ΖΩΗ ΘΩΜΑΪΔΟΥ
29 June 2018 1:42pm
Υπάρχουν φορές που κάποιο αναπάντεχο συμβάν ωθεί τους ανθρώπους να αλλάξουν ριζικά, άλλοτε πάλι αρκεί μια στιγμή συνειδητοποίησης για να επαναθεωρήσει κανείς τις επιθυμίες και τις δυνατότητές του.
Κάπως έτσι ξεκίνησε πριν 15 χρόνια και το “ταξίδι” της Paula Χατζηεφραιμίδη στον επόμενο σταθμό της ζωής της.
Προτού δημιουργήσει τη δική της επιχείρηση μετατρέποντας σε επάγγελμα το πάθος της για τα ταξίδια, τη συγγραφή και τη φωτογραφία, διηύθυνε μαζί με τον τότε σύντροφό της ένα εστιατόριο στο Byron Bay και όλα, όπως εξηγεί η ίδια, στη ζωή της έδειχναν να βαίνουν καλώς, τουλάχιστον στην επιφάνεια…
“Το εστιατόριο πήγαινε εξαιρετικά καλά, όμως βαθιά μέσα μου δεν ήμουν χαρούμενη, κάποιο κομμάτι μου ήξερε ότι απομακρυνόμουν όλο και περισσότερο από αυτό που πραγματικά ήθελα να κάνω […]
Πιστεύω ακράδαντα πως στη ζωή όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Μας παρουσιάζονται ευκαιρίες που καλωσορίζουν την αλλαγή και αυτό ακριβώς συνέβη και σε εμένα. Βρέθηκα μπροστά σε μια πρόσκληση να βγω έξω από τη βολή μου, να αφήσω πίσω μια σταθερή και άνετη ζωή και να ξεκινήσω κάτι με γνώμονα αυτό που αγαπούσα” λέει η Paula στον “Νέο Κόσμο”, περιγράφοντας την απόφαση να τερματίσει μια σχέση 11 χρόνων με τον σύντροφό της και μία δουλειά που μπορεί να κάλυπτε τις οικονομικές της ανάγκες αλλά δεν τη “γέμιζε” ως άνθρωπο.
Κάτοικοι της Λήμνου βοηθούν στις προετοιμασίες για το σεμινάριο φωτογραφίας κατά τη διάρκεια της περσινής εκδρομής στο νησί. Φωτογραφία: Carla Coulson
Αξιοποιώντας τις σπουδές της στο αντικείμενο της Επαγγελματικής Συγγραφής και Σύνταξης και την πολύχρονη εμπειρία της στον χώρο της εστίασης, άρχισε να γράφει για περιοδικά lifestyle, μαγειρικής και ταξιδιωτικά.
Η επιχείρησή της, όμως, πήρε τη σημερινή της μορφή -με τον τίτλο Mediterranean Wanderer- όταν ξεκίνησε να διοργανώνει σεμινάρια συγγραφής και δημιουργικής έκφρασης στο πλαίσιο ολιγοήμερων εκδρομών (retreats) σε ελληνικά νησιά.
Το κοινό στο οποίο απευθύνεται αποτελείται στην πλειοψηφία του από νέες γυναίκες επαγγελματίες που βρίσκονται σε κάποιο μεταβατικό στάδιο της ζωής τους.
Το εξαήμερο πρόγραμμα των εκδρομών περιλαμβάνει καθημερινά διαδραστικά μαθήματα φωτογραφίας, συγγραφής ή κάποιας άλλης δημιουργικής έκφρασης, συναντήσεις με ντόπιους παραγωγούς και καλλιτέχνες, περιηγήσεις στο νησί, βόλτες με ιδιωτικό πλοίο, παραδοσιακά γεύματα και, φυσικά, άφθονη μουσική, χορό και κολύμπι.
Όμως, σύμφωνα με την Paula, τα retreats προσφέρουν πολλά περισσότερα από επιμόρφωση ή μια ευχάριστη απόδραση από την καθημερινότητα.
“Απώτερος σκοπός των retreats είναι να δώσουν στον κόσμο την ευκαιρία να απελευθερωθεί από ενδοιασμούς, να αποκομίσει νέες γνώσεις και να βρει έμπνευση μέσα από τη διαδικασία της δημιουργικής έκφρασης.
Συμμετέχουσεςστο περσινό retreat στη Λήμνο λίγο πριν απολαύσουν ένα παραδοσιακό γεύμα. Φωτογραφία: Carla Coulson
“Οι συμμετέχοντες έρχονται αρχικά με την επιθυμία να βελτιώσουν το γράψιμό τους ή να μάθουν να βγάζουν καλύτερες φωτογραφίες, όμως καταλήγουν έχοντας συνειδητοποιήσει σημαντικά πράγματα για τον εαυτό τους, που μέχρι τότε αγνοούσαν” εξηγεί.
Ανεξάρτητα, όπως λέει, από τους στόχους που θέτει ο κάθε συμμετέχοντας στην αρχή του ταξιδιού, είτε πρόκειται για προσωπικούς είτε επαγγελματικούς, ο ρόλος της είναι να τους δώσει τα “εργαλεία” που θα τους βοηθήσουν να απεμπολήσουν από μόνοι τους τις συνήθειες που δεν τους ωφελούν και να ξεπεράσουν τα εμπόδια που τους σταματούν από το να υλοποιήσουν τα όνειρά τους.
“Ο φόβος μπορεί να είναι τεράστιος ανασταλτικός παράγοντας εμποδίζοντάς μας να κάνουμε αυτό που αγαπάμε.
“Όταν κάνουμε το πρώτο βήμα προς την αλλαγή, βιώνουμε μια εντελώς νέα μετάβαση στην οπτική μας και αυτό είναι που μας δίνει την αυτοπεποίθηση να προχωρήσουμε με σιγουριά στην κατεύθυνση που θέλουμε” αναφέρει η Paula.
Η Σέριφος είναι ο φετινός προορισμός που επιλέχθηκε για το 6ήμερο retreat. Στη φωτογραφία της Paula Χατζηεφραιμίδη, άποψη του νησιού από μία από τις βίλες όπου πρόκειται να διαμείνουν οι συμμετέχοντες
Δεν κρύβει μάλιστα ότι η μεγαλύτερη ανταμοιβή μέσα από τον ρόλο της είναι να βλέπει τους ανθρώπους να αποκτούν αυτή τη νέα οπτική απέναντι στη ζωή, γνωρίζοντας ότι έχει και η ίδια συνεισφέρει με κάποιον τρόπο σε αυτή τη διαδικασία.
Στην εμπειρία των retreats, μας λέει, καθοριστικό ρόλο παίζει η τοποθεσία που προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον για τους συμμετέχοντες να αφοσιωθούν στη διαδικασία μάθησης.
“Η Ελλάδα είναι μια πολύ δοτική χώρα, τη στιγμή που πατάς το πόδι σου εκεί νιώθεις αμέσως τη ζεστασιά της αγκαλιάς της. Δεν υπάρχει κανένα άλλο μέρος που έχει τέτοιο αντίκτυπο πάνω μου σε συναισθηματικό επίπεδο και πιστεύω ότι αυτό είναι που βιώνουν και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες”.
Η Paula έχει διοργανώσει retreats στη Λήμνο και την Ικαρία τις περασμένες χρονιές, ενώ φετινός προορισμός για την εκδρομή που θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο είναι η Σέριφος.
“Προσπαθώ να επιλέγω νησιά που είναι λιγότερο συνηθισμένα. Αυτή η επιλογή πηγάζει από την προσωπική μου προτίμηση, αλλά και την προσέγγιση που ακολουθώ προκειμένου να προσφέρω στους συμμετέχοντες μια αυθεντική ταξιδιωτική εμπειρία”
.Η Paula Χατζηεφραιμίδη
Την ίδια στιγμή, η επίσκεψή της στη Λήμνο είχε ιδιαίτερη σημασία για την ίδια, καθότι πρόκειται για τη γενέτειρα της μητέρας της.
Ο πατέρας της κατάγεται από την περιοχή της Φλώρινας στη βόρεια Ελλάδα, και όπως λέει γελώντας, η ιστορία της γνωριμίας τους στη Μελβούρνη θα μπορούσε να έχει τίτλο “όταν το βουνό συνάντησε τη θάλασσα”!
“Ο μπαμπάς μου έλεγε πάντα από μικρή ηλικία ότι θα παντρευόταν ένα κορίτσι από νησί και θα αποκτήσει μαζί της τέσσερα παιδιά και έτσι έγινε στην πραγματικότητα”.
Και παρ’ ότι σήμερα δηλώνει ασυζητητί περήφανη για την πολιτιστική της κληρονομιά και καταγωγή, η Paula παραδέχεται πως της πήρε αρκετά χρόνια για να νιώσει άνετα ως παιδί μεταναστών μεγαλώνοντας στην Αυστραλία.
Η τοποθεσία όπου έλαβε χώρα η συγκέντρωση υποδοχής των συμμετεχόντων στο Creative Immersion Retreat στη Λήμνο. Φωτογραφία: Carla Coulson
“Προσπαθούσα απεγνωσμένα να ταιριάξω στα πρότυπα των παιδιών που έβλεπα στο σχολείο και πέρασα πολύ χρόνο δουλεύοντας με τον εαυτό μου ώστε να φτάσω στο σημείο όχι μόνο να αποδέχομαι αλλά να νιώθω απίστευτη υπερηφάνεια για την καταγωγή μου και τους προγόνους μου”.
Όταν δεν βρίσκεται στα νησιά της ελληνικής Μεσογείου, η Paula περνά τους χειμώνες της στη Μελβούρνη, όπου διοργανώνει μεταξύ άλλων περιηγήσεις για επιχειρηματικά γκρουπ και άλλες ομάδες, δείχνοντάς τους τα καλύτερα δείγματα της γαστρονομικής σκηνής της πόλης.
“Αυτό που οι άνθρωποι αγαπούν σε αυτές τις εμπειρίες είναι ότι παίρνουν μια εκ των έσω ξενάγηση στη Μελβούρνη ανακαλύπτοντας πολλά κρυμμένα διαμάντια που εύκολα αγνοεί κανείς όταν έρχεται στην πόλη για πρώτη φορά”, εξηγεί.
Άλλωστε, αυτός είναι και ο τρόπος που ακολουθεί η ίδια όταν θέλει να γνωρίσει ένα νέο μέρος.
Στιγμιότυπο από πρόσφατο σεμινάριο φωτογραφίας και συγγραφής που διοργάνωσε η Paula σε συνεργασία με την πρώην διαγωνιζόμενη του Masterchef, Paola Bacchia. Μάρτιος ’18. Φωτογραφία: Elissa Shekar
“Η αγαπημένη μου προσέγγιση στα ταξίδια είναι να γνωρίζω τους ντόπιους και να τους ζητώ να μοιραστούν τις γνώσεις τους. Έτσι βρίσκεις τις καλύτερες παραλίες, τα καλύτερα εστιατόρια και αποκομμίζεις τις πιο αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες.
“Επιτρέποντας στην περιέργεια, τη διάθεση για περιπέτεια και τον αυθορμητισμό να αναλάβουν τα ηνία, με έχει οδηγήσει στις πιο αξιομνημόνευτες εμπειρίες. Δεν θα διάλεγα να ταξιδέψω με κανέναν άλλον τρόπο…”
Πηγή *Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα mediterraneanwanderer.com