31 Ιουλ 2015

…χάλκινη Κύθνος

…χάλκινη Κύθνος …στην φετινή ενότητα των Κυθνίων 2015….θα γίνει και η παρουσίαση του καλού μου φίλου Νικόλα Μαξίμου Κορρέ που είναι νομίζω ο μοναδικός που έχει περπατήσει από άκρο σε άκρο το νησί μας αναζητώντας ίχνη και αποδείξεις για τα μέταλλα και την μεταλλουργία που αναφέρεται από την 3ης χιλιετίας ….. οι πρώτες επαφές των κυθνίων με την ύλη αφορούσαν στην επιλογή τροφής, τη φωτιά και την κατασκευή εργαλείων ο κύθνιος χρησιμοποίησε πρώτα τα μέταλλα εκείνα που βρίσκονται στη θεμιώτικη φύση σε καθαρή μορφή… τα υπόλοιπα ο Μάξιμος … θα είναι μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση όπως όλες άλλωστε οι παρουσιάσεις του …όσοι θα βρίσκονται στο νησί την 6-8-15 αξίζει να παρευρεθούν … Μάξιμε σε ευχαριστώ για την προσπάθεια….
ΔΝΛ ο από Κύθνο προερχόμενοςΠηγή : 

to synoro blog

Στα χέρια των Δήμων περνάει η διαχείριση των σκουπιδιών



Αυτό προβλέπεται από τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, το τελικό κείμενο τού οποίου δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης που ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου.

Με τον νέο σχεδιασμό –που παρουσίασαν «ΤΑ ΝΕΑ» την Τρίτη 2 Ιουνίου- καθιερώνεται η εκπόνηση τοπικών δημοτικών σχεδίων διαχείρισης των αποβλήτων στα όρια του κάθε Δήμου, δίνοντας έμφαση στη διαλογή από την πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο τού Εθνικού Σχεδιασμού, όλοι οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν εκπονήσει και εφαρμόσει τα τοπικά σχέδια διαχείρισης το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ η αναθεώρηση των Περιφερειακών Σχεδίων (ΠΕΣΔΑ) θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.

Όπως εξηγούν, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδιασμού είναι δεσμευτικές για τις Περιφέρειες και, κάθε απόκλιση από αυτόν απαιτεί ισχυρή περιβαλλοντική, τεχνική και οικονομική τεκμηρίωση.

Ο νέος σχεδιασμός έχει χρονικό ορίζοντα έως το 2020. Στα νέα στοιχεία που έχουν προστεθεί από τη διαβούλευση συγκαταλέγεται και η απόρριψη της καύσης ως μεθόδου διαχείρισης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου «μέθοδοι θερμικής ανάκτησης ενέργειας δευτερογενών στερεών καυσίμων όπως η καύση, η αεριοποίηση, η πυρόλυση, η αεριοποίηση Plasma κ.α θεωρούνται διεργασίες υψηλής περιβαλλοντικής όχλησης και βάσει της αρχής της προφύλαξης δεν ενδείκνυνται από τον παρόντα σχεδιασμό».

Αυτός είναι και ο λόγος, όπως εξηγούν, που τεχνικές που παράγουν RDF/ SRD ( καύσιμα που προέρχονται από τη βιομηχανική επεξεργασία αποβλήτων –κυρίως σκουπιδιών) δεν ενδείκνυται για την επεξεργασία απορριμμάτων αφού απομακρύνουν υλικά που πρέπει να κατευθύνονται προς την ανακύκλωση.

Στα νέα στοιχεία που διαμορφώνουν το τελικό κείμενο συγκαταλέγονται ακόμη:

. η αποτροπή της εξαγωγής των αστικών στερεών απορριμμάτων . Το σκεπτικό εδώ είναι ότι πρόκειται για πρακτική που συντηρεί τη λογική της παραμονής τους σε σύμμεικτη μορφή και αντιστρατεύεται την προδιαλογη των υλικών.

. η δυνατότητα σύναψης συνεργασίας μόνο για τη διαλογή στην πηγή και την εκπαίδευση μεταξύ Δήμων, κοινωνικών συνεταιρισμών ή και συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης εφόσον τα απόβλητα εντάσσονται στην εναλλακτική διαχείριση.

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων που επρόκειτο να λειτουργήσουν –σύμφωνα με τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης- στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα από το υπουργείο Περιβάλλοντος διευκρινίζουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν με το μεγάλο μέγεθος που είχαν σχεδιαστεί.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, έχει υπογραφεί μόνο η σύμβαση για το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας. Και αυτό έγινε επειδή είναι το μόνο από τα πέντε ανάλογα έργα που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ωριμότητας και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του (όπως ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα από το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών και Τουρισμού) από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η ανακύκλωση στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Το 2011 αντιστοιχούσε στο 15% της παραγωγής, ενώ οι ποσότητες οργανικού κλάσματος που ανακτήθηκαν μέσω χωριστής συλλογής (κομποστοποιηση και οργανική ανάκτηση) αντιστοιχούσαν μόλις στο 3% επί των συνολικά παραγόμενων αστικών απορριμμάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει ακόμη να αντιμετωπιστεί η παραοικονομία στον τομέα της ανακύκλωσης, που αναπτύσσεται κατά κανόνα με παραβατικο και περιβαλλοντικά επικίνδυνο τρόπο.


«Είναι ένας φιλόδοξος σχεδιασμός, που σηματοδοτεί την ανατροπή των ακολουθούμενων μέχρι σήμερα πολιτικών των κυβερνήσεων της τελευταίας τουλάχιστον και κατευθύνει προς μια οικονομία και μια κοινωνία με μηδενικά αποβληματα», επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρωνης. « Μια κοινωνία που θα μετατρέπει τα απόβλητα σε πόρους, προάγοντας την έννοια της Κυκλικής Οικονομίας στην πράξη».
κάθε Δήμος θα είναι πλέον υπεύθυνος για τη διαχείριση των σκουπιδιών του.
Πηγή : http://www.tanea.gr/

to synoro blog

Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος στο Φεστιβάλ Σερίφου 2015!

Το Φεστιβάλ Σερίφου 2015 φιλοξενεί τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο με τη συναυλία “Το Τέλειο Έγκλημα”, το Σάββατο 1 Αυγούστου, στις 21.15, στο Θέατρο της Κάτω Χώρας.

Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος είναι συνθέτης, μουσικός και τραγουδοποιός. Ανήκει στη νέα γενιά των καλλιτεχνών και έχει επηρεαστεί από το Μάνο Χατζιδάκι, το Δ. Σαββόπουλο, τον Τσιτσάνη και “άλλους συνθέτες που δεν γνώρισε”. Σπούδασε μουσική στο Λονδίνο και το Παρίσι και άρχισε τη δημιουργική του καριέρα το 1986 όταν έγραψε το πρώτο του τραγούδι. Έχει γράψει μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, η τελευταία μεγάλη του επιτυχία είναι η μουσική της ταινίας “Ένα ξεχωριστό καλοκαίρι” του Ολιβιέ Ορλέ.
Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος γράφει μελωδική μουσική με στοιχεία από το ελληνικό έντεχνο και λαϊκό τραγούδι καθώς και από ροκ, τζαζ, σουίνγκ, και μπλουζ. Έγινε γνωστός από τα τραγούδια του “Με τα μάτια κλειστά”, “Λευκό μου γιασεμί”, “Ενός λεπτού φιλί” και έχει συνεργαστεί με τους Γιώτα Νέγκα, Έλλη Πασπαλά, Γιάννη Κότσιρα και πολλούς άλλους.
Στη Σέριφο θα μας παρουσιάσει “Το Τέλειο Έγκλημα” με “νέα τραγούδια - μερικά από τα οποία έχουν γραφτεί πάνω σε μονόστηλα εφημερίδων με εγκλήματα γυναικών - νέες συνεργασίες και ατμόσφαιρα μεσοπολέμου”. Μαζί του τρεις εξαιρετικοί καλλιτέχνες: Η Παυλίνα Βουλγαράκη, “νέα τραγουδοποιός που γράφει και ερμηνεύει έντεχνο, ροκ, ερωτικές μπαλάντες αλλά και τραγούδια με κοινωνικές αναφορές”, ο Ανδρέας Συμβουλόπουλος που τους συνοδεύει στα πλήκτρα
και ο Νίκος Παπαβρανούσης στα τύμπανα. Οι τέσσερείς τους μας υπόσχονται μια ξεχωριστή βραδιά, μια ξεχωριστή εμπειρία γιατί “το τέλειο έγκλημα είναι μια μουσική σύμπραξη που παίζει, χορεύει, συγκινεί σε μια παράδοξη συνύπαρξη από ποπ-αρτ, μελόδραμα, σουίνγκ, παιδικό κιτς και θολές προσευχές”.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Φεστιβάλ Σερίφου σας περιμένει στο μαγικό θέατρο της Κάτω Χώρας. Από τις 27 Ιουλίου μέχρι και τις 13 Αυγούστου 2015 η μουσική θα γεμίσει το Αιγαίο και θα συνδέσει τον ουρανό με τη θάλασσα σαν φυσικό σκηνικό στο κοίλο θέατρο της Σερίφου. Με στόχο την εξάπλωση της τέχνης και του πολιτισμού, της σύνδεσης του πολιτισμού με τον τουρισμό αλλά την εξωστρέφεια του νησιού στον κόσμο, το Φεστιβάλ Σερίφου ανοίγει τις πύλες του με ορισμένα από τα σημαντικότερα ονόματα στο χώρο της μουσικής.
Σας περιμένουμε στο πιο δροσερό και μαγικό Φεστιβάλ!

Πληροφορίες:
Άνω χώρα Σερίφου,
84005 Σέριφος, Κυκλάδες
Εισιτήρια: 10 € (Εκπτωτικό 7 €)
Ώρα έναρξης: 21:15
Email : serifosfestival@gmail.com
https://www.facebook.com/SerifosFestival
Τηλ. 6970650811 / 2108628187 / 2281052566
LINOS.PRO
Πηγή : 

to synoro blog

Όλα τα σανδάλια του φετινού καλοκαιριού.

Τι είναι αυτό που κάνει το καλοκαιράκι να απαιτεί από ελάχιστο ως καθόλου τακούνι; Εγώ λέω η ξεγνοιασιά,  η (εχμ, θεωρητική πια) απουσία σου από την πόλη για να περάσεις τις ζέστες σε κάποιο νησί ή χωριό, των οποίων τα πλακόστρωτα δεν ευνοούν τίποτα περισσότερο από απλό φλατ, και το γεγονός ότι αρκεί ο καύσων για πρόβλημα – δεν θέλουμε να του προσθέτουμε και άλλα επί μέρους θεματάκια, όπως η ισορροπία σε δωδεκάποντα. Αν παρ΄όλα αυτά δεν έχεις απαρνηθεί τα στιλέτοουζ σου, είσαι φίλη. Ακόμα και εσύ όμως, η Ντίβα του Μακρού Αδυσώπητου, θες για τις εκδρομές σου σανδαλάκι. Και βρήκαμε τα ποιοτικώς σωστά, για να χτυπήσεις στις εκπτώσεις.
Κάποιες τα λατρεύουν, άλλες τα μισούν, όλες όμως τις ευχαριστούν τα πατουσάκια τους όταν τα φοράνε. Εγώ παλιά δεν μπορούσα να τα βλέπω, και τώρα, μετανοήσασα, στέκομαι εδώ, σαν ένα κορίτσι μπροστά από ένα αγόρι, ζητώντας τους να με αγαπήσουν. Η λέξη κλειδί για τα αμφιλεγόμενα Birkenstocks είναι άνεση, αν και έχουν διεισδύσει και σε editorial και σε επίσημες εμφανίσεις, όπως Εκείνη Της Alexa Chung. Αν είναι να πάρεις, πάρε μαύρα, άσπρα ή ασημί. Ναι, και τα παντοφλέ, είναι πολύ μόδα.
Birkenstock
Birkenstock
Birkenstock
Τα Most Chic θα βγάλουν σίγουρα τα λεφτά τους, και θα σε ρωτάνε από πού τα πήρες, γιατί φαίνονται αυτό που λέμε “καλό παπούτσι”. Εμένα, δηλαδή, τουλάχιστον, μου συμβαίνει. Από τα φετινά τους σχέδια (που νομίζω είναι πιο “σχεδιαστικά” από ποτέ – και παρακολουθώ τις συλλογές χρόνια) τα αγαπημένα μου είναι αυτές οι διχρωμίες. Σαν σανδάλι που μπορείς να δεις σε εβδομάδα μόδας, ε;
Most Chic
Most Chic
Το μίνιμαλ, παραδοσιακό, grecian που λένε και στην αργκό της μόδας, πέδιλο, δεν θα είναι ποτέ παρωχημένο. Αυτό το σχέδιο Valia Gabriel, σε ματ μαύρο με μόνη τσαχπινιά τις διασταυρούμενες λωρίδες, θα το φοράς για χρόνια με τα πάντα, χωρίς να αμφιβάλλεις ούτε στιγμή μήπως χρειάζεσαι καινούργια: δεν χρειάζεσαι. Αρκεί αυτό το ζευγάρι.
Valia Gabriel
Αυτός ο πάτος των So Jo, όχι ενταλώς φλατ αλλά ούτε και υπερβολικός, κάτι ενδιάμεσα δηλαδή πριν τα γνωστά δίπατα που έχουν κατακλύσει φέτος τους δρόμους, είναι πανέξυπνος: πρώτον γιατί το να συνδυάσεις “πολυτελές” λουστρίνι με γήινα υλικά όπως ψάθα, σπάγγος κλπ είναι η πεμπτουσία του design (έχω και μια πετριά με τη μίξη υλικών) και δεύτερον γιατί η σόλα που είναι λίιιιιγο ψηλότερη από φλατ είναι πάντα πολύ άνετη.
So Jo
Στην ίδια κατηγορία και τα καλύτερα Esiot της σεζόν, ολόλευκα με σόλα που θυμίζει σνίκερς συνδυασμένη με το γήινο, φυσικό υλικό που σου έλεγα πριν. Δεν χρειάζεται να αναφέρω πόσο πιο ανακουφιστικά τα κάνει για το ποδαράκι σου η λαστιχένια λεπτομέρεια;
EsiotΤο κεφάλαιο “δίπατο σανδάλι” θέλει συζήτηση και προσοχή, όπως χρειάζεται πάντα με όποιο ρούχο ή αξεσουάρ έχει κατακλύσει την αγορά σε διάφορες παραλλαγές λόγω μαζικής μόδας και άρα παραγωγής. Αν θες το σωστό, το εκκεντρικό, στο βρήκα, και είναι αυτό το σχέδιο Glamazons. Αν είσαι προετοιμασμένη για την υπέρβαση, κάνε τη σωστότερη. Τα υπόλοιπα Glamazons που έχω διαλέξει εδώ είναι πιο χαμηλά, τόσο που τα φοράω άνετα και εγώ που δεν είμαι της πλατφόρμας. Ειδικά αυτό το δεύτερο το flatform το λουστρινάκι με το κρόσι, το μεταξύ flatform και μοκασίνι, το λιγουρεύομαι ήδη.
Glamazon
Glamazon
GlamazonMost Chic με ψηλή σόλα; Υπάρχει. Και, φυσικά, όπως ίσως το περίμενες, είναι πρωτίστως κομψά και διακριτικά.
Most Chic
πηγή: www.fashionism.gr
Πηγή : 

to synoro blog

30 Ιουλ 2015

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ 2 ΜΙΚΡΕΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΕΣ

Τις καλύτερες ελληνικές μπύρες παρουσιάζει το αμερικανικό περιοδικό Paste Magazine σε δημοσίευμα που υπογράφει ο Νεοϋορκέζος ανεξάρτητος συντάκτης Matthew Sedacca . Ανάμεσα σε αυτές επιλέγει την Red Donkey της Σαντορίνη Brewing Company γράφοντας μεταξύ των άλλων « Αν θέλετε να αποφύγετε την ποδηλασία ενώ είεστε σε κατάσταση μέθης, απολαύστε μια Red Donkey κατά τη διάρκεια ενός ρόδινου ηλιοβασίλεματος αγναντεύοντας έξω στον κόλπο ή από το χωριό της Οίας με τους γαλάζιους τρούλους’.

Το περιοδικό προτείνει ακόμα τη Volkan Grey. «Είναι ένα καλά-καρυκευμένο μίγμα, που μοιάζει λίγο πολύ με έκρηξη έξω από το μπουκάλι με το ξύσμα εσπεριδοειδών. Είναι καλύτερα να την πιείτε αστη Σαντορίνη, επειδή, από εκεί κατάγεται. Αλλά αν δεν μπορείτε, μην ανησυχείτε, μπορείτε να βρείτε διάφορεςVolkan μπύρες σε όλη την Ελλάδα» γράφει ο Sedacca.
Πηγή : 

to synoro blog

Δήλωση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για τα υδατοδρόμια

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει το Δελτίο Τύπου του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπου Κόκκινου με το οποίο “επιτίθεται” κατά της περιφερειακής αρχής για την υλοποίηση του κατ’ εξοχήν αναπτυξιακού έργου για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, της δημιουργίας δικτύου υδατοδρομίων στα νησιά, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:ν
«Τις αποστάσεις μου από τον Χαράλαμπο  Κόκκινο τις έλαβα εγκαίρως  και αποφασιστικά. Στην προσωπική του ατζέντα εις βάρος της Περιφέρειας και στον πολιτικό του κατήφορο, δεν προτίθεμαι να ακολουθήσω, όσο κι αν προκληθώ.
Το δε έργο της Περιφέρειας,  δεν θα επιτρέψω να ανασταλεί ή  να υπονομευθεί σε καμία περίπτωση και από κανένα.
Άδικα ελπίζουν…»
Πηγή : 

to synoro blog

Μισθοί 3 μηνών για τους ναυτικούς της NEL

Καταβλήθηκαν από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, οι αποδοχές 3 μηνών στους 186 ναυτικούς της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, που ανέρχονται περίπου συνολικά σε 980.000 ευρώ.
Πρόκειται για τα πληρώματα 5 ακινητοποιημένων πλοίων της ΝΕΛ, που είχαν τεθεί σε καθεστώς προστασίας με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού, Θ.Δρίτσα, λόγω της μη εκπλήρωσης υποχρεώσεων από την πλοιοκτήτρια εταιρεία για καταβολή μισθών και τροφοδοσία.
Πρόκειται για τους 20 ναυτικούς του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «AQUA JEWEL», τους 33 του «European Express», τους 43 του «Μυτιλήνη», τους 37 του «Θεόφιλος» και τους 53 του «Ταξιάρχη».
Σύμφωνα με το νόμο, από τη στιγμή της καταβολής των χρημάτων, η εκκαθάριση του ναυτολογίου γίνεται άμεσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, η ΝΕΛ έχει ήδη προχωρήσει σε διακανονισμό των οφειλόμενων εισφορών της προς το ΝΑΤ. Στο μεταξύ η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, με σημερινή της ανακοίνωση ζητά την πλήρη αποπληρωμή των δεδουλευμένων και οφειλομένων αποδοχών των πληρωμάτων της ΝΕΛ, ενώ απαιτεί και την άμεση ενεργοποίηση του Ν. 4331/2015 άρθρο 50, σύμφωνα με το οποίο, τα έσοδα από την κατάπτωση εγγυητικών επιστολών της εταιρείας για την κακή εκτέλεση συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, αποδίδονται στους Ναυτικούς για οφειλές δεδουλευμένων.
Η ΠΕΝΕΝ δηλώνει ότι «οι κινητοποιήσεις και οι αγώνες των απλήρωτων ναυτεργατών της ΝΕΛ συνεχίζονται», ενώ κάνει λόγο και για «πρωτόγνωρη ολιγωρία και γραφειοκρατία από το υπουργείο Ναυτιλίας».
Πηγή : http://cyclades24.gr

to synoro blog

Έκκληση για βοήθεια – Η 15χρονη Μαγδαληνή Ρούσου έχει ανάγκη από αιμοπετάλια

Η Μαγδαληνή Ρούσου (15 ετών) νοσηλεύεται στο ογκολογικό νοσοκομείο ΕΛΠΙΔΑ. Διαγνώστηκε πρόσφατα λευχαιμία και χρειάζεται αιμοπετάλια. Η λήψη των αιμοπεταλίων γίνεται στο νοσοκομείο Αγλαϊα Κυριακού, Τρίτη 9.30-14.00 και Πέμπτη μέχρι τις 18.00. Ο/η δότης/τρια θα πρέπει να είναι πάνω από 62 κιλά και κάτω των 50 ετών. Είναι πολύ σημαντικό και επείγον. Όποιος μπορεί παρακαλούμε να βοηθήσει.
Πηγή : http://cyclades24.gr

to synoro blog

Σύγκρουση ταχύπλοων επιβατηγών πλοίων μέσα στο λιμάνι του Πειραιά

Δύο ταχύπλοα επιβατηγά πλοία συγκρούστηκαν κατά τη διαδικασία απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά χωρίς να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός επιβάτη.
Πρόκειται για το καταμαράν jet-1 με 307 επιβάτες, που θα πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Πειραιά για Σίφνο, Μήλο, Ίο, Θήρα, και το «δελφίνι» «Αthina» με 60 επιβάτες, που είχε προορισμό το Αγκίστρι και την Αίγινα.
Στο jet-1 απαγορεύθηκε προσωρινά ο απόπλους μέχρι να ελεγχθεί από τεχνικό κλιμάκιο επιθεωρητών, όπως και στο υδροπτέρυγο «Αthina» στο οποίο έχουν προκληθεί μικρές υλικές ζημιές στο ένα πτερύγιο.
Λόγω του ατυχήματος σε ορισμένους από τους επιβάτες του jet-1 επιστράφησαν τα εισιτήρια, ενώ όσοι ήθελαν να ταξιδέψουν προωθήθηκαν στους προορισμούς τους με το ταχύπλοο επιβατηγό Speed Runner.
Οι επιβάτες του «Αthina» προωθήθηκαν στον προορισμό τους με άλλο «δελφίνι».
Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή : 

to synoro blog

Σε ταβερνάκι της Αμοργού ο Τομ Χανκς

Φανατικός θαυμαστής της Ελλάδας και των ελληνικών νησιών είναι ο Τομ Χανκς και η οικογένειά του. Ο πολυβραβευμένος ηθοποιός διατηρεί  εδώ και χρόνια εξοχικό στην Αντίπαρο, με την σύζυγό του, επίσης ηθοποιό, Ρίτα Ουίλσον και το επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι.
Εν τούτοις φέτος ο 59χρονος  σταρ εντοπίστηκε από τον φακό του star.gr σε ένα άλλο νησί του Αιγαίου, την Αμοργό, να απολαμβάνει τη μεσογειακή κουζίνα σε ένα παραδοσιακό ταβερνάκι.
Ο Χανκς έφτασε την Τρίτη στο λιμάνι της Αιγιάλης με θαλαμηγό που είχε αγκυροβολήσει αρόδου, και έκατσε μια μέρα στην Αμοργό, αναχωρώντας με την θαλαμηγό, χθες Τετάρτη.
Μαζί του είχε φίλους του εφοπλιστές και όλοι μαζί έφαγαν αστακούς και θαλασσινά, σε μια από τις πιο γνωστές ψαροταβέρνες του νησιού, «Το Κοράλι».
Ο ηθοποιός ήταν πολύ φιλικός και χαμογελαστός, ενώ δεν αρνήθηκε σε όσους τον πλησίασαν να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί.
Πηγή http://cyclades24.gr

to synoro blog

Κατσικάκι κοκκινιστό με κρασί Σερφιώτικο και κανέλα απο το εστιατόριο Ακρογιάλι στην Συκαμιά

Επιμέλεια Εστιατόριο Ακρογιάλι Συκαμιά Σέριφος
Υλικά
  • 2 κιλά κατσίκι, από μπούτι και σπάλα, κομμένο σε μερίδες με το κόκαλο
  • 6 μέτριες ώριμες ντομάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές, διαλυμένος σε 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
  • 3 – 4 κόκκοι μπαχάρι
  • τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι βασιλικό ή δυόσμο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μερίδες 6
Προετοιμασία 30΄ Ψήσιμο περίπου 1 ώρα+10΄
Διαδικασία 
Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση οριζοντίως και τις «στύβουμε» λίγο μέσα στην παλάμη μας για να απομακρύνουμε τα περισσότερα σπόρια και υγρά. Μετά τις τρίβουμε στον τρίφτη – η φλούδα έτσι μένει πάνω στον τρίφτη και την πετάμε εύκολα. 
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε τις μερίδες του κρέατος μέχρι να ροδίσουν όσο γίνεται από όλες τις πλευρές. Αν δεν χωράνε στην κατσαρόλα μονομιάς, είναι προτιμότερο να τσιγαρίσουμε το κρέας σε δύο δόσεις. Βγάζουμε τις μερίδες του κρέατος σε μια πιατέλα ή σε ταψί. 
Στο λάδι που έχει μείνει στην κατσαρόλα, σοτάρουμε το σκόρδο για λίγα δευτερόλεπτα, ίσα να αρωματίσει το λάδι, αλλά να μη μαυρίσει και πικρίσει. Σβήνουμε με το κρασί και, όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, τον διαλυμένο πελτέ, την κανέλα, το μπαχάρι, το μέλι και αλατοπίπερο. Μόλις η σάλτσα πάρει μια καλή βράση, επαναφέρουμε τις μερίδες του κρέατος στην κατσαρόλα. Συμπληρώνουμε όσο νερό (ζεστό) χρειάζεται για να καλύπτουν τα υγρά κατά τα 2/3 το κρέας. Μόλις κοχλάσει και πάλι η σάλτσα, μετριάζουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε και βράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. 
Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σωθούν νωρίς τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό επιπλέον. Αν, όμως, στο τέλος του μαγειρέματος υπάρχουν παραπανίσια υγρά, τραβάμε το κρέας με μια τρυπητή κουτάλα, βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει και τότε ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, για να είναι ζεστό. Πετάμε την κανέλα και τα μπαχάρια, προσθέτουμε το βασιλικό ή το δυόσμο, ανακινούμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να «σταθεί» για 10 – 15 λεπτά. Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και βραστά αμπελοφάσουλα.
Πηγή : 

to synoro blog

Ανάληψη 420 ευρώ, ανεξαρτήτως ημέρας, μέχρι την Παρασκευή

«Από αύριο Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή 31 Ιουλίου θα είναι δυνατή οποιαδήποτε από......
τις τρεις ημέρες η ανάληψη από τα γκισέ των τραπεζών (τις εργάσιμες ημέρες) ή από τα ΑΤΜ (όλο το 24ωρο) ποσού μέχρι το όριο των 420 ευρώ ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως τονίζεται , στόχος είναι η διευκόλυνση των καταθετών και των συνταξιούχων «καθώς δεν υπάρχει λόγος να συνωστίζονται στο τέλος της εβδομάδας οι συνταξιούχοι και οι λοιποί καταθέτες για τη σωρευτική ανάληψη των καταθέσεων ή των συντάξεών τους».

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση:
«Για παράδειγμα, εάν από το περασμένο Σάββατο 25 Ιουλίου 2015 μέχρι και σήμερα Τρίτη 28 Ιουλίου 2015 κάποιος δεν έχει προβεί σε ανάληψη μετρητών, θα μπορεί να κάνει ανάληψη μέχρι και 420 ευρώ οποιαδήποτε στιγμή μέχρι και την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015. Εάν κάποιος είχε προβεί σε ανάληψη 60 ευρώ σε μετρητά το Σάββατο 25 Ιουλίου και σε άλλα 60 ευρώ την Κυριακή 26 Ιουλίου 2015, τότε θα μπορεί να κάνει ανάληψη μέχρι 300 ευρώ (420 ευρώ - 60 ευρώ - 60 ευρώ) οποιαδήποτε στιγμή μέχρι και την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015».
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom Mykonos Ticker
Πηγή : 

to synoro blog

Καθορισμός ανώτατων τιμών των προϊόντων σε πλοία, αεροδρόμια, κυλικεία και αναψυκτήρια

Οι ανώτατες τιμές προϊόντων σε κυλικεία μαζικών χώρωνΗ Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ενημερώνει ενημερώνει το καταναλωτικό και επιχειρηματικό κοινό για την τροποποίηση.......
ανώτατων τιμών πώλησης προϊόντων

Συγκεκριμένα την 28η Ιουλίου 2015 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (B' 1581) η με αρ. πρωτ. 78649/23.07.2015 Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία αντικαταστάθηκε το αρ. 137 των κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ - Υ.Α. Α2-718/2014, ΦΕΚ Β' 2090) και προέκυψαν νέες τιμές στα προιόντα.

Κυριότερα σημεία της απόφασης είναι
  • Τροποποιήθηκαν οι ανώτατες τιμές πώλησης συγκεκριμένων ειδών που προσφέρονται ή παρέχονται από επιχειρήσεις (κυλικεία, αναψυκτήρια, μπαρ, εστιατόρια και άλλα καταστήματα) και λοιπούς πωλητές, που δραστηριοποιούνται εντός των παρακάτω χώρων – σημείων:
  • Εντός Αεροδρομίων της Χώρας.
  • Εντός αθλητικών χώρων (στάδια, γήπεδα κλπ.), έστω και αν οι χώροι αυτοί παραχωρούνται και για άλλες εκδηλώσεις, πέραν των διεξαγόμενων αθλητικών οργανώσεων.
  • Ζώνη δικαιοδοσίας αρχαιολογικών χώρων, ανεξαρτήτως αν στους χώρους αυτούς, λειτουργεί ή όχι μουσείο αρχαιοτήτων. Χώροι εντός των οποίων λειτουργεί μουσείο (προϊστορικών, κλασικών, βυζαντινών) αρχαιοτήτων.
  • Εντός των επιβατικών πλοίων πάσης φύσεως (οχηματαγωγών ή μη), που εκτελούν αποκλειστικά και μόνο πλόες εσωτερικών γραμμών (όχι των κρουαζιερόπλοιων).
  • Εντός των επιβατικών αμαξοστοιχιών του Ο.Σ.Ε και εντός των σιδηροδρομικών σταθμών του Ο.Σ.Ε.
  • Χώρος δικαιοδοσίας κινηματογράφων και θεάτρων, καθώς και σε οργανωμένες παραλίες με εισιτήριο εισόδου (πλάζ).
  • Χώρος δικαιοδοσίας Δικαστηρίων, Νοσοκομείων, Κλινικών και Ευαγών Ιδρυμάτων.
  • Εντός σταθμών υπεραστικών λεωφορείων.
  • Χώρος δικαιοδοσίας Ιδρυμάτων Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, Τεχνικών Σχολών και λοιπών Σχολών, μη κατονομαζομένων
​​Ανώτατες τιμές σε ευρώ με ΦΠΑ​
  • Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 0,35
  • Τοστ με ζαμπόν και τυρί ή σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, ψημένο ή άψητο 1,45
  • Τοστ με τυρί ή σάντουιτς με τυρί, ψημένο ή άψητο 1,25
  • Καφές ρόφημα ελληνικός μονός 1,20
  • Καφές ρόφημα φίλτρου (γαλλικός, κλπ.) μονός 1,30
  • Καφές ρόφημα εσπρέσο μονός ζεστός ή κρύος (φρέντο) 1,45
  • Καφές ρόφημα στιγμιαίος ζεστός ή κρύος (τύπου φραπέ κ.λπ.) μονός 1,30
  • Τσάι ρόφημα (ζεστό ή κρύο) 1,30
Επισημαίνεται ότι:
  • Οι ανώτατες τιμές διάθεσης αφορούν όρθιους πελάτες και όχι καθήμενους προς τους οποίους παρέχονται υπηρεσίες (παραγγελίες για σερβίρισμα από σερβιτόρους).
  • Προκειμένου για τα επιβατικά πλοία πάσης φύσεως (οχηματαγωγά ή μη), που εκτελούν αποκλειστικά και μόνο πλόες εσωτερικών γραμμών, στα οποία, κατά τις διατάξεις των π.δ. 101/1995 και 381/1996 διαθέτονται δύο κατηγορίες θέσεων επιβατών ήτοι «Διακεκριμένη» και «Οικονομική», οι διατάξεις της ως άνω παραγράφου 1, εφαρμόζονται και για τις δύο αυτές θέσεις.
  • Καθ` όλη την διάρκεια λειτουργίας των επιχειρήσεων της παραγράφου 1 και ειδικότερα καθ` όλη την διάρκεια του 24ώρου στα επιβατικά πλοία και Αεροδρόμια, είναι υποχρεωτική:
  • Η κατοχή και διάθεση στον καταναλωτή εμφιαλωμένων νερών σε συσκευασία των 500 ml.
  • Η παρασκευή, κατοχή και διάθεση για τον καταναλωτή των τοστ με ζαμπόν και τυρί, τοστ με τυρί, σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, σάντουιτς με τυρί. Η υποχρέωση αυτή συνδέεται ευθέως με την επιλογή των υπόχρεων για παρασκευή, κατοχή και διάθεση ενός εκ των δύο ειδών (τοστ με ζαμπόν και τυρί ή σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί ή και των δύο αυτών ειδών καθώς για παρασκευή, κατοχή και διάθεση ενός εκ των δύο ειδών (τοστ με τυρί ή σάντουιτς με τυρί) ή και των δύο αυτών ειδών.
  • Η παρασκευή κατοχή και διάθεση για τον καταναλωτή των ροφημάτων καφέ «ελληνικός», «φίλτρου», «στιγμιαίος» και του ροφήματος τσάι.
  • Η παρασκευή, κατοχή και διάθεση για τον καταναλωτή του ροφήματος καφέ «εσπρέσο». Η υποχρέωση αυτή ισχύει, εφόσον οι υπόχρεοι διαθέτουν το σχετικό με την παρασκευή του εν λόγω καφέ μηχάνημα.
  • Η αναγραφή στους τιμοκαταλόγους τους, πέραν των υπόλοιπων ειδών που διαθέτουν και των ειδών της παραγράφου 1 με τις αντίστοιχες τιμές διάθεσής τους σε ειδικό πλαίσιο, στο οποίο αναγράφονται με κεφαλαία και ευανάγνωστα γράμματα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα τα εξής:
«ΓΙΑ ΟΡΘΙΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ, ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ, ΤΟΣΤ, ΚΑΦΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΣΑΙ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ» - "FOR CUSTOMERS THAT ARE NOT SEATED, BOTTLED WATER, SANDWICHES, TOASTS, COFFEE AND TEA ARE AVAILABLE AT REGULATED PRICES".

Επιπλέον, ειδικά για τα σημεία πώλησης (κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες κλπ.) που δραστηριοποιούνται εντός των Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων (Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων, Ημερήσιων και Νυχτερινών), τα παρακάτω είδη διατίθενται σε ανώτατες προκαθορισμένες τιμές ως ακολούθως:

Ανώτατες τιμές σε ευρώ με ΦΠΑ
  • Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιολάδου και άλλων) 1,10
  • Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας ελαιολάδου και άλλων) 1,35
  • Απλό αρτοσκεύασμα (σουσαμένιο κουλούρι) σε ατομική συσκευασία 40 γραμμαρίων τουλάχιστον. 0,40
  • Τυρόπιτα – σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι βάρους 120 γραμμαρίων 1,10
  • Εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 0,35
  • Φυσικοί χυμοί φρούτων με 100% χυμό (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) σε ατομική συσκευασία 250 ml 0,95
  • Επισημαίνεται ότι για τα ανωτέρω είδη που διατίθενται εντός των Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων ισχύουν και τα κάτωθι:
  • Απαγορεύεται η διάθεση στους μαθητές των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων ροφημάτων καφέδων. Τα είδη αυτά προορίζονται μόνο για το διδακτικό και λοιπό προσωπικό του σχολείου.
  • Στους χώρους όπου διατίθενται τα εν λόγω είδη τοποθετείται υποχρεωτικά τιμοκατάλογος, ορατός από τους μαθητές και το προσωπικό του σχολείου, στον οποίο με κεφαλαία και ευανάγνωστα γράμματα αναγράφονται τουλάχιστον στην ελληνική γλώσσα τα εξής:
«ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ, ΤΟΣΤ, ΑΠΛΟ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑ (ΣΗΣΑΜΕΝΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ), ΤΥΡΟΠΙΤΑ, ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ, ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ, ΦΥΣΙΚΟΙ ΧΥΜΟΙ, ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ»

Διευκρινίσεις
  • Η παρασκευή, κατοχή και διάθεση των ανωτέρω ειδών είναι υποχρεωτική όλες τις ώρες λειτουργίας των πωλητών, που δραστηριοποιούνται εντός των χώρων δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.
  • Η εν λόγω υποχρέωση δεν αναιρεί το δικαίωμα στον υπόχρεο να επιλέξει ανάμεσα στα είδη «τοστ με τυρί - σάντουιτς με τυρί» την διάθεση ενός εξ αυτών ή και των δύο και ανάμεσα στα είδη «τοστ με τυρί και γαλοπούλα - σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα» την διάθεση ενός εξ αυτών ή και των δύο.
  •  Για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, επιτρέπεται η κατοχή και διάθεση εμφιαλωμένων νερών μόνο σε πλαστικές φιάλες και φυσικών χυμών σε πλαστική ή χάρτινη συσκευασία.
  • Κατά τα λοιπά ισχύει ως έχει η υπ’ αριθ Υ1γ/Γ.Π/οικ 81025/1183/ΦΕΚ2135/ 29.8.2013 Υγειονομική Διάταξη.
Πρόστιμα
  • ΙΙΙ. Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο χιλίων ευρώ (1.000€) για έλλειψη τιμοκαταλόγου, πεντακοσίων ευρώ (500€) για υπέρβαση ανά είδος και χιλίων πεντακοσίων ευρώ (1.500€) για έλλειψη ανά είδος. Τα πρόστιμα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.
Πού μπορούν να γίνουν καταγγελίες
  • Τέλος, σημειώνουμε ότι οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή δέχονται καταγγελίες καταναλωτών με τη συμπλήρωση ειδικής φόρμας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.1520.gov.gr ή με fax στον αρ. 210 3843549.
  • Για περισσότερες πληροφορίες οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με την «Γραμμή Καταναλωτή» στο 1520 τις εργάσιμες ημέρες από τις 09:00 έως τις 15:00.
Για να μην σας κλέβουν!! Οι ανώτατες τιμές σε κυλικεία και παραλίες!!
Newsroom mykonosticker.com
Πηγή : 

to synoro blog

Δεσποτικό, το μεγαλύτερο ιερό μετά τη Δήλο


Κάθε χρόνο τα ευρήματα που έρχονται στο φως στο ακατοίκητο νησάκι του Δεσποτικού, δυτικά της Αντιπάρου, επιβεβαιώνουν ότι εκεί χτίστηκε και λειτούργησε......
ένα μεγάλο και οργανωμένο αρχαϊκό ιερό με φήμη και πλούτο, που έχτισαν οι κάτοικοι της αρχαίας Πάρου μόνο και μόνο για να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στο Αιγαίο.

Αρχαιολόγοι και συντηρητές εργάστηκαν για ακόμα ένα καλοκαίρι πάνω από σημαντικές ανασκαφικές θέσεις στο ακατοίκητο νησάκι του Δεσποτικού, επιβεβαιώνοντας ότι εκεί λειτούργησε το μεγαλύτερο ιερό μετά αυτό της Δήλου. 

Η ακμή του χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ., ενώ τα πρωϊμότερα ίχνη λατρείας ανάγονται στη γεωμετρική εποχή. Αγαπημένη θεότητα κατά την αρχαϊκή και κλασική περίοδο ήταν ο Απόλλωνας και έπειτα η θεά Εστία με το επίθετο «Ισθμία».
Όσο για τα ευρήματα που ήρθαν στο φως από το 1997 που ανασκάπτεται, είναι 13 κτίρια στα οποία φέτος προστέθηκαν ακόμη δύο. Όπως λέει άλλωστε στην «Κ» ο ανασκαφέας του, κ. Γιάννος Κουράγιος (Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων), «πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση ιερό μετά απ’ αυτό της Δήλου», ενώ η αποκάλυψή του έχει αλλάξει ριζικά την εικόνα που έχουμε για το λατρευτικό τοπίο των γεωμετρικών και αρχαϊκών Κυκλάδων.
Δύο νέα συγκροτήματα με πολλά δωμάτια, σχιστολιθικές πλάκες στο δάπεδο, αγωγούς αλλά και πολλά κινητά ευρήματα είναι ο απολογισμός των φετινών ερευνών που ξεκίνησαν στο τέλος Μαΐου και διήρκεσαν ως τις αρχές Ιουλίου. Σε αυτό το διάστημα αποκαλύφθηκε ένα ιδιαίτερα πολύπλοκης κάτοψης κτιριακό συγκρότημα συνολικών διαστάσεων 35x15 μ., το οποίο βρίσκεται στη νότια πλευρά του αρχαϊκού τεμένους δίπλα στη νότια είσοδο του ιερού που είχε βρεθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Το νέο συγκρότημα ανήκει στην αρχαϊκή περίοδο και γνώρισε διάφορες οικοδομικές φάσεις, με επεκτάσεις και προσθήκες δωματίων κατά την κλασική και ελληνιστική περίοδο. Τμήμα του περιλαμβάνει οικοδόμημα, διαστάσεων 20x12 μ., που αποτελείται από πέντε δωμάτια με πλακόστρωτα δάπεδα και εσωτερικές κατασκευές μάλλον για τελετουργική χρήση, επίσης μεγάλο ανοιχτό αίθριο και επιβλητική είσοδο.

Δυτικά αυτού του συγκροτήματος αποκαλύφθηκε ακόμη ένα μεγάλο κτίριο αποτελούμενο από τέσσερα δωμάτια. Σε ένα από αυτά βρέθηκε χτιστός τετράγωνος βωμός από σχιστολιθικές πλάκες ενώ αποκαλύφθηκε ποσότητα κεραμικής και θραύσματα αγγείων με εγχάρακτες επιγραφές του ονόματος του Απόλλωνα, που επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τη λατρεία του στο νησί. Όπως υποστηρίζει ο κ. Γ. Κουράγιος, ο χώρος σχετιζόταν με θυσίες. «Απόδειξη είναι η σχάρα και τα τμήματα από πάτους αγγείων που βρέθηκαν κοντά. Πρόκειται για 33 ενεπίγραφα όστρακα στα οποία είναι χαραγμένα τα αρχικά ΑΠ του Απόλλωνα».
Στην ανασκαφή, όπου είχαμε ως σήμερα 65 τμήματα αρχαϊκών Κούρων, έξι κεφαλές Κούρων και 25 βάσεις, βρέθηκαν φέτος θραύσμα από την κνήμη ποδιού αρχαϊκού Κούρου και τρία θραύσματα κάτω άκρων. Επίσης, τμήμα μιας ιδιαίτερης μαρμάρινης αρχαϊκής βάσης αγάλματος με την πλίνθο της, η οποία φέρει την επιγραφή (Α)ΝΕΘΗ (ΚΕ), ακέραιο πήλινο ακροκέραμο, θραύσματα ερυθρόμορφου κρατήρα με παράσταση του θεού Διονύσου, περισσότερα από 20 μελαμβαφή λυχνάρια, 33 ενεπίγραφα θραύσματα σκύφων και κυλίκων με το όνομα του Απόλλωνα (Α, ΑΠ, ΑΠΟΛ), θραύσματα μηλιακών-παριανών αγγείων και μελανόμορφων αγγείων αττικής προέλευσης (τέλη 6ου αι. π.Χ.), πήλινη αρχαϊκή λεκάνη με περίτεχνες λαβές, χάλκινα αντικείμενα κ.ά.

Τι δείχνουν όλα αυτά;

«Για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται ότι η Πάρος και η Νάξος στα αρχαϊκά χρόνια προσπαθούσαν να κυριαρχήσουν για πολιτικούς λόγους στο Αιγαίο, κάτι που έχασαν μετά την κυριαρχία της Αθήνας στην περιοχή και την ανάπτυξη της Δήλου, μιας τεράστιας πόλης στην οποία γινόταν το ξέπλυμα του χρήματος και βέβαια όλο το εμπόριο.

Όλα τα χρήματα ήταν εκεί.

Την ίδια εποχή όμως, οι Πάριοι ήθελαν να κάνουν κάτι ανάλογο στο Δεσποτικό. Ύστερα από 17 χρόνια ανασκαφών αποδεικνύεται πως το ιερό που λειτούργησε στο Δεσποτικό ήταν μεγαλύτερο απ’ όσο υπολογίζαμε. Το περίεργο είναι ότι δεν διασώζονται επιγραφές».

Ο λόγος; 

«Είναι φανερό πως οι Αθηναίοι ήθελαν να το εξαφανίσουν για πολιτικούς λόγους. Όχι να τους τιμωρήσουν επειδή πήγαν με τους Πέρσες (μήδισαν) αλλά εξαιτίας του πλούτου που είχε η Πάρος λόγω του μαρμάρου της».

Στο Δεσποτικό πάντως, εκτός από τη συστηματική έρευνα, πραγματοποιούνται και αναστηλωτικές εργασίες με στόχο να δοθεί η τρίτη διάσταση των μνημείων. Οι μαρμαροτεχνίτες ολοκλήρωσαν την α΄ φάση της προμελέτης αναστήλωσης του ναού και του τελετουργικού εστιατορίου που έχει ήδη εγκριθεί από το ΚΑΣ.

Στόχος της διεπιστημονικής ομάδας (αρχαιολόγοι Κ. Νταϊφά, δρ Α. Αλεξανδρίδου, συντηρητές Γ. Καράμπαλης, Κ. Αλεξίου, αρχιτέκτονες δρ Α. Ohnesorg, δρ Κ. Παπαγιάννη, Γ. Ορεστίδης, τοπογράφος Δ. Ορεστίδης, γεωλόγος δρ E. Draganits, ζωοαρχαιολόγος δρ S. Davis κ.ά.) είναι να προχωρήσει η αναστήλωση και να γίνει κατανοητός ο αρχαιολογικός χώρος όπως αυτός της Καρθαίας στην Κέα και του Σαγκριού στη Νάξο.

Χορηγοί της ανασκαφής στο νησί είναι τα ιδρύματα Α. Γ. Λεβέντη, Α&Π Κανελλοπούλου, Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, Αλίκης και Αταλάντας Γουλανδρή και Μαρίας Εμπειρίκου. Σημαντική υπήρξε και η συμβολή του Δήμου Αντιπάρου και της Κοινοπραξίας Φεριμπότ Αντιπάρου.
Γιώτα Συκκά
Πηγή:kathimerini.gr
Newsroom Mykonos Ticker
Πηγή : 

to synoro blog

«Κλείνει τον ήχο» στα beach parties το υπουργείο Οικονομικών

Μέχρι τα 50 ντεσιμπέλ θα μπορούν να «ανεβάζουν την ένταση» στα ηχοσυστήματα οι επαγγελματίες ή αυτόκλητοι dj's στις ελληνικές παραλίες,.....
καθώς το ΥΠΟΙΚ με εγκύκλιό του θέτει αυστηρούς περιορισμούς στην ηχορύπανση, φωτορύπανση και τις άλλες παρεμβάσεις στον αιγιαλό.

Το ότι θα προκαλούσε αντιδράσεις ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένο.

Το ότι μοιάζει να είναι ανεφάρμοστη η οδηγία, είναι κάτι που ουδείς μπορεί να το παραγνωρίσει.

Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε εγκύκλιο στους Δήμους και απαγορεύσει τα beach party στις παραλίες.
Με την εγκύκλιο ενημερώνονται τόσο οι Δήμοι όσο και οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, της αναψυχής και της εστίασης, αλλά και το Λιμενικό Σώμα που είναι αρμόδιο για τον αιγιαλό, σχετικά με τους νέους κανόνες που τίθενται.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα παρακάτω:
  • η πραγματοποίηση εργασιών στον αιγιαλό για μόνιμες ή προσωρινές εγκαταστάσεις που σχετίζονται με εκδηλώσεις όπως μπιτς πάρτι, συναυλίες κ.ά.
  • η υποχρέωση των Δήμων να καταγγέλλουν άμεσα τέτοιες περιπτώσεις και των Αρχών να καταγράφουν τα έργα, ακόμη και με φωτογραφίες, προκειμένου να υπάρχουν τεκμήρια για μελλοντικές αγωγές, διεκδικήσεις κτλ.
  • η γενική επιβολή ορίου έντασης στα ηχοσυστήματα που λειτουργούν στον αιγιαλό, προκειμένου ο ήχος να μην ξεπερνά τα 50 ντεσιμπέλ
  • η γενική επιβολή χαμηλού φωτισμού περιορισμένης έκτασης στις ακτές
Όπως είναι σαφές, ενώ για τις απλές ακτές και παραλίες της χώρας τα παραπάνω μοιάζουν προφανή και εφαρμόσιμα, θα αντιμετωπίσουν αντιδράσεις και δυσκολίες στην εφαρμογή τους σε χώρους έντονης τουριστικής ανάπτυξης, όπου οι παραλίες είναι κυριολεκτικά... ηφαίστειο ήχου και χρωμάτων.
Newsroom Mykonos Ticker
Πηγή : 

to synoro blog

Χωρίς χρήματα οι Δήμοι για τη συντήρηση των σχολείων

Καθυστέρηση χρηματοδότησης των Δήμων για την συντήρηση Σχολικών Κτηρίων. Επιστολή απέστειλε.....
ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκο Βούτση, με αντικείμενο την καθυστέρηση χρηματοδότησης των Δήμων για τη συντήρηση σχολικών κτιρίων.

Στην επιστολή αναφέρεται πως, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στην πρόταση κατανομής των πόρων της Α' βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό του 2015, περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση της συντήρησης των σχολικών κτηρίων, με το ποσό των 20 εκ. € για όλους τους Δήμους. 
«Η κοινή λογική τοποθετεί χρονικά τις συντηρήσεις κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, πριν δηλαδή ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Και όμως, κύριε Υπουργέ, φτάσαμε στο τέλος του Ιουλίου και δεν έχουμε καμία ένδειξη για τη σχετική χρηματοδότηση, με συνέπεια να μην μπορούμε να δρομολογήσουμε τις συντηρήσεις των σχολείων και να διατρέχουμε τον κίνδυνο να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά με πάσης φύσεως προβλήματα και ανάγκες στις σχολικές αίθουσες, στις στέγες των σχολείων, στους κοινόχρηστους χώρους κ.λπ.» επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και προσθέτει:

«Θέλουμε να υποδεχθούμε τα παιδιά μας στα σχολεία τον Σεπτέμβρη, με αισιοδοξία, έχοντας τουλάχιστον καλύψει τέτοιου είδους προβλήματα και ανάγκες. Γι’ αυτό έχουμε προγραμματίσει, όπως πάντα κάνουμε, τις συντηρήσεις. Είμαστε έτοιμοι και θα τα καταφέρουμε, θα προλάβουμε, αρκεί να μεταφέρετε άμεσα τους προβλεπόμενους πόρους σε όλους τους Δήμους της χώρας, χωρίς άλλη καθυστέρηση. Διαφορετικά ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν».
Πηγή : 

to synoro blog

Αναψυκτικά: Μια άκρως επικίνδυνη και μικρής διάρκειας απόλαυση

του Νίκου Παπαδόπουλου, Επιστημονικός Συνεργάτης και Εκπαιδευτής της Ελληνικής Γεωργίας
Τώρα το καλοκαίρι με την άνοδο της θερμοκρασίας, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν την κατανάλωση αναψυκτικών προκειμένου να δροσιστούν και να αναπληρώσουν την απώλεια υγρών, που υφίσταται ο οργανισμός εξαιτίας της ζέστης. Παρόλαυτα τα περισσότερα αναψυκτικά που κυκλοφορούν στην αγορά, εκτός από ένα πρόσκαιρό αίσθημα δροσιάς, όχι απλά δεν παρέχουν καμία θρεπτική ιδιότητα για τον οργανισμό μας, αλλά πολλά από αυτά εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας.
Πρώτα από όλα σύμφωνα με πολλές μελέτες η αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και σακχαρώδους διαβήτη κυρίως μεταξύ παιδιών και εφήβων. Η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια η οποία κάθε χρόνο λαμβάνει όλο και πιο τρομακτικές διαστάσεις στις χώρες του αναπτυγμένου κόσμου, ενώ αλματώδης είναι και η αύξηση του σακχαρώδους διαβήτη ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Ακόμα και ένα κουτάκι σακχαρούχου αναψυκτικού την ημέρα ίσως αρκεί για να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ κατά σχεδόν 20%, δείχνει μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη, η οποία επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα προηγούμενων επιδημιολογικών ερευνών στις ΗΠΑ.
Αναψυκτικά και σακχαρώδης διαβήτης
Σύμφωνα με τη νέα  μελέτη στην επιθεώρηση Diabetologia, όσοι καταναλώνουν 350 ml αναψυκτικού με ζάχαρη την ημέρα (όσο περιέχει ένα κουτάκι) είναι 18% πιθανότερο να εμφανίσουν διαβήτη σε διάστημα 16 ετών, συγκριτικά με όσους δεν καταναλώνουν αναψυκτικά. Ο κίνδυνος αυξάνεται μάλιστα γραμμικά με την κατανάλωση, αφού όσοι καταναλώνουν δύο κουτάκια την ημέρα κινδυνεύουν κατά 18% περισσότερο σε σχέση με όσους καταναλώνουν ένα κουτάκι και ούτω καθεξής. Δεδομένου ότι ο κίνδυνος να εμφανίσει κανείς διαβήτη τύπου ΙΙ είναι περίπου 6% σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατανάλωση ενός αναψυκτικού την ημέρα, χωρίς να υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου, θα αύξανε το ρίσκο στο 7,08% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σημειωτέων ότι σήμερα σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πάνω από 310 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ.
Αναψυκτικά και παχυσαρκία
Ως προς την παχυσαρκία μελέτη, στην οποία συμπεριελήφθησαν 5.124 άτομα μέσης ηλικίας, τα οποία υποβάλλονταν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και τις διατροφικές τους συνήθειες (μεταξύ των οποίων και η κατανάλωση αναψυκτικών) κάθε 4 έτη, κατά τη χρονική περίοδο από το 1987 έως το 2001, ανέδειξε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών και την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου. Ως μεταβολικό ορίζεται το σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από την παρουσία τουλάχιστον 3 από τους παρακάτω παράγοντες:
  • Περιφέρεια μέσης > 89cm στις γυναίκες ή > 102cm στους άνδρες
  • Σάκχαρο νηστείας > 100mg/dl ή ανάγκη για λήψη αντιδιαβητικής αγωγής
  • Αρτηριακή πίεση > 135/85mmHg ή ανάγκη για λήψη αντι-υπερτασικής αγωγής
  • Τριγλυκερίδια ορού > 150mg/dl ή ανάγκη για λήψη αγωγής με νιασίνη ή φιμπράτες
  • HDL χοληστερόλη < 40mg/dl στους άντρες ή < 50mg/dl στις γυναίκες
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το 35% του πληθυσμού που συμμετείχε, κατανάλωνε τουλάχιστον ένα αναψυκτικό την ημέρα και σε αυτούς το ποσοστό εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου ήταν 22.6%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο 1 αναψυκτικό την ημέρα ήταν 18.7%. Η κατανάλωση αναψυκτικών (είτε κανονικών είτε διαίτης) βρέθηκε ότι έχει θετική συσχέτιση με τον κίνδυνο παχυσαρκίας, την περιφέρεια μέσης, τα επίπεδα σακχάρου νηστείας, την πιθανότητα υπερτριγλυκεριδαιμίας ενώ ταυτόχρονα ελάττωσε τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης, που όπως ξέρουμε έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Light αναψυκτικά. Κρύβουν κινδύνους;
Ακόμα όμως και όσοι καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης μπορεί να μην προσλαμβάνουν μεγάλο αριθμό θερμίδων αλλά καταναλώνουν επικίνδυνα υποκατάστατα σακχάρων, όπως η ασπαρτάμη ή το κυκλαμικό οξύ. Η ασπαρτάμη μπορεί να μειώσει τη διαθεσιμότητα της τρυπτοφάνης και συνεπώς της σεροτονίνης. Η τρυπτοφάνη είναι πρόδρομος της σεροτονίνης, που ρυθμίζει τη διάθεση, τον ύπνο και την όρεξη. Η ασπαρτάμη προκαλεί προβλήματα στο νευρικό σύστημα, διαταραχές στην όραση και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Μάλιστα έγκυες γυναίκες απαγορεύεται να καταναλώνουν ασπαρτάμη γιατί μπορεί να μην αναπτυχθεί ομαλά ο εγκέφαλος του εμβρύου. Επίσης η φαινυλκετονουρία (PKU) είναι μια σπάνια ασθένεια κατά την οποία ο ασθενής δεν μπορεί να επεξεργαστεί το αμινοξύ φαινυλαλανίνη. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα της φαινυλαλανίνης στο αίμα αυξάνονται σε πολύ τοξικά επίπεδα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές συμπεριλαμβάνοντας τις εγκεφαλικές βλάβες. Η ασπαρτάμη περιέχει το αμινοξύ φαινυλαλανίνη στο αίμα και συνεπώς πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με φαινυλκετονουρία.
Το κυκλαμικό οξύ υπάρχει κυρίως σε προϊόντα τύπου Cola (Coca Cola Zero) είναι ένα υποκατάστατο ζάχαρης, που έχει απαγορευθεί στις ΗΠΑ από τον FDA και μάλιστα από το 1969. Έχει βρεθεί ότι είναι ιδιαίτερα καρκινογόνο, ενώ σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια βρέθηκε ότι συμβάλει στην ατροφία των όρχεων. Η στέβια αποτελεί καλή επιλογή ως γλυκαντική ουσία, αλλά η χρήση της ακόμα δεν είναι τόσο διαδεδομένη στα αναψυκτικά.
Αναψυκτικά και οστεοπόρωση
Ένας ακόμα κίνδυνος για την υγεία μας από τα αναψυκτικά είναι και αυτός της οστεοπόρωσης. Αυτό οφείλεται στην υψηλή ποσότητα φωσφόρου που αυτά περιέχουν, υπό τη μορφή φωσφορικού οξέως. Η μεγάλη ποσότητα φωσφόρου στη διατροφή εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου, αφού τα δύο αυτά στοιχεία δρουν ανταγωνιστικά. Γενικά, οι έφηβοι που πίνουν περισσότερα αναψυκτικά και καταναλώνουν λιγότερη ποσότητα από την ΣΗΠ (Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη) ασβεστίου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τα οστά τους να έχουν μικρότερη πυκνότητα, να χάσουν τη δύναμή τους και να γίνουν πιο εύθραυστα. Για τους εφήβους η κατανάλωση αναψυκτικών είναι πιο καταστροφική, αφού κατά τη διάρκεια της εφηβείας αναπτύσσεται η μισή από την οστική μάζα. Μάλιστα τα αρνητικά αποτελέσματα των αναψυκτικών αυξάνονται όταν αυτά καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του φαγητού, αφού μαζί με το ασβέστιο εμποδίζεται και η απορρόφηση από το φαγητό και άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το κάλιο κ.α.
Ο υγιεινός τρόπος
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως οι συσκευασμένοι χυμοί δεν είναι και ότι το καλύτερο για την υγεία μας. Ασφαλώς υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των διαφόρων χυμών, που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Οι χυμοί που είναι απαλλαγμένοι από ανθρακικό, από συντηρητικές ουσίες και έχουν την ένδειξη ‘’Φυσικός χυμός φρούτου’’ ασφαλώς και είναι καλύτεροι από τα συνήθη αναψυκτικά, αλλά και πάλι υστερούν σε σχέση με έναν φρεσκοστυμμένο χυμό, που μπορούμε να παρασκευάσουμε πολύ απλά μόνοι μας, αφού πολύ απλά η οποιαδήποτε βιομηχανική επεξεργασία ενός τροφίμου μειώνει πάντα τα θρεπτικά του συστατικά. Η Ελλάδα διαθέτει πληθώρα φρούτων οπότε η καλύτερη επιλογή για όποιον θέλει να δροσιστεί υγιεινά, είναι πολύ απλά να στύψει ένα φρούτο ή αν αυτό δεν είναι δυνατό να το καταναλώσει ως έχει. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, ότι ο φυσικός τρόπος είναι πάντα ο καλύτερος, ακόμα και ως προς τη δροσιά που μπορεί να μας προσφέρει ένας απολαυστικός χυμός. Καλό καλοκαίρι σε όλους!!
Πηγή : 

to synoro blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...