31 Μαΐ 2024

Aπόβαση της Harley -Davison Club Hellas κατέφθασαν πριν από λίγο στο λιμάνι της Σίφνου με το Διονύσιος Σολωμός .video

https://kaipoutheos.gr/
Τα μέλη της HARLEY-DAVISON Club Hellas κατέφθασαν πριν από λίγο στο λιμάνι της Σίφνου με ο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ. 


 Ένα ασυνήθιστο σκηνικό για τη Σίφνο. Όπως διαβάζουμε στη σελίδα του δημιουργήθηκε το 1990 από 20 ιδρυτικά μέλη. 


Γνωστή στο χώρο ως «Club Hellas» λόγω της σύντμησης της ξενικής της ονομασίας Harley Davidson Club Hellas, είναι η παλαιότερη και πλέον αναγνωρισμένη ομάδα μοτοσικλετιστών στην Ελλάδα και δεν έχει καμία σχέση ή εξάρτηση από την κατασκευάστρια εταιρία, εκτός φυσικά από την αγάπη και τον θαυμασμό που μοιράζονται τα μέλη της για τα θρυλικά μηχανήματα που κατασκευάζει. 

 

Σκοπός της δημιουργίας της ήταν η οργάνωση της κοινότητας των ελλήνων μοτοσικλετιστών και ιδιαίτερα των ιδιοκτητών H-D και γενικά η προώθηση της ομαδικότητας, του μοτοσικλετισμού, του τουρισμού και της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό.


 Αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από 150 προσεκτικά επιλεγμένα μέλη, ενώ κατά τα προηγούμενα 20 έτη, έχουν φορέσει περήφανα τα διακριτικά της περίπου 250 ιδιοκτήτες Harley. 


 Θα παραμείνουν στο νησί μέχρι την Κυριακή.
Kαι φωτογραφίες: 
 Με τον καπετάν Κυριάκο Μουζάκη στην γέφυρα του ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ:


 Δείτε το βίντεο από την έξοδο τους από το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ: 

 

Επίλογος για το Ειδικό Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Σερίφου μας λέει η Κωνσταντίνα μετα απο 29 χρόνια θητείας

Σήμερα 31-5-2024 είναι ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ για το Ειδικό Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Σερίφου που από 1-6-2024 θα υπάγεται στο φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.

-Ένα υποθηκοφυλακείο που το πρώτό του έγγραφο είναι το έτος 1857 ένα ιστορικό αρχείο που σίγουρα δε πρέπει να χαθεί για τη Σέριφο

.-Για εμένα τα συναισθήματα ανάμειχτα , σίγουρα χαίρομαι που εδώ και 29 χρόνια ( 5/1995 με 5/2024) συνέβαλα και εγώ σε αυτό το αρχείο, λυπάμαι που το Ελληνικό κράτος ξεριζώνει τόσο ιστορικά αρχεία από το κάθε τόπο και κανείς δεν έχει αναρωτηθεί τι γίνεται και όλα πλέον θα γίνεται με ένα κλικ το θέμα είναι ποτέ θα είναι ετοιμο αυτό το κλικ για να συνεχίσουν οι συναλλαγές του κόσμου και πολλά πολλά αλλά.

- Σήμερα ένιωσα ότι μου ξερίζωσαν ένα κομμάτι από τη ζωή μου , τελοσπάντον να μην γίνομαι γραφική και συναισθηματική γιατί πολλοί θα λένε « ε και τι έγινε σιγά » αυτό θα το δούμε παρακάτω το τι θα γίνει .
- Σ ε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τη κ . Ελένη Χρυσολωρά – Ανδρουτσόπουλου ( που με έμαθε με το δικό της μοναδικό τρόπο να χειρίζομαι όλο αυτό) από το να κάνω περιλήψεις και αιτήσεις μέχρι συμβολαιογραφικές πράξεις , και καταχωρήσεις να διαβάζω παλιούς τίτλους και σύνορα και Νόμους κλπ .. Θα θυμάμαι πάντα τα λόγια της που μου είπε όταν πρωτοπήγα και ένα από αυτά «εάν δεν μάθεις να κάνεις περίληψη και αίτηση δεν ξέρεις τίποτα» .-

Συνεχίζουμε λοιπόν πάμε παρακάτω, το γραφείο θα παραμείνει μόνο ως Συμβολαιογραφείο με όλα αρχεία των Συμβολαιογράφων ( Ελένης Χρυσολωρά , Κωνσταντίνου Χρυσολωρά , Στρατηγούλας Παπαδοπούλου κλπ παλι ένα αρχειο Συμβολαίων από το έτος 1857) με αναπλήρωση από την κ. Κόκκορη Συμβολαιογράφο με έδρα τη Μήλο .-

Ευχαριστώ και όλους για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε όλα αυτά τα χρόνια μια καινούργια εποχή ανοίγεται μπροστά μας (συγνώμη για τη ξινιλα μου αλλά έτσι έπρεπε να είμαι για να μπορέσω να κρατηθώ σε όλο αυτό) προχωράμε και que sera sera.-
Πηγή : Kostoula Kots


to synoro blog

“Γιορτή του Ψαρά”: Μαθήματα πολιτισμού, φιλοξενίας και εθελοντισμού από τα Κουφονήσια

Νίκη Κεφαλά
Μαθήματα πολιτιστικής παράδοσης, φιλοξενίας και εθελοντισμού παρέδωσαν το Σάββατο 25 Μαΐου τα Κουφονήσια, μέρα της «Γιορτής του Ψαρά»!

Όπως κάθε χρόνο, αυτή την εποχή, οι ψαράδες του τόπου, τιμούν με το τρόπο τους τη θάλασσα, τον ακάματο σύντροφο της ζωής τους!

Πρόσκληση Γιορτής έστειλε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουφονησιωτών «ΚΕΡΟΣ» που, κατά γενική ομολογία, οργάνωσε άψογα μια ξεχωριστή βραδιά στο λιμάνι του νησιού.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Έπαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Γιάννης Μαργαρίτης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Τουρισμού κ. Βαγγέλης Κατσαράς, ο Αντιδήμαρχος Κουφονησίων κ. Αντώνης Κωβαίος και η Πρόεδρος της Κοινότητας Κοινότητα Κουφονησίων κ. Κατερίνα Πράσινου.


Ανάμεσα στους καλεσμένους ξεχώρισαν με την πολυμελή παρουσία τους, οι εθελοντές της Ομάδας Αιγαίου που παραδοσιακά, έκλεισαν τον διάπλου τους στα μικρά Αιγαιοπελαγίτικα νησιά, με το Κουφονήσι ως επίτιμοι δημότες του!Όπως έγραψαν στη σελίδα τους… « δεν έχει σημασία που κατοικείς, αλλά που κατοικεί η καρδιά σου!»

Την Γιορτή πλαισίωσαν ο Σύλλογος Κρητών Αγ. Δημητρίου με τραγούδια και χορούς της Λεβεντογέννας και η τοπική Χορευτική Ομάδα με παιδιά και νέους που χόρεψαν σκοπούς από τη νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα.Το χειροκρότημα έκλεψαν οι μικροί χορευτές που με βήματα σταθερά και χαμόγελα πλατιά, κρατούν σφιχτά τη πολιτιστική μας κληρονομιά, οδηγώντας τη στο αύριο! Γιατί όπως τραγούδησαν και τα κοπέλια της Κρήτης… «Λαός που την παράδοση ξεχνά και δεν θυμάται, στον λήθαργο του μαρασμού παντοτινά κοιμάται!…»Μυρωδιές από παρακείμενο καίκι δεν σταμάτησαν να γαργαλούν τον ουρανίσκο μας, τηγάνια και μαρμίτες έστελναν αδιάκοπα σπονδές στο νυχτερινό ουρανό και ψάρια αχνιστά έπεφταν στα ταψιά…


Τα αγαθά της θάλασσας μαγειρεμένα λιτά, όπως θα τα μαγείρευε ο ψαράς πάνω στο ψαροκάικο στην επιστροφή του από ψάρεμα μακρινό, ή όπως θα τα έριχνε στη φωτιά η κυρά του σπιτιού με τον τρόπο που της έμαθε η μάνα της και πριν από αυτήν η γιαγιά της, έφτασαν στα τραπέζια με το μπλε καρώ τραπεζομάντηλο και τους βασιλικούς, σερβιρισμένα σε χάρτινες οικολογικές συσκευασίες! Σημασία στη λεπτομέρεια που τελικά δεν είναι λεπτομέρεια!Γαλέος τηγανητός και λιθρίνια, χταποδάκι γιουβέτσι, λούτσοι και σκορπίνες σε ζουμί θεϊκό απλώθηκαν αθόρυβα μπροστά μας, για να μας θυμίσουν πως τα λίγα αλλά διαλεχτά υλικά είναι που μετατρέπουν και την πιο απλή συνταγή σε αξιομνημόνευτη γευστική εμπειρία!Το ντόπιο κρασί και η ρακή συμπλήρωσαν το τραπέζι της γιορτής κι ήταν αρκετά για να μεθύσει ως κι η Σελήνη που αργά άρχισε να ανεβαίνει πίσω από τη Κέρο…


Όμως στο Κουφονήσι, Γιορτή χωρίς πυροτεχνήματα δεν γίνεται, έτσι, φωτεινές ομπρέλες στόλισαν τον ουρανό μας και είμαι σίγουρη πως τις άκουσα να φωνάζουν… «χόρεψε πανάθεμά σε, τα τακούνια μη λυπάσαι!…»


Το γλέντι ξεκίνησε και κράτησε ως τα χαράματα!

Το μάθατε πια! «Όταν χαράζει στο Αιγαίο είναι όμορφα σου λέω…»

Αυτό που δεν ξέρετε είναι πως τούτη την εποχή τα νησιά μας είναι ζάχαρη!

Κι οι άνθρωποι μια αγκαλιά!

Μα το κρατάμε μυστικό!

Ίβαλα, ίβαλα ω, πάμε γιαλό-γιαλό…

Πηγή : ustainablecyclades.gr

to synoro blog

Διπλά δρομολόγια απο το seajets CHAMPION JET2 στις Δυτικές Κυκλάδες


Από σήμερα Παρασκευή 31 Μάϊου 2024 και κάθε Παρασκευή και Κυριακή το ταχύπλοο της seajets CHAMPION JET2 θα εκτελεί δύο δρομολόγια την ημέρα από Πειραιά για Σέριφο, Σίφνο και Μήλο και επιστροφή , στις 07:40 το πρώτο και στις 15:50 το δεύτερο.

 Τις υπόλοιπες ημέρες θα έχει ένα δρομολόγιο στις 08:00. Από την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024 τα CHAMPION JET2 θα εκτελεί καθημερινά δρομολόγια στις 07:40 το πρώτο και στις 15:50 το δεύτερο. 


 Καλό καλοκαίρι να έχουμε! 


to synoro blog

Μνημόνιο Συνεργασίας με το Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για τη μελέτη και προβολή του Κυκλαδικού Πολιτισμού


Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο τη μελέτη και προβολή του κυκλαδικού πολιτισμού υπογράφτηκε στις 17 Μαϊου 2024 στην Αθήνα από την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Κασσάνδρα Μαρινοπούλου. Τα μέρη συμφώνησαν να συνεργαστούν, με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο, σε μία σειρά δράσεων που έχουν ως στόχο την μελέτη, ανάδειξη και προβολή του Κυκλαδικού Πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, το μνημόνιο αφορά στη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, διά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, μέσω της ανάπτυξης πολυεπίπεδων συνεργειών με στόχο τη μελέτη και προβολή του κυκλαδικού πολιτιστικού αποθέματος. Οι κοινές δράσεις της ΕΦΑ Κυκλάδων και του Μουσείου ενδεικτικά θα περιλαμβάνουν:

  1. Συνδιοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, με την δυνατότητα συμμετοχής και συμβολής και τρίτων μουσείων, ελληνικών και ξένων.

  2. Συνεργατικά ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά των Κυκλάδων.

  3. Εκπαιδευτικές δραστηριότητες (εκπαιδευτικά προγράμματα, summer schools, σεμινάρια και άλλα).

  4. Συνδιοργάνωση συνεδρίων, διαλέξεων και επιστημονικών συναντήσεων.

  5. Επιστημονικές εκδόσεις και έντυπα, για το ευρύ κοινό.

  6. Ψηφιακές εφαρμογές προβολής των μνημείων και των μουσείων.

  7. Εξειδικευμένες συνέργειες για τον κυκλαδικό πολιτισμό, όπως η συγκρότηση του corpus των κυκλαδικών τέχνεργων, η οποία θα περιλαμβάνει την ψηφιακή καταγραφή των προϊόντων του κυκλαδικού πολιτισμού, σε μια ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων. Τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν από την ΕΦΑ Κυκλάδων και το Μουσείο θα ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού.

  8. Συνεργασία σε επιστημονικό - ερευνητικό επίπεδο και σε ζητήματα τεχνογνωσίας.

  9. Συνεργασία για την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του υλικού και άυλου πολιτισμού των Κυκλάδων και για προωθητικές ενέργειες για την προβολή του.

  10. Αναζήτηση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα, μέσω χορηγιών και δωρεών, καθώς και από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

  11. Συνεργασίες με τρίτους, ελληνικούς και διεθνείς, επιστημονικούς, ερευνητικούς και πολιτιστικούς φορείς καθώς και τοπικούς φορείς των Κυκλάδων για την επίτευξη των κοινών στόχων προβολής του πολιτισμού των Κυκλάδων.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μετά την υπογραφή του μνημονίου δήλωσε: «Το Μνημόνιο Συνεργασίας που συνυπογράφουν το Υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διανοίγει εξαιρετικές προοπτικές και νέους δρόμους για την προβολή και την ανάδειξη των θησαυρών του μουσείου, αλλά και, ευρύτερα, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το Υπουργείο, το Μουσείο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ενώνουν τις δυνάμεις, την εμπειρία και τις γνώσεις τους, διοχετεύοντας τες σε κοινές δράσεις ζωτικής σημασίας, τόσο για τη διάσωση και προστασία των αριστουργημάτων του κυκλαδικού πολιτισμού, όσο και για τη συστηματικότερη μελέτη του. Σύντομα, ελπίζουμε, θα είμαστε σε θέση να επανέλθουμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Κασσάνδρα Μαρινοπούλου: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Υπουργό, Λίνα Μενδώνη για αυτήν, την χωρίς προηγούμενο, συνεργασία. H διάδοση και προβολή του Κυκλαδικού Πολιτισμού και ευρύτερα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς διεθνώς ήταν και είναι ο σκοπός του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Η σύμπραξη με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ανοίγει τεράστιες προοπτικές, τόσο για την έρευνα και μελέτη του κυκλαδικού πολιτισμού όσο και για τη διάσωση και προβολή του υλικού και άυλου πολιτισμού των Κυκλάδων, σκοπός που για εμάς αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα μέσω και της Πρωτοβουλίας Cycladic Identity. Σύντομα θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις για την πρώτη δράση της συνεργασίας αυτής».

Το μνημόνιο συνεργασίας έχει διάρκεια 48 μήνες και θα παρατείνεται με νέα συμφωνία.


to synoro blog

Στις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε. η Ελλάδα στην ποιότητα των υδάτων κολύμβησης


Στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη χώρα μας ελέγχθηκαν 1,731 περιοχές κολύμβησης, εκ των οποίων οι 1,659 χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικής ποιότητας», 17 ως «καλής ποιότητας», 4 εξ αυτών ως «μέτριας ποιότητας», ενώ καμία περιοχή κολύμβησης, τόσο σε παράκτιες περιοχές όσο και στην ηπειρωτική χώρα, δεν χαρακτηρίστηκε ως «κακής ποιότητας».

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, το υψηλότερο ποσοστό εξαιρετικών υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ, βρίσκεται στην Ελλάδα, την Κροατία, την Κύπρο και την Αυστρία. Στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Αυστρία και τη Ρουμανία, όλα τα επίσημα αναγνωρισμένα ύδατα κολύμβησης πληρούσαν τουλάχιστον τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας το 2023.

Μόνο το 1,5% των υδάτων κολύμβησης της ΕΕ είναι «κακής ποιότητας»

Συνολικά, σε επίπεδο ΕΕ, το 85,4% των δημοφιλών υδάτων κολύμβησης χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικής ποιότητας», ενώ το 96% όλων των επίσημα αναγνωρισμένων υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ πληρούσαν τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας, με μόνο το 1,5% να χαρακτηρίζεται ως «κακής ποιότητας»

Η ποιότητα κολύμβησης των παράκτιων υδάτων είναι γενικά καλύτερη σε σύγκριση με τα εσωτερικά ύδατα κολύμβησης (ποτάμια, λίμνες κλπ) . Το 2023, το 89% των παράκτιων τοποθεσιών κολύμβησης που ταξινομήθηκαν σε ολόκληρη την ΕΕ ήταν εξαιρετικής ποιότητας, σε σύγκριση με λίγο λιγότερο από το 79% των εσωτερικών υδάτων κολύμβησης.

Στον αντίποδα, τα περισσότερα ύδατα κολύμβησης που χαρακτηρίζονται ως «κακής ποιότητας», καταγράφονται αναλογικά σε Αλβανία, Σουηδία και Κάτω Χώρες.

 

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

“Πλώρη” για τη σεζόν με 30% κενών θέσεων στην εστίαση

 Άννα - Τερέζα Δαλμυρά
Για την κατάσταση στον κλάδο σε Σύρο και Κυκλάδες μιλούν ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης”, Δ. Αρβανίτης και ο περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Ν. Αιγαίο, Γ. Παπαδόπουλος

Με αρκετές κενές θέσεις σε προσωπικό στις καφετέριες, τα μπαρ και τα εστιατόρια, αρχίζει επισήμως η καλοκαιρινή σεζόν για τον κλάδο της εστίασης στη Σύρο και στις Κυκλάδες, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν στην “Κοινή Γνώμη”, ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης”, Δημήτρης Αρβανίτης και ο περιφερειάρχης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) για το Νότιο Αιγαίο, Γιάννης Παπαδόπουλος.

Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό κυμαίνονται από 30 μέχρι 40% στο νομό Κυκλάδων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην προετοιμασία των επιχειρήσεων για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και οι οποίες θα επαρκούν για να καλυφθεί η ζήτηση του καλοκαιριού. Ενισχύσεις της τελευταίας στιγμής αναμένεται να αποτελέσουν οι αφίξεις φοιτητών στα νησιά για να εργασθούν για σεζόν, ωστόσο, αυτή η κατάσταση φέρνει στο προσκήνιο κι άλλα προβλήματα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα δύο πρόσωπα, παραμένει έντονο το θέμα της κάλυψης της διαμονής, ενώ αμέσως μετά το τέλος Αυγούστου – καθώς επιστρέφουν στα Πανεπιστήμιά τους – δημιουργούνται εκ νέου κενά. Ως εκ τούτου, παραμένει στην πρώτη γραμμή η ανησυχία και για τις δυνατότητες επέκτασης της σεζόν, κάτι που έχουν ανάγκη τα νησιά.

Σύρος - Δημήτρης Αρβανίτης: Υπάρχουν πολλά κενά στο σέρβις

· Μετράμε αντίστροφα για την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού. Πώς βρίσκει τον κλάδο της εστίασης η έναρξη της τουριστικής σεζόν; Αναμένεται πως θα είναι ένα καλοκαίρι με υψηλή επισκεψιμότητα;

“Ενώ είχαμε ένα διάστημα καλό για το Πάσχα, μετά κάναμε μία μεγάλη “κοιλιά”. Δεν ήταν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η σεζόν δεν κυλά όπως πέρυσι, όσον αφορά στον Μάιο. Δεν προχωράμε όπως θα θέλαμε. Ευελπιστούμε για τη συνέχεια πως θα ανέβει η κίνηση.

Βέβαια, υπάρχει μία μικρή αγωνία για το καλοκαίρι λόγω  δύο μεγάλων γεγονότων το καλοκαίρι σε χώρες της Ευρώπης. Το ένα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Γαλλία και το άλλο είναι το Euro, το ποδόσφαιρο που γίνεται στη Γερμανία. Οπότε θεωρώ πως θα υπάρξει ένα μεγάλο κύμα Ευρωπαίων πολιτών που θα κινηθεί προς αυτές τις δύο χώρες. Ειδικά προς Γαλλία. Και το νησί της Σύρου υποδέχεται πολλούς επισκέπτες από Γαλλία διαχρονικά. Το 60% των ξένων τουριστών είναι από Γαλλόφωνες χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία)”.

· Ο κλάδος είναι έτοιμος για να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στη Σύρο; Υπήρχε ένα ζήτημα με τη στελέχωση σε προσωπικό στις επιχειρήσεις. Παραμένει το πρόβλημα;

“Υπάρχει ακόμη το πρόβλημα. Δηλαδή ένα 30% είναι κενές θέσεις εργασίας. Για να καλυφθεί αυτό – κάτι που είναι δύσκολο -, η λύση είναι να απευθυνθούμε σε γραφεία εύρεσης εργασίας στην Αθήνα. Και πάλι όμως, προκύπτει η ανάγκη στέγασης αυτού του προσωπικού. Υπάρχει θέμα για το πού θα μείνουν οι υπάλληλοι. Και καλώς, αν οι επιχειρηματίες έχουν ένα με δύο σπίτια, θα τα διαθέσουν. Αν όχι, τι γίνεται; Υπάρχει ένα πρόβλημα δυστυχώς σε κενές θέσεις εργασίας. Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες είναι έτοιμοι για την εξυπηρέτηση σε βασικές θέσεις. Δηλαδή μάγειρες και κουζίνα είναι έτοιμοι. Όμως το πρόβλημα υπάρχει στο σέρβις”.

· Ντόπιοι ενδιαφέρονται να εργασθούν στην εστίαση; Ή οι θέσεις καλύπτονται  με προσωπικό που έρχεται από την ηπειρωτική χώρα για σεζόν;

“Το ποσοστό αυτών που ενδιαφέρονται από την ηπειρωτική χώρα να εργαστούν στα νησιά και στη Σύρο, έχει αυξηθεί συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές. Βέβαια υπάρχει κι ένα 50% από ντόπιο προσωπικό. Και αυτό αφορά στην πλειοψηφία του, νεαρής ηλικίας άτομα που απλά θέλουν να απασχοληθούν για σεζόν για να επιστρέψουν στα πανεπιστήμια. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που συνεχίζει. Ως επιχειρηματίες, επειδή είναι δύσκολο να βρούμε προσωπικό, προσπαθούμε να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις ανοικτές και τον χειμώνα, για να έχουν απασχόληση και να μην χρειαστεί να αλλάξουμε προσωπικό. Θέλουμε το προσωπικό να έχει και τον χειμώνα τρία με τέσσερα μεροκάματα. Είναι δύσκολη η κατάσταση”.

· Αυτό το 30% κενών θέσεων εκτιμάτε πως θα καλυφθεί ή όχι; Επίσης, το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο ή χρειάζονται κι εκεί βήματα;

“Το προσωπικό που έρχεται από την ηπειρωτική Ελλάδα, έχει δουλέψει στον κλάδο, γνωρίζει κάποια πράγματα και είναι σαφώς πιο επαγγελματίες. Από εκεί και πέρα, το προσωπικό της τελευταίας στιγμής είναι ανειδίκευτο. Και είναι η σεζόν τέτοια και θα υποστούμε αυτή την κατάσταση, δηλαδή να είναι ένα προσωπικό της τελευταίας ώρας”.

· Η έλευση ξένων επιχειρηματιών που επενδύουν στο πεδίο της εστίασης στη Σύρο είναι σημαντική, ώστε στο πλαίσιο ενός καλώς εννοούμενου ανταγωνισμού, να γίνουν καλύτερες ποιοτικά οι υπηρεσίες του κλάδου;

“Σίγουρα είναι θετικό ότι έρχονται ξένοι επιχειρηματίες. Και στην πλειοψηφία τους οι επιχειρηματίες που έρχονται στη Σύρο έχουν επιχειρήσεις εστίασης στην Αθήνα, κάτι που τους κάνει να γνωρίζουν τη δουλειά και τον κλάδο. Αυτό βοηθά σίγουρα τον ανταγωνισμό ώστε και οι Συριανοί επιχειρηματίες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Πρέπει να ξεπεράσουμε κάποια πράγματα και νοοτροπίες που έχουν μείνει από το παρελθόν. Οπότε, το ότι έρχονται ξένοι επιχειρηματίες, επενδύουν στην εστίαση, αυτό οδηγεί μία άλλη επιχείρηση να εξελιχθεί και είναι σίγουρα καλό. Ο Συριανός επιχειρηματίας για να ανταποκριθεί, πρέπει να εξελιχθεί και να μη μένει στην προηγούμενη δεκαετία”.

· Αυτό ως γεγονός θεωρείτε πως μπορεί να δημιουργεί μία πιο έντονη εποχικότητα στον κλάδο ή όχι; Ή υπάρχει ζήτημα και με την τοπική κοινωνία που αδυνατεί να στηρίξει τις επιχειρήσεις;

“Αυτό ακριβώς. Γιατί υπάρχουν επιχειρηματίες που προσπάθησαν να κρατήσουν τα μαγαζιά τους σε λειτουργία τον χειμώνα, αλλά δυστυχώς, δεν μπόρεσαν να στηριχθούν. Και γι’ αυτό αναγκάζονται και οι ξένοι αλλά και οι Συριανοί επιχειρηματίες να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους. Αν υπάρξει αυτή η κίνηση, θα στηρίζονται οι επιχειρήσεις εστίασης και τον χειμώνα. Αυτό είναι αναλόγως της κίνησης”.

· Είναι σημαντικό να πάει καλά η σεζόν για το νησί. Ποιο είναι το μήνυμά σας προς κάθε εμπλεκόμενη πλευρά με τον τουρισμό;

“Σίγουρα ευελπιστούμε να είναι μία καλή σεζόν ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε τον χειμώνα και να καλύψουμε κάποιες “τρύπες” γιατί περάσαμε δύσκολα τους προηγούμενους μήνες. Οπότε, ευελπιστώ να έχουμε μία καλή σεζόν και να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας συνολικά στο νησί. Αυτό θα είναι παρακαταθήκη για το μέλλον.

Όμως, για να μείνει ευχαριστημένος ο κόσμος από το νησί, πρέπει να υπάρξει συνεργασία με όλους τους φορείς. Από τη Δημοτική Αρχή μέχρι τον τελευταίο φορέα. Αυτό κάνουν τα άλλα νησιά και προχωρούν μπροστά. Αν δεν υπάρχει συνεργασία δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα”.

· Άρα, θα θέλατε τη συμμετοχή σας σε συλλογικά όργανα και Επιτροπές που παίρνουν αποφάσεις για τον τουρισμό;

“Στα θέματα που είναι εμπλεκόμενοι οι φορείς και οι επιχειρηματίες, καλό θα είναι να υπάρχει μία συνεργασία γιατί εκείνοι ξέρουν την πιάτσα. Αν δεν πάρουμε τη γνώμη του κάθε επαγγελματία, στον τομέα του, δυστυχώς, δεν θα έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Κάτι που δεν γνωρίζουμε, δεν γίνεται να το αποφασίζουμε μόνοι μας…”.

Γ. Παπαδόπουλος: Εμπόδια στην επιμήκυνση της σεζόν

Όσον αφορά στις Κυκλάδες, ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει: “Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στελέχωσης στην εστίαση. Η έλλειψη στις επιχειρήσεις είναι της τάξης του 40%. Ένα μέρος του θα καλυφθεί μετά τα μέσα Ιουνίου με τους φοιτητές, αλλά αυτή η κάλυψη είναι επιδερμική. Ούτε εξειδικευμένοι είναι οι φοιτητές, ούτε μένουν μετά τις 25 Αυγούστου επειδή επιστρέφουν στα Πανεπιστήμιά τους. Δημιουργείται ένα τεράστιο κενό”.

Αναφορικά με το κόστος που σηκώνουν οι επιχειρήσεις, ο εκπρόσωπος της ΠΟΕΣΕ, δήλωσε: “Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή υπάρχει “εκβιασμός” στους εργοδότες. Είναι πάρα πολλά τα χρήματα τα οποία δίνουμε στο προσωπικό, έχει ανέβει πολύ το εργατικό κόστος. Υπάρχουν μετακινήσεις από επιχειρήσεις σε επιχειρήσεις γιατί οι εργαζόμενοι διαπραγματεύονται διαρκώς νέες συνθήκες και νέες εργασίες. Επίσης, το θέμα με τα σπίτια είναι ζήτημα καθώς υπάρχει μεγάλο κόστος που επιβαρύνει τους εργαζόμενους που χρειάζεται να μετακινηθούν και είναι πολλοί στην περιοχή μας γιατί δεν καλυπτόμαστε από τα άτομα που υπάρχουν στην τοπική αγορά”.

Τέλος, για το θέμα της επιμήκυνσης της σεζόν, παρατήρησε: “Εφόσον ζητάμε να επιμηκύνουμε την περίοδο, πρέπει να είμαστε καλυμμένοι και για Σεπτέμβριο και για Οκτώβριο. Δυστυχώς, άμεσα δεν γίνεται να προχωρήσουμε σε επιμόρφωση και εξειδίκευση και επαγγελματικό προσανατολισμό. Αυτό είναι σε δεύτερο χρόνο και μακροπρόθεσμα πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις για να βελτιωθούν οι διεξιότητες και να υπάρξουν κίνητρα στους εργαζόμενους. Άμεσα, το μόνο που γίνεται είναι να έρθει κόσμος από άλλες αγορές. Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά”.  

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

Slow Vacation: Ένας μικρός οδηγός ηθικών διακοπών


Από τους Μαργαρίτα Μιχελάκου και Γιάννη Παλαιολόγο

Κάποτε τo μεσογειακό καλοκαίρι ήταν αργό, νωχελικό, με μόνη υπόκρουση τα τζιτζίκια και τους γρύλους και μόνο απαιτούμενο στην παραλία μια ψάθα. Φέτος υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι να επιστρέψουμε σε αυτό, όπως μας εξηγούν οι Μαργαρίτα Μιχελάκου και Γιάννης Παλαιολόγος, δημοσιογράφοι και μέλη της πρωτοβουλίας «Βιώσιμες Κυκλάδες».

Το νερό που σκάει στην άμμο. Ο ήλιος πάνω στο δέρμα. Τα μακροβούτια με μάσκα. Η απόλυτη ησυχία. Οι πατάτες τηγανητές κομμένες στο χέρι από μια γιαγιά. Τα ποτηράκια με χύμα κρασί που τσουγκρίζουν. Ολα αυτά που χάνονται συνθέτουν το ελληνικό καλοκαίρι το οποίο οφείλουμε να σώσουμε.

Η εκτόξευση του τουρισμού, μετά το τέλος της κρίσης και ειδικά μετά την υποχώρηση της πανδημίας, έχει συμβάλει καταλυτικά στη δυναμική ανάκαμψη που βιώνει τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία. Ως ένας κλάδος από τον οποίο βιοπορίζεται άμεσα ή έμμεσα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ο τουρισμός ενισχύει παράλληλα την κοινωνική συνοχή, επιτρέποντας τη διάχυση των οφελών της ανάκαμψης. Με μία άλλη έννοια, όμως, η άνευ όρων διόγκωση της τουριστικής κίνησης και των τουριστικών επενδύσεων έχει αρχίσει να δρα υπονομευτικά για την κοινωνική και την οικολογική ισορροπία. Τα πιο δημοφιλή νησιά πλέον μαστίζονται από προβλήματα των πόλεων (π.χ. κυκλοφοριακή συμφόρηση) και ολοένα περισσότερο γίνονται οικονομικά άπιαστα για το μέσο ελληνικό εισόδημα. Παραδοσιακές δραστηριότητες όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία διαρκώς υποχωρούν απέναντι στην επιταγή της δόμησης για την εξυπηρέτηση τουριστών. Οι υποδομές (ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης απορριμμάτων) βρίσκονται συχνά στο όριο της κατάρρευσης από την εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού το καλοκαίρι, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες (ειδικά υγείας) δυσκολεύονται κι αυτές να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.

Παραδοσιακές δραστηριότητες όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία διαρκώς υποχωρούν απέναντι στην επιταγή της δόμησης για την εξυπηρέτηση των τουριστών.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που περιλαμβάνει τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα έχει κριθεί ως «ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή» από τον ΟΗΕ. Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, το 2071-2100 η θερμοκρασία θα αυξηθεί εκεί κατά 3-3,6 βαθμούς Κελσίου από τα επίπεδα του 1961-1990, ενώ οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν πάνω από 20%. Ο υπερτουρισμός δεν υποδηλώνει απαραίτητα πολύ κόσμο σε έναν τόπο, αλλά την αδυναμία να αντεπεξέλθουν οι υποδομές του, τη μη εξυπηρέτηση του επισκέπτη, την κακή εμπειρία, το κυκλοφοριακό πρόβλημα, την κακή ποιότητα ζωής των κατοίκων, την έλλειψη νερού, τις διακοπές ρεύματος, τη δυσκολία διαχείρισης των απορριμμάτων που αφήνουν οι τουρίστες, την ανεξέλεγκτη δόμηση προκειμένου να ανταποκριθεί αυτή στη ζήτηση.

Λύσεις πρέπει να δοθούν από τους ιθύνοντες: δημάρχους, περιφερειάρχες, υπουργούς, σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα νησιά και (θα έπρεπε να) επιθυμούν να μην αλλοιωθούν ανεπιστρεπτί το τοπίο και η ταυτότητά τους στο όνομα του πρόσκαιρου κέρδους. Αλλά μπορεί και ο καθένας από εμάς, ως υπεύθυνος επισκέπτης, να δώσει το καλό παράδειγμα, να περιορίσει το οικολογικό του αποτύπωμα και να ανταμείψει τους παρόχους των τουριστικών υπηρεσιών που επενδύουν στην αυθεντικότητα και τη βιωσιμότητα του προϊόντος τους. Ακολουθούν ορισμένες βασικές οδηγίες προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε το ελληνικό καλοκαίρι όπως το αγαπήσαμε να είναι κάτι που θα μπορέσουν να απολαύσουν και οι επόμενες γενιές.

Πριν το ταξίδι, διαβάστε σχετικά με τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα του προορισμού σας. Αν ένα νησί υποφέρει από υπερτουρισμό, επισκεφτείτε το εκτός σεζόν. Αντιθέτως, αν ένα νησί είναι φτωχό ή μόλις βίωσε κάποιο πλήγμα, όπως σεισμό, η επίσκεψή σας θα το ενισχύσει.

  • Όχι στο αεροπλάνο: O τουρισμός ευθύνεται για το 8% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η σουηδική λέξη «Flygskam» (η ντροπή τού να πετάς) σηματοδοτεί την τάση.
  • Προτιμήστε αργό πλοίο: Tα ταχύπλοα δεν σβήνουν τις μηχανές τους όταν πιάνουν στο λιμάνι και έχουν υψηλότερες εκπομπές από τα συμβατικά, πιο αργά πλοία. Απολαύστε το ταξίδι με ένα παγούρι νερό και σνακ από το σπίτι, όπως φρούτα, αντί για τα (συνήθως πανάκριβα) συσκευασμένα σνακ στα κυλικεία.
  • Όχι στην κρουαζιέρα: Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κρουαζιερόπλοιων είναι διπλάσιο των αεροπορικών ταξιδιών: Κάποιος που κάνει κρουαζιέρα 2.000 χλμ. προκαλεί εκπομπές 500 κιλών CO2, σε σύγκριση με τα 235 κιλά αντίστοιχα για μια πτήση μετ’ επιστροφής και διαμονή σε ξενοδοχείο 4 αστέρων. Κάποια από αυτά κινούνται με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), που προκαλεί 120+% περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από το πετρέλαιο. Εκτός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, προκαλούν και ρύπανση των υδάτων και ηχορρύπανση, που επηρεάζει τα θαλάσσια πλάσματα στην καθημερινότητά τους. Ενα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα από 12.000 αυτοκίνητα, ενώ μια διανυκτέρευση σε κρουαζιερόπλοιο καταναλώνει 12 φορές περισσότερη ενέργεια από μια διαμονή σε ξενοδοχείο. Η συνολική ποσότητα σκουπιδιών που παράγεται από ένα κρουαζιερόπλοιο που μεταφέρει 2.700 επιβάτες μπορεί να υπερβαίνει τον έναν τόνο την ημέρα. Ποιος χρειάζεται τους «hit and run» τουρίστες; Η Σαντορίνη των 15.500 κατοίκων, φέτος, κάποιες ημέρες θα δεχτεί ισόποσους επισκέπτες κρουαζιέρας. Αυτοί θα κατέβουν στο νησί για λίγες ώρες, θα προκαλέσουν κυκλοφοριακό κομφούζιο στον δρόμο της Οίας, πιθανότατα θα αγοράσουν μόνο ένα πλαστικό μπουκάλι νερό ή έναν καφέ σε πλαστικό ποτήρι και θα αποχωρήσουν αφήνοντας πίσω τους μηδαμινές εισπράξεις και απορρίμματα.

Τρία λεπτά στο ντους είναι αρκετά για να ξεπλυθείτε από το αλάτι. Από το 2019 έως το 2023 η κατανάλωση νερού στην Τήνο αυξήθηκε κατά 50%. Στην Πάρο η ζήτηση εκτινάχθηκε μέσα σε μία δεκαετία.

  • Μην πάρετε αυτοκίνητο: Αποφύγετε τα χιλιόμετρα και τις εκπομπές ρύπων που προκαλεί η μεταφορά του αυτοκινήτου με το πλοίο στο νησί και προτιμήστε να νοικιάσετε εκεί. Ακόμη καλύτερα, μετακινηθείτε με τοπικά λεωφορεία, ποδήλατα, καΐκια ή με τα πόδια. Τα περισσότερα νησιά έχουν σηματοδοτημένα μονοπάτια για πεζοπορίες.
  • Όχι λιγότερες από τέσσερις ημέρες σε έναν τόπο: Η επιθυμία για ένα ποστ με φόντο την Καλντέρα της Οίας οδηγεί σε ανούσιες επισκέψεις-αστραπή που δεν προλαβαίνουν να αποσβέσουν το οικολογικό αποτύπωμα του ταξιδιού.
  • Airbnb με μέτρο: Με χιλιάδες Airbnb να έχουν ξεπηδήσει, πολλά νησιά υποφέρουν από υπερβολική δόμηση (θεωρητικά, η μισή Πάρος αποτελείται από προστατευόμενες περιοχές, όμως μόνο το 2023 εκδόθηκαν 470 οικοδομικές άδειες) και μεγάλη αύξηση των ενοικίων για τις κατοικίες. Δάσκαλοι, γιατροί, ένστολοι και άλλοι κρατικοί λειτουργοί που αποσπώνται δεν βρίσκουν σπίτι να το αντέχει η τσέπη τους. Επιπλέον, τα Airbnb πληρώνουν οικιακά τιμολόγια νερού και ρεύματος, δηλαδή πιο φθηνά από τα ξενοδοχεία, και χάνεται έτσι ένα σημαντικό έσοδο για την ενίσχυση των τοπικών δικτύων (για παράδειγμα, σε ένα σωστό δίκτυο ύδρευσης το υδατικό πλεόνασμα μιας περιοχής κατευθύνεται σε κάποια άλλη με έλλειμμα).
  • Υποστηρίξτε την τοπική οικονομία: Αναζητήστε ξενοδοχεία που δεν ανήκουν σε διεθνείς αλυσίδες, ψωνίστε σε μικρά παντοπωλεία αντί για μεγάλα σούπερ μάρκετ, αγοράστε σουβενίρ και από ντόπιους τεχνίτες. Go artisanal.
  • Οσο το δυνατόν λιγότερα σκουπίδια: Στα περισσότερα νησιά δεν γίνεται ανακύκλωση και, όπου γίνεται, αυτή βρίσκεται στα όριά της. Δημιουργήστε όσο το δυνατόν λιγότερα σκουπίδια μπορείτε. Τέλειωσε το αντηλιακό; Πάρτε το άδειο μπουκάλι μαζί σας στο ταξίδι της επιστροφής και μην το πετάξετε σε κάδο του νησιού
  • Προτιμήστε την πράσινη σφραγίδα: Ολο και περισσότερα ξενοδοχεία εφαρμόζουν πράσινες πρακτικές καθώς όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες (κυρίως ξένοι) αναζητούν τις πράσινες πιστοποιήσεις.
  • Σεβαστείτε τις αντοχές ενός νησιού: Προτού φύγετε από το δωμάτιο, σιγουρευτείτε ότι κλείσατε το air-condition, τα φώτα και βγάλατε τις συσκευές από την πρίζα.
  • Το ντους των 3 λεπτών: Είστε σε ένα νησί με πρόβλημα νερού (μόνο κάποια λίγα ορεινά χωριά δεν έχουν πρόβλημα σήμερα). Τρία λεπτά είναι αρκετά για να ξεπλυθείτε από το αλάτι. Στην Πάρο από το 2003 δεν υπήρχε ούτε μία ημερήσια βροχή των 100 χιλιοστών. Στο ίδιο νησί, από τα 1.400.000 κυβικά μέτρα/έτος το 2014, η ζήτηση εκτινάχθηκε στα 2.300.000 το 2023 (+64%). Από το 2019 έως το 2023 η κατανάλωση νερού στην Τήνο αυξήθηκε κατά 50%. Στη Νάξο θα χρειαστούν το καλοκαίρι να νοικιάσουν τρεις εγκαταστάσεις αφαλάτωσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία εξαιτίας της ανομβρίας. Για να έχετε την εικόνα της παράνοιας που επικρατεί σε σχέση με το νερό, η νομοθεσία αξιολογεί το πότισμα των κήπων ως προτεραιότητα έναντι του ποτίσματος της αγροτικής γης (τουρισμός – γεωργία σημειώσατε 1).
  • Προτιμήστε τις πιο κοντινές παραλίες: Οσο λιγότερες μετακινήσεις με όχημα τόσο καλύτερα.
  • Όχι στις πισίνες: Μη νοικιάζετε ξενοδοχεία ή Airbnb με πισίνα. Η λειψυδρία είναι το βασικό πρόβλημα των περισσότερων νησιών.

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

  • Σαν να μην περάσατε ποτέ: Μην κάνετε πυργάκια με τις πέτρες. Αφήστε βότσαλα, κοχύλια και άμμο στη θέση τους, για κάποιο λόγο τα έβαλε εκεί η φύση.
  • Μη νοικιάζετε ντιβάνια στην παραλία: Οσο λιγότερο ζητάμε να ξαπλώσουμε σε παράταιρα πολυτελή ντιβάνια με κουρτίνες στην παραλία, τόσο κόβουμε τη φόρα σε επιχειρηματίες που συχνά παραβαίνουν τους όρους με τους οποίους έχουν κερδίσει την παραχώρηση του αιγιαλού.
  • Ξαπλώστρες στην παραλία: Στην ψηφιακή πλατφόρμα MyCoast μπορείτε να βρείτε τους όρους μίσθωσης μιας παραλίας και να υποβάλετε καταγγελία προς την επιχείρηση αν διαπιστώσετε ότι τους παραβαίνει. Καμία παραλία δεν μπορεί να είναι καλυμμένη με ξαπλώστρες πάνω από το 50%, συνήθως παραχωρείται το 30%.
  • Βιοδιασπώμενα αντηλιακά: Μη μεταφέρετε στη θάλασσα κάθε χημικό ή γκλίτερ προϊόν που βάλατε πάνω σας.

ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Προτιμήστε τα τοπικά προϊόντα που δεν έχουν ταξιδέψει από την άλλη άκρη του κόσμου. Αν είστε στην Ανάφη, μην πεθυμήσετε τσορίθο. Είναι ευκαιρία να δοκιμάσετε μοναδικά προϊόντα, ζυμαρικά και τυριά που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού.

Μην παραγγέλνετε ψάρια εκτός της εποχής τους ενισχύοντας έτσι την παράνομη αλιεία τους (π.χ. ποτέ κολιό τον Αύγουστο!). Μην παραγγέλνετε ψάρια και θαλασσινά των οποίων η αλιεία είναι παράνομη (πετροσωλήνες, πίνες, προσκυνητές) ή απειλούνται. Μην παραγγέλνετε γόνο, που δεν έχει προλάβει να αναπαραχθεί. Να θυμάστε ότι και τα εγχώρια είδη ψαριών, όπως ο μπακαλιάρος, μπορεί να κινδυνεύουν από την υπεραλίευση. Η WWF έχει τον αναλυτικό οδηγό fishguide, διαθέσιμο και σε εφαρμογή.

Τρία λεπτά στο ντους είναι αρκετά για να ξεπλυθείτε από το αλάτι. Από το 2019 έως το 2023 η κατανάλωση νερού στην Τήνο αυξήθηκε κατά 50%. Στην Πάρο η ζήτηση εκτινάχθηκε μέσα σε μία δεκαετία.

Οι δημοσιογράφοι που μάχονται για τα νησιά

Η δημοσιογραφική πρωτοβουλία «Βιώσιμες Κυκλάδες» (sustainablecyclades.gr) εστιάζει στα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει το νησιωτικό σύμπλεγμα του Νοτίου Αιγαίου καθώς βιώνει την πίεση του υπερτουρισμού και των επενδύσεων που στοχεύουν να τον εξυπηρετήσουν. Φιλοδοξεί να αναδείξει τα πολλαπλά ζητήματα βιωσιμότητας που συνδέονται με τη νέα αυτή φάση στη ζωή των Κυκλάδων, από την αδυναμία ζωτικών υποδομών να αντεπεξέλθουν στην πληθυσμιακή έκρηξη του καλοκαιριού έως τις ελλιπείς δημόσιες υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στους νησιώτες, και να συμβάλει στον προβληματισμό των τοπικών κοινωνιών για το πώς μπορούν να ευημερήσουν χωρίς να θυσιάσουν τη μοναδικότητα των νησιών που τα καθιστά τόσο ελκυστικά ως τουριστικούς προορισμούς.

Πηγή : https://www.marieclaire.gr/

to synoro blog

Τζέφρι Σακς: Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι μια απάτη στηριγμένη στη διαφθορά


Του Jeffrey D. Sachs

(Μετάφραση Κ. Μελάς)

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ φαίνεται να είναι εντελώς παράλογη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέρχονται στον έναν καταστροφικό πόλεμο μετά τον άλλο: Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Ουκρανία και Γάζα. Τις τελευταίες ημέρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απομονωθεί παγκοσμίως υποστηρίζοντας τις γενοκτονικές ενέργειες του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, καταψηφίζοντας ένα ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που υποστηρίζεται από 153 χώρες με το 89% του παγκόσμιου πληθυσμού, και σε αντίθεση μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες  και 9 μικρές χώρες με λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τα τελευταία 20 χρόνια, κάθε σημαντικός στόχος εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ έχει αποτύχει. Οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία μετά από 20 χρόνια κατοχής του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ. Το μετα-Σαντάμ Ιράκ έχει γίνει εξαρτημένο από το Ιράν. Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ παρέμεινε στην εξουσία παρά τις προσπάθειες της CIA να τον ανατρέψει. Η Λιβύη έπεσε σε έναν μακρύ εμφύλιο πόλεμο μετά την καθοδήγηση της αποστολής του ΝΑΤΟ από τις ΗΠΑ ανέτρεψε τον Μουαμάρ Καντάφι. Η Ουκρανία χτυπήθηκε στο πεδίο της μάχης από τη Ρωσία το 2023, αφού οι ΗΠΑ ακύρωσαν κρυφά μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το 2022.

Παρά αυτές τις αξιοσημείωτες και δαπανηρές καταστροφές, η μία μετά την άλλη, το ίδιο καστ προσώπων παρέμεινε στο τιμόνι της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ για δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων των Joe Biden, Victoria Nuland, Jake Sullivan, Chuck Schumer, Mitch McConnell και Hillary Clinton.

Τι συνέβη?

Το παζλ λύνεται αναγνωρίζοντας ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν αφορά καθόλου τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού. Αντίθετα, πρόκειται για τα συμφέροντα των μυημένων στην Ουάσιγκτον, που αναζητούν συνεισφορές για τις εκλογικές εκστρατείας και κερδοφόρες θέσεις εργασίας για τους ίδιους, το προσωπικό τους και τις οικογένειές τους. Εν ολίγοις, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει παραβιαστεί από το μεγάλο κεφάλαιο.

Ως αποτέλεσμα, ο αμερικανικός λαός χάνει πολλά. Οι αποτυχημένοι πόλεμοι από το 2000 έχουν κοστίσει περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσο κόστος ή περίπου 40.000 δολάρια ανά οικογένεια. Περίπου άλλα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια θα δαπανηθούν για τη φροντίδα βετεράνων τις επόμενες δεκαετίες. Πέρα από το κόστος που βαρύνει άμεσα τους Αμερικανούς, θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε το τρομερά υψηλό κόστος που υπέστησαν άλλοι λαοί στο εξωτερικό, σε εκατομμύρια χαμένες ζωές και τρισεκατομμύρια δολάρια για καταστροφή περιουσίας και  του φυσικού περιβάλλοντος σε εμπόλεμες ζώνες.

Οι στρατιωτικές δαπάνες 

Το κόστος συνεχίζει να αυξάνεται. Το 2024, οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ θα ανέλθουν σε περίπου 1.500 δισεκατομμύρια δολάρια, ίσο με περίπου 12.000 δολάρια ανά οικογένεια, αν προσθέσουμε τις άμεσες δαπάνες του Πενταγώνου, τους προϋπολογισμούς της CIA και άλλων υπηρεσιών πληροφοριών, τον προϋπολογισμό της διοίκησης των βετεράνων, το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του υπουργείου Ενέργειας, τη στρατιωτική «εξωτερική βοήθεια» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (όπως προς το Ισραήλ) και άλλα κονδύλια του προϋπολογισμού που σχετίζονται με την ασφάλεια. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια είναι «πεταμένα λεφτά», σπαταλημένα σε άχρηστους πολέμους, στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό και μια εντελώς άχρηστη συσσώρευση όπλων που φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Ωστόσο, η περιγραφή αυτών των τεράστιων δαπανών σημαίνει επίσης την εξήγηση του διεστραμμένου «ορθολογισμού» της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Οι στρατιωτικές δαπάνες του 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων είναι η απάτη που συνεχίζει να τροφοδοτεί το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα και τους μυημένους της Ουάσιγκτον, ακόμη και όταν φτωχαίνει και θέτει σε κίνδυνο την Αμερική και τον κόσμο.

Για να κατανοήσετε την απάτη της εξωτερικής πολιτικής, σκεφτείτε τη σημερινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση ως έναν οργανισμό πολλαπλών τμημάτων που ελέγχονται από τους πλειοδότες. Το τμήμα της Wall Street διοικείται από το Υπουργείο Οικονομικών. Το τμήμα του κλάδου της υγείας διοικείται από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών. Το τμήμα Big Oil and Coal διοικείται από τα Υπουργεία Ενέργειας και Εσωτερικών. Το τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής διοικείται από τον Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο και τη CIA.

Insider trading

Κάθε τμήμα χρησιμοποιεί δημόσια εξουσία για να αποκτήσει ιδιωτικά οφέλη μέσω συναλλαγών εμπιστευτικών πληροφοριών (insider trading) , σε συνδυασμό με συνεισφορές των εταιριών σε εκλογικές εκστρατείες και δαπάνες λόμπι. Είναι ενδιαφέρον ότι η το τμήμα της υγειονομικής περίθαλψης ανταγωνίζεται το τμήμα της εξωτερικής πολιτικής ως η πιο αξιοσημείωτη οικονομική απάτη. Το 2022, οι αμερικανικές δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη έφτασαν τα 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή περίπου 36.000 δολάρια ανά οικογένεια, μακράν οι υψηλότερες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη στον κόσμο, ενώ η Αμερική κατατάχθηκε στην 40η θέση μεταξύ των εθνών με βάση το προσδόκιμο ζωής. Μια αποτυχημένη πολιτική υγείας μεταφράζεται σε τεράστια κέρδη για τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, όπως μια αποτυχημένη εξωτερική πολιτική μεταφράζεται σε μεγάλα έσοδα για το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα.

Το τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής διοικείται από έναν μικρό, μυστικό και στενό κύκλο, ο οποίος περιλαμβάνει τους ηγέτες του Λευκού Οίκου, της CIA, του State Department, του Πενταγώνου, των Επιτροπών Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής και της Γερουσίας και τις κύριες στρατιωτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Boeing, Lockheed Martin, General Dynamics, Northrop Grumman και Raytheon. Υπάρχουν ίσως περίπου  χίλιοι  άνθρωποι που εμπλέκονται στη χάραξη πολιτικής. Το δημόσιο συμφέρον ελάχιστη σημασία έχει.

«Ιδιωτικοποίηση του πολέμου»

Κορυφαίοι υπεύθυνοι χάραξης εξωτερικής πολιτικής διαχειρίζονται τη λειτουργία  800 στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στο εξωτερικό, εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε  συμβόλαια εξοπλισμών και στις πολεμικές επιχειρήσεις στις οποίες χρησιμοποιείται αυτός ο εξοπλισμός. Περισσότεροι πόλεμοι, φυσικά, περισσότερες  οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις. Η ιδιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής έχει ενισχυθεί σημαντικά από την ιδιωτικοποίηση της ίδιας της επιχείρησης του πολέμου, καθώς όλο και περισσότερες «βασικές» στρατιωτικές λειτουργίες έχουν παραδοθεί σε κατασκευαστές όπλων και εργολάβους όπως οι Haliburton, Booz Allen Hamilton και CACI.

Εμπορικές παρενέργειες

Εκτός από τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε συμβόλαια για εξοπλισμούς, υπάρχουν σημαντικές εμπορικές παρενέργειες από στρατιωτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις της CIA. Με στρατιωτικές βάσεις σε 80 χώρες σε όλο τον κόσμο και επιχειρήσεις της CIA σε πολλές άλλες, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδραματίζουν σημαντικό, αν και κυρίως κρυφό, ρόλο στον καθορισμό του ποιος κυβερνά αυτές τις χώρες και συνεπώς στις πολιτικές που διαμορφώνουν προσοδοφόρες επιχειρηματικές συμφωνίες που περιλαμβάνουν ορυκτά, υδρογονάνθρακες, πετρέλαιο αγωγούς και γεωργική και δασική γη. Από το 1947, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να ανατρέψουν τουλάχιστον 80 κυβερνήσεις, συνήθως υπό την ηγεσία της CIA μέσω της υποκίνησης πραξικοπημάτων, δολοφονιών, εξεγέρσεων, εμφύλιων αναταραχών, παραβιάσεων εκλογών, οικονομικών κυρώσεων και φανερού πολέμου. (Για μια εξαιρετική μελέτη των επιχειρήσεων αλλαγής καθεστώτος των ΗΠΑ από το 1947 έως το 1989, βλέπε Covert Regime Change by Lindsey O’Rourke, 2018.)

Πέρα από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, υπάρχουν φυσικά και οι ιδεολόγοι που πιστεύουν πραγματικά στο δικαίωμα της Αμερικής να κυβερνά τον κόσμο. Η πιο διάσημη περίπτωση είναι αυτή της οικογένειας Kagan, ολοένα και πιο θερμή σε αυτή την αντίληψη, παρόλο που τα οικονομικά της συμφέροντα είναι βαθιά συνυφασμένα με την πολεμική βιομηχανία. Το θέμα της ιδεολογίας είναι αυτό. Οι ιδεολόγοι έχουν κάνει λάθος σχεδόν σε κάθε περίπτωση και θα είχαν χάσει τους άμβωνές τους στην Ουάσιγκτον εδώ και πολύ καιρό, αν δεν έχουν μεγάλη χρησιμότητα  ως πολεμοκάπηλοι. Θέλοντας ή όχι, χρησιμεύουν ως πληρωμένοι «πολλαπλασιαστές» για το στρατιωτικό-βιομηχανικό κατεστημένο.

Υπάρχει ένα επίμονο μειονέκτημα σε αυτή τη συνεχιζόμενη απάτη των συγκεκριμένων συναλλαγών. Θεωρητικά, η εξωτερική πολιτική ασκείται προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού, αν και στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. (Μια παρόμοια αντίφαση ισχύει φυσικά για την υπερτιμημένη υγειονομική περίθαλψη, τα κρατικά προγράμματα διάσωσης της Wall Street, τα οφέλη της βιομηχανίας πετρελαίου και άλλες απάτες.) Ο αμερικανικός λαός σπάνια υποστηρίζει τις μηχανορραφίες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ όταν κατά καιρούς ακούει την αλήθεια. Οι πόλεμοι της Αμερικής δεν γίνονται από τη λαϊκή απαίτηση, αλλά από αποφάσεις που λαμβάνονται από τα πάνω. Απαιτούνται ειδικά μέτρα για να κρατηθεί ο κόσμος μακριά από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Τζωρτζ Όργουελ

Το πρώτο από αυτά τα μέτρα είναι η αδιάκοπη προπαγάνδα. Ο Τζορτζ Όργουελ πέτυχε διάνα στο 1984 όταν το «Κόμμα» άλλαξε ξαφνικά τον εξωτερικό εχθρό από την Ευρασία στην Ανατολή, χωρίς καμία εξήγηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ουσιαστικά κάνουν το ίδιο. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των Ηνωμένων Πολιτειών; Εσείς επιλέγετε, ανάλογα με την εποχή. Ο Σαντάμ Χουσεΐν, οι Ταλιμπάν, ο Ούγκο Τσάβες, ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο ISIS, η Αλ Κάιντα, ο Καντάφι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Χαμάς, έχουν παίξει το ρόλο του «Χίτλερ» στην προπαγάνδα των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι εκφράζει την προπαγάνδα με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό του, σηματοδοτώντας ότι ακόμη και ο ίδιος ξέρει ότι αυτό που λέει είναι γελοίο, αν και λίγο διασκεδαστικό.

Η προπαγάνδα ενισχύεται από τις δεξαμενές σκέψης της Ουάσιγκτον που ζουν από δωρεές από στρατιωτικούς εργολάβους και περιστασιακά ξένες κυβερνήσεις που αποτελούν μέρος των επιχειρήσεων απάτης των ΗΠΑ. Απλώς σκεφτείτε το Atlantic Council, το CSIS και, φυσικά, το πάντα παρόν Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, που παρέχεται από μεγάλους στρατιωτικούς εργολάβους.

Βιετνάμ

Το δεύτερο είναι να κρύψει το κόστος των επιχειρήσεων εξωτερικής πολιτικής. Στη δεκαετία του 1960, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε το λάθος να αναγκάσει τον αμερικανικό λαό να επωμιστεί το κόστος του στρατιωτικο-βιομηχανικού συγκροτήματος στρατολογώντας νεαρούς άνδρες να πολεμήσουν στο Βιετνάμ και αυξάνοντας τους φόρους για να πληρώσουν για τον πόλεμο. Η κοινή γνώμη ήταν αντίθετη.

Από τη δεκαετία του 1970 και μετά η κυβέρνηση ήταν πολύ πιο έξυπνη. Η κυβέρνηση τερμάτισε τη διαδικασία της επιστράτευσης  και έκανε τη στρατιωτική θητεία αμειβόμενη εργασία, και όχι δημόσια υπηρεσία, υποστηριζόμενη από τις δαπάνες του Πενταγώνου για τη στρατολόγηση στρατιωτών από τα κατώτερα οικονομικά στρώματα. Έχει επίσης εγκαταλείψει την ιδέα ότι οι κρατικές δαπάνες πρέπει να χρηματοδοτούνται από φόρους, και αντ’ αυτού έχει μετατοπίσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό προς τις ελλειμματικές δαπάνες που την προστατεύουν από τη λαϊκή αντιπολίτευση που θα αντιδρούσε εάν χρηματοδοτούνταν από φόρους.

Ουκρανία

Έπεισε επίσης πελατειακά κράτη όπως η Ουκρανία να πολεμήσουν τους πολέμους της Αμερικής επί τόπου, έτσι ώστε κανένα φέρετρο με αμερικανικό σώμα  να μην μπορεί να καταστρέψει τη μηχανή προπαγάνδας των ΗΠΑ. Είναι αυτονόητο ότι οι πολεμιστές των ΗΠΑ όπως οι Sullivan, Blinken, Nuland, Schumer και McConnell παραμένουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα μέτωπα. Ο θάνατος επιφυλάσσεται στους Ουκρανούς. Ο γερουσιαστής Richard Blumenthal (D-Conn.) υπερασπίστηκε τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία ως χρήματα που δαπανήθηκαν καλά «χωρίς να τραυματιστεί ή να χαθεί ούτε ένας Αμερικανός στρατιώτης ή γυναίκα», χωρίς ο καλός γερουσιαστής να έχει κατά νου να σώσει τις ζωές των Ουκρανών, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες σε έναν πόλεμο που προκλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Αυτό το σύστημα υποστηρίζεται από την πλήρη υποταγή του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών στην επιχείρηση του πολέμου, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση των διογκωμένων προϋπολογισμών του Πενταγώνου και των πολέμων που υποκινούνται από την εκτελεστική εξουσία. Η υποταγή του Κογκρέσου λειτουργεί ως εξής.

Πρώτον, η επίβλεψη του πολέμου και της ειρήνης από το Κογκρέσο ανατίθεται σε μεγάλο βαθμό στις Επιτροπές Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής και της Γερουσίας, οι οποίες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη συνολική πολιτική του Κογκρέσου (και τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου). 

Δεύτερον, η στρατιωτική βιομηχανία (Boeing, Raytheon και άλλοι) χρηματοδοτεί τις προεκλογικές εκστρατείες μελών της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων και των δύο κομμάτων. Οι στρατιωτικές βιομηχανίες ξοδεύουν επίσης μεγάλα ποσά σε λόμπι για να εξασφαλίσουν προσοδοφόρους μισθούς για τα συνταξιούχα μέλη του Κογκρέσου, το επιτελείο τους και τις οικογένειές τους, τόσο απευθείας σε στρατιωτικές εταιρείες όσο και σε εταιρείες πίεσης της Ουάσιγκτον.

Χακάρισμα εξωτερικής πολιτικής 

Το χακάρισμα της εξωτερικής πολιτικής του Κογκρέσου δεν είναι μόνο έργο του αμερικανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος. Το λόμπι του Ισραήλ έχει από καιρό κατακτήσει την τέχνη της αγοράς του Κογκρέσου. Η συνενοχή της Αμερικής στο κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ και τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα δεν έχει νόημα για την εθνική ασφάλεια και τη διπλωματία των ΗΠΑ, πόσο μάλλον για την ανθρώπινη ευπρέπεια. Είναι το αποτέλεσμα των επενδύσεων του ισραηλινού λόμπι που έφτασαν τα 30 εκατομμύρια δολάρια σε συνεισφορές εκστρατείας το 2022 και θα τα ξεπεράσουν κατά πολύ το 2024.

Όταν το Κογκρέσο συνεδριάσει ξανά τον Ιανουάριο, ο Μπάιντεν, ο Κίρμπι, ο Σάλιβαν, ο Μπλίνκεν, η Νούλαντ, ο Σούμερ, ο ΜακΚόνελ, ο Μπλούμενταλ και οι όμοιοί τους θα μας πουν ότι πρέπει οπωσδήποτε να χρηματοδοτήσουμε τον χαμένο, σκληρό, δόλιο πόλεμο στην Ουκρανία και τη σφαγή και την εθνοκάθαρση στη διάρκεια της Γάζα, για να εμποδίσει εμάς, την Ευρώπη και τον ελεύθερο κόσμο, και ίσως το ίδιο το ηλιακό σύστημα, να υποκύψουμε στη ρωσική αρκούδα, στους ιρανούς μουλάδες και στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Οι υποστηρικτές των καταστροφών στην εξωτερική πολιτική δεν είναι παράλογοι σε αυτήν την προπαγάνδα φόβου. Είναι απατεώνες και εξαιρετικά άπληστοι, επιδιώκοντας στενά συμφέροντα σε βάρος αυτών του αμερικανικού λαού.

Είναι επείγον καθήκον του αμερικανικού λαού να αναθεωρήσει μια εξωτερική πολιτική που είναι τόσο διαλυμένη, διεφθαρμένη και δόλια που θάβει την κυβέρνηση στα χρέη και φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στον πυρηνικό Αρμαγεδδώνα. Αυτή η αναθεώρηση αναμένεται να ξεκινήσει το 2024, απορρίπτοντας οποιαδήποτε περαιτέρω χρηματοδότηση για τον καταστροφικό πόλεμο της Ουκρανίας και τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Η ειρήνη και η διπλωματία, όχι οι στρατιωτικές δαπάνες, είναι ο δρόμος για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δημοσίου συμφέροντος.

  • Ο Jeffrey D. Sachs είναι καθηγητής πανεπιστημίου και διευθυντής του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου διηύθυνε το Earth Institute από το 2002 έως το 2016. Είναι επίσης πρόεδρος του Δικτύου Λύσεων Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και επίτροπος της Επιτροπής Ευρυζωνικότητας των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη. Έχει συμβουλεύσει τρεις Γενικούς Γραμματείς των Ηνωμένων Εθνών και επί του παρόντος υπηρετεί ως συνήγορος για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης υπό την ηγεσία του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Sachs είναι ο συγγραφέας, πιο πρόσφατα, του «A New Foreign Policy: Beyond American Exceptionalism» (2020). Άλλα βιβλία περιλαμβάνουν: «Building the New American Economy: Smart, Fair, and Sustainable» (2017) και «The Age of Sustainable Development» (2015) με τον Ban Ki-moon.

to synoro blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...