νομιμότητα της εν λόγω ενέργειας. Προσπαθήσαμε να μιλήσουμε μαζί του αλλά δεν κατέστη εφικτό.

Η νομοθεσία για το κλάδεμα δέντρων εντός σχεδίου ορίζει πως αρμόδια είναι η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου στην οποία και υποβάλλεται το αίτημα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να έχει εκδοθεί έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας (ΕΕΔΜΚ) και να βγει σχετική απόφαση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ή το δημοτικό συμβούλιο, προσκομίζοντας τοπογραφικό ή οδοιπορικό σκαρίφημα. Για να κοπεί το δέντρο πρέπει να υπάρχει ομόφωνη απόφαση από το συμβούλιο. Σύμφωνα με μέλη του δημοτικού συμβουλίου, καμία από αυτές τις ενέργειες δεν είχε γίνει.

Η εικόνα από το αλμυρίκι μετά το επιθετικό κλάδεμα. [Φωτογραφία : Κατερίνα Κουκουζέλη]
Καρατόμηση αντί κλαδέματος

Βάσει των σχετικών τεχνικών προδιαγραφών του ΕΛΟΤ: «Ως κλάδεμα δέντρων ορίζεται η επιλεκτική απομάκρυνση τμήματος της βλάστησης αυτών με σκοπό τη βελτίωση της υγείας και σφριγηλότητας, τον έλεγχο της ανάπτυξης, την αύξηση της άνθησης και της καρποφορίας και τη βελτίωση της εμφάνισης». Σύμφωνα με το άρθρο 5.5: «Οι τομές κλαδέματος με διάμετρο πάνω από 10cm θα καλύπτονται με προστατευτικά υλικά (πάστες επούλωσης πληγών), ώστε να αποτρέπεται η εισαγωγή μικροοργανισμών στα φυτά και να επιταχύνεται η επούλωση της πληγής».

Η πρακτική που ακολουθήθηκε με το αλμυρίκι είναι η καρατόμηση (tree topping), με την οποία προκαλείται απώλεια της τάξεως 50-100% του πράσινου φυλλώματος του δέντρου. Αυτό οδηγεί σε διατάραξη της φυσιολογίας του και άναρχη αναβλάστηση. Αυτός ο τρόπος κλαδέματος είναι επιστημονικά λανθασμένος και συνήθως πραγματοποιείται λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Το δέντρο μετά από ένα τέτοιου είδους κλάδεμα μένει πιο αδύναμο και ευάλωτο σε Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο ζήτημα προκύπτει στην κοινότητα των Καταπόλων. Πριν μερικά χρόνια είχε δοθεί άδεια από το δημοτικό συμβούλιο να κλαδευτούν πλατάνια στα σημεία όπου παρεμπόδιζαν καλώδια της ΔΕΗ. Ωστόσο, τα δέντρα τελικά κόπηκαν από τη βάση, με αποτέλεσμα, παρά την ανθεκτικότητα των πλατανιών, τελικά να ξεραθούν.
Η καρατόμηση (tree topping) είναι όρος που χρησιμοποιείται
για το κλάδεμα των δέντρων και προκαλεί τη διατάραξη της
φυσιολογίας του φυτού. [φωτογραφία : Κατερίνα Κουκουζέλη]


Το αλμυρίκι είναι από τα ελάχιστα δέντρα που ευδοκιμούν στις μορφολογικές και κλιματικές συνθήκες των παραθαλάσσιων περιοχών των Κυκλάδων. Το μόνο που χρειάζεται είναι ήλιο, αλμύρα και ορίζοντα ανοικτό. «Το αλμυρίκι δε θα πεθάνει, η Αμοργός όμως μπορεί με αυτές τις επιλογές. Το δέντρο είναι απλώς μια κουκίδα που δείχνει πως πάει να αναπτυχθεί το νησί», λέει με θλίψη η ιδιοκτήτρια. 

to synoro blog

29 Δεκ 2023

Σέριφος Αγιος Στέφανος στους Κήπους video



Ανατολικά της Χώρας και σε απόσταση δύο -δυομιση περίπου χιλιομέτρων απο αυτήν λίγο πρίν τους Κήπους ειναι χτισμένο εκκλησάκι αφιερωμένο στον Πρωτομάρτυρα Στέφανο Συμπαιρένουμε υπολογιστικά ότι έχει ηλικία αρκετών δεκαετιών 

Μέχρι πριν πενήντα περίπου χρόνια ήταν ενα μικρό απλό εκκλησάκι με την τυπική μορφή των περισσοτέρων εξωκλησιών του νησιού χωρίς καμπαναριό με χωμάτινη στέγη δώμα εποπεδόστεγο με την πόρτα και το μικρό παράθυρο στην πρόσοψη που έχει νότιο προσανατολισμό και μικρή αυλή μπροστά σε αυτήν


 Το κελί στη δυτική πλευρά της εκκλησίας η πλάκα απο μπετόν και το καμπαναριό είναι μεταγενέστερες προσθήκες

 Πολύ δε πρόσφατη κατασκευή γύρω στα 1990 είναι ο περίβολος της αυλής με το μικρό πορτάκι Σε μικρή απόσταση νότια απο το εκκλησάκι βρίσκονται οι κατοικιές του Σταμάτη του Ρώτα του Ταγιώργη οι οποίες φιλοξενούσαν τους προσκυνητές που πανηγύριζαν αφού το εξωκλήσι δεν διέθετε βοηθητικούς χώρους τά παλιά χρόνια Το εκκλησάκι δεν είναι μακριά απο την Χώρα και μια επίσκεψη -προσκύνημα δεν είναι κοπιαστική 

Αλωστε αν φτάσει εδώ ο προσκυνητης κάποιος πιστός στις 27 Δεκεμβρίου μέρα μνήμης του αγίου Θα γνωρίσει  και το έθιμο αμάδες που επικρατούσε στην Σέριφο τα παλια τα χρόνια και που διατηρήθηκε μέχρι τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980 και ελάβαινε χώρα στο ξέπλατο βερειοαντολικά της εκκλησίας μετα τον όρθρο και την λειτουργία

 για την μνήμη το εκκλησάκι στρώθηκε με πλακάκι απο τον πατέρα μου Βικέντιο Γούναρη λίγο πριν πεθάνει το 1999
/

Πηγή : OI 116 Εκκλησιές της Σερίφου Ιωάννης Βαρλάς 

to synoro blog

Ένα ζευγάρι αποκαλύπτει κρυμμένους θησαυρούς στη Σύρο


Στη Σύρο, ένα νησί γεμάτο ιστορία και πολιτισμό, η Αγγελική Κεχαγιά και ο Γιάννης Μπέκος, αλλιώς Arts and Crafts Syros, ζευγάρι στη δουλειά και τη ζωή, μπαίνουν στα παλιά κτήρια της Ερμούπολης και ανακαλύπτουν τους θησαυρούς που περιμένουν κρυμμένοι κάτω από σοβάδες, βαφές και χρόνια μοναξιάς, φέρνοντάς τους ξανά στο φως.

Η Αγγελική Κεχαγιά είναι συντηρήτρια έργων τέχνης και ο Γιάννης Μπέκος είναι ζωγράφος. Μια συζήτηση μαζί τους είναι αρκετή να σε μαγέψει, καθώς σε ταξιδεύει σε σπίτια ξεχασμένα από το χρόνο, νεοκλασικά με μυστικά σε κάθε τοίχο, κλειδαμπαρωμένες πόρτες που ψιθυρίζουν θαύματα και ρομαντικές αφηγήσεις. Ένα έργο στην Ερμούπολη της Σύρου, από όπου κατάγεται η Αγγελική, τους έφερε κοντά, καθώς δούλευαν σε δύο διαφορετικά και ανταγωνιστικά συνεργεία αναστήλωσης του επιβλητικού κτηρίου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Μετά από χρόνια στην Αθήνα και αφού δοκίμασαν να στεριώσουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αποφασίζουν το 2010 να εγκατασταθούν μόνιμα στη Σύρο και να συνεργαστούν, κάτι που τους δένει και περισσότερο σαν ζευγάρι. Η αρχή ήταν πολύ δύσκολη. Παρά τις γνωριμίες της Αγγελικής λόγω καταγωγής από το νησί, και αφού έκαναν μικρότερα projects όπως αναπαλαιώσεις εικόνων, δεν τους εμπιστεύονταν εύκολα μεγάλα έργα.Το πρώτο τους break, που λένε, ήρθε από την εκκλησία. Ο Άγιος Νικόλαος, η Μεταμόρφωση, κάποιες άλλες μικρότερες εκκλησίες στη Σύρο, έγιναν τα πρώτα τους μεγάλα projects.

Σταδιακά, στόμα με στόμα, τους έμαθαν οι αρχιτέκτονες του νησιού, και απέκτησαν παράλληλα την άδεια να εκτελούν μελέτες για το Υπουργείο Πολιτισμού. Η συνέχεια ήρθε με ένα αρχοντικό σπίτι στη συνοικία Βαπόρια, το ξενοδοχείο Κάστρο, και μετά ακολούθησαν τα νεοκλασικά, που το ένα διαδέχεται το άλλο μέχρι και σήμερα.Το χρονικό του χρόνου


Πόσος χρόνος απαιτείται, αλήθεια, για να αποκαλυφθεί και να αποκατασταθεί μία οροφογραφία; «Όταν ξεκινήσεις αυτή τη διαδικασία, μπορεί να συναντήσεις κρεμασμένα ταβάνια, οπότε να πρέπει πρώτα να κάνεις στερεώσεις, υποστυλώσεις, συμπληρώσεις. Για δύο με τρεις περίπου εβδομάδες είμαστε “στον αέρα” και προετοιμάζουμε την οροφή», λέει η Αγγελική. «Από κει και πέρα, το ευχάριστο, πιο “καθαρό” και γοητευτικό κομμάτι της δουλειάς, η αποκατάσταση, μας παίρνει δύο εβδομάδες».

Χώμα, σκόνη και άχαρες συνθήκες είναι καθημερινότητα για εκείνους, αλλά η αγωνία για το αποτέλεσμα υπερβαίνει την ταλαιπωρία της πρώτης φάσης. Παράλληλα, λογοδοτούν στο Υπουργείο, το οποίο δημιουργεί γραφειοκρατικά κολλήματα από τη μία και αγωνία στους ιδιοκτήτες από την άλλη, καθώς αισθάνονται ότι δεν έχουν οι ίδιοι έλεγχο στο τι θα συμβεί στην ιδιοκτησία τους.Πολύ συχνά, ενώ οι δυο τους καταλαβαίνουν αμέσως μόλις μπουν σε ένα σπίτι τη γοητεία που μπορεί να κρύβει από πίσω του –λόγω διαίσθησης αλλά και λόγω πείρας– συναντούν αμφιβολία, αγωνία και δισταγμό, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να φανταστούν πώς, σεβόμενοι την ιστορία, το σπίτι τους θα έχει μία σύγχρονη αίσθηση κι όχι εκείνη ενός μαυσωλείου. Τις περισσότερες φορές πιάνουν τους εαυτούς τους να αγωνιούν να πείσουν τον πελάτη να σεβαστεί το κτήριο και την πατίνα του χρόνου.

«Πολύ συχνά, βέβαια, πρέπει να συγκρατούμε και ο ένας τον άλλο να μην το παρακάνουμε με το ρετούς και την υπερβολική αποκατάσταση, να αφήνουμε λίγο να φαίνεται η παλαιότητα και η φθορά», λένε. «Είναι όλα θέμα χρυσής τομής».


Μαθαίνω ότι για να αναδειχθεί σωστά ο διάκοσμος που μπορεί να κρύβει ένα παλιό σπίτι, δεν αρκεί μόνο η σωστή δουλειά από την Αγγελική και τον Γιάννη. Παίζει ρόλο η επιλογή των υφασμάτων που θα ντύσουν τα έπιπλα, το πόσα στοιχεία του χώρου θα διατηρηθούν, όπως τα παράθυρα και οι πόρτες, το πώς θα αντιμετωπιστεί ένα παλιό πάτωμα. Συνεπώς, η δουλειά που έχουν κάνει μπορεί προδοθεί στη συνέχεια από το σύνολο, μιας και μιλάμε για σπίτια, ζωντανούς και πάλλοντες οργανισμούς με δικό τους χαρακτήρα και χαρακτηριστικά.Κρυμμένα μυστικά

«Υπάρχουν απλά ταβάνια, υπάρχουν όμως και αριστουργήματα που μας καθηλώνουν με την τέχνη τους», λέει ο Γιάννης. «Πυκνά σε διάκοσμο, τρισδιάστατα. Συχνά συναντάμε τεχνίτες που έχουμε αποκαλύψει και ανακαλύψει σε πολλά άλλα σπίτια. Τους αναγνωρίζουμε αμέσως, από τα ίδια μοτίβα που επαναλαμβάνουν, τον τρόπο εκτέλεσης, το πώς αντιμετωπίζουν το φως και τη σκιά. Είναι σα να συνομιλούμε μαζί τους, τόσα χρόνια μετά».

Για πόσα χρόνια μετά μιλάμε, αλήθεια; «Τέλη του 1800, από το 1870 και μετά, ήταν μία περίοδος που έγιναν στη Σύρο τα περισσότερα από αυτά που ανακαλύπτουμε στη δουλειά μας. Συμβαδίζουν με την ίδια την ανάπτυξη της πόλης και μας δίνουν μία ξεκάθαρη εικόνα της πολιτιστικής της εξέλιξης εκείνη την εποχή», μου λένε.

Ενδιαφέρον έχει το πόση περισσότερη προσοχή δινόταν στα σαλόνια από ό,τι στα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού, κι ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον έχουν κάποια σπίτια που βλέπουν το φως μετά από δεκαετίες που έμειναν σφραγισμένα. «Εκεί βλέπεις όλη την ιστορία της εποχής, καθώς βρίσκεις ακόμη και τις πορσελάνες που έφερναν στη Σύρο από την Αγγλία, ή υφάσματα από το Παρίσι», μου λένε. «Βλέπεις επίσης το μεράκι των τεχνιτών, που ακόμη και στα υπόγεια, στα πιο ασήμαντα σημεία του σπιτιού, όπως την αποχέτευση, έφτιαχναν καμάρες. Αφιερώνονταν πραγματικά στην τέχνη».Τα έργα Ιταλών τεχνιτών, που ήταν εκείνοι που πρωτοέκαναν τοιχογραφίες στο νησί, είναι πια πολύ οικεία στην Αγγελική και τον Γιάννη, καθώς και των Ελλήνων που μαθήτευαν κοντά τους και συνέχιζαν το έργο τους.


Πολύ περήφανοι είναι οι Arts and Crafts Syros για το αποτέλεσμα στο σπίτι του Σταύρου Κοή, ενός μεγάρου με χαρακτηριστική οροφογραφία και διάκοσμο. Εκεί ανακάλυψαν κι ένα σημείωμα στον τοίχο, γραμμένο στα γαλλικά. «Στον τοίχο κάποιου άλλου σπιτιού είχαμε βρει πάνω σε τοίχο ακόμη και το σχέδιο του μαραγκού για το πώς θα κόψει το χερούλι της κουπαστής στη σκάλα», θυμάται ο Γιάννης.Μία ακόμη πιο υπέροχη έκπληξη τους επεφύλασσε το πρώτο γυμνάσιο Σύρου, ένα ιστορικό κτήριο (η υλοποίησή του οποίου, το 1834, οφείλεται στη χρηματοδότηση των ίδιων των νησιωτών και στην οργάνωση του Νεόφυτου Βάμβα και του Γεώργιου Σερούιου, ενώ μαθητές του υπήρξαν οι Ελευθέριος Βενιζέλος, Ανδρέας Συγγρός, Μάνος Ελευθερίου, Γιαννούλης Χαλεπάς, Κώστας Μπέης και Κωνσταντίνος Βολανάκης). «Εκεί κληθήκαμε να δουλέψουμε τον τοίχο της αίθουσας «Παρθενώνας», ο οποίος κοσμείται από μία απεικόνιση του Παρθενώνα σε διαστάσεις περίπου 3 επί 6. και είχε κάποιες φθορές τις οποίες έπρεπε να αποκαταστήσουμε». μου λένε.


«Κάτω από τα ξεφλουδίσματα υπήρχε όμως ένας άλλος διάκοσμος, και καθώς ξύναμε ανακαλύψαμε μία φοβερή επιγραφή που έγραφε ότι ο κρυμμένος διάκοσμος έγινε επί δημαρχίας Αμβροσίου Δαμάλα το 1851, τη χρονιά που ήταν απόφοιτος ο Βολανάκης, τον οποίο κάποιες πηγές θέλουν να έχει ζωγραφήσει τον τοίχο. Μας ασκήθηκε πολλή πίεση να μην αφαιρέσουμε τον Παρθενώνα, καθώς είχε κι έντονη συναισθηματική αξία για πολύ κόσμο, ηλικιωμένους που θυμούνται τον τοίχο από την παιδική τους ηλικία, συνεπώς μπορέσαμε να διατηρήσουμε μόνο κομμάτια που αποκαλύψαμε από την κρυμμένη τοιχογραφία, μαζί με την επιγραφή».Η Σύρος είναι το ιδανικό σημείο στο χάρτη

«Είμαστε πολύ τυχεροί που καθώς κάνουμε αυτή τη δουλειά βρισκόμαστε ταυτόχρονα σε αυτό το σημείο του πλανήτη. Ίσως μόνο εδώ να είχε τόσο αντικείμενο αυτό που κάνουμε», μου λέει η Αγγελική. «Οι εκκλησίες μας έχουν υπέροχες εικόνες, είναι σαν μουσείο. Στο τέμπλο της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία, οι εικόνες είναι ζωγραφισμένες γύρω στο 1850 από τον Νέστορα Βαρβέρη, έναν πορτρετίστα, τον μόνο που, μαζί με τον Γύζη, φιλοξενούνται στο Λούβρο».


Τη ρωτάω αν, μεγαλώνοντας στο νησί, είχε αίσθηση της ιστορικότητας του περιβάλλοντός της. «Τη θεωρούσα δεδομένη. Η γιαγιά μου ζούσε σε ένα σπίτι με ένα τεράστιο μπάνιο που είχε μία υπέροχη τοιχογραφία. Καθόσουν στο γιογιό και χάζευες το υπέροχο ταβάνι. Παράλληλα, βέβαια, έπρεπε να βάζεις κουβάδες από κάτω για να μαζεύεις τα νερά που έμπαζε!» θυμάται.
«Τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο εδώ όσο και στην Αθήνα, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση για αναπαλαιώσεις», λέει ο Γιάννης. Την ώρα που μιλάμε, τέσσερα διαφορετικά κτήρια βρίσκονται υπό αποκατάσταση στο νησί. «Αυτό έχει να κάνει με την άνοδο των αγοραπωλησιών, την είσοδο ξένων ιδιοκτητών στην εγχώρια αγορά, ακόμη και με το είδος του ανθρώπου που πλέον αποφασίζει να αγοράσει ένα νεοκλασικό σπίτι, που πλέον επενδύει συνειδητά στην ιστορικότητα και τον χαρακτήρα του κτηρίου, υπηρετώντας τη».

Πηγή : https://anaskafi.blogspot.com/

to synoro blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...