10 Απρ 2017

Δονούσα: τα μονοπάτια καθαρίστηκαν και ... παραδόθηκαν

Αν κάνει κάτι την Δονούσα ξεχωριστή αυτό είναι το εκπληκτικό δίκτυο σηματοδοτουμένων μονοπατιών που καλύπτουν σημαντικό μέρος του νησιού και το οποίο δεν είναι …σημερινό. Ουσιαστικά αποτελεί τον βασικό οδικό χάρτη του νησιού εδώ και πολλές δεκάδες χρόνια από τη στιγμή που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των παλιών ημιονικών δρόμων και ένωναν κάθετα και περιμετρικά τα τέσσερα χωριά του, Σταυρός, Μερσήνι, Μεσαριά και Καλοταρίτισα. 
Μιλάμε για πέντε βασικά μονοπάτια με σημαντικές υψομετρικές διαφορές και με συνολικό μήκος 9.200 μέτρων που συγκροτούν το Δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος του νησιού και αποτελούν τη χαρά των φίλων του περιπατητικού τουρισμού…  

Για να μπορούν όμως οι συγκεκριμένες διαδρομές να είναι ελκυστικές πρέπει όχι μόνο να είναι σηματοδοτημένες (κάτι που ισχύει εδώ και χρόνια) αλλά να συντηρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, να καθαρίζονται και να βελτιώνονται μέσα από νέες διαδρομές… Και για δεύτερη σερί χρονιά οι κάτοικοι της Δονούσας έκαναν το θαύμα τους. Συνεργάστηκαν όλοι μαζί, είδαν εθελοντές να ανταποκρίνονται στο κάλεσμά τους και το αποτέλεσμα των δράσεων από την η έως τις 3 Απριλίου εντυπωσιακό…. Και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα των social media του Πολιτιστικού Συλλόγου Δονούσας «ο Ποσειδών» έχουμε και λέμε «Καταφέραμε και ανοίξαμε 3 νέες διαδρομές συνδέοντας την παραλία του Κέδρου με την παραλία Βαθύ Λιμενάρι και το χωριό της Μεσσαριάς με το χωριό του Μερσηνιού. Ταυτόχρονα αναδείξαμε την κλασσική παλιά διαδρομή που συνδέει την πηγή της Καλοταρίτισσας (Κουμαριά) με το τον κάβο του Μοσχονά. Ενοποιήθηκε συνεπώς το Δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος κάνοντας εφικτό πλέον το γύρο της Δονούσας με τα πόδια χρησιμοποιώντας κυρίως μονοπάτια και μόνο ένα μικρό κομμάτι ασφάλτου (από Μοσχονά έως Μερσήνι)…»
1
Και όπως τονίζεται «Όλη η διοργάνωση ήταν αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας μεταξύ του Πολιτιστικού Συλλόγου Δονούσας "ΠΟΣΕΙΔΩΝ", της Ένωσης Δονουσιωτών Κυκλάδων, της Δημοτικής Κοινότητας Δονούσας, της Εκκλησίας, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, των επαγγελματιών και των κατοίκων της Δονούσας, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος.
Να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους τους εθελοντές (συνολικά 35) που μας εμπιστεύθηκαν, ήρθαν στη Δονούσα και μας βοήθησαν όσο κανείς άλλος σε αυτή μας την προσπάθεια!
Να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους του νησιού που μας έδωσαν τα εργαλεία για να γίνει η δουλειά και τα αυτοκίνητά τους για τις μεταφορές και να ευχαριστήσουμε έναν προς έναν όλους τους επαγγελματίες που φιλοξενήσαν τους εθελοντές (με αλφαβητική σειρά):  Αποσπερίτης, Αργαλειός, Αστερίας, Δίδυμα studios, Donoussa rooms, Ηλιοβασίλεμα, Κήπος (Λόνη και Σπύρος), Ποθητή studios, Πράσινος studios (τα Δελφίνια).
Να ευχηθούμε το έργο να συνεχιστεί, τα μονοπάτια και το φυσικό περιβάλλον να προστατευτούν ακόμα περισσότερο και δίνουμε από τώρα ραντεβού για τον Απρίλη του 2018!»
Εμείς; Απλά τους ευχαριστούμε γιατί μας δείχνουν το δρόμο για την συνολική παρουσίαση της εικόνας μίας περιοχής… Χωρίς πολλά λόγια αλλά με δουλειά και μόνο 
Πηγή : https://www.naxospress.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...