11 Ιαν 2017

Κέλλυ Κωστούλια: Ένας καρχαρίας στη Μήλο, αναζήτησε την βοήθειά μας.

Γράφει η Κέλλυ Κωστούλια
Αγγελιοφόρος που μας προειδοποιεί και μας προετοιμάζει, για τα άγνωστα νερά του 2017
Ζούμε ταυτόχρονα σε ένα υλικό περιβάλλον και σε ένα πνευματικό. Οι καταστάσεις που βιώνουμε στην συμβατική πραγματικότητα, έχουν προεκτάσεις στα συναισθήματα, τις σκέψεις και τον πνευματικό μας κόσμο και εναλλάξ.
Πρώτες μέρες της νέας χρονιάς και είχαμε την τιμή να έχουμε έναν ιδιαίτερο επισκέπτη στο νησί μας, δυστυχώς νεκρό. Οι καρχαρίες ανήκουν στο βασίλειο των ζώων, στην υποομάδα ψαριών και υπέρταξη σελαχίμορφα. Ο συγκεκριμένος καρχαρίας, φαινόταν να ανήκει στο είδος Cetorhinus maximus, γνωστός και ως καρχαρίας προσκυνητής ή σαπουνάς. Ένα είδος εντελώς ακίνδυνο για τον άνθρωπο, καθώς φιλτράρει το νερό για να τραφεί αποκλειστικά με πλαγκτόν. Ο καρχαρίας προσκυνητής είναι το μεγαλύτερο ψάρι της Μεσογείου και το δεύτερο μεγαλύτερο παγκόσμια, μετά τον Φαλαινοκαρχαρία. Είναι σπάνιο και απειλούμενο είδος το οποίο προστατεύεται από διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες. Απαγορεύεται αυστηρά η αλιεία, η εκφόρτωση και η πώληση του.
Η αλίευση καρχαριών και η παράνομη διάθεσή τους στην αγορά, έχει τραγικές συνέπειες στο θαλάσσιο οικοσύστημα αλλά και στην υγεία των ανυποψίαστων καταναλωτών.
Οι καρχαρίες όντας οι κορυφαίοι θηρευτές των θαλασσών, επιτελούν τον πιο σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα. Τρέφονται με ψάρια και θηλαστικά, κρατώντας τους πληθυσμούς υπό έλεγχο, απομακρύνοντας τα άρρωστα ζώα και τα κουφάρια από τα νερά, διατηρώντας την ισορροπία και την υγεία της θαλάσσιας ιχθυοπανίδας. Για παράδειγμα η εξαφάνιση του γκρι καρχαρία τροφού (Sandtiger shark) από τη Μεσόγειο, προκάλεσε μείωση του πληθυσμού του τόνου, καθώς το συγκεκριμένο είδος καρχαρία, κρατούσε τους θηρευτές του τόνου υπό έλεγχο. Αν οι καρχαρίες εκλείψουν, κατανοούμε ότι θα υπάρξουν ολέθριες συνέπειες. Είναι οι ρυθμιστές της βιοποικιλότητας και έχουν μεγάλη οικολογική σημασία για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, τα οποία καλύπτουν τα 2/3 του πλανήτη. Τι μοιραίες επιπτώσεις θα έχει η υγεία των θαλασσών, όταν οι καρχαρίες οι οποίοι βρίσκονται εδώ και εκατομμύρια έτη, σε αυτές τις θάλασσες, εξαλειφθούν; Οι χαμηλοί ρυθμοί αναπαραγωγής τους, οι κλιματικές αλλαγές, η μείωση της τροφής τους, η αλιεία και η καταστροφή των βιοτόπων τους, τους απειλούν με εξαφάνιση. Η προστασία των καρχαριών στην Ελλάδα απορρέει από τις Συμβάσεις της Βαρκελώνης, της Βέρνης και της Βόννης, την Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και τη Σύμβαση CITES (Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων με Εξαφάνιση Ειδών).
Οι καρχαρίες είναι εντελώς ακατάλληλοι για ανθρώπινη κατανάλωση, καθώς συσσωρεύουν στο σώμα τους υψηλές συγκεντρώσεις από βαρέα μέταλλα, υδράργυρο και τοξίνες, που προέρχονται από τη ρύπανση της θάλασσας, πλοία και βιομηχανικά απόβλητα. Οι διοξίνες για παράδειγμα, μπορούν να εισχωρήσουν στον πυρήνα του κυττάρου και να αλλοιώσουν το DNA. Επηρεάζουν την διαδικασία της ανάπτυξης, αλλάζουν την δράση των γονιδίων και επηρεάζουν το ανοσοποιητικό και νευρικό μας σύστημα, με δυσάρεστες συνέπειες. Ο υδράργυρος είναι ένα βαρύ μέταλλο, μια επικίνδυνη ουσία η οποία απελευθερώνεται στην θάλασσα μέσα από την ηφαιστειακή δραστηριότητα, την διάβρωση του εδάφους αλλά κυρίως μέσα από την καύση ορυκτών καυσίμων και την εξορυκτική και βιομηχανική δραστηριότητα. Ο υδράργυρος όταν έρθει σε επαφή με το νερό, μετατρέπεται με την βοήθεια διαφόρων μικροοργανισμών, σε μια ακόμα περισσότερο τοξική μορφή, τον μεθυλο-υδράργυρο. Αυτή η ουσία συσσωρεύεται στους θαλάσσιους οργανισμούς, μέσω μιας διαδικασίας, η οποία ονομάζεται βιοσυσσώρευση. Δηλαδή το φαινόμενο, στο οποίο χημικές ουσίες που δεν μεταβολίζονται, ακολουθούν την τροφική αλυσίδα προς την κορυφή, ξεκινώντας από τα φυτά και τα άλγη, προοδεύοντας από τα μικρότερα σε όλο και μεγαλύτερα ψάρια, για να φτάσουν σε μεγάλες ποσότητες, στα μεγάλα θαλάσσια αρπακτικά, όπως είναι οι καρχαρίες, οι ξιφίες και οι μεγάλοι τόνοι, τα οποία στη συνέχεια καταναλώνονται από τον αδηφάγο άνθρωπο, ο οποίος πλέον δέχεται τις απαγορευτικές τιμές του τοξικού υδραργύρου, που επηρεάζει αρνητικά την καρδιά, τα νεφρά, το συκώτι και τους νευρώνες του εγκεφάλου, προσβάλλοντας κυρίως το νευρικό του σύστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το οικολογικό έγκλημα που συνέβη στον κόλπο Μιναμάτα, στην Ιαπωνία το 1956. Το εργοστάσιο υδραργύρου της περιοχής, έριξε τα απόβλητα στον κόλπο με αποτέλεσμα, δέκα χιλιάδες άνθρωποι που κατανάλωναν ψάρια, να προσβληθούν από την ασθένεια Μιναμάτα (νευρολογικό σύνδρομο που προκαλείται από σοβαρή δηλητηρίαση με μεθυλικό υδράργυρο) και 2.000 πέθαναν από τοξική μόλυνση από υδράργυρο. Όσοι επέζησαν υπέφεραν από τύφλωση, κώφωση και διανοητικές δυσκολίες.
Η Φύση είναι ένας τεράστιος οργανισμός. Η θάλασσα και οι καρχαρίες είναι αναπόσπαστα κομμάτια αυτού του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. Όταν ο άνθρωπος μολύνει ένα κομμάτι της Φύσης, τότε αδιαμφισβήτητα οι λειτουργίες, αυτού του τεράστιου οργανισμού υπόκεινται σε μεταβολές και αργά η γρήγορα, οι δυσάρεστες συνέπειες έχουν γυρίσει στον άνθρωπο. Ο φόνος ενός καρχαρία είναι ένα οικολογικό έγκλημα, το οποίο είναι εις βάρος μας.
Σαν πνευματικό σύμβολο, οι καρχαρίες αντιπροσωπεύουν την επιβίωση στα άγνωστα, βαθιά και μυστήρια νερά της ζωής και της ύπαρξης. Η επιβίωση του καρχαρία, βασίζεται πάνω στην διαρκή κίνηση, προκειμένου να περάσει το οξυγόνο στα βράγχια του. Η συνεχιζόμενη κίνησή τους, πάντα εμπρός, επιβεβαιώνει την ύπαρξή τους. Αν μείνουν στάσιμοι θα βυθιστούν. Ακριβώς έτσι και εμείς, ανεξάρτητα από τα προβλήματα και τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε, πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να κινούμαστε πάντα μπροστά, στο μέλλον, διαφορετικά αν μείνουμε στάσιμοι, θα βυθιστούμε μέσα στην υπερανάλυση, την αδράνεια, τον θυμό και την θλίψη. Ο καρχαρίας είναι σύμβολο προόδου, προσαρμοστικότητας, αυτοπεποίθησης, ανεξαρτησίας, δύναμης, προστασίας, ισορροπίας, συναισθηματικής μεταμόρφωσης και γενναιότητας. Είναι ο κορυφαίος θηρευτής και ως εκ’ τούτου δεν φοβάται τίποτα. Η κατασκευή του είναι τέλεια. Αυτά είναι τα στοιχεία του εαυτού μας, που πρέπει να ψάξουμε μέσα μας, για να επιβιώσουμε και να εξελιχθούμε μέσα στο 2017. Βρείτε τον εαυτό σας, για να καταφέρετε να κρατήσετε σε ισορροπία, το εσωτερικό σας οικοσύστημα. Νόηση, συναίσθημα, σώμα και ψυχή. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από τα άγρια κύματα, των καθημερινών ρύπων της αρνητικότητας. Να είστε ενεργητικοί και να ελέγχετε τα συναισθήματά σας, μην τα αφήνετε να σας παρασύρουν. Αφεθείτε σε νέες εμπειρίες και περιπέτειες, για να εμπλουτίσετε την ύπαρξή σας.
Οι καρχαρίες ζουν στις θάλασσες του πλανήτη μας, εδώ και 360 εκατομμύρια χρόνια. Υπήρχαν πολύ πιο πριν, από την εμφάνιση των δεινοσαύρων. Επιβίωσαν από τον πυρηνικό χειμώνα και άλλες μεγάλες μαζικές εξαφανίσεις της ζωής της γης εδώ και εκατομμύρια χρόνια και όμως σήμερα απειλούνται με εξαφάνιση. Αυτά τα πλάσματα, έχουν ανάγκη την βοήθειά μας, για να έχουν μια ευκαιρία στην επιβίωση και σίγουρα την αξίζουν. Οι καρχαρίες φροντίζουν για την ισορροπία του οικοσυστήματος. Αυτή η ισορροπία είναι αποτέλεσμα χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ετών εξέλιξης. Δεν ξέρουμε πως οι ωκεανοί θα αντιδράσουν σε μια ξαφνική και γρήγορη εξαφάνισή τους.
Ο άνθρωπος δεν ξέρει πώς να πλησιάσει τον εαυτό του και αυτό τον κάνει να φοβάται και να βλέπει εχθρούς παντού. Η προστασία των καρχαριών, είναι ένα βήμα, για την κατανόηση του εαυτού μας και του ρόλου που έχουμε μέσα στην Φύση. Αν δεν κατανοήσουμε τον εαυτό μας και δεν συσχετιστούμε αρμονικά μαζί του, θα δυσκολευόμαστε συνεχώς, να κατανοήσουμε πλάσματα διαφορετικά από εμάς και θα βλέπουμε παντού τέρατα και σκιές. Ένας άνθρωπος που είναι σε αρμονία με τον εαυτό του, εκεί που οι άλλοι βλέπουν μπαμπούλες, εκείνος βλέπει πλάσματα ευάλωτα, που έχουν ανάγκη από την προστασία και την φροντίδα του.
Κέλλυ Κωστούλια
Δασοπονία και Διαχείριση Φυσικού Περιβάλλοντος
Πηγή : http://mileikanea.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...