30 Ιουν 2024

Σίφνος – Λειψυδρία: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για ένα μήνα


Μετά την Κέρκυρα και την Λέρο, έρχεται η ώρα των Κυκλάδων και η Σίφνος είναι το πρώτο νησί που δοκιμάζεται έχοντας απέναντι το …τέρας της λειψυδρίας.

Πριν από μερικές ημέρες ο Δήμος Λέρου έγινε ο πρώτος στο Νότιο Αιγαίο που μπήκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έναν μήνα.

Σήμερα έρχεται η ώρα της Σίφνου. Οπως έγινε γνωστό μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έως την 22η Ιουλίου, ο Δήμος Σίφνου τίθεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης…

Η σχετική ανακοίνωση (σε μορφή pdf στο τέλος του άρθρου) φέρει την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Βασίλη Παπαγεωργίου και αναφέρει:

“ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σίφνου της Περιφερειακής Ενότητας Μήλου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση φαινομένων λειψυδρίας στην παραπάνω περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσης και για έναν (1) μήνα, ήτοι έως και 22 Ιουλίου 2024.

Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας”.

Πηγή : https://naxospress.gr/

to synoro blog

Ειρήνη Προμπονά Με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στην Σέριφο θα ήθελα να πω λίγα πράγματα.



Αξίζει να το διαβάσεις όλο
~Με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στην Σέριφο θα ήθελα να πω λίγα πράγματα.
Ο λόγος ήταν ένα σχόλιο κάπου στα social. Δεν ήταν πως ειπώθηκε κάτι κακό, αλλά με προβλημάτισε.
Το σχόλιο έλεγε: "μα τι να κάψει η φωτιά, το νησί έχει μόνο βράχια".
Αλήθεια, τον βλέπετε τον τόπο μας όταν μας επισκέπτεστε; Τον νιώθετε, μπορείτε να μπείτε στη θέση μας;
Η ερώτηση δεν έχει σκοπό να προσβάλλει. ~Με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στην Σέριφο θα ήθελα να πω λίγα πράγματα.
Ο λόγος ήταν ένα σχόλιο κάπου στα social. Δεν ήταν πως ειπώθηκε κάτι κακό, αλλά με προβλημάτισε.
Το σχόλιο έλεγε: "μα τι να κάψει η φωτιά, το νησί έχει μόνο βράχια".
Αλήθεια, τον βλέπετε τον τόπο μας όταν μας επισκέπτεστε; Τον νιώθετε, μπορείτε να μπείτε στη θέση μας;

Ειρήνη Προμπονά

Η ερώτηση δεν έχει σκοπό να προσβάλλει.
Οι Κυκλάδες δεν είμαστε ένας προνομιακός παράδεισος πως ίσως φαντάζεστε ή φαντάζονται οι κυβερνώντες και διαλαλούν οι ντόπιοι πραματευτάδες της.
Για εσάς το λεω για να μας καταλάβετε καλύτερα. Για τους άλλους που είναι υπεύθυνοι σε όποιο πόστο κι αν έχουν δεν έχει σημασία που το λέω γιατί η αναισθησία βαράει κόκκινο ή οι προτεραιότητες είναι άλλες.
Είμαστε τυχεροί που βρισκόμαστε σ' αυτά τα σπαρμένα βράχια του Αιγαίου, ναι.
Εσείς όμως δεν ζείτε εδώ όλο το χρόνο. Μας επισκέπτεστε. Εμείς ζούμε. Κι όλοι μιλούν για μια νησιωτικότητα που δεν καταλαβαίνουν.
Μπορεί πολλά να συμβούν, κάποια απ' αυτα στην ηπειρωτική χώρα δεν θα συμβούν το ίδιο εύκολα γιατί δεν μεσολαβεί θάλασσα.
Το πλοίο που δεν μπορεί να δέσει από τα 9 μποφόρ για να κατέβουν πυροσβέστες, ενώ το σύμπαν καίγεται.
Να έχετε 4 πυροσβέστες κι ένα όχημα, γιατί σιγά, πόση είναι η Σέριφος, παράδειγμα.
Το πλοίο να μην μπορεί να φύγει, ενώ κάποιος χαροπαλεύει και ελικόπτερο να μην βρίσκεται ή να μην μπορεί να πετάξει και το ΚΥ ή το ΓΝ να μην μπορεί να εξυπηρετήσει το περιστατικό (καλά αυτό συμβαίνει και αλλού πλέον).
Χρειαζόμαστε μια μικρή περιουσία για να φτάσουμε στην πρωτεύουσα όποτε κι αν ταξιδέψουμε και δεν έχουμε πρόσβαση στα πάντα, κάποια τα φτάνουμε διαδικτυακά και όχι πάντα δωρεάν.
Αυτά είναι τα πολύ βασικά χαρακτηριστικά.
Επιπλέον:
-Δεν είμαστε όλοι πλούσιοι από τον τουρισμό, οπότε δεν πειράζει., έχουμε λεφτά. Δεν είμαστε όλοι πάμπλουτοι επενδυτές, επιχειρηματίες που δε μας νοιάζει.
-Ζούμε με την αγωνία της άλωσης και της καταστροφής των τόπων μας από μια λαίλαπα που θα μας αλλάξει για πάντα. Κι αυτό είναι μια άνιση μάχη, γιατί δεν αντιλαμβανόμαστε όλοι αυτή τη μάχη με τον ίδιο τρόπο. Κάποιοι δεν την αντιλαμβάνονται καθόλου. Επίσης, δεν πολεμάμε όλοι το ίδιο, ούτε για τους ίδιους λόγους.
Οσοι πολεμάμε έχουμε δυο μέτωπα να αντιμετωπίσουμε: το εξωτερικό και το εσωτερικό.
Μην λησμονάτε, σας παρακαλώ, να μας βλέπετε ως αυτό που είμαστε. Βράχια και πέτρες. Ήλιος και θάλασσα. Βουνά και κάμποι. Φρύγανα και άνθη. Αμπέλια, ελιές, μνημεία, ιστορία, αγώνες, έγνοιες και φόβοι. Άνθρωποι που στέριωσαν εδώ κι έζησαν χρόνια και χρόνια. Δεν ήρθαμε χτες να λεηλατήσουμε και να φύγουμε.
Αναζητήστε και αναδείξτε την αυθεντικότητα των νησιών μας, όχι τη δηθενιά.
Μην λησμονάτε τους τόπους μας.
Είμαστε νησιά χειμώνα καλοκαίρι και τέτοια πρέπει να παραμείνουμε, φροντισμένα και ασφαλή, όχι πεδίο επενδυτικών πειραματισμών και κυβερνητικών ντιλς.
Αυτά.
Πηγή : 

Ειρήνη Προμπονά


to synoro blog

ecoserifosΤο Χρονικό της καταστροφικής φωτιάς καμένη γη η νοτιοδυτική Σέριφος


Η χθεσινή φωτιά άφησε πίσω της ανεξίτηλα σημάδια στη ράχη της Σερίφου. Ευτυχώς πέρα από αρκετά σπίτια, ένα ξυλουργείο,  αποθήκες του σούπερ μάρκετ, χαμηλή βλάστηση και φρύγανα, δεν πήρε τίποτε άλλο μαζί της. Άφησε όμως πίσω της ένα άσχημο σκηνικό από τον Ράμο, το Καλό Αμπέλι ως την Βαγιά και πιό ψηλά στο Όρος. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το έργο της κατάσβεσης φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί και οι εικόνες που σας παρουσιάζουμε είναι οι πρώτες που παρουσιάζουν τις απλωμένες  μαύρες πληγές στο τοπίο που τόσοι έχουν αγαπήσει. 


Το Χρονικό της καταστροφικής φωτιάς

Χθές Σάββατο 29 Ιουνίου, σε όλη την Ελλάδα είχαμε 54 πυρκαγιές. Δυστυχώς μία από αυτές εκδηλώθηκε στη Σέριφο. Το βράδυ του Σαββάτου αποδείχτηκε μια ιδιαίτερα δύσκολη νύχτα για τo νησί…


Όλα ξεκίνησαν χθες το απόγευμα από την περιοχή Καμαλαύκα. Τα ξερά φρύγανα αποτέλεσαν ιδανικό μέσο τροφοδοσίας της φωτιάς και σε συνδυασμό με τα σχεδόν 7 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή βοήθησαν την έρπουσα πυρκαγιά να κινείται και να δημιουργεί μέτωπα με μεγάλη ταχύτητα.

Ο δυνατός αέρας δεν βοηθούσε το έργο των πυροσβεστών και όλων των εθελοντών που ρίχτηκαν στη μάχη με τη φωτιά.

Ήδη τις πρώτες ώρες μετά την έναρξη της φωτιάς κάποια σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ το Καλό Αμπέλι ήταν το επίκεντρο της καταστροφής. 


Προληπτικά το 112 μίλησε για εκκένωση των περιοχών Γάνεμα, Βαγιά, Κουταλάς. Όσο επέτρεπε το φως της ημέρας, μαζί με τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούσαν δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα και δύο καναντέρ. Στο νησί στη μάχη της φωτιάς ρίχτηκαν οι 4 πυροσβέστες με το 1 πυροσβεστικό όχημα και την υποστήριξη των υδροφόρων του Δήμου.

Όσο επελαύναν τα πύρινα μέτωπα, πήραν εντολή εκκένωσης οι οικισμοί Ράμος, Λιβαδάκια, Καράβι, Κουταλάς, Γάνεμα, Βάγια, Καλό Αμπέλι και Μέγα Λιβάδι, ενώ μετά τα μεσάνυχτα ήρθε και η πυροσβεστική βοήθεια από τη Σύρο, με το πλοίο «Άρτεμις», στο Λιβάδι. Συγκεκριμένα ήρθαν 7 πυροσβέστες με 3 οχήματα. Να σημειωθεί πως από τον Πειραιά είχαν ξεκινήσει 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα.


Προοδευτικά η φωτιά ελέγχθηκε και τις πρωινές ώρες της Κυριακής μπορούμε να πούμε πως ουσιαστικά ο κίνδυνος για περαιτέρω καταστροφές πέρασε, αφού η φωτιά σταμάτησε στη θάλασσα.


Πλέον η φωτιά δεν έχει ενεργό μέτωπο, μόνο διάσπαρτες εστίες. Ωστόσο έχει προκληθεί ήδη σημαντική καταστροφή στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού.Γνωρίζουμε πως κάηκαν σπίτια, αποθήκες εκκλησάκια… Κάποιοι μας είπαν ότι έχει καεί το όμορφο κατάλευκο εκκλησάκι, του Αγίου Γεωργίου  του Τρισάγιου  (1876). Ελπίζουμε και ευχόμαστε να κάνουν λάθος…Μένει να κάνουμε τον λεπτομερή απολογισμό της καταστροφής και φυσικά να δώσουμε ένα μπράβο και την ευγνωμοσύνη μας σε όλους αυτούς τους ανώνυμους ήρωες που πάλεψαν μια ολόκληρη νύχτα για να αποτραπούν τα χειρότερα.


Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ρεβίνθης έκανε δηλώσεις στο “Mega”, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό και αποτυπώνοντας την έκταση της καταστροφής:

«Η φωτιά είναι υπό έλεγχο, δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο, έχει τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά σε όλα τα σημεία. Τώρα κάνουμε απλώς επιτήρηση. Όλη η νοτιοδυτική Σέριφος έχει καεί. Μιλάμε για μια έκταση όπου η φωτιά σταμάτησε στην θάλασσα. Καταφέραμε και ανακόψαμε την μια πλευρά του μετώπου, μας βοήθησε και ο άνεμος που την έσπρωχνε προς την καμένη έκταση, οπότε καταφέραμε να την σβήσουμε και εδώ, πάνω από την παραλία της Βαγιάς και από την πλευρά του Ράμου,καταφέραμε και την σταματήσαμε. Δεν έχει γίνει απολογισμός, αλλά σίγουρα κάποιες κατοικίες έχουν υποστεί ζημίες σοβαρές, υπάρχουν αποθήκες γεμάτες με εμπορεύματα που έχουν καεί ολοσχερώς. Επίσης κάποια ξωκλήσια έχουν υποστεί φθορές. Υπήρξαν κάποιες μετακινήσεις ανθρώπων αλλά ο κόσμος μπορεί να επιστρέψει. Δεν έχουμε εικόνα για την προέλευση της φωτιάς. Ήταν πάρα πολύ δύσκολη νύχτα, ήταν πολύ ισχυροί οι άνεμοι. Οι δυνάμεις επιτηρούν σε όλα τα σημεία. Μου είπαν από το υπουργείο ότι σε λίγο θα ξεκινήσουν κάποια ελικόπτερα που θα κάνουν στοχευμένη κατάσβεση».

Προσοχή και σήμερα


Να σημειώσουμε πως και σήμερα, είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς, καθώς σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) και για τις Κυκλάδες, μεταξύ άλλων περιοχών:


  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας
Πηγή : 

to synoro blog

ΠΠΙΣέρίφου .Πυροσβεστική&πολιτική προστασία είστε ήρωες!ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!


Υπό έλεγχο τα μέτωπα της φωτιάς.
Δίχως απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Μεγάλες απώλειες σε ιδιοκτησίες.
Τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.

Πυροσβεστική, πολιτική προστασία είστε ήρωες!

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

Μπράβο και σε εθελοντές, κυρίως παιδιά νεαρής ηλικίας, ακόμα και σε τουρίστες που συμμετείχαν στην κατάσβεση!

(Υστερα από πρωτοβουλία νεαρού συνέλεχθησαν ολοι οι πυροσβεστήρες από ενοικιαζόμενα και καταστήματα!!!)

Δήμος, αιρετοί και επαγγελματίες μοίραζαν νερά, γάλατα και τρόφιμα σε όσους βοηθούσαν.

ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!

Στο μεγάλο κίνδυνο, στη μεγάλη απειλή, όλοι συντονίζονται αυτόματα με ένα μονάχα στόχο, την επιβίωση!

Ξημερώνει νέα μέρα για την Σέριφο.
Πηγή : 

Athanasios Kontaris


to synoro blog

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Σέριφο – Τι είπε ο δήμαρχος στο MEGA video


Υπό έλεγχο τέθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (30/6) η φωτιά στη Σέριφο σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Ρεβύνθη με τους πυροσβέστες να δίνουν ολονύκτια μάχη με τις  φλόγες. Ωστόσο σε επιφυλακή παραμένουν υπό το φόβο αναζωπυρώσεων, δεδομένου ότι οι άνεμοι θα ενισχυθούν μέσα στην ημέρα 33 πυροσβέστες με 15 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων επτά πυροσβεστών με τρία οχήματα που μετέβησαν χθες το απόγευμα ακτοπλοϊκώς από τη νήσο Σύρο με το οχηματαγωγό πλοίο «ΑΡΤΕΜΙΣ» και 22 πυροσβεστών με 11 οχήματα που μετέβησαν χθες το βράδυ από Πειραιά με το οχηματαγωγό πλοίο «ΑΝΕΜΟΣ».

 Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος μιλώντας στο MEGA η φωτιά σε αρκετά σημεία έσβησε όταν έφτασε στη θάλασσα, ενώ σημείωσε ότι βοήθησε στην πορεία της κατάσβεσης και το γεγονός ότι ο άνεμος έπνεε προς τα καμμένα και δεν υπήρξε περαιτέρω εξάπλωση 

Ο ίδιος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι υπάρχουν ζημιές σε σπίτια, ξωκλήσια καθώς και ότι έχουν καταστραφεί αποθήκες με εμπορεύματα τονίζοντας ότι δεν έχει γίνει ακόμη απολογισμός των ζημιών. Σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση των κατοίκων που έγινε με μηνύματα από το 112 αποκάλυψε ότι πλέον μπορούν να επιστρέψουν. Υπενθυμίζεται ότι εστάλησαν τρία μηνύματα από το 112 για την εκκένωση αρκετών οικισμών στη Σέριφο

. Ειδικότερα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Ράμος, Λιβαδάκια, Καράβι, Κουταλάς, Γάνεμα, Βάγια, Καλό Αμπέλι και Λιβάδι. Τέλος σημείωσε ότι δεν είναι ακόμη γνωστό ποια είναι η αιτία της πρόκλησης πυρκαγιάς και ότι είναι αντικείμενο διερεύνησης


Πηγή : https://www.megatv.com/

to synoro blog

29 Ιουν 2024

Το πλοίο Άνεμος κενό επιβατών , φορτωμένο με πυροσβεστικά οχήματα και τα πληρώματα αυτών για την αυριανή μάχη video


Παρόλο την ταλαιπωρία , των μελών του πληρώματος και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στο Αιγαίο.
Το πλοίο Άνεμος, μόλις επέτρεψε από το δρομολόγιο του , αναχωρεί εκ νέου κενό επιβατών , φορτωμένο πυροσβεστικά οχήματα και τα πληρώματα αυτόν , προκειμένου να συνδράμει στο νησί της Σέριφου , που αυτή την στιγμή φλέγεται, από την πύρινη λαίλαπα που έχει ξεσπάσει από το απόγευμα .

Η εταιρεία Aegean Sea Lines , το πλοίο Άνεμος, οι αξιωματικοί και το πλήρωμα , δείχνουν έμπρακτα την αγάπη τους και το ενδιαφέρον τους στο νησί της Σερίφου και τους συνανθρώπους μας , που δοκιμάζονται αυτήν εφιαλτική νύχτα , επιχειρώντας με κάθε τρόπο να σβήσουν την φωτιά, προκειμένου να σώσουν της περιουσίες τους , και της οικογένειές τούς
Πηγή : 

Χρήστος Λύδης


to synoro blog

Σέριφος: Το “Αρτεμις” μεταφέρει πυροσβέστες από Σύρο, εντολή εκκένωσης οκτώ οικισμών δύσκολη η κατάσταση εχουν καεί 4 σπίτια video


«Ότι δυνάμεις έχουμε στο νησί έχουν πάει στο μέτωπο. Οι συνθήκες είναι δύσκολες λόγω των θυελλωδών ανέμων. Για να την βλέπω εγώ από το δημαρχείο αυτή τη στιγμή πάει να πει ότι η κατάσταση είναι μη ελεγχόμενη».


Ποιος το αναφέρει και γιατί; Ο λόγος για τον δήμαρχο Σερίφου, Κωνσταντίνο Ρεβίνθη, ο οποίος μίλησε στο iefimerida.gr για την εικόνα και την εξέλιξη της φωτιάς που έχει ξεσπάσει από νωρίς το απόγευμα στο νησί των Δυτικών Κυκλάδων…

Η φωτιά μοιάζει ανεξέλεγκτη και μάλιστα έχουμε συνεχόμενες ενημερώσεις μέσω του “112” για απομάκρυνση κατοίκων και επισκεπτών από (οκτώ) συγκεκριμένες περιοχές.. Η αρχή έγινε για τους οικισμούς Ράμος – Λιβάδι και λίγο αργότερα για τέσσερις ακόμη περιοχές: “Όσοι βρίσκονται στις περιοχές Κουταλάς, Γάνεμα, Βάγια και Καλό Αμπέλι πρέπει να απομακρυνθούν προς τη Χώρα της Σερίφου μέσω του Κουταλά. Πρέπει ακόμη να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών

Δείτε το video https://www.facebook.com/61550614361889/videos/349187461348432

Πηγή : 

to synoro blog

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στη Σέριφο-Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση των κατοίκων


Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε περίπου στις 6 το απόγευμα, στην ευρυτερη περιοχή του ράμμου σε χαμηλή βλάστηση στη Σέριφο. Για την κατάσβεση της επιχειρούν 3 πυροσβέστες με 1 όχημα, ενώ από αέρος συνδράμει τις προσπάθειες τους πριν απο λίγο ήρθαν  ένα ελικόπτερο. και δυο καναντερ


Παράλληλα, στις 18:29 στάλθηκε μήνυμα από το 112 που ανέφερε: «Πυρκαγιά στην Σέριφο. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Ράμος και Λιβάδι απομακρυνθείτε προς Σέριφο».

Πηγή : 

to synoro blog

Φούρνοι: Η πιλοτική έρευνα, η λειψυδρία και οι τρόποι αντιμετώπισης


Το 2023 έφτασαν στη χώρα μας περισσότεροι από 32 εκατομμύρια τουρίστες, αριθμός που ήταν κατά 17,6% υψηλότερος συγκριτικά με το 2022. Ο υπερτουρισμός είναι ήδη ένα υπαρκτό φαινόμενο σε πολλά ελληνικά νησιά. Κι όπως φαίνεται, είναι σε σημαντικό βαθμό υπεύθυνος για την επιδείνωση ενός πολύ σοβαρού ζητήματος: της λειψυδρίας. Βάσει πιλοτικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στους Φούρνους, προκύπτει ότι το νησί έχει ήδη ανάγκη υπερδιπλάσιας ποσότητας νερού από αυτή που μπορεί να παράγει με φυσικό τρόπο. Μάλιστα, η ζήτηση αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030, γεγονός που όπως σχολίασαν στην «Καθημερινή» επιστήμονες οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα, αποδίδεται στην περαιτέρω αύξηση του αριθμού των τουριστών. Το πιλοτικό πρόγραμμα αναμένεται να επεκταθεί σύντομα σε ακόμη δέκα νησιά, προκειμένου να διαπιστωθεί το υδατικό τους αποτύπωμα και να αναζητηθούν λύσεις.

Η επιλογή των Φούρνων

Σύμφωνα με όσα σχολίασε στην «Καθημερινή» ο Δημήτρης Εμμανουλούδης, πρόεδρος της Unesco για τη διατήρηση και τον οικοτουρισμό των παρόχθιων και δελταϊκών οικοσυστημάτων και διευθυντής του εργαστηρίου «Ανάλυση και διαχείριση φυσικών καταστροφών και τεχνολογικών κινδύνων» του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης, η επιλογή των Φούρνων προέκυψε «έπειτα από συζητήσεις που είχαμε με τον γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη για το ζήτημα της λειψυδρίας στα νησιά. Θέλαμε να βρούμε ένα νησί πιλότο, ώστε να το μελετήσουμε διεξοδικά και να δούμε τι συμπεράσματα προκύπτουν. Οπότε, αναζητήθηκε κάποιο νησί που να μην είναι εξαιρετικά μικρό και να βρίσκεται περίπου στη μέση του Αιγαίου».

Η έρευνα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 και τελείωσε τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ οι φορείς που συμμετείχαν, ήταν το τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου, η έδρα της Unesco που διαχειρίζεται τον οικοτουρισμό και τα φυσικά και παράκτια οικοσυστήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, υπήρξε συνεργασία με το εργαστήριο Ατμοσφαιρικής, Φυσικής και Κλιματικής Αλλαγής του ΕΚΠΑ.

Υπερδιπλάσιες οι ανάγκες
Σήμερα, οι Φούρνοι αριθμούν λίγο παραπάνω από 1.300 μόνιμους κατοίκους, ενώ σύμφωνα με τον κ. Εμμανουλούδη «το 2023 δέχθηκαν 8.000 τουρίστες». Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού σε νερό, «χρειαζόμαστε περίπου 90 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού ετησίως, ενώ το νησί έχει δυνατότητα παραγωγής 30-40 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού ετησίως. Η υπολειπόμενη αναγκαία ποσότητα νερού παρέχεται μέσω της αφαλάτωσης. Βάσει των μοντέλων που επεξεργαστήκαμε, είδαμε ότι το 2030 οι Φούρνοι θα χρειάζονται 200.000 κυβικά μέτρα νερού ετησίως, επειδή ο αριθμός των τουριστών τότε αναμένεται να έχει φτάσει τους 25.000».

Από την πλευρά του, ο Παντελής Ξόφης, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας, σχολίασε στην «Κ» ότι αυτές οι ανάγκες για νερό αποτελούν το υδατικό αποτύπωμα, που «είναι ένας δείκτης κατανάλωσης νερού και αφορά τόσο την άμεση κατανάλωση, όσο και την έμμεση κατανάλωση για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων που χρησιμοποιούμε».

Σύμφωνα με τον κ. Ξόφη, εφόσον γνωρίζουμε το υδατικό αποτύπωμα, «μπορούμε να αποφύγουμε δραστηριότητες με μεγάλο υδατικό αποτύπωμα και να διασφαλιστεί η επάρκεια νερού όχι μόνο στις παρούσες γενεές, αλλά και στις επόμενες».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κ. Εμμανουλούδη το υδατικό αποτύπωμα του κάθε κατοίκου και πιθανού τουρίστα υπολογίστηκε, μεταξύ άλλων, μέσω «της χρήσης ερωτηματολογίων που δόθηκαν δειγματοληπτικά στο νησί και προέκυψαν σταθμικοί μέσοι όροι».

Αύξηση 1,2 βαθμών Κελσίου τα τελευταία 40 χρόνια

Η έρευνα στους Φούρνους αφορούσε επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ξόφη, «το να δούμε πόσο άλλαξε η κατάσταση της ξηροθερμικότητας στο νησί από το 1980 έως το 2020, διάστημα κατά το οποίο έχουμε δορυφορικά δεδομένα υψηλής χωρικής και φασματικής ανάλυσης και αξιόπιστα μετεωρολογικά δεδομένα».

Οπως διαπιστώθηκε, στο επίμαχο χρονικό διάστημα «υπήρξε στους Φούρνους μια μέση αύξηση της θερμοκρασίας που κυμαίνεται περίπου στους 1,2 βαθμούς Κελσίου. Μπορεί να ακούγεται ένα μικρό νούμερο, αλλά είναι μια αρκετά μεγάλη αύξηση».

«Εντονη ξηρασία εκεί που δεν υπήρχε»

Η βροχόπτωση όμως, τα τελευταία σαράντα χρόνια, «δεν παρουσιάζει μια αντίστοιχη καθοδική τάση, αλλά παραμένει μάλλον σταθερή». Οι Φούρνοι, σύμφωνα με τον κ. Ξόφη, έχουν την ιδιαιτερότητα ότι «έχουν μια μεγάλη ξηροθερμική περίοδο, που ξεκινάει τον Απρίλιο και τελειώνει τον Οκτώβριο. Σε όλο αυτό το διάστημα δεν υπάρχουν βροχοπτώσεις. Παρόλα αυτά, το νησί έχει ένα σχετικά υψηλό ύψος βροχής, που ξεπερνάει τα 600 χιλιοστά, το οποίο όμως πέφτει σε ένα πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, κυρίως σε έντονα καιρικά φαινόμενα. Αρα, αυτό που αλλάζει, δεν είναι το ύψος της βροχόπτωσης, αλλά η κατανομή της». Αλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Εμμανουλούδη, «παρά τα μεγάλα ετήσια βροχομετρικά ύψη, το νησί δεν κρατάει αυτά τα νερά, λόγω του ασβεστολιθικού πετρώματος που υπάρχει στους Φούρνους».

Ακόμη, στους Φούρνους μελετήθηκε η θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους, που σύμφωνα με τον κ. Ξόφη, «υπολογίστηκε μέσα από κάποια θερμικά κανάλια του δορυφόρου Landsat της NASA. Οπως προέκυψε, από το 1984 έως το 2022 καταγράφεται μια τεράστια αύξηση της ξηροθερμικότητας της επιφάνειας του εδάφους, γεγονός που μείωσε το νερό που αποθηκεύεται στο έδαφος και χρησιμοποιείται κατά τις άνυδρες περιόδους». Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, «τη δεκαετία του 1980 η τιμή TCI (σ.σ. δείκτης ξηροθερμικότητας) ανερχόταν στο 0,8, που σημαίνει ότι τότε δεν υπήρχε ουσιαστικά ξηρασία. Πλέον, έχει φτάσε στο 0,2 περίπου, που σημαίνει έντονη ξηρασία».

Αναφορικά με το πώς αυτή η κατάσταση αντικατοπτρίζεται στη βλάστηση του νησιού, ο ίδιος σχολίασε ότι «εκεί είχαμε μια θετική έκπληξη. Η βλάστηση φαίνεται να μη βρίσκεται σε κατάσταση έντονου στρες». Πρόκειται για κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο, εξηγείται από το ότι «στο νησί επικρατεί μακκία αειφύλλης βλάστηση και φρυγανική βλάστηση, που είναι ανθεκτικές στην ξηρασία. Παράλληλα, στους Φούρνους, όπως και στα περισσότερα νησιά στο Αιγαίο, καταγράφεται μείωση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας, γεγονός που έχει δώσει τη δυνατότητα στη βλάστηση να επανακαταλάβει θέσεις από τις οποίες είχε απομακρυνθεί».

«Η αφαλάτωση δεν είναι πανάκεια»

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Εμμανουλούδη, «η λειψυδρία στα νησιά σίγουρα θα μας απασχολήσει περισσότερο στο μέλλον. Κι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τα κλιματικά μοντέλα και το αν θα έχουμε ξηρασία ή έλλειψη βροχοπτώσεων, αλλά από τη δραματική αύξηση των τουριστών που δέχεται ετησίως η Ελλάδα, που είναι ήδη περίπου τρεις φορές ο πληθυσμός της. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Οι περισσότεροι από αυτούς τους τουρίστες συγκεντρώνονται στο Αιγαίο, οπότε το πρόβλημα σίγουρα θα ενταθεί στο μέλλον».

Στα περισσότερα νησιά, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι δήμαρχοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα κυρίως μέσω της αφαλάτωσης. Ομως, η αφαλάτωση δεν είναι πανάκεια. Μπορεί να λύνει το θέμα της υδροδότησης και προμήθειας νερού, όμως είναι μια μέθοδος ιδιαίτερα κοστοβόρα, ενεργοβόρα και επιβαρύνει το περιβάλλον μέσω απόβλητων υποπροϊόντων της παραγωγής αφαλατωμένου νερού, τα οποία ρίχνονται στη θάλασσα».

Μέσω του επίμαχου πιλοτικού προγράμματος, αυτό που προτείνεται, σύμφωνα με τον κ. Εμμανουλούδη, είναι «η κατασκευή τεχνικών έργων μικρής κλίμακας που συνδυάζονται με τεχνικές Ecosystem-based adaptation (μτφ. προσαρμογή με βάση το οικοσύστημα). Αυτός ο συνδυασμός εντάσσεται στη μεγάλη οικογένεια των nature based solutions (μτφ. λύσεις με βάση τη φύση)». Σε αυτά τα τεχνικά έργα, συμπεριλαμβάνονται «υπερπηδητά σχαρωτά φράγματα για συλλογή νερού –ακόμη και της πιο μικρής ποσότητας– μέσα από τις κοίτες των χειμάρρων κατά τη χειμερινή περίοδο και ομβροπλατείες με συνοδές υπόγειες δεξαμενές νερού ώστε να μην έχουμε απώλειες από την εξάτμιση». Αυτές οι λύσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, «μπορούν να αυξήσουν την ετησία παραγωγή στους Φούρνους στα 90.000 κυβικά μέτρα νερού ετησίως».

Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Εμμανουλούδη, αναμένεται άμεσα η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην έδρα της Unesco, το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης και τη γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου η έρευνα που ξεκίνησε στους Φούρνους να επεκταθεί σε επιπλέον 10 νησιά, τα οποία θα είναι διασκορπισμένα και «έτσι θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα», όπως σημείωσε.

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Ξόφη, είναι να «δημιουργήσουμε ένα μοντέλο που θα εφαρμοστεί σε όλα τα νησιά. Αλλωστε, τα περισσότερα νησιά μπορεί να αντιμετωπίσουν λειψυδρία, καθώς δεν έχουν φυσικούς ταμιευτήρες νερού, ούτε είναι εύκολο να μεταφέρεις νερό από μια απομακρυσμένη περιοχή. Παράλληλα, δέχονται ένα αφύσικα μεγάλο αριθμό τουριστών κι έχουν αναπτυχθεί σε αρκετές περιπτώσεις πέρα από τις δυνατότητές τους κι απ’ όσο μπορούν να αντέξουν οι φυσικοί τους πόροι. Κι αυτό ενώ μιλάμε για νησιά, όπως αυτά στις Κυκλάδες, που είναι από τις πιο ξηρές περιοχές της Ελλάδας».

Πηγή : https://www.kathimerini.gr/

to synoro blog

Zante Ferries: Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο του “Διονύσιος Σολωμός” λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών


Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο Αιγαίο θα κρατήσουν δεμένο το πλοίο “Διονύσιος Σολωμός” στο λιμάνι του Πειραιά. Η εταιρεία Zante Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση για την ενημέρωση των επιβατών, που είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν με το πλοίο.

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν (δυσμενέστερων του δελτίου της Ε.Μ.Υ.) το πλοίο της εταιρείας μας Ε/Γ-Ο/Γ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ δεν θα εκτελέσει το σημερινό (29/06/2024) του δρομολόγιο από τον λιμένα του Πειραιά.

Όσοι επιβάτες έχουν εκδώσει εισιτήρια θα προωθηθούν στον προορισμό τους με μέριμνα της εταιρείας μας.

Πηγή : 

to synoro blog

Ολοκληρώθηκαν τα προγράμματα του Cycladic Identity σε Κέα και Πάρο


Δέκα ντοκιμαντέρ παραδοσιακών οργανοπαιχτών του νησιού της Κέας, η πρώτη μελέτη γεωτεχνικής ευστάθειας στα Αρχαία Λατομεία Μαρμάρου Πάρου με απώτερο στόχο την εξασφάλιση της ασφαλούς επισκεψιμότητας στις στοές, καθώς και η παραγωγή 20 podcasts ιστοριών σχετικά με την προφορική παράδοση και τη μυθολογία της Κέας, είναι τα αποτελέσματα τριών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν με τη χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Τα προγράμματα έχουν ως σκοπό την προστασία και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών των Κυκλάδων.

"Καταγραφή παραδοσιακών οργανοπαιχτών της Κέας"

Ειδικότερα, το πρόγραμμα "Καταγραφή παραδοσιακών οργανοπαιχτών της Κέας για τη διάσωση, διατήρηση και ανάδειξης της παραδοσιακής μουσικής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς", περιλαμβάνει δέκα αυτοτελή ντοκιμαντέρ των εναπομεινάντων ηλικιωμένων οργανοπαιχτών του νησιού καθώς και των παιδιών ή και εγγονιών των σημαντικότερων παραδοσιακών μουσικών της Κέας. Τα ντοκυμαντέρ είναι πλέον στη διάθεση του κοινού στο https://destinationkea.com/politismos/moysiki-paradosi/ και στο https://www.youtube.com/@KeaGreece.

Στο επίκεντρο το αρχαίο λατομείο Πάρου

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα "Ευστάθεια και επισκεψιμότητα υπογείων στοών", από την ΑΜΚΕ Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου και αφορά στην πρώτη μελέτη γεωτεχνικής ευστάθειας στα Αρχαία Λατομεία, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση της ασφαλούς επισκεψιμότητας στις στοές.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκε τεχνική έκθεση αυτοψίας, η οποία περιελάμβανε την πλήρη καταγραφή των περιοχών υψηλού κινδύνου στις εισόδους, αλλά και στο εσωτερικό των στοών. Από την τεχνική αυτή έκθεση προέκυψαν τα σημεία στα οποία επείγει η υλοποίηση άμεσων στερεωτικών μέτρων καθώς και η μελέτη σχεδιασμού τους.

Δημιουργία είκοσι podcasts ιστοριών στην Κέα

"Ακούστε την ιστορία.."

Το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα του Cycladic Identity που ολοκληρώθηκε και αφορά επίσης στο νησί της Κέας, έχει τίτλο "Ακούστε την ιστορία.." και υλοποιήθηκε από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Το πρόγραμμα είχε στόχο να αναγνωριστεί και να διαδοθεί η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κέας με έναν σύγχρονο και διασκεδαστικό τρόπο, εύκολο και προσιτό σε μικρούς και μεγάλους, σε συνδυασμό με την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, των δομημένων χώρων με γραφικά χαρακτηριστικά, και των σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Η υλοποίηση του προγράμματος αφορούσε την παραγωγή 20 podcasts ιστοριών, με πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις, που σχετίζονται με την προφορική παράδοση και τη μυθολογία της Κέας. Τις ιστορίες αυτές μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να τις ακούσει στο κινητό του ή με οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρονικό μέσο, tablet, laptop κ.α., σκανάροντας έναν κωδικό QR ο οποίος θα τον κατευθύνει στον σύνδεσμο της ιστορίας. Τα QR code έχουν αναρτηθεί σε επιγραφές οι οποίες έχουν τοποθετηθεί σε εμφανή σημεία σε διάφορους δημόσιους χώρους του νησιού.


Οι podcast ιστορίες είναι διαθέσιμες στο Παραμυθόφωνο καθώς και σε πλατφόρμες podcast όπως το spotify με τίτλο Cycladic Identity, το google podcasts, το apple podcasts κα. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι συνολικές ακροάσεις των ιστοριών έφτασαν τις 61.391, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά 85% στην Ελλάδα και κατά 15% σε 115 χώρες σε όλο τον κόσμο.

 

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

Ανάφη: Phenomenon 5


Δέκα χρόνια από τη διοργάνωση του πρώτου διεθνούς προγράμματος σύγχρονης τέχνης phenomenon στην Ανάφη, το phenomenon 5 επιστρέφει από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 7 Ιουλίου με μία σειρά ανοιχτών στο κοινό εκδηλώσεων με αφετηρία τις ιστορίες του νησιού από την αρχαιότητα και τους Αργοναύτες, την περίοδο του Μεσοπολέμου και τους εξόριστους, στους σύγχρονους καιρούς και την εποχιακή μετανάστευση.

Στο διάστημα 24-30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, περφόρμανς, βίντεο-προβολές και άλλες δράσεις.

Στις 29 Ιουνίου θα εγκαινιαστεί εικαστική έκθεση σε διάφορα σημεία του νησιού, η οποία θα διαρκέσει έως τις 7 Ιουλίου.

Το phenomenon διοργανώνεται από τον ομώνυμο οργανισμό με έδρα την Αθήνα και τη Συλλογή Kerenidis Pepe με έδρα το Παρίσι. Συμμετέχουν: Pauline Boudry/Renate Lorenz, CAConrad, Majd Abdel Hamid, Pierre Leguillon, Zoe Leonard, Valentina Magaletti, Ίρις Τουλιάτου, Μαρία Τουμάζου,Trevor Yeung.

Για περισσότερες πληροφορίες: phenomenon@kerenidispepe.art

Πηγή : https://www.sustainablecyclades.gr/

to synoro blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...