14 Απρ 2017

Η ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου, στην Σέριφο

φωτοDaniel Simaku
Tην κορύφωση του Θείου Δράματος βιώνουν εκατομμύρια Ορθοδόξων χριστιανών ανά τον κόσμο. Ο Ιησούς Χριστός οδηγείται στο σταυρό. Οι πιστοί θρηνούν. Ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο.
φωτο Ντέπη Κουζούπη πανω χώρα 
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η πένθιμη ημέρα της χριστιανοσύνης, λόγω της σταύρωσης του Χριστού. Για αυτό το λόγο η Εκκλησία έχει ορίσει την ημέρα αυτή  ως αυστηρής νηστείας και απαγορεύεται η κατάποση του λαδιού.
φωτο Daniel Simaku
Όλη την ημέρα οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλο το νησί  και παραδοσιακά απαγορεύεται πάσα εργασία.
Σήμερα το πρωί έγινε ο στολισμός του Επιταφίου.στις δύο μεγάλες ενορίες της χώρας πάνω Χώρα και κάτω Χώρα καθώς και το λιμάνι του νησιού Επίσης και στο μοναστήρι των ταξιαρχών καθώς και στο μεγα λιβάδι  Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ωρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές. 
φωτο Ντέπη Κουζούπη Πάνω Χώρα
Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Ακολούθως, τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός. Το ύφασμα αυτό λέγεται Επιτάφιος.
φωτο Daniel Simaku
Σήμερα το απόγευμα θα ψαλεί στίς ενοριακές  εκκλησίες του νησιού ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου. Η εκκλησία έχει αποδώσει σε ύμνους εξαιρετικής αισθητικής την ταφή του Χριστού και τον θρήνο της Παναγίας.
φωτο Ντέπη Κουζούπη Πάνω Χώρα 
Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ψάλλονται σε τρεις στάσεις (μέρη) τα λεγόμενα Εγκώμια, μικρά τροπάρια πολύ αγαπητά στο λαό, αγνώστου ποιητή. Τα πιο γνωστά:
«Η ζωή εν τάφω…» «Άξιον εστί μεγαλύνειν…» «Αι γενεαί πάσαι…» «Ω γλυκύ μου Έαρ…»
φωτο Daniel Simaku
Η κατανυκτική μυσταγωγία της περιφοράς των  Επιταφίων ειδικά στην ΄Χώρα  θέλει κάθε χρόνο την ετοιμασία της. Ο στολισμός του έχει ιδιαίτερο εθιμοτυπικό και δημιουργούσε πάντα μια ευγενή άμιλλα μεταξύ των ενοριών, για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Η κατασκευή του δεν είναι τυχαία: 
φωτο Daniel Simaku Όπως πιστεύεται, το επάνω μέρος του συμβολίζει τον ουρανό και το επίπεδο που υπάρχει στη μέση συμβολίζει τη Γη.
Χρόνια πολλά καλό Πάσχα με υγεία ειρήνη και αγάπη για όλον τον κόσμο .Και καλή ανάσταση 
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...