31 Ιαν 2022

Γιατί τα κρασιά της Τήνου είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο;


Μερόπη Παπαδοπούλου

Δεν νομίζω να είναι πολλοί οι οινογράφοι που μπορούν να περηφανευτούν πως έχουν ζήσει έναν αμπελώνα από τη γέννησή του. Θα μου επιτρέψετε λοιπόν σήμερα να περιαυτολογήσω πως εγώ έχω δει τέσσερις! Μεγάλο μέρος των αμπελώνων του Αποστόλη Μούντριχα, αλλά και του Κτήματος Παυλίδη, στη Δράμα. Έχω δει να γεννιέται ο πρότυπος αμπελώνας του La tour Melas μέσα από έναν βραχότοπο και έχω καμαρώσει νεογέννητους στην κυριολεξία τους Τηνιακούς Αμπελώνες, όπου και θα σας ταξιδέψω σήμερα. 

 Γυρίζω λοιπόν τον χρόνο πίσω και ένα ανοιξιάτικο πρωινό του 2005 αποβιβάζομαι στο λιμάνι της Τήνου με τον Αλέξανδρο Αβατάγγελο και τον Θάνο Φακορέλη, τον τότε οινολόγο που σχεδίασε τους Τηνιακούς. Ο Μιχάλης Τζανουλίνος, πρωτεργάτης πάντα στην ομάδα, οδηγεί γρήγορα και μας ανεβάζει ψηλά. Αντιγράφω από το ρεπορτάζ μου στον Οινοχόο: «Το τοπίο αλλάζει και ο αέρας, παρά τον ήλιο, σε περονιάζει. 

Στρογγυλές θεόρατες πέτρες που ακουμπούν η μία στην άλλη σε μια ευαίσθητη ισορροπία σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι οδοιπορείς σε έναν τεράστιο πίνακα του Τσόκλη. Πολύ πιο όμορφο όμως. Γιατί εδώ, καταμεσής στο άγριο τοπίο, φυτρώνουν τα νιούτσικα αμπελάκια. Γιατί Στεγαστά, Μιχάλη;». «Εδώ ήταν παραδοσιακά αμπελώνες… Όταν τρυγούσαν, επειδή ήταν πολύ δύσκολο να μεταφερθούν τα σταφύλια στο χωριό, γιατί δεν υπήρχε δρόμος, τα πατούσαν επιτόπου. 

Ο καιρός όμως δεν χαρίζεται εδώ. Βλέπεις πώς φυσάει… Έτσι, για να προστατεύσουν την παραγωγή τους, έφτιαχναν μικρά χαμηλά στεγασμένα πατητήρια, τα στεγαστά. Κι έμεινε το όνομα στην περιοχή». Πέρασαν χρόνια πολλά και οι Τηνιακοί Αμπελώνες δημιούργησαν και δημιουργούν μεγάλα κρασιά. Ασύρτικα και Μαυροτράγανα ξακουστά στα πέρατα του κόσμου, κρασιά που προέρχονται από Terroir μαρμάρου, όπως χαρακτηριστικά λέει ο Gerard Margeon (διαφεντεύει το κρασί σε όλα τα εστιατόρια του Ducas στην υφήλιο), που συμμετέχει στην ομάδα του Τ-oinos, με τον Master Vigneron Stephane Derenoncourt και μαζί με οινολόγους και αμπελουργούς οδηγούν το άρμα Τ-ΟΙΝΟΣ μπροστά. 

Έγραφα το 2005 :«Δεν ξέρω αν ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος θα αποσβέσει ποτέ την επένδυσή του. Δεν ξέρω πότε –και αν– θα παραχθεί το μεγάλο κρασί». Σήμερα, ακόμη δεν ξέρω αν ο Αβατάγγελος έχει αποσβέσει την επένδυσή του. Σίγουρα όμως έχει φτιάξει τα μεγάλα κρασιά και σίγουρα άνοιξε τον δρόμο του κρασιού στην Τήνο, στον οποίο περπατούν με επιτυχία πολλοί καλοί παραγωγοί. 

 → Η αφορμή για το σημερινό κείμενο ήταν ένα μπουκάλι Μαυροτράγανο Τ-oinos που μου έστειλε ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος. Με την πρώτη γουλιά βούτηξα σε ένα πέλαγος αρωμάτων. Μοσχομύριζε άγρια ρίγανη και βότανα τηνιακά, αυτά που ανεμίζουν τα ξερά κυκλαδίτικα καλοκαίρια στον αέρα του νησιού. Και λουλούδια μεθυστικά, που θυμίζουν πασχαλιά και καλοκαιρινά ζουμερά στιβαρά μαυροκέρασα και πιπέρια! Τανίνες μαλακές από το άγγιγμα ενός χρόνου των δρύινων βαρελιών.

 Ένα κρασί που λοιδορεί τον χρόνο και τον προκαλεί σε αγώνα αντοχής, με το πυκνό μαυροκόκκινο χρώμα του να υπόσχεται αποδράσεις στον Οίνοπα Πόντο. 

Πηγή : https://www.kathimerini.gr/

to synoro blog

Ένας Ανδριώτης ζωγράφος του 1821


Τώρα πια που έχει κατακάτσει ο κουρνιαχτός από τη διακοσιοστή επέτειο του 1821, είναι καιρός να ρίξουμε λίγο περισσότερο φως σε αφανείς εικαστικούς καλλιτέχνες. 

Έναν από αυτούς τον είδαμε στην έκθεση “1821 Πριν και Μετά” στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Ονομάζεται Περικλής Δ. Χέλμης. Γεννημένος στον Αμόλοχο, αρβανιτοχώρι κοντινό στο λιμάνι της Άνδρου Γαύριο, γύρω στο 1818, σπούδασε στο Σχολείο των Τεχνών της Αθήνας κοντά στους τότε καθηγητές του αδελφούς Μαργαρίτη, τον Φίλιππο (1810-1892) και τον Γεώργιο (1814-1885).

 Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διακρίθηκε. Μάλιστα το 1862 του ανατέθηκε μεγάλη ιστορική σύνθεση με συμβολικό χαρακτήρα για τη βιβλιοθήκη της Σερβικής Βουλής. Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα μετά το 1888.τον Χέλμη τον έχει καταγράψει στο χειρόγραφό του “Άνδριοι Καλλιτέχναι” ο ιστοριοδίφης και ιστορικός της Άνδρου Δημήτριος Π. Πασχάλης (1865-1944). 

Το αποκείμενο στο Αρχείο του στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη Άνδρου (αρ. 188) χειρόγραφο εκδόθηκε, συμπληρωμένο από τον συντάκτη αυτών των λίγων γραμμών το 1996, ως εικοστός πέμπτος τόμος των Ανδριακών Χρονικών, με τη φροντίδα του ανιδιοτελούς μελετητή της ιστορίας της Άνδρου και δημιουργού το 1987 της Καϊρείου Βιβλιοθήκης Άνδρου Δημήτριου Ι. Πολέμη (1932-2005). 

Περικλή Δ. Χέλμη, Γεώργιος Καραϊσκάκης, π. 1870, ελαιογραφία σε μουσαμά, Συλλογή Alpha Bank.

 Προσωπογραφίες και ιστορικά θέματαΤα γνωστά ενυπόγραφα έργα του Περικλή Δ. Χέλμη, προσωπογραφίες αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 αλλά και ανδρών και γυναικών από την Άνδρο, τη Χίο, την Ήπειρο, την Αράχοβα, την Ύδρα, την Αθήνα, και ιστορικές σκηνές, φιλοτεχνημένα με ελαιοχρώματα σε μουσαμά, δεν υπερβαίνουν τα 20, χωρίς να υπολογίζουμε στον αριθμό τα αντίτυπα λιθογραφίας του που τυπώθηκε στο Παρίσι με θέμα τη μάχη του Παπαφλέσσα ως άλλου Λεωνίδα στο Μανιάκι το 1825. Έργα του είχαν εκτεθεί στην Αθήνα, στην οποία απέκτησε πελατεία. 

Ένδεκα πίνακές του βρίσκονται στη Συλλογή του Ιδρύματος Ευριπίδη Κουτλίδη, με άλλους στη Συλλογή της Alpha Bank, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Ηγουμενείο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο και σε ιδιωτικές συλλογές στην Αθήνα και στην Άνδρο. 

Επιστολή του Περικλή Δ. Χέλμη προς τον θείο του Γιαννούλη Δημητρίου το 1888. Συγκινητική η μεγάλη ανησυχία του αποστολέα για την υγεία του παραλήπτη (Αρχείο Καϊρείου Βιβλιοθήκης Άνδρου).

 Tο ύφος της ζωγραφικής του Περικλή Δ. Χέλμη δεν διαφοροποιείται από την ωραιοποιητική αντίληψη προσωπογραφικών και άλλων συνθέσεων των ομοτέχνων του Θεόδωρου Π. Βρυζάκη (1816/19-1878) και Θεμιστοκλή Δράκου (1830-1905). 

Πηγή : https://slpress.gr/

to synoro blog

Ο Α.Μ.Σ. Σερίφου προχωρά στην κατασκευή ιστοσελίδας


Ο Α.Μ.Σ. Σερίφου προχωρά στην κατασκευή ιστοσελίδας,στην οποία μπορείτε να αναζητήσετε και να βρείτε πληροφορίες για όλες τις ποικιλίες μελιού του νησιού μας, όλους τους παραγωγούς που τυποποιουν μέλι Σερίφου, τα προϊόντα τους και πολλές άλλες πληροφορίες και νέα του συνεταιρισμού μας. 

 Εκ μέρους του Δ.Σ, ο πρόεδρος Μιχαλης Μουστακας 

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών


Κατόπιν προσκλήσεως του πλειοψηφήσαντος κατά την εκλογική διαδικασία της 4ης Νοεμβρίου 2021 μέλους κ. Δημητρίου Στ. Κορρέ, συνήλθαν στα γραφεία της Εταιρείας  Κυκλαδικών  Μελετών, τα εκλεγέντα μέλη  για  την  συγκρότηση σε σώμα  του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Η Συνεδρία έλαβε χώρα το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022, στις 11.00 π.μ. Προσήλθαν με φυσική παρουσία δέκα  (10) μέλη. Ο κ. Κορρές ευχαρίστησε τα νεοεκλεγέντα μέλη και ακολούθως  ζήτησε να  υποβάλουν, όσοι το  επιθυμούν,  υποψηφιότητα για τις  θέσεις του Προέδρου, του Αντιπροέδρου, του Γεν. Γραμματέως και του Κοσμήτορος.

Μετά από συζήτηση αποφασίστηκε η ψηφοφορία να είναι μυστική, όπως το θέλει και το Καταστατικό της Εταιρείας.

 

Κατά την επακολουθήσασα διαδικασία εξελέγησαν παμψηφεί (γεγονός το οποίο δηλοί την σύμπνοια του Δ.Σ.) για την επόμενη τετραετία :

 

Πρόεδρος ο κ. Δημήτριος Στυλ. Κορρές εκ Νάξου,

Αντιπρόεδρος ο κ Στέφανος Μ. Προβελέγγιος εκ Σύρου,

Γεν. Γραμματεύς ο κ Γεώργιος  Γαβαλάς εξ Αμοργού,

Ταμίας ο κ. Γεράσιμος-Θεόδωρος Μαγκανιώτης εκ Κιμώλου,

Κοσμήτωρ ο κ Ιάκωβος Ιωάν. Ρήγος εκ Τήνου,

Υπεύθυνος εκδόσεων ο κ. Νικόλαος Κουτρουμπής  εξ Ίου

Υπεύθυνος Τύπου ο κ. Ιωάννης Λογαράς εκ Νάξου  και

Μέλη (με αλφαβητική σειρά επωνύμου):

Νικόλαος Αναστασόπουλος εκ Σερίφου,

Μαρία Γρυπάρη εκ Τήνου,

Κωνσταντίνος Δανούσης  εκ Τήνου *,

Δημήτριος Περ. Θεοφίλου εξ Άνδρου,

Αλέξανδρος Ανδ. Λεβαντής εκ Τήνου,

Άννα Λέκκα εκ Σύρου,

Στέφανος  Λέπουρας εκ Κέας  και

Λεονάρδος Χατζηανδρέου εκ Νάξου.

* Ο κ. Κωνσταντίνος Δανούσης εκλέγεται στην θέση του παραιτηθέντος κ. Νικολάου Χρ.

Αλιπράντη. Το  Δ. Σ. στη συνεδρίαση  έκανε  δεκτή την  παραίτηση  του  κ. Νικολάου  Χρ. Αλιπράντη και  αφού  εξέφρασε την εκτίμηση του  Δ.Σ. στο πρόσωπό του για τη  μεγάλη προσφορά του στην Εταιρεία και στα Κυκλαδικά Γράμματα,  προέβη στην  αναπλήρωση της θέσης του εκλέγοντας  τον κ. Κωνσταντίνο  Δανούση  ως τακτικό  μέλος του  Δ.Σ. με  βάση  τα αποτελέσματα των τελευταίων αρχαιρεσιών της Εταιρείας.

Εκ της Εταιρείας

Ο Πρόεδρος

Δημήτριος Στ. Κορρές , Ομ. Καθηγητής Ορθοπαιδικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Πηγή : https://milosvoice.gr/

to synoro blog

Χαλαρώνουν» από σήμερα τα μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση


Μερική χαλάρωση στη λειτουργία της εστίασης και της διασκέδασης, εξαιτίας της επιστροφής της μουσικής και της απελευθέρωσης του ωραρίου, προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες, αναφορικά με τους υγειονομικούς περιορισμούς κατά της πανδημίας.

Τα νέα μέτρα θα ισχύουν από αύριο, Δευτέρα 31 Ιανουαρίου και μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί, περιλαμβάνοντας ρυθμίσεις και για την είσοδο του κοινού σε δημόσιους, αλλά και κοινόχρηστους χώρους.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ με τα μέτρα που θα ισχύσουν από την Δευτέρα.Συγκεκριμένα, η είσοδος του κοινού προϋποθέτει υποχρεωτική επίδειξη:

Σε δημόσιες υπηρεσίες

· πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

· πιστοποιητικού νόσησης ή

· βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

· Οι ανήλικοι ηλικίας 4- 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν εναλλακτικά δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Εξαιρέσεις προβλέπονται για κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.

Σε Τράπεζες

· πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

· πιστοποιητικού νόσησης ή

· βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

· Οι ανήλικοι ηλικίας 4- 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν εναλλακτικά δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Η τήρηση των υποχρεώσεων του παρόντος ελέγχεται με μέριμνα της τράπεζας.

Σε Χώρους λατρείας/ Εκκλησίες

Στους χώρους λατρείας, όσοι προσέρχονται για να συμμετάσχουν σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή, πρέπει να επιδεικνύουν υποχρεωτικά:

· πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

· πιστοποιητικού νόσησης ή

· βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).

· Οι ανήλικοι ηλικίας 4- 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν εναλλακτικά δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Δημόσιο

Αναφορικά με τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, προβλέπεται ακόμη πως:

· Ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται σε ποσοστό έως 50%, βάσει πλάνου εργασιών κάθε υπηρεσίας.

· Η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και τις οδηγίες του αρμόδιου Προϊσταμένου.

·Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Ιδιωτικές επιχειρήσεις

· Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό.

· Προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με παροχή τηλεργασίας ή παροχή εργασίας σε χώρο εκτός επαφής με κοινό, όπου είναι εφικτό.

· Το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε εργοδότη, σύμφωνα με το άρθρο 67 του ν. 4808/2021 (Α’ 101) και μέχρι ποσοστού 50%.

· Η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις εργασιακές ανάγκες και τις οδηγίες του εκάστοτε εργοδότη.

· Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, εξαιρουμένων των τραπεζών και των περιπτώσεων στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού.

Δικαστήρια, εισαγγελίες, στρατιωτικά δικαστήρια

· Μέχρι 15 άτομα στην αίθουσα.

· Κατ’ εξαίρεση ο αριθμός των ατόμων στην αίθουσα μπορεί να υπερβεί τα 15, εάν, κατά την κρίση του προεδρεύοντος του δικαστηρίου, η παρουσία των ατόμων αυτών είναι απολύτως αναγκαία, στις δίκες που διεξάγονται σύμφωνα με την παρούσα.

Νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης

· Ένας συνοδός/επισκέπτης ανά ασθενή.

· Πραγματοποίηση προγραμματισμένων χειρουργείων σε ποσοστό το οποίο καθορίζεται από τον εκάστοτε υγειονομικό σχηματισμό (Νοσοκομεία, Υγειονομικές Περιφέρειες κ.λπ.).

· Η τήρηση της ελάχιστης απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου δεν απαιτείται κατά τη διενέργεια ιατρικών πράξεων.

· Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19.

· Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test).

· Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.

·Απαγόρευση εισόδου ιατρικών επισκεπτών σε νοσοκομεία, κλινικές και κέντρα αποκατάστασης.

Εκπαίδευση

·Δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

· Αναστέλλεται η πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών, διδακτικών επισκέψεων, σχολικών περιπάτων και εκπαιδευτικών επισκέψεων στην περίπτωση που για τη μετακίνηση απαιτείται η χρήση οποιουδήποτε μεταφορικού μέσου εντός και εκτός της Επικράτειας.

·Η διεξαγωγή κάθε μορφής εκπαιδευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο προγραμμάτων α΄, β΄ και γ΄ κύκλου σπουδών των Α.Ε.Ι., όπως η διδασκαλία μαθημάτων, η διενέργεια σεμιναρίων, η αυτοτελής διδασκαλία μαθημάτων εμβάθυνσης σε μικρές ομάδες φοιτητών, οι εργαστηριακές ασκήσεις, οι κλινικές ασκήσεις και η πρακτική εξάσκηση φοιτητών πραγματοποιούνται υποχρεωτικά δια ζώσης.

Ζωντανά θεάματα – γήπεδα

Λειτουργία των κλειστών χώρων (περιλαμβανομένων των γηπέδων) μόνο για πρόσωπα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο τρίμηνο.

·Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όσους δεν συμμετέχουν στη σκηνή του ζωντανού θεάματος/ακροάματος.

·Υποχρεωτική τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των μελών της χορωδίας.

·Ειδικώς οι μουσικοί των εγχόρδων τηρούν μεταξύ τους απόσταση ενός μέτρου, χρησιμοποιώντας ο καθένας το δικό του αναλόγιο.

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων μουσικών σκηνών και μπουάτ

·Λειτουργία αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο, με υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο των πελατών: πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης.

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος.

·Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

· Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.

· Οι μουσικοί τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ενός μέτρου.

·Οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό στα τραπεζοκαθίσματα.

Εστίαση

Λειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε εσωτερικό χώρο, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο, μόνο για καθήμενους. Επιπλέον, προβλέπεται:

· Μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι.

·Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

·Υποχρεωτική χρήση μάσκας, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος.

· Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

Μέτρα για όλους

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας:

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς.

3. Τοποθέτηση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του 70% για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων.

5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.

Πηγή : https://santorinipress.gr/

to synoro blog

Φίλιππος Φόρτωμας: Αυξάνονται οι θέσεις στην Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων


Τις θερμές του ευχαριστίες εξέφρασε ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Φίλιππος Φόρτωμας, προς την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την αύξηση των θέσεων στην Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων, γεγονός που θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας στα νησιά. 

 Συγκεκριμένα, οι θέσεις στην Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων αυξάνονται κατά 60, από τις οποίες οι 55 αφορούν αστυφύλακες – υπαρχιφύλακες, οι 4 αφορούν ανθυπαστυνόμους – αρχιφύλακες και 1 αφορά υπαστυνόμο. 

 «Ένα δίκαιο αίτημα της κοινωνίας των Κυκλάδων, παίρνει σάρκα και οστά. Ευχαριστώ θερμά την ηγεσία του Υπουργείου που ενέσκυψε στο δίκαιο αυτό αίτημα των νησιωτών. Παραμένουμε σταθερά δίπλα στον πολίτη», δήλωσε ο κ. Φόρτωμας. 

Πηγή : https://santorinipress.gr/

to synoro blog

Κυκλάδες (Σχοινούσα): "Νησιώτικη ζυγιά" από τον Νίκο Οικονομίδη (video)


Η "νησιώτικη ζυγιά" αποτελεί μία συλλογή δέκα παραδοσιακών τραγουδιών, από την μουσική παράδοση του Αιγαίου. Η σχέση μου με αυτά τα τραγούδια είναι βιωματική. Είναι τραγούδια που έπαιξα κατά καιρούς με αγαπημένους μου φίλους και συνεργάτες από διάφορα νησιά. Είναι τραγούδια που αγάπησα και σας τα παρουσιάζω τώρα με περισσή φροντίδα.

Του Νίκου Οικονομίδη (*)

Αυτά τα τραγούδια – και τα δέκα τραγούδια – έχουν μία ιδιαιτερότητα που δε συναντά κανείς εύκολα, παρά μόνο στην παραδοσιακή μουσική. Κάθε φορά που τα ακούω είναι σαν να με ποτίζουν μεράκι. Είναι σαν να επιπλέω στο Αιγαίο. Είναι σαν να μου δίνουν το εισιτήριο να αρμενίζω στη Μήλο, τη Σίφνο, τη Σαντορίνη, την Κίμωλο, την Αστυπάλαια…

Αυτή η θάλασσα που συναντώ, ξεκινά από όλα τα σημεία του ορίζοντα και με βεβαιώνει ότι δε στέκεται στο παρόν. Παρά συνεχίζει τη ροή της μέσα στο χρόνο. Έρχεται από το παρελθόν, μέσα από την εντόπια μουσική παράδοση που ανάγεται πίσω στους αιώνες και βαδίζει σταθερά προς το μέλλον. Επαληθεύει ότι οι παλαιοί νησιώτες υιοθέτησαν τις εκάστοτε επιρροές και δημιούργησαν μουσικά αριστουργήματα, προσαρμόζοντάς τα στην τοπική μουσικοχορευτική τους παράδοση.

Οι εκτελέσεις αυτών των τραγουδιών δεν είναι μια πιστή αντιγραφή του εκάστοτε τοπικού ηχοχρώματος, αλλά προσωπικές δημιουργικές προτάσεις πάντα στο ήθος και το ύφος των τραγουδιών. Αυτό είναι το λιθαράκι του σήμερα. Εύχομαι αυτός ο δίσκος να είναι ένας άξιος συνδετικός κρίκος αυτής της χρονικής αλυσίδας. Η παρούσα έκδοση συντίθεται από παλαιότερες ηχογραφήσεις και από αυτήν την άποψη έχει, επίσης, ιδιαίτερη σημασία. Οι ηχογραφήσεις έγιναν την δεκαετία του ‘90 στο προσωπικό μου στούντιο που διατηρούσα τότε στη Χίο. Η έκδοσή τους τώρα, είναι σχεδόν μοιραία.

Μέσα στην πρωτόγνωρη πολιτισμική στασιμότητα που διανύουμε, και λίγο πριν κυκλοφορήσουμε τα νέα μας χορευτικά τραγούδια, σας προσκαλώ να ακούσετε αυτή την παύση. Να την αφουγκραστείτε μέσα από τις σπάνιες αυτές ηχογραφήσεις και να ταξιδέψετε μέσα από τις όμορφες μελωδίες τους.

Θέλω να ευχαριστήσω ολόψυχα πρωτίστως τον συνοδοιπόρο μου στο μουσικό αυτό ταξίδι της νησιώτικης ζυγιάς, τον αδερφικό φίλο και υπέροχο μουσικό, Μπάμπη Μαρκουλή, που έπαιξε το λαγούτο και κατάφερε να δώσει τους υπέροχους παλμούς αυτών των τραγουδιών! Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη γλυκύτατη Χάρις Πατσαβούρα που ανέλαβε με αγάπη την καλλιτεχνική επιμέλεια του δίσκου.

Ευχαριστώ τον Αντώνη Νικολάκη και τον Κωνσταντίνο Καμπύλη, για τα πλάνα της Αστυπάλαιας, τον Νίκο Κορακάκη για το σαντορινιό του απλόχερο μοίρασμα, τον Γιάννη Κοντό για τα πλάνα της Σίφνου, τον Δημήτρη Ασημακίδη για τα πλάνα της Μήλου. Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να βγει αυτό το όμορφο αποτέλεσμα, αλλά και εσάς, τους ακροατές που με συνοδεύετε, απ’ όπου και αν βρίσκεστε, σε αυτό το μουσικό ταξίδι της «Νησιώτικης Ζυγιάς»!

Ποια είναι τα τραγούδια της συλλογής 

Τίτλοι τραγουδιών (Διασκευή παραδοσιακών τραγουδιών: Νίκος Οικονομίδης)

Χερρόνησος (Σίφνος)

Πελαγιούλα (Αστυπάλαια)

Γιάλα (Αστυπάλαια)

Μυλοποταμίτισσα (Σίφνος)

Ο Μύλος θέλει Μυλωνά (Μήλος)

Κουρελού (Μήλος - Κίμωλος)

Τα στέφανα (Σαντορίνη)

Καντάδα Σαντορίνης (Σαντορίνη) - Ακούστε στο τέλος του άρθρου 

Σούστα (Δωδεκάνησα)

Μέρα μέρωσε (Κάλυμνος)

Ο δίσκος κυκλοφορεί παγκοσμίως μέσα από τις μουσικές πλατφόρμες Spotify, Apple Music, YouTube, iTunes

Λαούτο: Μπάμπης Μαρκούλης

Βιολί ούτι λαούτο μαντολίνο κοντραμπάσο: Νίκος Οικονομίδης

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Χάρις Πατσαβούρα (Αντέτι – www.adeti.gr το 1ο Ψηφιακό Δίκτυο Παράδοσης και Πολιτσμού)

Ποιος είναι ο Νίκος Οικονομίδης (#) 

Γέννημα των μικρών Κυκλάδων, με καταγωγή από την Σχοινούσσαο Νίκος Οικονομίδης ανήκει σε μια μουσική οικογένεια με παππού και πατέρα γνωστούς βιολάτορες, οι οποίοι τον οδήγησαν, κατά τα πρώτα του βήματα στην παραδοσιακή μουσική.

Πρώτο δάσκαλο του είχε τον Γιώργο Μαριολά. Στη συνέχεια, με προτροπή του Διονύση Σαββόπουλου, συνέχισε τις σπουδές του στο κλασσικό βιολί στο Ωδείο Αθηνών με την Ισμήνη Χρυσοχόου – Κάρτερ και στο έθνικό ωδείο με τον Κώστα Σέτα.

Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους μουσικούς και τραγουδιστές του παραδοσιακού χόρου και με πολλούς συνθέτες και ερμηνευτές της σύγχρονης μουσικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Δόμνα σαμίου, Χρόνη Αηδονίδη, Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη, Ξανθίππη Καραθανάση, Πάνο Γαβαλά, Βαγγέλη Περπινιάδη, Γιώργο Ζαμπέτα, Γιάννη Μαρκόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο, Μαρίζα Κωχ, Γιώργο Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου, Νίκο Παπάζογλου, Παντελή θαλασσινό και τα τελευταία χρόνια, κυρίως με την σύντροφό του Κυριακή Σπανού.

Τη δεκαετία του ’90 μαζί με τους Νίκο Φιλιππίδη, Κώστα Φιλιππίδη, Γιώργο Γευγελή, Χρήστο Κωνσταντίνου και Θανάση Σοφρά, συγκροτούν το μουσικό σχήμα ¨Ακρίτες¨ με το οποίο πραγματοποιούν πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συγχρόνως, ηχογραφούν, σε δίσκους παραδοσιακή μουσική από όλη την Ελλάδα. Σπουδαίος καρπός αυτής της συνεργασίας είναι τα τραγούδια της Μακεδονίας, τα οποία ερμήνευσε η Ξανθίππη Καραθανάση, και έτυχε της βράβευσης από την Ακαδημία Αθηνών.

Ο Νίκος Οικονομίδης έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ και του απενεμήθη το Γ΄ βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής ¨Sharg Taronalari¨(μελωδίες της Ανατολής ) το οποίο διοργανώνεται στην Σαμαρκάνδη του Ουζπεκιστάν, υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Έχει διδάξει παραδοσιακή μουσική στον “University of Southern Main”, στα πλαίσια των πολιτιστικών ανταλλαγών του υπουργείου Αιγαίου και του U.S.M. Σε συνεργασία με την World Music, έχει παρουσιάσει το μουσικό έργο του σε κεντρικά θέατρα της Νέας Υόρκης, του Σικάγου και της Βοστώνης.

Έχει ιδρύσει την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία ¨OIKONOMIDIS MUSIC¨, σε μια προσπάθεια καταγραφής και διάσωσης της νησιωτικής, κυρίως, μουσικής παράδοσης. Προς τούτο, έχει κυκλοφορήσει μία σειρά από δίσκους με κεντρικό θέμα “θαλασσινά περάσματα”: Πέρασμα στα Κύθηρα, Πέρασμα στην Αμοργό, Πέρασμα στην Κίμωλο, Πέρασμα στη Χίο, Ανατολικά του Αιγαίου κ.α. 

 

 
Πηγή : https://www.naxospress.gr/

to synoro blog

«Χωρίς εισόδημα επί μήνες ασφαλισμένοι δικαιούχοι σύνταξης αναπηρίας»


Oβουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε ερώτηση αναφορικά με τις καταγγελίες από δικαιούχους υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, όχι μόνον από εκείνους που έχουν υποβάλει αίτηση για σύνταξη γήρατος, αλλά και από ιδιαίτερα ευάλωτες κατηγορίες, όπως οι εργαζόμενοι με επίκτητη αναπηρία, ότι καμία εξυπηρέτηση δεν απολαμβάνουν από τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα και ότι οι υποθέσεις τους χρονίζουν. 

 Ειδικά οι ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλει αίτηση για σύνταξη λόγω αναπηρίας αφού έχουν προηγουμένως λάβει εγκριτικές αποφάσεις των ΚΕΠΑ που τους αποδίδουν υψηλά ποσοστά αναπηρίας, βρίσκονται σε αναμονή επί σειρά μηνών, έως και πάνω από χρόνο. Παραμένουν χωρίς κανένα εισόδημα, τη στιγμή που η πάθηση ή η βλάβη τους αυξάνει κατακόρυφα τις δαπάνες διαβίωσής τους σε σχέση με τις ήδη δυσθεώρητες δαπάνες του μη ανάπηρου πληθυσμού.

 Εκτός αυτού, το πολυδιαφημισμένο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο 1555 των υπηρεσιών του Υπουργείου, του ΕΦΚΑ και άλλων εποπτευομένων φορέων, για το οποίο δαπανώνται 12,1 εκ. για ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία με υπαλλήλους εκτός του Υπουργείου και των φορέων, δεν παρέχει καμία ουσιαστική ενημέρωση στους καλούντες για κανένα θέμα (συντάξεις γήρατος και αναπηρίας, βεβαιώσεις έναρξης ασφαλιστικού βίου ελεύθερων επαγγελματιών, επικαιροποιημένος αριθμός ενσήμων κ.λπ). 

Και δεν είναι μόνον ότι εκείνοι που απαντούν στο κέντρο δεν απαντούν στα ερωτήματα, αλλά ότι, όπως είχαμε επισημάνει και όταν ανατέθηκε το έργο, καμία προετοιμασία δεν έχει γίνει για σύνδεση των τηλεφωνητών με ομάδα έμπειρων υπαλλήλων που θα λειτουργεί ως “back office” διαχείρισης των ερωτημάτων και απάντησης σε δεύτερο χρόνο. Αποτέλεσμα είναι οι ερωτώντες ανάπηροι να μη λαμβάνουν ποτέ απάντηση για τη φάση στην οποία βρίσκεται το αίτημά τους για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας και να μην έχουν καν χρονικό ορίζοντα για το πότε προβλέπεται να πληρωθούν. 

 Οι κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως η απαγόρευση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να χορηγηθούν οι άδειες της περιόδου των εορτών στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ προκειμένου να «βγάλουν συντάξεις», απαγόρευση που παραβίαζε τα πάγια δικαιώματα των υπαλλήλων, έχουν αποτελέσματα αντίθετα από τα επιθυμητά, γιατί δημιουργούν κλίμα δυσαρέσκειας και αίσθημα απαξίωσης στο προσωπικό.

 Η πρόσφατη ανάρτηση σε διαβούλευση Σχεδίου Νόμου για την αναμόρφωση του e-ΕΦΚΑ, που θέτει το προσωπικό του ΕΦΚΑ υπό «επιτροπεία» ιδιωτών που καταλαμβάνουν τις διευθυντικές θέσεις, έχει δημιουργήσει ένα κύμα μετακίνησης προσωπικού από τον φορέα προς άλλους φορείς του δημοσίου, αποψιλώνοντάς τον περαιτέρω. 

 Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 Τι σκοπεύει να πράξει για την άμεση απόδοση των συντάξεων αναπηρίας σε όσους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ έχουν πάρει θετική γνωμάτευση από τα ΚΕΠΑ για το ποσοστό αναπηρίας τους και πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας;

 Πώς θα διασφαλίσει τη σωστή και άμεση ενημέρωση των δικαιούχων συντάξεων αναπηρίας για την πορεία του αιτήματός τους από το τηλ. Κέντρο 1555, ώστε να λαμβάνουν τεκμηριωμένη ενημέρωση και να έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα έναρξης καταβολής της σύνταξής τους;

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

30 Ιαν 2022

Belfast: Πολιτική και παιδική μνήμη συναντιούνται σε μια από τις μεγαλύτερες ταινίες του 2021


Η Ναταλία Πετρίτη σχολιάζει την τελευταία ταινία του Kenneth Branagh προτού αυτή δώσει τη μάχη της στα μεγάλα κινηματογραφικά βραβεία της χρονιάς

Την επιστροφή στο παρελθόν επέλεξε ο Kenneth Branagh στην τελευταία του ταινία, Belfast, όχι μόνο με το να ασχοληθεί ξανά κινηματογραφικά με ένα project που ξεφεύγει από τις εύκολες blockbuster-ικές συνταγές που μας είχε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια (Thor, Cinderella, Murder on the Orient Express), αλλά βουτώντας για τα καλά στις δικές του μνήμες, από όταν ήταν ένας εννιάχρονος μαθητής στο ταραχώδες Belfast του 1969.

 Και φαίνεται ότι αυτή η επιστροφή στο παρελθόν απέδωσε για τα καλά, με τον Branagh να παρουσιάζει μια από τις καλύτερες ταινίες για το 2021 (ναι, σε εμάς η διανομή καθυστέρησε κάπως για ακόμη μια φορά), διεκδικώντας ή μάλλον οδηγώντας την κούρσα για τα φετινά βραβεία Oscar και BAFTA. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Βρισκόμαστε στο Belfast του 1969, και πιο συγκεκριμένα στον Αύγουστο, το καλοκαίρι που θα ξεκινούσαν οι πολυετείς, μεγάλες και εξαιρετικά βίαιες ταραχές, τα λεγόμενα Troubles, μεταξύ των «ενωτικών» Προτεσταντών, που επιθυμούν την αγγλική επικυριαρχία στην περιοχή, και των «αντιενωτικών» Καθολικών, που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας.



 Και μπορεί από μόνο του αυτό το ιστορικό πλαίσιο να προϊδεάζει τους θεατές για μια μεγάλη, έντονα φορτισμένη αφήγηση των γεγονότων που συντάραξαν την Ιρλανδία για τρεις δεκαετίες, όμως ο Branagh επιλέγει έναν διαφορετικό και σαφώς ανάλαφρο δρόμο, όπου πρωταγωνιστής της ιστορίας μας είναι ο εννιάχρονος Μπάντι, ένας πιτσιρικάς εργατικής οικογένειας, που κάνει ό, τι ακριβώς κάνουν τα παιδιά της ηλικίας του: παίζει με τους φίλους του στη γειτονιά, κάνει ξεκαρδιστικές σκανταλιές, πηγαίνει σινεμά με τον παππού και τη γιαγιά και φυσικά ερωτεύεται για πρώτη φορά στη ζωή του την πιο όμορφη συμμαθήτριά του.



Στο Belfast πρωταγωνιστές είναι στην πραγματικότητα οι άνθρωποι και όχι τα πολιτικά γεγονότα, είτε αυτοί είναι η οικογένεια, είτε οι φίλοι και οι γείτονές μας, η έννοια της παιδικής αθωότητας, αλλά και αυτή της οικειότητας και της εγγύτητας όσων συναποτελούν μια μικρή κοινωνία, έννοια σαφέστατα χαμένη εδώ και δεκαετίες κάτω από τη σφοδρότητα του μοντέρνου και φυσικά του σκληρά καπιταλιστικού τρόπου ζωής. Η ανάλαφρη, αλλά και όχι αφελής ή απολιτίκ αυτή προσέγγιση του Branagh, είναι χωρίς αμφιβολία απότοκο του timing στο οποίο και έγραψε το σενάριο της ταινίας: το πολύμηνο lockdown κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 Ένα timing που προσφέρεται φυσικά για εξόχως νοσταλγικές αναπολήσεις του παρελθόντος και βαθύτατες ενδοσκοπήσεις, με το βλέμμα και τον νου στην χαμένη μας παιδική ηλικία.Αυτή η νοσταλγική και αναπόφευκτα εξωραϊστική υφή της ταινίας είναι πρόδηλη από τα πρώτα κιόλας λεπτά του Belfast, όταν και ο σκηνοθέτης αποχαιρετά τα έγχρωμα πλάνα, επιλέγοντας το εξιδανικευτικό ασπρόμαυρο που θα μας συνοδεύσει και μέχρι το τέλος της ταινίας. Οι θεατές οδηγούνται αυστηρά μέσα από το παιδικό βλέμμα του Μπάντι, που παρότι παραμένει μακριά από «αγκάθια» όπως η πολιτική βία, ο σκληρός εθνικισμός και η πατριαρχική εξουσία, δεν μπορεί να αποφύγει και τη σκληρή πραγματικότητα της δικής του οικογένειας. 

Σε αυτήν, ο πατέρας (ο συμπαθέστατος Jamie Dornan) εργάζεται εκτός πόλης και παλεύει με νύχια και με δόντια να ανταποκριθεί στις ανάγκες της οικογένειας, καλύπτοντας παράλληλα υπέρογκα χρέη και προσδοκώντας να τη μεταφέρει στην Αγγλία, ενώ η μητέρα (η εξαιρετική Caitríona Balfe, που θυμίζει κάτι από Cate Blanchett και αναμφίβολα θα δούμε σε μεγαλύτερους ρόλους το επόμενο διάστημα) κάνει όσα περνούν από το χέρι της ώστε να προστατέψει τα δύο της παιδιά (αλλά και τον γάμο της) σε ένα καθεστώς εμφυλίου, πιστεύοντας ωστόσο ακράδαντα ότι πρέπει να παραμείνει στον τόπο της και να μην εγκαταλείψει τη ζωή της εκεί.

 Η οικογένεια συμπληρώνεται φυσικά από τον παππού και τη γιαγιά, τους μοναδικούς Ciarán Hinds και Judi Dench, που όχι μόνο έχουν να αντιμετωπίσουν την σοβαρή ασθένεια του πρώτου, αλλά και το να αποχωριστούν τους ανθρώπους τους μπροστά στο ενδεχόμενο της μετανάστευσής τους για μια καλύτερη τύχη μακριά από την Ιρλανδία.
Δείτε το trailer της ταινίας:


Με συχνές εναλλαγές από ξεκαρδιστικές σκηνές σε δραματικές, που δεν εκβιάζουν ωστόσο το συναίσθημα, το Belfast προσφέρει μια επιτηδευμένα ωραιοποιημένη εικόνα της ζωής μιας οικογένειας σε ταραχώδεις καιρούς, που παρά το πλαίσιο, συνεχίζει να αποτελείται από ανθρώπους που ζουν, ονειρεύονται και ερωτεύονται, όπως άλλωστε οι άνθρωποι οφείλουμε να κάνουμε σε πείσμα όσων. 

Και παρά την ωραιοποίηση αυτή, αλλά και μικροελαττώματα όπως για παράδειγμα οι κάπως γραφικοί περιφερειακοί χαρακτήρες της ταινίας, το Belfast είναι δίχως αμφιβολία ένα κινηματογραφικό έργο που θα σας κερδίσει μέσα από την απλότητα και την παιδικότητά του. Μια παιδικότητα στην οποία ίσως να χρειάζεται να επιστρέφουμε που και που. 


 Πηγή : https://www.avopolis.gr/

to synoro blog

Μουσικό Εργαστήρι Σερίφου Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, τα περισσότερα μέλη της ομάδας έδωσαν χθες το παρών


Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, τα περισσότερα μέλη της ομάδας έδωσαν χθες το παρών και με πολυ κέφι κάναμε το τέταρτο μάθημα μας. 

Στο βίντεο μπορείτε να πάρετε μια γεύση από την πρόβα για το πρώτο ολοκληρωμένο κομμάτι του ρεπερτορίου μας. 
Για εγγραφές νέων μελών μπορείτε να μας καλέσετε στο 6947143125 

Πηγή : Μουσικό Εργαστήρι Σερίφου

to synoro blog

Χειμερινή εθελοντική αιμοδοσία του Συνδέσμου Σεριφίων στις 6 Φεβρουαρίου


Την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου από τις 09:00πμ στα γραφεία του Συνδέσμου μας τηρώντας τα μέτρα κατά της πανδημίας δίνουμε Αίμα , προσφέρουμε Ζωή! 

Δήμος Σερίφου Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους βοήθησαν στην χιονοκαταιγίδα Ελπίς


Τώρα που τελείωσε η κακοκαιρία, το ανεβάζουμε. Υπάλληλοι του Δήμου, μοίρασαν τρόφιμα σε αποκλεισμένους συμπολίτες μέχρι να ανοίξει ο δρόμος. Όπως στον κ. Γιώργο στην Αγία Μαρίνα. 

Αυτό σημαίνει για εμάς Δήμος, κάποια πράγματα γίνονται και ας μη φαίνονται. Απ' τις πρώτες ώρες της κακοκαιρίας, με συντονισμό απ τον ίδιο τον Δήμαρχο, τα μέσα που διαθέταμε, ήταν στους δρόμους για να μπορέσουν να κρατήσουν (και κράτησαν) τις βασικές οδικές αρτηρίες ανοιχτές.
 Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον Νίκο Μουστάκα για την άριστη συνεργασία, τους Φραγκίσκο Γεροντάρη & Δημήτρη Ρώτα και φυσικά τους δικούς μας Αντώνη Χατζηγεωργίου, Γιώργο Κουζούπη και Γιώργο Μάγουλά.

 ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ #γιατηΣέριφο 

Πηγή : 

Δήμος Σερίφου


to synoro blog

Το ντοκιμαντέρ «Στη θάλασσα: Μια δεύτερη ευκαιρία» στους ψαράδες

Ο Ανδριώτης Δημήτρης Ζάννες βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, κάνοντας τις απαραίτητες μετατροπές στο καΐκι του με τη βοήθεια του 14χρονου γιου του.

Mαρία Αθανασίου
Βιώσιμη λύση για όσους έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τη θάλασσα είναι ο αλιευτικός τουρισμός, όπως αποτυπώνεται στο ντοκιμαντέρ του WWF Ελλάς «Στη θάλασσα: Μια δεύτερη ευκαιρία».

Περίπου 13.000 ψαράδες σήμερα στην Ελλάδα βιοπορίζονται από την παράκτια αλιεία. Οι περισσότεροι από αυτούς αγωνιούν για το μέλλον, καθώς το επάγγελμα –ένα επάγγελμα σκληρό και επικίνδυνο– βρίσκεται αντιμέτωπο με όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της θαλάσσιας ρύπανσης και της υπεραλίευσης. 

Το μέλλον της αλιείας ποτέ δεν φάνταζε πιο αβέβαιο. Μια βιώσιμη λύση για τους ανθρώπους που έχουν συνδέσει τη ζωή τους και αυτή των οικογενειών τους με τη θάλασσα είναι ο αλιευτικός τουρισμός, όπως αποτυπώνεται στο ντοκιμαντέρ του WWF Ελλάς «Στη θάλασσα: 

Μια δεύτερη ευκαιρία», μια παραγωγή στο πλαίσιο του προγράμματος «Μετασχηματίζοντας την παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας στη Μεσόγειο» που υλοποιεί η οργάνωση από το 2017 σε συνεργασία με τα γραφεία άλλων μεσογειακών χωρών. 

 Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τρεις ψαράδες, την Ανθή Αρβανίτη από τη Σαντορίνη, τον Δημήτρη Ζάννε από την Ανδρο και τον Χρήστο Ηλιού από την Κύθνο, που έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί ή ετοιμάζονται να κάνουν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα στον αλιευτικό τουρισμό. 

«Πίστεψα πάρα πολύ σε αυτό. Το αγαπάω και βλέπω ότι όσο περνάει ο καιρός το αγαπάω και περισσότερο», λέει η Ανθή Αρβανίτη. «Δεν είναι απλώς μια επιχείρηση που θα πληρωθεί για μια βόλτα. Αντί για σουβενίρ, φεύγεις με μια εμπειρία ζωής πάνω στο σκάφος». Ο αλιευτικός τουρισμός θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα με υπουργική απόφαση το 2015 και σήμερα περίπου 200 παράκτιοι αλιείς διαθέτουν τη σχετική άδεια που τους δίνει τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν σε αυτό το πεδίο. 

η Ανθή Αρβανίτη από τη Σαντορίνη «ξεναγεί» με το καΐκι της τους ξένους επισκέπτες.

Ως εναλλακτική της αλιείας, ο αλιευτικός τουρισμός βελτιώνει την ποιότητα της επαγγελματικής ζωής των ψαράδων –λιγότερες ώρες απασχόλησης και μικρότερη έκθεση σε κινδύνους–, συμβάλλει στη μείωση της υπεραλίευσης και άρα στον περιορισμό των ιχθυοαποθεμάτων –αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο το 80% του πληθυσμού των ψαριών υπεραλιεύεται–, κάνει γνωστή την παραδοσιακή τέχνη της αλιείας και τη ναυτοσύνη των επαγγελματιών και, φυσικά, συμβάλλει στη γνωριμία με τα θαλάσσια οικοσυστήματα της χώρας μας και στην ευαισθητοποίηση για την ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. «Θέλω να ξεκινήσω τον αλιευτικό τουρισμό για ένα καλύτερο αύριο στη θάλασσα. Να ηρεμήσει λίγο και η θάλασσα από τα δίχτυα και τα παραγάδια που ρίχνουμε», εξομολογείται ο Χρήστος Ηλιού, ψαράς τέταρτης γενιάς. 

Ο Ανδριώτης Δημήτρης Ζάννες βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, κάνοντας τις απαραίτητες μετατροπές στο καΐκι του με τη βοήθεια του 14χρονου γιου του, στον οποίο ελπίζει να κληροδοτήσει, εκτός από την αγάπη για τη θάλασσα και το μεράκι για την τέχνη του, μια βιώσιμη επιχείρηση. 

«Βλέποντας τις ψαριές τους να μειώνονται κάθε χρόνο, οι ψαράδες έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αναλάβουν δράση και, αποτελώντας μέρος της λύσης του προβλήματος, να συμβάλουν στη βιωσιμότητα της θάλασσας και του επαγγέλματός τους», επισημαίνει ο Μιχάλης Μαργαρίτης, υπεύθυνος αλιείας πεδίου του WWF Ελλάς. 

Το ντοκιμαντέρ «Στη θάλασσα: Μια δεύτερη ευκαιρία», που υπογράφει ο Χρήστος Γιαννακόπουλος, θα κάνει πρεμιέρα αύριο Κυριακή 30 Ιανουαρίου, στις 19.00, στο κανάλι του WWF Ελλάς στο YouTube (https://youtu.be/RBtc3eBmfOg)

 Πηγή : https://www.kathimerini.gr/

to synoro blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...