18 Ιαν 2017

Ο "κόφτης" στις οικοδομές της Σαντορίνης και οι συλλήψεις


Εκεί στην Σαντορίνη έχουμε ένα πρόβλημα…. Και μιλάμε για οικοδομικές άδειες και εργασίες που δημιουργείται ένα τεράστιο ζήτημα με αφορμή το γεγονός ότι υπολειτουργεί η αρχιτεκτονική επιτροπή. Τι συμβαίνει; Η Σαντορίνη ως ένα νησί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους έχει δημιουργήσει μία αρχιτεκτονική επιτροπή ώστε να εξετάζει τις αιτήσεις για έκδοση νέων οικοδομικών αδειών. Από την άλλη έχουμε μία πολεοδομία που έχει πελαγώσει από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επιτροπή λόγω απουσίας προέδρου δεν συνεδριάζει με αποτέλεσμα να έχουμε παύση εργασιών και το κράτος αλλά και η τοπική κοινωνία να χάσουν χρήματα. Και τέλος; Εχουμε καθημερινά μέσα από το αστυνομικό δελτίο ανακοινώσεις για συλλήψεις κυρίως αλλοδαπών, οι οποίοι εργάζονται παράνομα σε οικοδομές….
Αποτέλεσμα; Χάος και η Σαντορίνη που οφείλει να εκτελεί οικοδομικές εργασίες από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Μαρτίου αυτή τη στιγμή είναι σε κατάσταση παράνοιας αφού κινδυνεύει να χάσει (όπως και το κράτος) περίπου 8.5 εκατομμύρια ευρώ από 170 άδειες που λειτουργούν ως … στήριγμα σε κάποιο κομπιούτερ γραφειοκράτη.
Διαβάστε τι αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας των Συντακτών για τον «οικοδομικό κόφτη» που λειτουργεί στη Σαντορίνη και έχει φέρει στα όρια τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αφού χάνονται εισφορές…
«Πάνω από 170 φάκελοι, που αφορούν την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, προσθήκες ή τροποποιήσεις σε υπάρχουσες οικοδομές, έχουν μπλοκαριστεί από τις αρχές Νοεμβρίου στην Πολεοδομία Σαντορίνης, μπλοκάροντας τον κατασκευαστικό τομέα και στερώντας από την οικονομία του νησιού πάνω από 8,5 εκατ. ευρώ. Αιτία; Δεν συνεδριάζει η αρχιτεκτονική επιτροπή, η οποία, με βάση τον νόμο, ελέγχει προληπτικά τις αιτήσεις, γιατί η δόμηση αφορά ένα νησί ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος και με ξεχωριστή αρχιτεκτονική ταυτότητα.
Ο ιδιότυπος αυτός πολεοδομικός «κόφτης» έχει όμως σοβαρές και πολλαπλές επιπτώσεις. Εχει παγώσει η οικοδομική δραστηριότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας σε μια εποχή που στο νησί δεν υπάρχουν άλλες δραστηριότητες.
Η επιβάρυνση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, καθώς στη Σαντορίνη, ακριβώς λόγω της ιδιαιτερότητάς της, οι οικοδομικές εργασίες επιτρέπεται να γίνονται μόνον από την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους έως τις 15 Μαρτίου του επομένου. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύει να χαθεί η φετινή περίοδος και να χάσουν οι οικοδόμοι τα μεροκάματα που τους είναι απαραίτητα για να ζήσουν αλλά και να καλύψουν τα ένσημά τους.
Τι χάνει το Δημόσιο
Απώλειες έχει και το Δημόσιο, αφού χάνει εισφορές και φόρους από τις οικοδομικές άδειες, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 8,5 εκατ. ευρώ.
Η προβλεπόμενη από τον νόμο 4030/2011 αρχιτεκτονική επιτροπή συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2016, αλλά λίγο αργότερα ο πρόεδρός της επιστρατεύτηκε στον Πειραιά για να καλύψει υπηρεσιακές ανάγκες στο γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης. Η τελευταία συνεδρίαση έγινε στις 8 Νοεμβρίου και από τότε η Πολεοδομία Σαντορίνης και οι αρμόδιες υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου δέχονται τα αγωνιώδη ερωτήματα των ενδιαφερομένων και απαντούν «τηλεφωνήστε την άλλη εβδομάδα»!
Κάτοικοι της Σαντορίνης, που απευθύνθηκαν στην «Εφ.Συν.», μας ενημέρωσαν ότι η αρχιτεκτονική επιτροπή μπορεί να συνεδριάσει χωρίς τον πρόεδρό της. Με έκπληξη όμως πληροφορήθηκαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι για οδοιπορικά, που υπολογίζεται σε 2.000 ευρώ!
Οι κάτοικοι ανησυχούν
Παρέμβαση στο σοβαρό αυτό ζήτημα έκανε η έπαρχος Σαντορίνης και σε επιστολή της προς τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι η αρχιτεκτονική επιτροπή «παραμένει αδικαιολόγητα ανενεργή, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας».
 «Η ανησυχία μας μέρα με τη μέρα γίνεται μεγαλύτερη, αντιμετωπίζοντας την όλη αυτή κατάσταση που μόνο αρνητικά επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη των νησιών της περιφερειακής μας ενότητας στους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς της πατρίδας μας», προσθέτει και προτείνει να ληφθούν μέτρα για την άμεση λειτουργία της αρχιτεκτονικής επιτροπής, που θα ξεμπλοκάρει την οικοδομική δραστηριότητα στη Σαντορίνη πριν εξαντληθεί η φετινή περίοδος».
Πηγή : https://www.naxospress.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...