1 Σεπ 2012

Οι Δήμοι τα τρώνε μόνοι τους...

 
Γράφει ο  Γιώργος  Κράλογλου 

«Σε βάρος της τσέπης όλων των πολιτών της χώρας θα καταλήξει η κινητοποίηση των Δήμων μέσα από αυξήσεις δημοτικών επιβαρύνσεων...» προβλέπουν έγκυροι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών.

Σχολιάζοντας δε τις κινητοποιήσεις αυτές τις χαρακτηρίζουν «προκλητικές και ύποπτες για νέες αφαιμάξεις πολιτών και επιχειρήσεων μιας και εδώ και 55 χρόνια, από το 1958, με Βασιλικό Διάταγμα (20/10/1958) απέκτησαν το δικαίωμα να αυξάνουν τα δημοτικά τέλη με μια απλή ανακοίνωση που στέλνουν στον τοπικό Τύπο ή την καρφιτσώνουν έξω από τον Δήμο!!! Και οι αυξήσεις αυτές (προσθέτουν) θα επιβαρύνουν, όπως πάντα, την τελική τιμή των προϊόντων, τον καταναλωτή και τον πληθωρισμό σε μια περίοδο ισχυρών περικοπών των πάσης φύσεως εισοδημάτων».


Βεβαίως τα σχόλια αυτά των επιχειρηματιών και των εκπροσώπων τους, σε όλη την χώρα, δεν θα περιοριστούν σε επισημάνσεις και προβλέψεις.


Η πεποίθησή τους ότι πρόκειται για υπολογισμένη κινητοποίηση (που θα έχει και πολιτική κάλυψη από την αντιπολίτευση) και η οποία (όπως αντιλαμβάνονται) θα κλιμακωθεί προκειμένου να δικαιολογήσει αυθαιρεσίες (στην αύξηση των τελών) ώστε να καλυφθούν τα υπέρογκα έξοδα και οι υπερβολικές δαπάνες «μικροπολιτικής σκοπιμότητας» των Δημάρχων θα τους οδηγήσει σε αντίδραση.


Άλλωστε οι επιχειρηματίες είναι ήδη προετοιμασμένοι για αντίδραση μιας και πριν τις αποφάσεις για κινητοποιήσεις είχαν δεχθεί «συζητήσεις δημιουργίας κλίματος αυξήσεων των τελών», στις περισσότερες περιπτώσεις διαλόγου με τους Δήμους, που συνοδεύτηκαν και από διαρροή πληροφοριών για το ύψος των αυξήσεων σε μεγάλους Δήμους της περιφέρειας.


Με τα επιχειρήματα που θα προβληθούν κατά την αντίδραση των επιχειρηματιών θα καταδεικνύεται μεταξύ άλλων ότι:


- Τα Δημοτικά τέλη επιβαρύνουν ήδη το κόστος παραγωγής 2% περίπου αφού κάθε επιβάρυνση περνάει στο κόστος και από εκεί στον καταναλωτή.
- Τα Δημοτικά τέλη στις περισσότερες των περιπτώσεων φθάνουν στο 30% της αξίας του ρεύματος που καταναλώνει η μονάδα.
- Τα Δημοτικά τέλη καταλήγουν να είναι το 80% των φορολογικών επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων ανάλογα με το επίπεδο ενεργοβόρου κατανάλωσης.
- Στην Αττική το τελικό σύνολο των επιβαρύνσεων παρεμβάλλεται μέχρι και 70% στις δαπάνες παραγωγής.
- Τα Δημοτικά Τέλη καταλήγουν να μην είναι ανταποδοτικά αν ληφθούν υπόψη οι υποχρεώσεις των περισσοτέρων επιχειρήσεων τόσο σε θέματα αποκομιδής απορριμμάτων όσο και διακίνησης προϊόντων στο λεκανοπέδιο της Αττικής που δεν καλύπτουν οι Δήμοι με ανάλογα έργα.

Τέλος οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών Οργανώσεων θα στηλιτεύουν την προκλητική αδιαφορία της τοπικής αυτοδιοίκησης για συνεργασία συμμαζέματος του κράτους την περίοδο αυτή των γενικευμένων θυσιών για έξοδο από την κρίση και αναθέρμανση της οικονομία
 http://santo-rinios.blogspot.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...