30 Σεπ 2015

Εργαστήρια κινηματογράφου στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Το Εργαστήριο Τεχνολογίας (UTech Lab) του Ιδρύματος Ευγενίδου διοργανώνει μια νέα σειρά συναντήσεων αφιερωμένη στα 120 χρόνια κινηματογράφου. Οι συναντήσεις απευθύνονται σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου, ενώ θα είναι ανοιχτές και για ένα γονέα ή συνοδό του μαθητή.
Η σειρά αποτελείται από 25 ενημερωτικές συναντήσεις και πέντε διαδραστικά εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016.
Οι συμμετέχοντες θα μάθουν για τον παγκόσμιο και τον ελληνικό κινηματογράφο. Θα παρουσιασθούν η γέννηση και η εξέλιξη του κινηματογράφου μέχρι σήμερα και θα προβάλλονται σπάνια ντοκουμέντα. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν για  τους ανθρώπους, τα καλλιτεχνικά κινήματα, αλλά και την εξέλιξη της τεχνικής του κινηματογράφου στα 120 χρόνια.
Οι μαθητές θα κληθούν να δημιουργήσουν το δικό τους μικρό βίντεο για την αγαπημένη τους θεματική ενότητα του κινηματογράφου, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο iMovie.
Επίσης τον Οκτώβριο, το UTech Lab διοργανώνει εργαστήρια για μαθητές σχετικά με διάφορα άλλα θέματα: έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τρισδιάστατη εκτύπωση, animation, δημιουργία ιστοσελίδας, δημιουργία κόμικ, ρομποτική και φωτογραφία.
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, μπορεί κανείς να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του UTech Lab ή να καλέσει στο τηλέφωνο 210 94 69 694.
Πηγή : http://www.msn.com/

to synoro blog

Η μεσογειακή γεωργία απέναντι στην κλιματική αλλαγή– Η περίπτωση των αμπελιών και των ελαιόδεντρων

Η μεσογειακή γεωργία απέναντι στην κλιματική αλλαγή – Η περίπτωση των αμπελιών και των ελαιόδεντρων

9 Οκτωβρίου 2015 – Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν και θα επηρεάσουν σημαντικά τη μεσογειακή γεωργία. Οι οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες της Μεσογείου εξαρτώνται από την ικανότητά της να προσαρμοστεί στην αλλαγή του κλίματος.

«Πώς η καλλιέργεια του αμπελιού και της ελιάς, δυο χιλιετείς καλλιέργειες στη Μεσόγειο, θα μπορέσουν να εξελιχθούν και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος;»

Η επιστημονική ημερίδα διοργανώνεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με την υποστήριξη του Institut français (Paris), την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, Συνεδριακό Αμφιθέατρο Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλοδοξεί να διασταυρώσει τα αποτελέσματα των ερευνών πάνω στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τις καινοτόμες λύσεις και τις καλές πρακτικές.
Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης.
Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Πρόγραμμα

9.30 – 10.00: Προσέλευση – Εγγραφές
10.00 – 10.10: Έναρξη Ημερίδας, Χαιρετισμοί
10.10 – 10.30: Εναρκτήρια ομιλία για την κλιματική αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Πρόεδρος του Μαριολοπούλειου-Καναγκίνειου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος

1η Ενότητα: ΤO ΑΜΠΕΛΙ

Προεδρείο : Ανδρέας Καραμάνος, Σταύρος Βέμμος, Κατερίνα Μπινιάρη
10.30 – 10.50: Η κλιματική αλλαγή και ο Κρητικός αμπελώνας, Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
10.50 – 11.10:  Κλιματική αλλαγή : οι επιπτώσεις της στους αμπελώνες του Bordeaux, Jean-Philippe Roby, Μηχανικός, Καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Bordeaux Sciences Agro, ερευνητής στη μεικτή ερευνητική μονάδα «Οικοφυσιολογία και λειτουργική γονιδιωματική της αμπέλου» του Εθνικού Ινστιτούτου Αγρονομικής Έρευνας (INRA), του Bordeaux Sciences Agro και του Πανεπιστημίου του Bordeaux
11.10 – 11.30: Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην εκδήλωση ασθενειών στο αμπέλι και στην ελιά, Επαμεινώνδας Παπλωματάς, Καθηγητής Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής και Αναπληρωτής Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
11.30 – 11.50: Η γενετική ποικιλομορφία της αμπέλου, βασικό στοιχείο της προσαρμογής του αμπελώνα στην κλιματική αλλαγή, Jean-Michel Boursiquot, Γεωπόνος Μηχανικός, Οινολόγος, Επίκουρος Καθηγητής στην Γεωπονική Σχολή Montpellier SupAgro, ερευνητής στη μεικτή ερευνητική μονάδα «Ποικιλομορφία, προσαρμογή και βελτίωση της αμπέλου» του Εθνικού Ινστιτούτου Αγρονομικής Έρευνας (INRA), του Bordeaux Sciences Agro, του Πανεπιστημίου του Bordeaux
11.50 – 12.10: Ερωτήσεις – Συζήτηση

2η Ενότητα: Η ΕΛΙΑ

Προεδρείο: Ανδρέας Καραμάνος, Σταύρος Βέμμος, Κατερίνα Μπινιάρη
12.30 – 12.50: Τα οπωροφόρα δέντρα απέναντι στην κλιματική αλλαγή, η περίπτωση της ελιάς: Ποιες οι λύσεις για την προσαρμογή της; Bouchaib Khadari, επισκέπτης ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Αγρονομικής Έρευνας (INRA)/SupAgro, μέλος της Μεικτής Ερευνητικής Μονάδας «Γενετική βελτίωση και προσαρμογή των μεσογειακών και τροπικών φυτών» (AGAP), Montpellier
12.50 – 13.10: Επιπτώσεις των καλλιεργητικών πρακτικών των διαφόρων συστημάτων ελαιοπαραγωγής στην κλιματική αλλαγή και στο περιβάλλον, Εμμανουήλ Καμπουράκης, Ερευνητής στο Εργαστήριο Συστημάτων Οικολογικής Παραγωγής, Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα»
13.10 – 13.30: Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις βροχοπτώσεις της Μεσογείου και ειδικότερα της Ελλάδας, Παναγιώτης Νάστος, Καθηγητής Κλιματολογίας στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος
13.30 – 14.00: Ερωτήσεις – Συζήτηση
Χορήγηση βεβαιώσεων συμμετοχής
Χορηγός: AirFrance
Χορηγός επικοινωνίας: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Πηγή : 

to synoro blog

"Το θέμα για τον ΦΠΑ των νησιών δεν έχει κλείσει" δηλώνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Από την 1η Οκτωβρίου 2015, ανοίγει μια μαύρη σελίδα στην ιστορία των νησιών, με την κατάργηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αρχής γενομένης από έξη νησιά,..... εκ των οποίων τα τέσσερα ανήκουν στις Κυκλάδες (Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη), κάτι το οποίο έχει καταφέρει ένα καίριο οικονομικό και ψυχολογικό πλήγμα στους πολίτες και τους επιχειρηματίες.

Μέσα στο διάστημα των τελευταίων ετών, κατά το οποίο είχαν ήδη ξεκινήσει φημολογίες και δημοσιεύματα για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, το Επιμελητήριο Κυκλάδων μέσα από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, υπομνήματα, συναντήσεις και επαφές, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, προσπάθησε να πείσει και να αποτρέψει την επερχόμενη και καταστρεπτική για τα νησιά, αύξηση του ΦΠΑ.

Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς προσπάθειες που καταβλήθηκαν, δεν έγινε κατανοητό από τους αρμοδίους εντός και εκτός χώρας, ότι τα νησιά και οι καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, δεν έχουν καμία σχέση με την καλοκαιρινή όψη και την ευχάριστη εμπειρία που αποκομίζουν οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής τους.
Αντίθετα, η καθημερινή πραγματικότητα για τους νησιώτες, χαρακτηρίζεται – ενδεικτικά – από δυσκολίες στη μετακίνηση και την επικοινωνία, ανεπαρκείς έως ανύπαρκτες υπηρεσίες υγείας και προνοιακές δομές, ανυπέρβλητα εμπόδια της γραφειοκρατίας, ελλείψεις των δημοσίων υπηρεσιών, αυξημένο κόστος μετακίνησης και διαβίωσης και πολλές άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν και επιβαρύνουν την καθημερινότητα μας.

Για το Επιμελητήριο Κυκλάδων, το θέμα δεν έχει κλείσει. Ήδη υλοποιεί τις επόμενες ενέργειες που έχει προγραμματίσει, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, με στόχο να ανατρέψει αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, όχι μόνο για τα αρχικά τέσσερα νησιά, αλλά και για τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν.

Καλούμε άμεσα την κυβέρνηση να αντιληφθεί τις πραγματικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες του νησιωτικού χώρου και να πράξει τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε όπως έχει προβλεφθεί και ανακοινωθεί, να ανακληθούν τα μέτρα, βρίσκοντας άλλα ισοδύναμα.

Μέχρι τότε όμως, να ανοίξει άμεσα τρία από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Κυκλάδες, για τα οποία ακόμα και εν μέσω οικονομικής κρίσης, εάν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορούν να εξεταστούν λύσεις που θα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που σχετίζονται με τη νησιωτικότητα:

Ακτοπλοϊκό: να ξεκινήσουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες για το ριζικό ανασχεδιασμό των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων, που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις μονίμων κατοίκων και επισκεπτών και θα μειώσει το κόστος των μεταφορών.

Υγεία: χρειάζεται σοβαρότερη αντιμετώπιση για όλο το νομό, για αυτό το θέμα που αφορά τόσο τους πολίτες όσο και τους επισκέπτες. Το μέγεθος και η σοβαρότητα του ζητήματος, δεν επιτρέπουν καμία ολιγωρία και καμία καθυστέρηση.Ήδη με υπόμνημά μας προς την κυβέρνηση έχουμε περιγράψει την κατάσταση και δεν χρειάζεται μεγαλύτερη ανάλυση στην παρούσα ανακοίνωση.

Γραφειοκρατία: Η απίστευτη ταλαιπωρία και το κόστος σε μετακινήσεις, χρόνο και χρήμα με τα οποία επιβαρύνονται συμπολίτες μας λόγω αφενός της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και αφετέρου λόγω της συρρίκνωσής τους – συνέπεια της κρίσης – δημιουργούν ανεπίτρεπτες καταστάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με ευρωπαϊκή χώρα. Για την αντιμετώπιση του θέματος, απαιτείται: α) η σταδιακή εξάλειψη ή έστω μείωση της ανάγκης να έρχεται ο πολίτης και ο επιχειρηματίας σε επαφή με τις υπηρεσίες, ενώ β) στο μεταβατικό αυτό στάδιο, είναι αναγκαία η μετακίνηση υπαλλήλων από άλλες περιοχές, με παροχή κινήτρων.

Το κύριο μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε, είναι, ότι συνεχίζουμε τον αγώνα, μεθοδικά και συντεταγμένα, μέχρι να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. 
NewsRoom mykonosticker.comΠηγή : 

to synoro blog

Βύθιση σκάφους και διάσωση επιβαινόντων νότια της Μυκόνου

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Μυκόνου, βραδινές ώρες χθες, για περιστατικό βύθισης.....
του Θ/Γ ''ORIAN Q'' σημαίας Η.Π.Α. στη θαλάσσια περιοχή νότια της νήσου Μυκόνου.

Άμεσα στο σημείο κατέπλευσε σκάφος περιπολικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενώ τέθηκε σε ετοιμότητα σχέδιο αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης που τυχόν προκληθεί. 

Στο εν λόγω Θ/Γ επέβαιναν τρεις (03) αλλοδαποί (02 μέλη πληρώματος και 01 επιβάτης), οι οποίοι αποβιβάστηκαν με το βοηθητικό σκάφος (tender) στην παραλία ''ΚΑΛΑΦΑΤΗ'', καλά στην υγεία τους, ενώ αφού μεταφέρθηκαν στο οικείο λιμενικό κατάστημα, συνελήφθη ο Πλοίαρχος. 

Σύμφωνα με δήλωση του Πλοιάρχου, το ''ORIAN Q'' το οποίο είναι έμφορτο με ένα τόνο πετρέλαιο, βυθίστηκε, ενώ είχε αποπλεύσει από λιμένα Κω με προορισμό τη Μύκονο.
Newsroom mykonosticker.com
Πηγή : 

to synoro blog

Εξασφάλιση εξόδων διαμονής αγροτικού ιατρού από τον Δήμο Σικίνου

Έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα θα βαδίσουν τα νησιά των Κυκλάδων σε επίπεδο κάλυψης των υγειονομικών δομών με ιατρικό προσωπικό, αφού η ανυπαρξία ελκυστικών κινήτρων εκ μέρους της Πολιτείας, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθούν τους ίδιους να επιλέγουν και να παραμένουν σε κάποιο μικρό νησί, οδηγεί την πλευρά της Αυτοδιοίκησης αλλά και τους φορείς των τοπικών κοινωνιών να αναζητούν τρόπους ώστε να μη στερηθούν οι μόνιμοι κάτοικοι το αυτονόητο δικαίωμα της στοιχειώδους πρόσβασης στην Πρωτοβάθμια Υγεία. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Σικίνου, ο οποίος κατά την καλοκαιρινή περίοδο προχώρησε στη λήψη απόφασης, μέσω της οποίας θα κάλυπτε οικονομικά για ένα μικρό χρονικό διάστημα το κόστος διαμονής ενός αγροτικού ιατρού. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Σικίνου, Βασίλη Μαράκη, κατέστη σαφές πως, αυτός ο τρόπος κάλυψης της θέσης αγροτικού ιατρού στο Αγροτικό Περιφερειακό Ιατρείο Σικίνου, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει επ΄ ουδενί οριστική λύση, αφού ο Δήμος αδυνατεί οικονομικά να καλύπτει ένα μέρος των εξόδων των ιατρών, θέμα για το οποίο - όπως τόνισε - οφείλει να αναζητήσει λύσεις η Πολιτεία.

Συνεχείς αποσπάσεις ιατρών

 Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ήδη τα τελευταία δύο χρόνια, μπορεί το νησί να μην έχει μείνει χωρίς ιατρό, ωστόσο, κάθε μήνα αποσπάται διαφορετικός από γειτονικά νησιά, προκειμένου να μη μείνει κενή η θέση στο Αγροτικό Περιφερειακό Ιατρείο. Το συγκεκριμένο θέμα προβληματίζει κι άλλα Κυκλαδονήσια κυρίως δε τους θερινούς μήνες, οπότε και ο πληθυσμός αυξάνεται λόγω των παραθεριστών αλλά και των επισκεπτών. Ως “παυσίπονο” στο πρόβλημα, ο Δήμος Σικίνου κατάφερε για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε να εξασφαλίσει ένα μικρό ποσό για την παραμονή ενός αγροτικού ιατρού στο νησί λόγω της παρουσίας επισκεπτών, ο οποίος όμως αντικαταστάθηκε από άλλον συνάδελφό του τον Σεπτέμβριο, που θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στο νησί, έως και τα μέσα Οκτώβρη. Βάσει των όσων διευκρίνισε ο κ. Μαράκης, το γεγονός της ανυπαρξίας κινήτρων από το κεντρικό κράτος έχει διαμορφώσει τη σημερινή κατάσταση στις δομές Υγείας πολλών νησιών, με τους Δήμους συχνά να αναζητούν τρόπους μέσω των οποίων θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Ο δήμαρχος Σικίνου εξήγησε για ακόμη μία φορά δε, πως, οι ιατροί επιλέγουν δύσκολα για το αγροτικό τους τον νησιώτικο χώρο, με αποτέλεσμα οι συνεχείς αποσπάσεις από τα άλλα νησιά να “επουλώνουν” προσωρινά το πρόβλημα ενός τόπου, αλλά παράλληλα να αποδυναμώνουν τις αντίστοιχες δομές στα γειτονικά νησιά.
 Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

Ανοίγουν τα κλειστά σχολεία στις Κυκλάδες

Το σύνολο των 160 αναπληρωτών εκπαιδευτικών που αντιστοιχεί στον αριθμό των πρώτων δασκάλων και νηπιαγωγών για τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Κυκλάδων μετά την έναρξη του σχολικού έτους τοποθετήθηκε χθες, από τον αναπληρωτή διευθυντή, Χρήστο Καφτηράνη, με τον ίδιο να δηλώνει πως από σήμερα τίθεται σε λειτουργία το σύνολο των κλειστών σχολείων, χωρίς ωστόσο να έχουν καλυφθεί όλα τα κενά. Η διαλυμένη εικόνα που παρουσιάζει η Δημόσια Παιδεία τα τελευταία χρόνια στη χώρα οδήγησε πολλά παιδιά τη φετινή χρονιά να παραμείνουν κυριολεκτικά στο σπίτι τους έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε και ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης προχώρησε στην κύρωση των πινάκων πρόσληψης των 2.500 αναπληρωτών στο πεδίο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η μικρή “ανάσα” που παίρνουν οι μαθητές που φοιτούν σε Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία του γεωγραφικού χώρου των Κυκλάδων, επ΄ ουδενί δεν αποτελεί τη λύση στο μείζον πρόβλημα που έχει διαμορφωθεί για τις δημόσιες δομές, οι οποίες ναι μεν ξεκινούν τη λειτουργία τους ακόμη και στα νησιά της Πάρου, της Μυκόνου και της Σαντορίνης που βιώνουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, έχοντας όμως να αντιμετωπίσουν στην πορεία, τον Γολγοθά της κάλυψης αντίστοιχου περίπου αριθμού κενών θέσεων.
Στις θέσεις τους 110 δάσκαλοι και 50 νηπιαγωγοί 

“Θα ανοίξουν όλα τα σχολεία στο νομό Κυκλάδων που παρέμεναν κλειστά. Τοποθετήθηκαν σήμερα (σ.σ. χθες) οι πρώτοι αναπληρωτές και πλέον δε θα έχουμε κλειστά σχολεία” σημείωσε ο Χρήστος Καφτηράνης στο πλαίσιο της επικοινωνίας του με την εφημερίδα. Η πρώτη παρουσία τους δε, στις κενές από εκπαιδευτικό προσωπικό – σχολικές μονάδες – θα γίνει σήμερα, Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου όπως διευκρίνισε και η κατανομή τους αφορά σε όλα τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία που παρέμεναν κλειστά ως σήμερα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε παρακάτω ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Κυκλάδων, “έγιναν 110 τοποθετήσεις δασκάλων σε πολλά νησιά καθώς και 50 νηπιαγωγών στις αντίστοιχες δομές”. “Παρ΄ όλες τις πρώτες εξελίξεις και τις τοποθετήσεις ακόμη έχουμε σοβαρές ελλείψεις” συμπλήρωσε ο ίδιος, εξηγώντας δε, πως, αυτό το γεγονός θα έχει σαν απόρροια σε αρκετά σχολεία κάποια τμήματα να φιλοξενούν περισσότερα παιδιά από τον επιτρεπόμενο αριθμό που μπορεί να βρίσκεται σε κάποια τάξη. Τα λειτουργικά προβλήματα παρουσιάζονται με τη μορφή “συμπτύξεων των τμημάτων” ανέφερε μεταξύ άλλων, τονίζοντας παράλληλα πως, “οι μεγαλύτερες ελλείψεις εντοπίζονταν σε Πάρο, Σαντορίνη και Μύκονο”. Συνολικά στο νομό των Κυκλάδων από σήμερα τίθενται σε λειτουργία δεκαπέντε δημοτικά σχολεία καθώς και είκοσι πέντε νηπιαγωγεία. “Ήταν κλειστά σχεδόν όλα τα μονοθέσια σχολεία και αυτά που θεωρούνται δυσπρόσιτα” υπογράμμισε, καταλήγοντας πως, για να μπορεί να γίνει λόγος για ομαλή λειτουργία αυτών, θα πρέπει να τοποθετηθούν ακόμη τουλάχιστον 160 αναπληρωτές. Κληθείς να απαντήσει, αν τα παιδιά που αναλογούσαν στα κλειστά σχολεία του νομού μέχρι και χθες συμμετείχαν σε άλλες σχολικές μονάδες ή για τα ίδια το σχολικό έτος επί της ουσίας ξεκινά σήμερα, ο κ. Καφτηράνης ανέφερε, “Δυστυχώς αναγκάστηκαν να παραμένουν σπίτι τους”. Αξίζει να σημειωθεί πως, ο αναπληρωτής διευθυντής πέραν των δηλώσεών του για το σοβαρό θέμα, στο περιθώριο της επικοινωνίας του με την “Κοινή Γνώμη” θέλησε να ευχαριστήσει δημόσια και τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας, οι υπάλληλοι της οποίας όπως υπογράμμισε καταβάλλουν αυξημένες προσπάθειες πέραν των ωραρίων τους για τη διευθέτηση μείζονος σημασίας θεμάτων
 Πηγή : http://www.koinignomi.gr

to synoro blog

Ενώνουν τις δυνάμεις οι φορείς για να αντιμετωπίσουν το συντριπτικό χτύπημα που δέχτηκαν τα νησιά

Ενόψει της έναρξης ισχύος της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Νοτίου Αιγαίου, από αύριο Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2015, κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν σήμερα το πρωί στην Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, ο Πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχάλης Μιχαήλ, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Μπόνης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου κ. Νίκος Τσούλος.
Αναφέρθηκαν στις επώδυνες επιπτώσεις που θα επιφέρει η νέα οικονομική πραγματικότητα στις νησιωτικές κοινωνίες και έστειλαν το μήνυμα ότι, ενωμένοι, θα παλέψουν με κάθε τρόπο για την άμβλυνση των επιπτώσεων αυτών, ενώ το ζήτημα την νομιμότητας της υπουργικής απόφασης θα διερευνηθεί με όλα τα νομικά μέσα ανώτατο επίπεδο.
Ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος
Με σκληρά λόγια για τους νυν πρόθυμους και πρώην «επαναστάτες», που κατάφεραν ένα συντριπτικό πλήγμα κατά των νησιών, μίλησε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
«Οι σταθμοί στην ιστορία ενός τόπου είναι εκείνοι όπου αλλάζει ο ρους. Η αυριανή μέρα είναι ένας τέτοιος σταθμός στην οικονομική ιστορία των νησιών μας, ο οποίος θα αποτυπωθεί με τα πιο μελανά χρώματα, αφού συνιστά ένα βίαιο χτύπημα εις βάρος των νησιωτών. Κανείς υγιής νους δεν θα μπορούσε να φανταστεί το συνολικό περιβάλλον το οποίο έχει σήμερα διαμορφωθεί σχετικά με την αντιμετώπιση των νησιών από το κεντρικό κράτος. Ένα κράτος τυφλό, κουφό και άσχετο, το οποίο κινείται είτε από προχειρότητα, είτε από εντολές, είτε από δολιότητα, είτε από ταπεινά ένστικτα. Είναι όλα αυτά που μας νίκησαν σ’ ένα πολύ μεγάλο αγώνα που δίνουμε εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν έλθει στην Ελλάδα η τρόικα και τα μνημόνια» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και υπογράμμισε ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών δεν έπεσε από τους δανειστές αλλά εκ των έσω, χωρίς κανένας να το υπερασπιστεί, αλλά αντιθέτως, μετά από υπονόμευση και δολιότητα.
« Η συζήτηση περί μνημονίων και τροϊκανών εξυπηρετεί μόνο όσους στο εσωτερικό της χώρας απεργάζονται εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία , την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για τους δικούς τους νοσηρούς λόγους θεωρούν τους νησιώτες πολίτες τρίτης κατηγορίας. Όποιος περιορίζει το ζήτημα της κατάργησης του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των νησιών στην δημοσιονομική του διάσταση, ουσιαστικά το υποβαθμίζει» ανέφερε και πρόσθεσε πως η νησιωτικότητα, για την οποία η μάχη πλέον θα δοθεί στις Βρυξέλλες, παραμένει κενό γράμμα και «το πιο σύντομο ανέκδοτο».
«Αυτό το οποίο δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα από αυτή την χώρα, όπως εκπροσωπείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις της, είναι να δώσει την μάχη για την νησιωτικότητα μέσα στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια όπου ανήκει. Δεν διεκδικήθηκε απολύτως τίποτα. Σήμερα, η μοναδική νησιωτική χώρα της Ευρώπης, έρχεται με τρόπο «πανηγυρικό» να ενταφιάσει το μοναδικό, τελευταίο μέτρο νησιωτικότητας, προβάλλοντας είτε θέματα ισονομίας και δημοκρατίας είτε τις κατά φαντασία πιέσεις που ανακαλύπτουν τώρα, για να σκεπάσουν την δολιότητα και την υπονόμευση που δέχθηκαν τα νησιά από πολιτικούς εκπροσώπους άλλων περιοχών της χώρας. Εκείνους που υπηρετούν με τον τρόπο αυτό, τα ταπεινότερα ένστικτα των δικών τους ψηφοφόρων» ανέφερε ο Περιφερειάρχης, υπενθυμίζοντας ότι αυτό που σήμερα συμβαίνει είναι ακριβώς εκείνο που από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε ουσιαστικά προαναγγείλει η τότε αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.
Αναφερόμενος ο κ. Χατζημάρκος στις προτεραιότητες που θέτει από εδώ και στο εξής είπε: «Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να αμβλύνω τις επιπτώσεις από το συντριπτικό χτύπημα που δέχτηκαν τα νησιά, με σχέδιο, με συγκεκριμένη πρόταση, με πολύ σεβασμό απέναντι στους νησιώτες και χωρίς να συμμετέχω στον νέο «παραμύθι» περί αντισταθμιστικών μέτρων σε αυτούς που θα πληγούν. Είναι το νέο εφεύρημα για να χρυσώσουμε το χάπι στους… ανόητους νησιώτες. Απαντώ σε όλους αυτούς ότι δεν υπάρχει αντίμετρο στην απώλεια της ανταγωνιστικότητας των νησιών μας».
Κλείνοντας την αρχική του τοποθέτηση, έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι «όσο μαύρη κι αν είναι η σημερινή μέρα, τα νησιά μας δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν στην τύχη τους» και ότι «μέσα από την θύελλα θα επιβιώσουν, με ψηλά το κεφάλι, με σχέδιο και πολλή δουλειά».
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου
Από την πλευρά το Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Πάππου υπενθύμισε ότι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ήταν υπόσχεση και δέσμευση του ιδίου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του τον περασμένο Ιανουάριο στο Ροδίνι. Έκανε λόγο για κακόβουλη ενέργεια κατά των νησιών, με στόχο την υφαρπαγή των ψήφων των νησιωτών και έκανε γνωστό ότι το Επιμελητήριο προχωρήσει άμεσα στην διερεύνηση της νομικής υπόστασης της υπουργικής απόφασης για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ενώ θα σταλεί επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, από τον οποίον θα ζητηθούν τα συγκεκριμένα κριτήρια βάσει των οποίων έγινε η επιλογή των πρώτων έξι νησιών όπου καταργείται το ειδικό φορολογικό καθεστώς.
Ο Πρόεδρος της ΕΞΡ Αντώνης Καμπουράκης
Για την ανήκεστο βλάβη που επέρχεται στην οικονομία των νησιών μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, αναφερόμενος ειδικότερα στο πλήγμα που υφίσταται ο τουριστικός κλάδος. Δεσμευόμενος και εκείνος με την σειρά του για την νομική διερεύνηση του θέματος και για την μεταφορά της μάχης για την νησιωτικότητα στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα για το ευρωπαϊκό Αιγαίο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Μιχαήλ Μιχαήλ
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Παράρτημα Ρόδου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ ανέφερε από την πλευρά του ότι παρά τους αγώνες που δόθηκαν, τα νησιά δεν απέφυγαν τελικά το μοιραίο. Μίλησε για ακρωτηριασμό της τοπικής οικονομίας και ανέδειξε την εθνική διάσταση που είχε το ειδικό φορολογικό καθεστώς, ως μέτρο που συντελούσε στην παραμονή των νησιωτών στον τόπο τους καθώς και στην ανάπτυξή τους.
Ο Πρόεδρος του ΕΣΡ Νίκος Μπόνης
Ο απλός καταναλωτής είναι το πραγματικό θύμα της αύξησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Μπόνης επισημαίνοντας ότι η κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος πλήττει στην πραγματικότητα και τα μικρότερα νησιά, η αγορά των οποίων βρίσκεται στα μεγαλύτερα, όπου οι συντελεστές ΦΠΑ αυξάνονται. «Η επιπολαιότητα των κυβερνώντων θα πλήξει όλους τους νησιώτες» ανέφερε.
Ο Πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών Νίκος Τσούλος
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου κ. Νίκος Τσούλος σημείωσε πως τα επιχειρήματα των εκπροσώπων των νησιών, δυστυχώς, δεν κατάφεραν να πείσουν τους κυβερνώντες. Έκανε λόγο για κοροϊδία των νησιωτών από τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο και πρόσθεσε πως την μεγαλύτερη ευθύνη για αυτήν την δυσμενή εξέλιξη για τα νησιά φέρουν οι τοπικοί βουλευτές.
Πηγή : http://cyclades24.gr

to synoro blog

Έφυγε από τη ζωή ο "Λαουτιέρης του Αιγαίου" Βασίλης Χατζόπουλος

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 85 ετών  μετά από χρόνια μάχη με την ασθένεια της νόσου  alzheimer ο «Λαουτιέρης του Αιγαίου» Βασίλης Νικολάου ΧατζόπουλοςΗ νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεσθεί αύριο Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου στις 15:00  στον ιερό ναό Μητροπόλεως στην Χώρα της Νάξου.  Λεωφορείο για την μεταφορά του κόσμου προς τη Χώρα θα ξεκινήσει στις 13:30 από την Κωμιακή και στις 14:00 από τον Κυνίδαρο. 
δειτε το βιντεο
Το παρακάτω αφιέρωμα στον Βασίλη Χατζόπουλο έχει γίνει από την Αθηνά Περράκη και δημοσιεύτηκε κάποια χρόνια πριν στην εφημερίδα «Ηχώ» του Γαλατσίου (αναδημοσιεύτηκε από το xefteri.wordpress.com)
Βασίλης Χατζόπουλος: Ο Λαουτιέρης, ο Συνθέτης, ο Στιχουργός, ο Τραγουδιστής
Μια ζωή σαν παραμύθι
«Γεννήθηκα το 1930 σ’ ένα χωριό της Νάξου, που το λένε Κωμιακή (Κορωνίδα), από Κωμιακίτες γονείς. Το χωριό είναι βορειοανατολικά του νησιού σε μια βουνοπλαγιά και σε υψόμετρο 700 μ. Απέχει 38 χιλ. από την πόλη (Χώρα)».
«Μεγάλωσα και λάτρεψα το χωριό αυτό και γενικότερα το νησί μου. Στην οικογένεια μου ήμασταν 4 αγόρια και 2 κορίτσια. Είμαι το τέταρτο κατά σειρά παιδί της οικογένειάς μου. Εκείνα τα χρόνια ήταν φτωχά και δύσκολα. Ήρθε και η κατοχή του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου που με βρήκε να είμαι μαθητής της 5ης τάξης του Δημοτικού σχολείου Κωμιακής. Ο πατέρας μου είχε ζουλοπρόβατα κι έτσι αναγκάστηκα να κάνω το βοσκό στα βουνά του χωριού μου. Στα χρόνια αυτά αντιμετώπισα πολλές κακουχίες (κρύα, βροχές, χιόνια) χωρίς ψωμί και λάδι. Τις πιο πολλές φορές βρεχόμουνα πριν βγάλω απ’ τη μάντρα το κοπάδι και όλη μέρα ήμουν με τα ρούχα βρεγμένα. Τα παπούτσια ήταν φτιαγμένα από καουτσούκ (λάστιχα αυτοκινήτων). Για φαγητό έτρωγα κι εγώ χόρτα απ’ αυτά που τρωγότανε κι έπιανα και καμιά κατσίκα και τη βύζαινα Για ενδυμασία φορούσαμε ό,τι γινόταν απ’ τις τρίχες των ζώων. Παντελόνι τρίχινο από τρίχες κατσίκας ή τράγου. Φανέλες, μπλούζες από μαλλιά προβάτου και πατατούκα από βρασμένο μαλλί προβάτου. Αλλά το καλοκαίρι, και γενικά τις καλές μέρες, χαιρόμουνα την ομορφιά της φύσης και τον καθαρό αέρα του βουνού. Οι βοσκότοποι είναι σε ύψος 750-800 μ. Την άνοιξη οι μυρωδιές που ξεχώριζαν, και που ακόμα τις θυμάμαι, είναι της ασπαρθιάς, του ασπάλαθρα, του φρύγανου και του χαμομηλιού».
«Η ζωή αυτή ακολούθησε μέχρι το 1950, όπου και μου έγινε η πρόταση να γίνω λαουτιέρης από τον αείμνηστο Μιχάλη Λιαγούρη, ο οποίος είχε καφενέ και πλάτσα στο κέντρο του χωριού μπροστά στην εκκλησία τη “Θεοσκέπαστη”. Ο γιος του έπαιζε και παίζει βιολί και για να του κάνει σύντροφο διάλεξε εμένα απ’ όλα τα κοπέλια του χωριού. Όπως αποδείχθηκε από την όλη μου πορεία στη μουσική, ο άνθρωπος αυτός είχε μεγάλη ικανότητα, ώστε ν’ ανακαλύψει πως έκανα γι’ αυτή τη δουλειά. Διερωτώμαι με ποια σιγουριά διάλεξε εμένα απ’ όλα τα κοπέλια του χωριού και βρίσκω ότι με ξεχώρισε από τον χορό που χορεύαμε στην πλάτσα του και επειδή ήταν πολύ μερακλής και χορευτής γι’ αυτό και δεν έπεσε έξω. Εγώ ξαφνιάστηκα ακούγοντας την πρόταση του και ο πατέρας μου έφερε μεγάλη αντίρρηση λέγοντας του: “Άστο το κοπέλι ήσυχο, γιατί δεν ‘εροσύρνουνε σ’ αυτό το επάγγελμα”. Ο Μιχάλης Λιαγούρης όμως, παρ’ όλες τις αντιρρήσεις, τηλεγράφησε στην Αθήνα σε κάποιο ταχυδρόμο (Στοβογιώργη) να πάρει ένα λαούτο να το φέρει στο χωριό και όσα κάνει θα του τα δώσει. Αφού λοιπόν το έφερε, ο πατέρας μου το θεώρησε υποχρέωσή του να το πληρώσει. Το ίδιο βράδυ το κούρδισε ο γιος του ο Βασίλης Λιαγούρης και μου έδειξε τα πρώτα πιασίματα. Το ΛΑ, το ΣΙ, ΝΤΟ, ΡΕ, ΜΙ. Μου είπε ότι με τα τρία δάκτυλα είναι το Μινόρε και με το τέταρτο γίνεται Ματζόρε. Αμέσως μου είπε να πιάσω Σι Μινόρε και ξεκίνησε παίζοντας “τσι γειτόνισσες”. Εγώ όμως, που όλα αυτά τα χρόνια που ήμουν βοσκαρούδι, τραγουδούσα όλη μέρα στις βουνοπλαγιές και χόρευα όπου έβρισκα στρωτό μέρος, προπάντων στ’ αλώνι. Ήξερα και όλα τα τραγούδια, αυτά που έπαιζαν τα βιολιά, μια και ραδιόφωνα δεν υπήρχαν στην Κωμιακή τότε για να τα μάθουμε από αλλού. “Οι γειτόνισσες” λοιπόν, ήταν το αγαπημένο μου τραγούδι, και το τραγούδησα αμέσως. Εγώ από ρυθμό και τραγούδι δεν είχα πρόβλημα. Επακολούθησαν κι άλλα τραγούδια κρατώντας τον τόνο που μου είπε και μην αλλάζοντάς τον. Αυτό ήταν αρκετό για τον πατέρα του Βασίλη Λιαγούρη και για πολλούς φίλους που ήθελαν να χορέψουν. Μας έφτιαξε, λοιπόν ένα πάλκο βάζοντας δύο τραπεζάκια του καφενείου δίπλα – δίπλα και δύο καρέκλες απάνω και μια μπροστά για ν’ ανέβουμε να παίξουμε. Έτσι άρχισε το γλέντι και κράτησε μέχρι το πρωί. Για μένα όμως που ήταν η πρώτη φορά τα δάκτυλά μου μάτωσαν με τις χορδές. Το σώμα μου πήρε το καθιστό της καρέκλας και το πρωί δεν μπορούσα να ισιώσω».
Τα πρώτα λεφτά που έπιασε στα χέρια του, στάθηκαν η αφορμή να μην ξαναπιάσει άλλη δουλειά, παρά να κρατά το λαούτο και να μελετά. Και τι μπορούσε αλήθεια να μελετά τότε…
«Είχα ακούσει από το δάσκαλο του σχολείου ότι η μουσική είναι μεγάλη τέχνη αφού με 7 φωνές γράφονται τόσα τραγούδια και δεν μοιάζει το ‘να με τ’ άλλο. Έχοντας αυτό στο μυαλό μου έψαχνα πάνω στο λαούτο να βρω 7 ΛΑ, 7 ΣΙ, 7 ΝΤΟ, 7 ΡΕ, 7 ΜΙ. Έτσι προχώρησα και βρήκα 5 ημιτόνια και πολλά άλλα. Αυτοδίδακτος λοιπόν και έχοντας πρότυπο ένα καλό λαουτιέρη, τον Δημήτρη Φυρογένη, προσπαθούσα να τον αντιγράφω βλέποντας τον να παίζει σε διάφορους γάμους και πανηγύρια. Γίναμε, από τότε, τακίμι με το Λιαγούρη και παίζαμε σε γάμους, σε πανηγύρια και σε κάθε χαρά».

Ο Μιχάλης Κονιτόπουλος (Μωρός) στο βιολί, ο Δημήτρης Φυρογένης (Μετοχάρης) στο λαούτο, ο Γιάννης Χατζόπουλος στο κλαρίνο και ο Βασίλης Χατζόπουλος στο λαούτο.
«Εγώ τα πρώτα χρόνια έπαιζα και τραγουδούσα στο χωριό μου μέχρι που με άκουσε ο Μωρός (οΜιχάλης Κονιτόπουλος), ο αξέχαστος και ακούραστος βιολιτζής που τον θαύμαζαν όλοι στο νησί για το ωραίο Βιολί που έπαιζε. Εκείνος μου πρότεινε να πάω μαζί του, να γίνουμε τακίμι. Εγώ ευχαρίστως το δέχθηκα, για να γνωρίσω και να με γνωρίσουν όλοι οι Ναξιώτες και Ναξιώτισσες».
«Τα χρόνια όμως ήταν φτωχά και μόνο σε γιορτές παίρναμε και εμείς κάποια λεφτά. Τον υπόλοιπο καιρό καθόμαστε μέχρι να τύχει κανένας γάμος ή κανένα πανηγυράκι. Γι’ αυτό, οι περισσότεροι οργανοπαίκτες ήταν άλλος τσαγκάρης, άλλος κουρέας, άλλος μαραγκός, άλλος φούρναρης, άλλος καφετζής, άλλος μυλωνάς, και γεωργοί ακόμη ήταν ορισμένοι, παρ’ όλο που η σκληρή δουλειά στο χωράφι τους χάλαγε τα χέρια και δεν μπορούσαν να αποδώσουν στη μουσική όσο θέλανε. Γι’ αυτό οι περισσότεροι προτιμούσαν τα ελαφριά επαγγέλματα».
«Η συνεργασία μας όμως, με τον Μιχάλη Κονιτόπουλο, διακόπηκε γιατί έπρεπε να υπηρετήσω τη στρατιωτική μου θητεία, η οποία κράτησε 18 μήνες. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που βγήκα έξω απ’ το νησί. Παρουσιάστηκα στο κέντρο Κορίνθου, ως νεοσύλλεκτος και μετά από 40 μέρες εκπαίδευση, πήρα απόσπαση για το 519 τάγμα πεζικού, που η έδρα του ήταν στη Δράμα. Η ειδικότητα μου ήταν ελεύθερος σκοπευτής και για ιδιαίτερη εκπαίδευση έμεινα 2 μήνες στο Νευροκόπι της Δράμας. Εκεί εκπαιδεύτηκα και ανιχνευτής. Γυρίζοντας ξανά στο τάγμα πεζικού στο οποίο ανήκα, σε λίγο καιρό απολυόταν η προηγούμενη σειρά οπλιτών. Τότε απολύθηκε και ο αποθηκάριος του τάγματος και βάλανε εμένα αποθηκάριο στη διαχείριση του τάγματος, όπου τροφοδοτούσαμε όλους τους λόχους του τάγματος με ιματισμό και υποδήματα. Έτσι η θητεία μου περνούσε πολύ ευχάριστα, χωρίς σκοπιές, πορείες και αγγαρείες».
Μέχρι που έφτασε η μεγάλη ώρα που ο Βασίλης Χατζόπουλος απολύθηκε στις 15-10-1954 και επέστρεψε στη Νάξο, για να συνεχίσει ξανά τη μουσική του δουλειά, που τόσο αγάπησε και αγαπά. «Συνέχισα λοιπόν τη συνεργασία μου με τον Μωρό, χειμώνα – καλοκαίρι. Τότε γνωρίστηκα με όλο το Ναξιώτικο λαό και κοίταξα και για νέους ορίζοντες. Αργότερα, έφευγα το χειμώνα από τη Νάξο και γύριζα τη Μεγαλοβδομάδα. Το διάστημα αυτό έμενα στην Αθήνα και τραγουδούσα κάθε Κυριακή σε κάποιες ταβερνούλες κυρίως στο Γαλάτσι όπου και κατοικούσα».
Την εποχή εκείνη, το 1958, προσπάθησα να μπω στο κρατικό ραδιόφωνο να παίξω και να τραγουδήσω να γίνω γνωστός και σ’ άλλον κόσμο. Ήταν πολύ δύσκολο, γιατί υπήρχε μουσική επιτροπή υπό τη διεύθυνση του Σίμωνος Καρρά. “Δόξα τω θεώ” όμως, τα κατάφερα και εγκρίθηκα ύστερα από ακρόαση της επιτροπής. Από τότε άρχισα να κάνω τακτικά εκπομπές με Ναξιώτικα τραγούδια και από το 1961-1963 κάθε Κυριακή κάναμε νησιώτικη εκπομπή στο 1ο Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα με τον Σταμάτη Μπαρδάνη. Ο Σταμάτης έπαιζε το πιο γλυκό Βιολί και είχαμε γίνει ένα καλό τακίμι. Η καταγωγή του ήταν απ’ την Απείρανθο και όταν δεν έπαιζε βιολί ήταν ο καλός κουρέας του χωριού του. Ήταν αισθηματίας, του άρεσε να πίνει και να κοιτάζει τις όμορφες γυναίκες και γι’ αυτό ίσως έπαιζε τόσο καλό βιολί αν και αυτοδίδακτος. Την μουσική επιμέλεια στις ραδιοφωνικές εκπομπές, είχαν ο Νίκος Σφυρόερας και ο Γιάννης Μαντζουράνης».
Την εποχή εκείνη, ο Βασίλης Χατζόπουλος γνώρισε και παντρεύτηκε μια χωριανή του. Τη Μαρία Λυερού. «Ο γάμος μας έγινε στον Άγιο Λουκά Αθηνών. Η γυναίκα μου ήταν το 9ο παιδί της οικογένειας Εμμανουήλ Λυερού, που σχεδόν δεν γνώρισε πατέρα και έτσι αναγκάστηκε από μικρή να πάει στην Αθήνα και να βρει δουλειά σε κάποιο εργοστάσιο σαν υφάντρια. Μετά το γάμο η γυναίκα μου σταμάτησε να δουλεύει. Γιατί εμείς οι Κωμιακίτες το ‘χαμε σε κακό να δουλεύει η γυναίκα μας σε ξένα χέρια. Αυτό έκανα κι εγώ γιατί ήθελα η γυναίκα μου να σταθεί δίπλα σε μένα και στα παιδιά που επακολούθησαν. Κάναμε δύο κόρες με διαφορά ηλικίας 7 χρόνια η μια απ’ την άλλη και τούτο γιατί η φτώχεια, μας είχε φοβίσει και λέγαμε να μην κάνουμε άλλο παιδί να περάσει τα δικά μας βάσανα. Στη διάρκεια όμως των 7 χρόνων άρχισα να διακρίνομαι στη δουλειά μου και γενικά ο κόσμος άρχισε να ευημερεί, οπότε είδαμε πως μπορούμε να κάνουμε και το δεύτερο παιδί, με τη σιγουριά πως θα ζήσει πιο καλά από μας και τότε το κάναμε. Στο μεταξύ, είχα γνωριστεί από τις διάφορες εκπομπές του ραδιοφώνου που έκανα και σε άλλα νησιά. Σε κάθε μουσική και κοινωνική εκδήλωση, γάμο, αρραβώνα, βαφτίσια, πανηγύρια κλπ, με καλούσαν. Περισσότερο δε Πάρο – Αντίπαρο, Μύκονο, Τήνο, Νιο, Σαντορίνη, Αμοργό, μέχρι που έφθασα στα νησιά του Αργοσαρωνικού: Αίγινα, Πόρο, Μέθανα κ.ά. Ακόμα στα νησιά του Αρχιπελάγους Σάμο, Χίο, Μυτιλήνη, Λήμνο, ακόμη και στην Εύβοια. Με αποτέλεσμα να είμαι συχνά μακριά απ’ το σπίτι μου και την οικογένεια μου. Ποτέ όμως δεν ξέχασα το χωριό μου, την Κωμιακή της Νάξου. Γι’ αυτό κάθε καλοκαίρι πήγαινα απ’ το Πάσχα μέχρι τις 15 του Σεπτέμβρη, που είναι του Σταυρού το τελευταίο καλοκαιρινό πανηγύρι. Όλο το διάστημα αυτό (του καλοκαιριού) δεν σταμάταγα να παίζω, να τραγουδώ και να διασκεδάζω με το τακίμι μου τον κόσμο σε κάθε είδους διασκέδαση. Το τακίμι μου τότε ήταν διάφοροι πλέον βιολιτζήδες. Το ένα καλοκαίρι ο ένας, το άλλο ο άλλος, όπως ο Μανώλης Μπαρμεράκης (Φακίνος) που παίζει βιολί και τραγουδάει. ΟΓιώργος Κονιτόπουλος βιολί – τραγούδι, ο Μιχάλης Καράβολας(Στάης) βιολί, ο Γιώργος Θεουδάκης (Κονιτόπουλος) βιολί, ο Μιχάλης Χαρχαλιάς(Οικονόμου) βιολί και τέλος ο Γιώργος Μαργιολάς (Μανωλάς) συνθέτης και βιολιστής. Το τακίμι φτιάχνεται για την κάθε σεζόν χειμερινή ή καλοκαιρινή και μένει αδιάσπαστο. Πολλές φορές γινόμαστε παρέα και λέγαμε διάφορες ιστορίες και καλαμπούρια και τελειώναμε με βιολιά και λαούτα, τραγουδώντας τα παραδοσιακά τραγούδια, όπως το“Βιτζηλαιαδίστικο” τον “Ποταμό”, το “Όλα τα πάντα” κ.ά.
Και ξαφνικά το 1967 έρχεται η δικατορία και τους απαγορεύει να παίζουν, ακόμα και στις μικρές ταβερνούλες. «Τότε», μας λέει ο Βασίλης Χατζόπουλος, «διοργάνωσα ένα συγκροτηματάκι που το αποτελούσαν βιολί Καράβολας, μπουζούκι Κ. Ρώτας, η Ρούλα Πρίφτη στο τραγούδι και φυσικά εγώ με το λαούτο μου. Όλοι τραγουδούσαμε, άλλος πολύ κι άλλος λίγο. Ξεκινήσαμε λοιπόν και πήγαμε στη Μύκονο, γιατί αυτή η πολιτική κατάσταση με βρήκε χρεωμένο, αφού είχα ξεκινήσει το 1966 να φτιάξω ένα σπιτάκι στο Γαλάτσι. Έπρεπε λοιπόν να βρω δουλειά να ζω και να δίνω το χρέος μου για το σπίτι και για τη συντήρηση της οικογένειάς μου. Στη Μύκονο νόμιζα ότι βρισκόμουν σε ξένο κράτος από πολλές απόψεις. Πρώτον, η ελευθερία χρόνου και διασκέδασης. Δεύτερον, τα λεφτά που ήταν πολλά και σε ξένο νόμισμα. Καθίσαμε λοιπόν 2 χρόνια εκεί χειμώνα – καλοκαίρι, ερχόμενος κάπου – κάπου για την οικογένεια μου. Έτσι ξεχρέωσα το σπίτι κι ένιωσα υπερήφανος γι’ αυτό. Στη συνέχεια, δόθηκε λίγη ελευθερία στα κέντρα της Αθήνας να έχουν μουσική. Τότε μου έγινε μια καλή πρόταση απ’ τον Γιώργο και την Ειρήνη Κονιτοπούλου να συνεργαστούμε σε μια ταβέρνα στη Ν. Φιλαδέλφεια κάτω απ’ τις εξέδρες του γηπέδου της ΑΕΚ και να τραγουδάμε κάθε Σαββατοκύριακο. Ήταν δε η πρώτη φορά που η Ειρήνη βγήκε να τραγουδήσει σε πάλκο. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη ενώ η ταβέρνα πολύ μικρή, δεν χώραγε ούτε το μισό κόσμο που ερχότανε να μας δει και να μας ακούσει. Γι’ αυτό την επόμενη χειμερινή σεζόν πήγαμε σ’ ένα πολύ μεγάλο κέντρο τα παλιά “Παναθήναια” (Συντριβάνι). Εκεί άρχισαν και οι πρώτοι χοροί από σωματεία και συλλόγους, λόγω της χωρητικότητας της αίθουσας 800 ατόμων».
Μετά από μια περιπέτεια της υγείας του, ο Βασίλης Χατζόπουλος δημιουργεί ένα συγκρότημα με τον αδελφό του (κλαρίνο & βιολί) και αγοράζουν την επιχείρηση στην οποία δούλευαν στην Ν. Φιλαδέλφεια. Έτσι, δημιουργείται το 1972 το κέντρο «Γλάρος». «Λειτουργούσε με μουσική και φαγητό κάθε Σαββατοκύριακο και επίσημες γιορτές. Η διασκέδαση γινόταν όπως και στο χωριό και τα πανηγύρια, με σειρά προτεραιότητας για το χορό και επί πληρωμή (χαρτούρα). Πολλές χαρές γινόταν στο κέντρο ιδιαίτερα γάμοι, βαφτίσια, αρραβώνες, μέχρι γενέθλια. Εγώ έχω ένα ξεχωριστό προτέρημα εκτός των άλλων. Να αυτοσχεδιάζω κοτσάκια (τραγούδια), ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Έτσι σιγά – σιγά ο ένας με τον άλλο συζητούσαν πως διασκέδασαν ωραία στο “Γλάρο” και πάνω απ’ όλα θαύμαζαν τα αυτοσχέδια τραγούδια που τους έλεγα, με τ’ όνομα τους, για τη χαρά τους, για τη λεβεντιά τους, για τη δουλειά τους κλπ. Όλα αυτά τα ταίριαζα εκείνη τη στιγμή πάνω στο πάλκο. Έτσι μ’ αγάπησε όλος ο κόσμος κι όποιος έκανε το γάμο του ή τη χαρά του ερχόταν εκεί για ν’ ακούσει αυτά τα όμορφα αυτοσχέδια τραγούδια»
«Ωράριο δεν υπήρχε τότε στη λειτουργία του κέντρου και πολλές φορές παίζαμε μέχρι τις 8-9 το πρωί κι ο ήλιος χτύπαγε μέσα. Ποτέ δεν ήθελα να φύγει άνθρωπος στενοχωρημένος ή παραπονούμενος σε καμία περίπτωση. Τους έδινα τη μουσική με τη ψυχή μου και ήμουν και είμαι ειλικρινής και πολύ δουλευτής. Σε όποια μαγαζιά έχω δουλέψει οι καταστηματάρχες μ’ αγαπάνε και δεν θέλουν να τους αφήσω. Γι’ αυτό ακόμα και σήμερα, που με βλέπουν πολλοί και απλοί άνθρωποι, με θυμούνται όπως λένε απ’ το κέντρο “Γλάρος”, γιατί πράγματι αφήσαμε πολλές και καλές αναμνήσεις, που δεν θα ξεχαστούν, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Η σεζόν εκεί κράταγε 10 μήνες. Ένας λόγος ήτανε που η θέση του κέντρου (κάτω από τις εξέδρες του γηπέδου) είχε πολύ δροσιά για το καλοκαίρι. Μάλιστα μπορούσαμε να το κρατήσουμε ανοικτό όλο το χρόνο. Όμως η αγάπη μας για το νησί ήταν τόση, που κλείναμε τους 2 καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο) για να χαρούμε το χωριό και τους δικούς μας».
Ο Βασίλης Χατζόπουλος, όλα αυτά τα χρόνια που είχε αρχίσει τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες, στο δημοτικό τραγούδι απ’ όλη την Ελλάδα. Όπως με τον Τάσο Χαλκιά στο κλαρίνο, τον Δημήτρη Βάγια τραγούδι (Ήπειρος). Με το Χρόνη Αηδονίδη τραγούδι, τον Καριοφίλη Δοϊτσίδη ούτι – τραγούδι, που μαζί του τραγουδούσαν και οι δύο του κόρες (Θράκη). Με τον Κόρο βιολί, τονΑριστείδη Μόσχοσαντούρι, τον Βασίλη Σούκα κλαρίνο, την Τασία Βέρα τραγούδι, τονΑλέκο Αραπάκη βιολί, τον Χαρμαλιά κλαρίνο, τον Βασίλη Νόνη κανονάκι – τραγούδι και η γυναίκα του Άννα τραγούδι. Με τον Στάθη Κουκουλάρη βιολί και τηνΆννα Σαρρή Καραμπεσίνη τραγούδι (Δωδεκάνησα). Ακόμα, με τον Δημήτρη Λαβίδα βιολί, τηνΑμαλία Πατσούμητραγούδι (Σμύρνη). Συνόδεψε με το λαούτο του όλους αυτούς και πολλούς ακόμα, μέχρι Κυπρίους τραγουδιστές. «Είμαι περήφανος», μας λέει, «που την επιμέλεια των ραδιοφωνικών εκπομπών είχε τότε ο μεγάλος μουσικολόγοςΣίμων Καρράς και αργότερα που αποσύρθηκε συνέχισα με τη γυναίκα του Αγγελική Καρρά. Στην τηλεόραση συνεργάστηκα με τον Παναγιώτη Μυλωνά, με το Γιάννη Μαντζουράνη, τη Ρούλα Μουζουράκη, το Νίκο Διοσυνόπουλο, τη Φεβρωνία Ρεβύνθη, τον Κώστα Στρατηγάκη, τη Δόμνα Σαμίου, τον Κώστα Βενετσάνο και άλλους, πάντα σε παραδοσιακά νησιώτικα και δημοτικά τραγούδια».
Το 1974 η πρεσβεία μας στο Τελ – Αβίβ ζήτησε από τη ραδιοφωνία και τηλεόραση ένα παραδοσιακό μουσικοχορευτικό συγκρότημα και ο υπεύθυνος της ΕΡΤ Παναγιώτης Μυλωνάς διάλεξε εκείνους που έπρεπε να πάρει. Μέσα σ’ αυτούς ήταν κι ο Βασίλης Χατζόπουλος. «Εκεί δώσαμε 13 συναυλίες σε διάφορες πόλεις και κωμοπόλεις του Ισραήλ. Είχαμε μεγάλη επιτυχία και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με τον τότε Πατριάρχη Βενέδικτο μας κάλεσε, γιατί ήθελε να καμαρώσει στο Πατριαρχείο ελληνικό λεβέντικο χορό και τραγούδι. Τα τραγούδια που ζήτησε ήταν: «Σαμιώτισα», Καλαματιανός και ο «Αϊτός» τσάμικο. Συγκινήθηκε τόσο που παράγγειλε και μας χάρισε από ένα χρυσό σταυρό με τίμιο ξύλο και την χρυσή καδένα του».
Το 1986 έγινε ένα πανευρωπαϊκό συνέδριο μουσικολόγων στους Δελφούς. Πήραν μέρος διάφοροι παραδοσιακοί μουσικοί και τραγουδιστές. «Εγώ συμμετείχα στο μουσικοχορευτικό συγκρότημα της Λήμνου, σαν λαουτιέρης. Οι σύνεδροι σε συνεργασία με το υπουργείο Αιγαίου εξέλεξαν εμάς να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα στην Ιταλία, που είχε ανακηρυχθεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Εκεί θα δίναμε 15 συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Β. Ιταλίας. Φτάσαμε στο Τρεβίζο όπου μας υποδέχτηκε ο δήμαρχος της πόλης. Από εκεί πηγαίναμε κάθε μέρα σε διαφορετική πολιτεία να τραγουδήσουμε και να χορέψει το χορευτικό των «Κεχαγιάδων» της Λήμνου».
«Δύο χρόνια μετά, το 1988, με κάλεσε ο σύλλογος Αμοργιανών της Αστόρια, στη Νέα Υόρκη, να πάω για να παίξω και να τραγουδήσω τα νησιώτικα τραγούδια στη χοροεσπερίδα που είχαν οργανώσει στο Κρύσταλ Πάλας. Εγώ το δέχτηκα με πολλή χαρά και πήγα με τον Μιχάλη Στάη (Καράβολα) που παίζει βιολί. Στο αεροδρόμιο Κένεντυ της Ν. Υόρκης είχαν έρθει εκπρόσωποι του συλλόγου. Μας υποδέχτηκαν και μας πήγαν στην Αστόρια. Το ίδιο βράδυ έγινε ο χορός τους και είχε μεγάλη επιτυχία. Τα πρώτα τραγούδια που τους είπα και που τους έκαναν μεγάλη εντύπωση ήταν τα αυτοσχέδια».

Το εξώφυλλο του πρώτου δίσκου 33 στροφών του Βασίλη Χατζόπουλου "Νησιώτικο γλέντι" (1976). Μαζί του ήταν ο Νίκος Χατζόπουλος στο βιολί και οι Κατερίνα Γρατσία και Μαρίνα Βασιλάκη στο τραγούδι.
Τα όνειρα όμως δεν σταματούν ποτέ. Ο Βασίλης Χατζόπουλος φιλοδοξεί να γίνει και συνθέτης. «Είχα ετοιμάσει αρκετά τραγούδια μα δεν έβρισκα εταιρία να τα πω. Ώσπου με πήρε η εταιρία «Κυκλάδες» να παίξω λαούτο σε δύο σαντορινιά τραγούδια. Το στούντιο ήταν κλεισμένο για τρεις ώρες και εμείς τελειώσαμε σε μια ώρα. Τότε κυκλοφορούσαν μικρά δισκάκια 45 στροφών. Εγώ βλέποντας την ώρα που περίσσεψε και έχοντας τα τραγούδια τα δικά μου (στίχοι και μουσική) είπα στον παραγωγό της εταιρίας να τραγουδήσω κι εγώ δύο από τα δικά μου τραγούδια. Αντέδρασε, αλλά εγώ επέμενα και τελικά τον κατάφερα να τα τραγουδήσω, χωρίς την υπόσχεσή του ότι θα τα κυκλοφορήσει σε δίσκο. Δεν πέρασαν όμως μερικές μέρες και μου τηλεφώνησε πως του αρέσουν και αν αρέσουν και μένα, όπως τα είχα πει, να τα κυκλοφορήσει. Μου έβαλε και άκουσα λίγο από το τηλέφωνο. Πραγματικά μου άρεσαν και του είπα να τα κυκλοφορήσει. Κυκλοφόρησε λοιπόν το δισκάκι μου και εγώ το χάριζα όχι μόνο σε φίλους και γνωστούς, αλλά και σε όσους ήξερα πως έχουν πικάπ. Η εταιρία βλέποντας την κατανάλωση που είχε το δισκάκι σε πωλήσεις, μου είπε να ετοιμάσω κι άλλο. Εγώ είχα τραγούδια και είπα στον παραγωγό να κλείσει στούντιο και να με ειδοποιήσει. Σε λίγο καιρό έγραψα και κυκλοφόρησα το δεύτερο δισκάκι. Το πρώτο τραγούδι που άρεσε περισσότερο ήταν το «θα πετάξω τη γραβάτα, και θα βάλω την τραγιάσκα». Την ίδια επιτυχία σε πωλήσεις είχε και το δεύτερο δισκάκι. Αφού λοιπόν η εταιρία ήταν ευχαριστημένη μαζί μου και με εμπιστεύτηκε, ζήτησα να κάνω μεγάλο δίσκο 33 στροφών με 13 τραγούδια. Η εταιρία το δέχτηκε. Το 1976 γράφω τον 1ο μου μεγάλο δίσκο με τίτλο «Νησιώτικο Γλέντι», με καλά παραδοσιακά Ναξιώτικα τραγούδια. Εκτός από μένα, στο δίσκο αυτό έδωσα και είπαν τραγούδια και οι συνεργάτες μου στο συγκρότημα».
Από τότε έως σήμερα, έχουν κυκλοφορήσει 11 μεγάλοι δίσκοι και cd Βασίλη Χατζόπουλου. Ο ίδιος έχει γράψει και τρία βιβλία. Το 1991 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο «Βασίλης Χατζόπουλος, ο Παραδοσιακός Λαουτιέρης – 40 χρόνια μέθοδος Λαούτου». Το 1997 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Στοχασμοί για το νησιώτικο γλέντι από τον Λαουτιέρη του Αιγαίου», ενώ σήμερα κυκλοφορεί το τρίτο βιβλίο με το 11ο cd, με τίτλο «Αγκαλιά με το λαούτο – μοναδικές καταγραφές – προσωπικές εμπειρίες». Αξίζει να πούμε ακόμη, ότι ο Βασίλης Χατζόπουλος με την πολυετή μελέτη και την πείρα του, έγινε δάσκαλος στο λαούτο. «Έβγαλα και βγάζω πολλούς μαθητές όλων των ηλικιών, γυναίκες και άντρες. Όταν ο υπουργείο Πολιτισμού ίδρυσε τη Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής, κάλεσαν εμένα να μαθαίνω λαούτο σ’ αυτούς που το αγαπούσαν. Και δεν ήταν και λίγοι. Πολλές φορές είχα και 20 μαθητές. Αυτή τη σχολή τη διεύθυνε ο Αριστείδης Μόσχος που παίζει σαντούρι. Στο κάθε όργανο ήταν και ο κατάλληλος δάσκαλος. Σ’ αυτή τη σχολή έμεινα και δίδασκα λαούτο τρία χρόνια. Σταμάτησα όμως, γιατί η σχολή έκλεινε τέλος Ιουνίου κι εγώ ήθελα να πηγαίνω από το Πάσχα στο νησί, όπως ήμουν μαθημένος. Για τη διευκόλυνση των μαθητών, έφτιαξα μια μέθοδο (διδασκαλίας) δικιά μου, που τους βοηθάει να μαθαίνουν γρηγορότερα και ορισμένα πράγματα, πάνω στο λαούτο, χωρίς δάσκαλο».

Κλείνοντας τούτη την αφήγησή του, μας λέει φανερά συγκινημένος:
«Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από την καλλιτεχνική μου καριέρα και ευχαριστώ τον Θεό, που μου έδωσε δύναμη και τους συνανθρώπους που με αγάπησαν και με βοήθησαν να αφήσω πίσω μου τις κακουχίες, την πείνα, το τρίχινο παντελόνι, το καουτσουκένιο παπούτσι και την περιπέτεια της υγείας μου. Η καριέρα μου συνεχίζεται…».
 * Για τη ζωή και το έργο του Βασίλη Χατζόπουλου έχει γράψει το blog του χωριού του koronida.blogspot
Βασίλης Χατζόπουλος. 50 χρόνια της δημοτικής μουσικής. Της γνήσιας δημοτικής μουσικής. Του γνήσιου δημοτικού τραγουδιού, που είναι ζυμωμένο από τον αγέρα και την αλμύρα της θάλασσας. Βασίλης Χατζόπουλος. Ο λαουτιέρης, ο συνθέτης, ο στιχουργός, ο τραγουδιστής, ο κύριος εκφραστής του νησιώτικου τραγουδιού. Μέσα από τις σελίδες της «ΗΧΟΥΣ», ο Βασίλης Χατζόπουλος μας ξεναγεί στη νησιώτικη μουσική μας ιστορία, στα προσωπικά του βιώματα, στις αναμνήσεις του, με απλότητα, ειλικρίνεια, αυθορμητισμό. Ένας αυτοδίδακτος οργανοπαίχτης της δημοτικής μουσικής, που συνεχίζει ακόμη και σήμερα να την υπηρετεί πιστά, και να προσφέρει σημαντικές δημιουργίες.

Πηγή : 

to synoro blog

Το γεωπολιτικό θρίλερ


Όπως φαίνεται ο αντιπερισπασμός της Ρωσίας, η μεταφορά της αντιπαράθεσης της δηλαδή με τις Η.Π.Α. από την Ουκρανία στη Μέση Ανατολή, ήταν επιτυχημένος - γεγονός που σημαίνει ότι, η υπερδύναμη κινδυνεύει να υποστεί μία πολύ επώδυνη ήττα, επί πλέον στην απώλεια της εικόνας της (image). Ειδικότερα ο Ρώσος πρόεδρος, εκμεταλλευόμενος την αδυναμία των Η.Π.Α. να νικήσουν την IS, σχημάτισε αθόρυβα, αλλά με πολύ μεγάλη ταχύτητα και συνέπεια, μία καινούργια συμμαχία με το Ιράν και την Κίνα, όσον αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή - υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των τριών παραπάνω δυνάμεων, εναντίον των αμερικανικών. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται από το κείμενο ρωσικής εφημερίδας (Prawda), σύμφωνα με το οποίο η Κίνα έδωσε τη συγκατάθεση της, όσον αφορά τη στήριξη της Ρωσίας στη Συρία - στέλνοντας ήδη ένα πολεμικό πλοίο στη Μεσόγειο. Το Ιράν δήλωσε επίσης τη στήριξη του - γεγονός που σημαίνει πως η παγκόσμια τάξη πραγμάτων θα μπορούσε να αλλάξει με ραγδαίο ρυθμό μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως άλλωστε έχω προβλέψει σε προηγούμενο άρθρο μου (Το σιδηρούν τρίγωνο). Περαιτέρω η Ρωσία, ξεκινώντας τον πόλεμο εναντίον της IS με την ίδρυση ενός μυστικού κέντρου πληροφοριών στη Βαγδάτη, κατάφερε να πάρει με το μέρος της το Ιράν, τη Συρία και το Ιράκ - ενώ από το κέντρο αυτό προβλέπεται να οργανώνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των τεσσάρων παραπάνω κρατών, εναντίον τη IS, εν πρώτοις υπό την ηγεσία του Ιράκ, η οποία θα αλλάζει ανά τρίμηνο. Παράδοξο εν προκειμένω είναι το ότι, το Ιράκ στηρίζεται από τις Η.Π.Α., όσον αφορά το στρατιωτικό εξοπλισμό του - ενώ ταυτόχρονα βοηθάει τους Ρώσους στις επιχειρήσεις τους στη Συρία (πηγή: NYT). Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος συσκέπτεται με το βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας - η χώρα του οποίου είναι ανέκαθεν στενά συνδεδεμένη με τις Η.Π.Α. σε στρατιωτικό επίπεδο, παραμένοντας ο βασικότερος χρηματοδότης των αμερικανικών επιχειρήσεων εναντίον της IS. Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία διεξάγει έναν δικό της πόλεμο εναντίον της Υεμένης, παραβιάζοντας κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο - κυρίως επειδή ο άμαχος πληθυσμός της Υεμένης δεν μπορεί να προστατευθεί από τις αεροπορικές επιθέσεις, ενώ η εδαφική της ακεραιότητα αποτελεί παρελθόν (γράφημα του συνασπισμού εναντίον της Υεμένης που ονομάσθηκε «Αποφασιστική Θύελλα»). . Κάτι ανάλογο είχε συμβεί στην Ουκρανία, εκ μέρους της Ρωσίας τότε, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγάλες διαμαρτυρίες από την Ευρώπη - τις οποίες ακολούθησαν οι γνωστές κυρώσεις. Εν τούτοις, στην περίπτωση της Υεμένης η Ευρώπη παραμένει βουβή - προφανώς επειδή η Σαουδική Αραβία, λόγω των πετρελαίων, έχει πολύ διαφορετικό «ειδικό βάρος» συγκρινόμενη με την Ουκρανία. Συνεχίζοντας, οι Η.Π.Α. φαίνεται πως εξεπλάγησαν από τη νέα συμμαχία, ενώ δεν μπορούν να διατηρήσουν μία κοινή γραμμή στην εξωτερική τους πολιτική - αφού ο πρόεδρος θέλει να συνεργασθεί με τον κ. Putin, ενώ οι συντηρητικοί είναι αντίθετοι. Την ίδια στιγμή θεωρείται πως ο στόχος των Ρώσων δεν είναι απλά μία νίκη επί της IS, αλλά η εξασφάλιση της επιρροής τους στα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής - έτσι ώστε να μην είναι έρμαιο των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, οι οποίες επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία τους. Πόσο μάλλον όταν η Συρία αποτελεί για την Gazprom μία σημαντική στρατηγική περιοχή - ενώ η Gazprom έχει κορυφαία σημασία για ολόκληρη τη Ρωσία. Ο πρόεδρος Putin ακολουθεί δε τη γνωστή παροιμία, σύμφωνα με την οποία η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση - γνωρίζοντας πως η προσέγγιση με τις Η.Π.Α. λόγω των κινήσεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη είναι σχεδόν απίθανη, καθώς επίσης εκμεταλλευόμενος την προεκλογική περίοδο στη χώρα. Περαιτέρω, οι παραπάνω εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δεν είναι καθόλου ευχάριστες για την Ευρώπη - αφού οι μαζικές στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον της IS θα προκαλέσουν νέα μεταναστευτικά κύματα από την περιοχή, ενώ οι Ρώσοι δεν θα τα εμποδίσουν. Το πρόβλημα θα είναι ακόμη πιο μεγάλο για τη Γερμανία, λόγω των δηλώσεων της καγκελαρίου - σύμφωνα με τις οποίες θα παρέχει άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες από τις χώρες που πλήττονται από τον πόλεμο, γεγονός που οδήγησε τη δημοτικότητα της σε μεγάλη πτώση (5%). Από την άλλη πλευρά, οι κινήσεις της Ευρώπης δεν είναι συντονισμένες - με τους Γάλλους να θέλουν να ξεκινήσουν αεροπορικές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή, ενώ οι Βρετανοί δραστηριοποιούνται ήδη στρατιωτικά, αδιαφορώντας για την εύρεση διπλωματικών λύσεων. Σε δύσκολη θέση ευρίσκεται επίσης το Ισραήλ, αφού το Ιράν, ακόμη και μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τα πυρηνικά, δεν έχει σταματήσει να δηλώνει πως θα έπρεπε να εξαφανισθεί - ενώ κανένας δεν γνωρίζει εάν υπάρχει συμφωνία με τη Ρωσία, η οποία να το εξασφαλίζει, παρά την επίσκεψη του προέδρου του στον κ. Putin. Η κυβέρνηση δε του Ισραήλ θεωρεί πως έχει προδοθεί από τις Η.Π.Α. - επειδή ο πρόεδρος του ήταν από την αρχή εναντίον της συμφωνίας με το Ιράν. Η Τουρκία από την πλευρά της θέλει να εκμεταλλευθεί τις αναταραχές στην περιοχή, για να διαλύσει τους Κούρδους (ΡΚΚ) - βομβαρδίζοντας συνεχώς τις θέσεις τους στη Συρία και στο Ιράκ, χωρίς να δίνει καμία σημασία στον άμαχο πληθυσμό. Φαίνεται τώρα πως έχει εξαγοράσει τη σιωπή της Δύσης, ανεχόμενη περί τους 2.000.000 πρόσφυγες - αν και πρόσφατα προειδοποίησε τη Βουλγαρία πως 7.000.000 πρόσφυγες περιμένουν στο εσωτερικό της, για να κατευθυνθούν στην Ευρώπη. Ολοκληρώνοντας, οι Αμερικανοί ανησυχούν μήπως οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιηθούν για μία επίθεση εναντίων των πετροδολαρίων - αφοί η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα συνεργάζονται επίσης στο οικονομικό πεδίο, σχεδιάζοντας να καταργήσουν εντελώς το δολάριο στις μεταξύ τους συναλλαγές. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε προφανώς ένα θανατηφόρο πλήγμα για την οικονομία της υπερχρεωμένης υπερδύναμης, οπότε δεν θα το επέτρεπε ποτέ - όσο και αν κόστιζε. Αυτός άλλωστε φαίνεται να είναι ο βασικός λόγος της συνάντησης του αμερικανού προέδρου με τον κινέζο ομόλογο του, την επόμενη εβδομάδα - όπου υποθέτει κανείς πως η Κίνα θα τον ακούσει υπομονετικά, χωρίς όμως να δεσμευθεί με τίποτα, αφού γνωρίζει πως οι Η.Π.Α. θα χάσουν σύντομα τη μονοπωλιακή ηγεμονική τους θέση στον πλανήτη. Του Αλέξη Ζακυνθινού,
Πηγή : http://www.neakriti.gr/

to synoro blog

"Παραμένει ανοικτό το σενάριο του Grexit"(Ηχητικό)


Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο του Grexit, όπως εκτίμησε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και τον Γ. Σαχίνη ο Β. Βιλιάρδος, οικονομολόγος-οικονομικός αναλυτής.
Παράλληλα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν τη Γερμανία εάν η δεύτερη δε σταματήσει την πολιτική λιτότητας που ασκεί στην ευρωζώνη και η οποία δεν αφήνει και την αμερικανική πολιτική να αναπτύξει μία πιο επιθετική πολιτική με την άνοδο των επιτοκίων της.
Ο κ. Βιλιάρδος τόνισε ότι η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει πρόβλημα αφενός τραπεζικό και αφετέρου ανάπτυξης και επισήμανε ότι αν οι τράπεζες κρύβουν τα στοιχεία τους στην προσπάθεια θωράκισης και αυτό δημιουργεί μια ανασφάλεια στους πολίτες.
Στη συνέχεια δήλωσε ότι η υπόθεση της VW είναι μια παγίδα για τη Γερμανία που θεωρεί ότι κινδυνεύει από τις ΗΠΑ, καθώς θα συνεχίσουν τις πιέσεις για να σταματήσει η Γερμανία τις πολιτικές λιτότητας.
Επιπρόσθετα, ο κ. Βιλιάρδος σημείωσε ότι ενώ οι Αμερικανοί είναι απαραίτητο να αυξήσουν τα επιτόκια, αυτό προς το παρόν δεν είναι εφικτό, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε δίνει χρήματα. «Μια ενδεχόμενη αύξηση του δολαρίου», είπε, «θα οδηγήσει αυτομάτως και σε αύξηση των χρεών» και αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία.
Από την άλλη πλευρά ανέφερε ότι το πρόβλημα της Γερμανίας «βολεύει και είναι πλεονέκτημα για την Ελλάδα».
Το πρόβλημα στο βιομηχανικό τομέα επισήμανε ότι θα φέρει και χρηματοπιστωτικό πρόβλημα στη Γερμανία στην οποία το οικονομικό παιχνίδι εκβιασμών πλέον είναι μεγάλο.
Συνεχίζοντας ο οικονομικός αναλυτής κ. Βιλιάρδος υπογράμμισε ότι πάντα η νομισματική πολιτική της ευρωζώνης υποστήριζε τη Γερμανία, ενώ σε άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία έπρεπε να είναι μεγαλύτερη η υποστήριξη και προέβλεψε ότι θα μας «συνεπάρει το κύμα αν δε ληφθούν μέτρα».
Ερωτηθείς για ενδεχόμενο συμμαχίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, εμφανίστηκε άκρως επιφυλακτικός, λέγοντας ότι το θέμα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά, καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να «επιβιώσει» εκτός ευρώ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΗΧΗΤΙΚΟ
https://www.youtube.com/watch?t=1069&v=xX_B_rjniV0
Πηγή : http://www.neakriti.gr/

to synoro blog

28 Σεπ 2015

Ψευτ βαγγεν

Η Γερμανία θ”  αρχίσει τώρα να μαζεύει τους καρπούς απ” το μίσος που  μας σκόρπισε απλόχερα.
Μπήκαμε στην δεύτερη πράξη της τραγωδίας.
Στην πρώτη πράξη, οι θνητοί περνούν τα βασανιστήρια απ” τους βασιλιάδες και τους εξουσιάζοντες , έρχονται να υπηρετήσουν άδικους νόμους κι εντολές, πειθαρχούν στους τυράννους.
Ύστερα στην δεύτερη πράξη αναλαμβάνουν οι θεοί να σώσουν τους ανθρώπους.
Έτσι και η ζωή έχει δύο πράξεις.
Φαίνεται πως οι θεοί ανέλαβαν.
Η ιστορία της Φολκς-Βαγκεν δεν είναι μια απλή ιστορία. Δεν είναι ένα μικρό ψέμα μιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Είναι το αληθινό πρόσωπο μιας απάνθρωπης και σκληρής Γερμανίας, που ηγεμονεύει της Ευρώπης και επιβάλλει τις «ηθικές αξίες » της  στις διεφθαρμένες χώρες της Ευρώπης.
Αυτοί που είπαν εμάς ψεύτες διότι τους δώσαμε ψευδή στατιστικά στοιχεία, είναι αυτοί που πάσχισαν να μην φύγει από την θέση του ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ,  αυτός που κατηγορείται σήμερα για το κακούργημα της διαστρέβλωσης των στοιχείων αυτών, που μας οδήγησαν στον όλεθρο και στοίχειωσαν την χώρα μας.
Γίναμε φαντάσματα μέσα στον τόπο μας, πληρώνουμε άδικους φόρους, πληρώνουμε τράπεζες που πέσαν έξω,  πληρώνουμε μίζες που έφαγε το αληταριό της μεταπολίτευσης και ακόμα οι νόμοι κινούνται τόσο εξωφρενικά αργά απέναντι στην μαφία που μας κατέστρεψε.
Επιτέλους! τρέξτε, πιάστε τους, χώστε τους φυλακή. Κανένα έλεος σε όσους συνέπραξαν στο έγκλημα κατά της χώρας μας. Δεν μπορούμε να βλέπουμε αυτά τα χοντρά καθίκια να μιλούν ακόμα στις τηλεοράσεις.
Ο κυρ-Σόϊμπλε τι έχει τώρα να  μας πει;
Τι έχουν να πουν οι αρχιψεύτες που κορόιδευαν τους Αμερικανούς πουλώντας τους αυτοκίνητα που έκρυβαν τους αληθινούς ρύπους;
Δεν είναι μόνο η Φολκς-Βαγκεν. Έρχονται και άλλα. Τρία μνημόνια έχει η πρώτη πράξη, τρεις γερμανικές εταιρίες θα έχει η δεύτερη.

Όταν η πρώτη σου βιομηχανία κοροϊδεύει τους πελάτες της,  καταλαβαίνεις πολλά!

Η Γερμανία της Siemens που έμαθε να δωροδοκεί την υφήλιο, η Γερμανία των εξοπλιστικών που λάδωσε όλα τα κόμματα και όλους τους πολιτικούς, το τονίζω όλους στην χώρα μας, μας κουνούσε το χέρι του ηθικού.
Όταν λέω όλους,  για να μην αφήνω εκκρεμότητες,  εννοώ πως όταν ένα κόμμα παίρνει  μαύρα λεφτά αποδεδειγμένα  τότε όλα τα στελέχη του και τα μέλη του που ζουν μ΄ αυτά τα μαύρα λεφτά του κόμματος επί της ουσίας ξεπλένουν μαύρο χρήμα.
Ο Τσουκάτος έδωσε 1.000.000 δολάρια στο ΠΑΣΟΚ, ο Χριστοφοράκος δεν μπορεί να μην είπε τίποτα στον Σημίτη όταν προσγειωνόταν με το ελικόπτερο στο εξοχικό του, ο Βενιζέλος είχε το πόρισμα,  γι΄αυτά που έφαγε ο Γιωργάκης, στο συρτάρι του ΠΑΣΟΚ. Η Γεννηματά το άνοιξε, το είδε και δεν βρήκε ευθύνες  κι ο λαός τους έδωσε και δυο μονάδες παραπάνω μη τυχόν και τους χάσει.
Αλλά οι νόμοι στις δικτατορίες δεν πιάνουν τους πολιτικούς. Στις δικτατορίες και στις δημοκρατίες της  Ελλάδας.
Αυτοί λοιπόν, για να επανέλθω στο θέμα, αυτοί λοιπόν οι επίσημοι διαφθορείς και ψεύτες της Ευρώπης, οι Γερμανοί πολιτικοί και μεγαλοβιομήχανοι, με το σκάνδαλο της Φολκς-Βαγκεν ξεμπροστιάζονται .
Τώρα βλέπουμε ποιοι κρατούν την σημαία της διαφθοράς. 
Δεν έχει μούτρα ο Σόιμπλε, ο μικρός Χιτλερίσκος είναι άφαντος. Δεν μιλάει και δεν λαλάει.
Αργά ή γρήγορα οι θεοί που ανέλαβαν τώρα θα φτάσουν και στον ίδιο.
Οι βασιλείς, οι εξουσιαστές, οι δικτάτορες, οι Χιτλερίσκοι και οι αλαζόνες πεθαίνουν πάντα τελευταίοι για να ανασάνουν όλοι μαζί.
Έτσι όπως ανασαίνουν οι θεατές σε μια αίθουσα κινηματογράφου όταν πεθαίνει ο κακός της ιστορίας.
Η Φολκς-Βαγκεν δημιουργήθηκε απ”  τον Χίτλερ. Έτρεξε από τότε ως τα σήμερα κι έφτασε ως τον Σόιμπλε. Τώρα η Φολκς-Βαγκεν έβαλε την όπισθεν. Και μαζί μ” αυτήν και η Γερμανία.
Διότι είπαμε.
Μπήκαμε στην δεύτερη πράξη της τραγωδίας.
Πηγή : http://www.altsantiri.gr

to synoro blog

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΕΡΙΦΙΩΝ "3ήμερη Εκδρομή: ΠΑΡΓΑ, ΣΥΒΟΤΑ, ΜΟΝΗ ΓΗΡΟΜΕΡΙΟΥ, ΣΑΓΙΑΔΑ, ΕΚΒΟΛΕΣ ΑΧΕΡΩΝΤΑ"

1η ημέρα
Παρασκευή: ΑΘΗΝΑ - ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΕΝΙΔΙΟΥ- ΑΡΤΑ - ΣΥΒΟΤΑ. Συγκέντρωση στα γραφεία του Συνδέσμου μας και αναχώρηση στις 7.30 το πρωί. Μισάωρη στάση για καφέ στον Ισθμό της Κορίνθου. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας και διασχίζοντας τη νέα γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου (αλλιώς γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης ) θα καταλήξουμε στην Παραλία Μενιδίου,
όπου θα παραμείνουμε για μεσημεριανό φαγητό. Αναχώρηση μέσω Άρτας για Πάργα. Παραμονή για καφέ και περίπατο. Μετά για Σύβοτα, άφιξη στο Ξενοδοχείο – τακτοποίηση.
Δείπνο σε πλούσιο μπουφέ. Διανυκτέρευση.

2η ημέρα

Σάββατο: ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΗΡΟΜΕΡΙΟΥ - ΣΑΓΙΑΔΑ.
Αναχώρηση μετά το πρωινό, για Ιερά Μονή Γηρομερίου, όπου θα παραμείνουμε για προσκύνημα, Στη συνέχεια αναχώρηση για το παραθαλάσσιο χωριό Σαγιάδα, όπου θα κάνουμε στάση για το μεσημεριανό μας φαγητό απολαμβάνοντας θαλασσινούς μεζέδες στα γραφικά ταβερνάκια της περιοχής. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, αργά το απόγευμα και ξεκούραση.
Βραδινό φαγητό σε πλούσιο μπουφέ. Διανυκτέρευση.

3η ημέρα

Κυριακή: ΕΚΒΟΛΕΣ ΑΧΕΡΩΝΤΑ – ΑΜΜΟΥΔΙΑ – ΑΘΗΝΑ. Αναχώρηση μετά το πρωινό για να επισκεφθούμε το χωριό Αμμουδιά, εκεί που βρίσκονται οι εκβολές του Αχέρωντα ποταμού. Εμείς σας προτείνουμε μια βαρκάδα στις πύλες του Άδη (καιρού επιτρέποντος). Χρόνος ελεύθερος για το μεσημεριανό μας φαγητό στις γραφικές ψαροταβέρνες του χωριού. Στη συνέχεια παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής, με ενδιάμεση στάση για καφέ. Άφιξη το βράδυ με τις καλλίτερες εντυπώσεις.
Διανυκτέρευση : «SIVOTA DIAMOND 5*» στα Σύβοτα (www.sivotadiamond.gr)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ:
Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Τιμή συμμετοχής κατ' άτομο σε δίκλινο δωμάτιο: 165,00 €
Τιμή συμμετοχής κατ' άτομο σε μονόκλινο δωμάτιο: 215,00 €

Περιλαμβάνονται:

Μεταφορά των εκδρομέων με πολυτελή ιδιόκτητα κλιματιζόμενα πούλμαν.
Δύο διανυκτερεύσεις με πρωινό και δείπνο σε πλούσιο μπουφέ
Εκδρομές- περιηγήσεις – ξεναγήσεις, όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα
Ασφαλιστική κάλυψη αστικής και επαγγελματικής ευθύνης.
ΦΠΑ, Διόδια.

Για δηλώσεις συμμετοχής απευθυνθείτε στα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου:

Φλώρα Πεφάνη – Λιβανίου : 210-861954, 22810 51995, 6974-131474
Ηρακλής Λιβάνιος : 210-6666140, 6977298391
Άννα Λιβανίου : 210-3473437, 6972236397

Δηλώστε έγκαιρα τη συμμετοχή σας, κατά προτίμηση έως το τέλος Σεπτέμβρη, με την προκαταβολή του 50% του κόστους συμμετοχής.

Πηγή : ΣΥΝΔΕΣΜΟς ΣΕΡΙΦΙΩΝ

to synoro blog

Διαδρομές στο προϊστορικό Αιγαίο

Σύνθεση δύο ειδωλίων, ενός κυκλαδικού τύπου (αριστερά) και ενός κυκλαδικού (δεξιά), 
από το νεκροταφείο της Κουμάσας
Τα κυκλαδικά ειδώλια ως ερμηνευτικό κλειδί για τις παλίμψηστες* σχέσεις στην αρχαιότητα, στο διεθνές συνέδριο που διοργανώνει στην Αθήνα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.....

Κυκλαδικά και κυκλαδίζοντα ειδώλια φέρνουν διαρκώς στο φως ανασκαφές σε αρχαίες νεκροπόλεις στο Φουρνί, στην Κουμάσα, στη Λεβήνα, στην Ελεύθερνα και σε πολλά άλλα μέρη της Κρήτης. 
Τι δηλώνει η παρουσία τους εκεί; 
Ταξίδια και σχέσεις εμπορίου, ανταλλαγές και επιδράσεις ή εγκατάσταση και ώσμωση πολιτισμών; 
Τα περισσότερα από ενενήντα τέτοια ειδώλια που έχουν βρεθεί στην Κρήτη θα παρουσιάσουν και θα επιχειρήσουν να ερμηνεύσουν οι διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι που θα συμμετάσχουν στο διεθνές συνέδριο «Κυκλαδικά στην Κρήτη», το οποίο θα διεξαχθεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.

Με την επέτειο των τριάντα χρόνων από την ίδρυσή του να πλησιάζει σε λίγους μήνες, το Μουσείο «επιστρέφει στις πηγές του, στον κυκλαδικό πολιτισμό, συγκεντρώνοντας στην Αθήνα τη διεθνή επιστημονική κοινότητα για να συζητήσει για τα κυκλαδικά έξω από τις Κυκλάδες και για να διερευνήσει τη θέση και τον ρόλο των Κυκλάδων ως κέντρου στο Αιγαίο όπου διασταυρώνονται δρόμοι που ξεκινούν από τον Βορρά και τη Μαύρη Θάλασσα, από τη Μικρά Ασία και τη μητροπολιτική Ελλάδα και κατεβαίνουν προς τον Νότο» εξήγησε μιλώντας στο «Βήμα» ο διευθυντής του Μουσείου Νίκος Σταμπολίδης
Αξονας στη συζήτηση επιλέχθηκε να είναι «η σχέση των Κυκλάδων με τον πολιτισμό που ακολουθεί και μεσουρανεί μετά την πτώση του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού, τον μινωικό».

Ενενήντα ένα κυκλαδικά και κυκλαδικού τύπου ειδώλια έχουν αποκαλυφθεί σε ανασκαφές στην Κρήτη, «τεράστιος αριθμός - αν αναλογιστεί κανείς ότι το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης κατέχει συνολικά τριακόσια αντικείμενα κυκλαδικής τέχνης από όλες τις Κυκλάδες -, ο οποίος κάτι δηλώνει», τονίζει ο κ. Σταμπολίδης.

Τι γυρεύει ένα κυκλαδικό ειδώλιο σε μινωικό τάφο στην Κρήτη αλλά και σε νεκροπόλεις μεταγενέστερων εποχών;  
«Είναι ένα κειμήλιο που συνοδεύει τον νεκρό, είναι κάτι που αρέσει στους ντόπιους, είναι η ταυτότητά τους, οι προγονοί τους, η καταγωγή τους;» θέτει τα ερωτήματα η δρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας Πέγκυ Σωτηρακοπούλου, συνδιοργανώτρια με τον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη του συνεδρίου. 
Ελλείψει γραπτών πηγών, οι προϊστορικοί αρχαιολόγοι θέτουν ερωτήσεις στα αντικείμενα ζητώντας να τους αποκαλύψουν την ιστορία τους.  
«Βρίσκουμε τα ειδώλια ολόκληρα και πολλές φορές σπασμένα, από σκόπιμο κατακερματισμό στο πλαίσιο τελετής ταφής όπως συνηθιζόταν στις Κυκλάδες. Φαίνεται επομένως ότι τα αντικείμενα μεταφέρουν και το πολιτισμικό μήνυμα, την ιδεολογία που τους είχε αποδοθεί» εκτιμά η κυρία Σωτηρακοπούλου.

Τα αντικείμενα θα εξεταστούν μέσα στο ανασκαφικό τους περιβάλλον - που προσδιορίζει με ακρίβεια τη χρονολόγησή τους -, με στόχο την ερμηνεία και την κατανόηση των σχέσεων μεταξύ των δύο περιοχών. 
«Εκτός από τα εισηγμένα ειδώλια, βρίσκουμε, λόγου χάριν στην Αγία Φωτιά και αλλού, και πρώτες ύλες, πράγμα που δηλώνει ότι κυκλαδικού τύπου ειδώλια κατασκευάζονταν στην Κρήτη από κάποιους που γνώριζαν καλά την τέχνη της κατασκευής τους. Είχαν εγκαταστήσει κυκλαδίτες τεχνίτες εργαστήρια στην Κρήτη;». 
Τα ερωτήματα εμβαθύνονται. «Η διείσδυση στο νησί υπάρχει, φαίνεται μέσα από τις αρχαιολογικές έρευνες» υπογραμμίζει η κυρία Σωτηρακοπούλου. 
Η επιστημονική συζήτηση και η αντιπαράθεση γύρω από τα ζητήματα αυτά είναι έντονη και σκοπός του συνεδρίου είναι ακριβώς να προαχθεί ο επιστημονικός διάλογος.

Στις εργασίες του θα συμμετάσχουν έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, μεταξύ των οποίων και «οι δάσκαλοί μας», όπως σημειώνει η κυρία Σωτηρακοπούλου: οι Βρετανοί Κόλιν Ρένφριου από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και Πίτερ Γουόρεν από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και ο Αμερικανός Φίλιπ Μπέτανκουρ από το Πανεπιστήμιο Τεμπλ των ΗΠΑ.

πότε & πού:

Το διεθνές συνέδριο «Κυκλαδικά στην Κρήτη»
θα διεξαχθεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα (Νεοφύτου Δούκα 4) την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, από τις 9.30 π.μ. ως τις 7.30 μ.μ. Αναλυτικό πρόγραμμα: www.cycladic.gr

*Με τον όρο παλίμψηστο περιγράφονται αρχαία κείμενα σε πάπυρους και περγαμηνές ή ζωγραφικοί πίνακες που επικαλύφθηκαν με άλλο κείμενο ή εικόνα σε μεταγενέστερη εποχή για να χρησιμοποιηθούν ξανά ως βάση για τη δημιουργία νεότερων έργων. Η σύγχρονη τεχνολογία μας δίνει πλέον τη δυνατότητα, μέσω των ακτίνων Χ και της φωτογράφησης σε διάφορα μήκη κύματος φωτός, να διαβάζουμε το αρχικό κείμενο που υπήρχε στον πάπυρο.
Πηγή:tovima.gr
NewsRoom mykonostickerΠηγή : 

to synoro blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...