10 Οκτ 2013

Το μεγάλο κόλπο: hedge fund και ελληνικές τράπεζες

Στις αρχές της κρίσης η θέση των hedge fund ήταν στο πυρ το εξώτερον. Από το Σαρκοζί έως την Κριστίν Λαγκάρντ (πριν πάει στο ΔΝΤ) κι από κάθε λογής κυβερνητικές κορυφές στην Ελλάδα τα hedge fund ήταν τα «όρνεα» που έφεραν την κρίση. Τώρα είναι ξανά “ευυπόληπτοι επενδυτές” που ενδιαφέρονται για τις ελληνικές τράπεζες. 

Ο Τζον Πόλσον που διαχειρίζεται to Paulson & Co
 
Ο Τζον Πόλσον που διαχειρίζεται to Paulson & Co Κι όμως τα σκάνδαλα είναι ακόμα νωπά και ατιμώρητα, από την Monte di Pachi στην Ιταλία, έως το κόλπο με την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων που απέδωσε στα hedge fund κέρδη 2 δισ. ευρώ σε ένα καλοκαίρι το 2012, εις βάρος του ελληνικού δημοσίου.
 
Τώρα ρεπορτάζ των Financial Times πληροφορεί πως τα ίδια κερδοσκοπικά hedge fund ενδιαφέρονται για τις πτωχευμένες ελληνικές τράπεζες και ζητούν τώρα από την κυβέρνηση να εξετάσει την επιτάχυνσητης επανιδιωτικοποίησης του τομέα.  
Ο Τζον Πόλσον επιβεβαίωσε ότι το hedge fund που διαχειρίζεται Paulson & Co έχει σημαντικά μερίδια μετοχών στην Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank.
Οταν ξέσπασε η κρίση το 2008 ο Πόλσον ήταν ο υψηλότερα αμοιβόμενος διαχειριστής hedge fund διεθνώς με 3,7 δισ. δολ. ξεπερνώντας τον Σόρος με 2,9 δισ.

 
Τα ρεπορτάζ αναφέρουν πως και σε αυτό το ταξίδι στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έπαιξε το ρόλο του ντίλερ σε αυτή τη διαδικασία, αν και ορισμένα διεθνή δημοσιεύματα επιχειρούσαν να του προσδώσουν το ρόλο του... θηριοδαμαστή των τραπεζών, όπως σχολίαζαν πρόσφατα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ στην “Ελευθεροτυπία”.
 
"Εμφανής η προσπάθεια να δικαιολογήσει στην κοινωνία το κόστος της χρηματοδότησης των τραπεζών με τα 50 δισ. ευρώ του ΤΧΣ (της τρόικας, δηλαδή όλων ημών των φορολογουμένων). Να κατευνάσει τον επιχειρηματικό κόσμο, που ασφυκτιά από την έλλειψη κεφαλαίων και το «ακριβό χρήμα», να καθησυχάσει τους δανειολήπτες από το φόβο ενδεχόμενων κατασχέσεων, τους καταθέτες από τον κίνδυνο ενός «κουρέματος» των καταθέσεών τους", αναφέρει σχόλιο της "Ε" (16/7) για τις κυβερνητικές τακτικές

 
 
Τα "κόκκινα δάνεια" φτάνουν πλέον το 30% του συνόλου και οι τράπεζες προσανατολίζονται σε bad bank.
 
Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες αφού βαφτίστηκαν “συστημικές” για να πάρουν τα 50 δισ. ευρώ της πρόσφατης χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση, με “προίκα” όσες δεν βαφτίστηκαν “συστημικές”, είναι τώρα οι κυρίαρχες του παιχνιδιού. Τα 50 δισ. φορτώνονται στο ελληνικό δημόσιο, αλλά οι τράπεζες παραμένουν σε ιδιωτικά χέρια, χάρη στη δυνατότητα που δόθηκε εάν συμμετείχαν οι ιδιώτες στο 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Με την BlackRock να αναμένεται στην Αθήνα το ερχόμενο διάστημα για νέα stress test.

Τώρα η συζήτηση για να δοθούν οι τράπεζες σε hedge fund ανάβει ξανά, όταν τα παραδείγματα των σκανδάλων είναι ακόμα νωπά με αποκορύφωμα το παράδειγμα της Ιταλίας, της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, τρίτη σε μέγεθος στη γειτονική χώρα, που προκάλεσε έντονες οικονομικές αλλά και πολιτικές διαστάσεις από το σκάνδαλο με τα τοξικά παράγωγα και τη... διάσωση «με τα λεφτά των άλλων», του δημοσίου.
 
Μεγάλα ονόματα hedge fund από το Λονδίνο (όπως το Odey Asset Management και το Egerton Capital), σαν κι αυτά που "πόνταραν" κερδίζοντας τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ από το deal Σαμαρά, Χατζηδάκη, Σταϊκούρα, για την "επαναγορά" των ελληνικών ομολόγων (όπως έχουν αποκαλύψει οι Financial Times), ήταν μεταξύ των παικτών που "σόρταραν" (ανοιχτές πωλήσεις) μετοχές της ιταλικής τράπεζας εκμεταλλευόμενα το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει.

Τα ίδια hedge fund ήταν από τους βασικούς "αγοραστές" την περίοδο του deal-Paschi που αποδεικνύεται πλέον καραμπινάτo σκάνδαλο. Η όλη υπόθεση αφορά την πώληση της τράπεζας Antonveneta στη Monte dei Paschi, από μέρους της ισπανικής Santander, πριν από έξι χρόνια.
 
"Κόκκινα δάνεια"
 
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση για την αγορά “κόκκινων δανείων” από τα hedge fund, τα κερδοσκοπικά όρνεα, όπως αποκαλούν αυτά τα κεφάλαια στις αγορές:
"Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, το ποσοστό των κόκκινων δανείων έχει εκτοξευθεί και οι κερδοσκόποι (ντόπιοι και ξένοι) δεν έχασαν χρόνο! Τις προηγούμενες μέρες έφτασαν στην Αθήνα εκπρόσωποι έξι διαφορετικών εξειδικευμένων funds, που ειδικεύονται στην αγορά κόκκινων δανείων ή περιουσιακών στοιχείων από πτωχεύσεις, και συναντήθηκαν με στελέχη των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, με σκοπό να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές ελληνικά κόκκινα δάνεια! Τα περισσότερα funds έχουν έδρα στη Νέα Υόρκη και ειδικεύονται στο να αγοράζουν σε όσο πιο χαμηλές τιμές γίνεται τα κόκκινα δάνεια ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που βαρύνονται με χρέη και στη συνέχεια προσπαθούν να εισπράξουν τα δάνεια ή να πουλήσουν τα περιουσιακά στοιχεία σε τιμές υψηλότερες από αυτές που τα απέκτησαν", σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

"Η τιμή στην οποία θέλουν να αγοράσουν τα δάνεια φημολογείται ότι θα είναι 20-30% της ονομαστικής αξίας. Δηλαδή, να πάρουν ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 100 εκατ. ευρώ στα 20 - 30 εκατομμύρια! Τα συγκεκριμένα funds καταφτάνουν στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, που υπάρχει τάση συρρίκνωσης των δανείων. Στόχος είναι να υπάρχει όσο το δυνατόν μικρότερο ρίσκο και να χρειάζονται λιγότερα κεφάλαια. Έτσι τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσουν για την είσπραξη των δανείων αυτών θα είναι καθαρά χρηματοοικονομικά και όχι κοινωνικά, σε μια περίοδο που η ύφεση μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Δηλαδή, δεν θα λαμβάνουν υπόψη αν ο δανειολήπτης είναι άνεργος ή ότι έχει υποστεί περικοπές στα εισοδήματά του κ.λπ."
Στο στόχαστρο οι δανειολήπτες
"Επιπλέον, όταν το fund αγοράσει ένα κόκκινο δάνειο θα αποκτήσει μαζί με αυτό και τις εξασφαλίσεις που έχει δώσει ο δανειολήπτης, οι οποίες συνήθως είναι εμπράγματες και ειδικά στη χώρα μας στην πλειοψηφία τους αφορούν ακίνητα. Αν δηλαδή κάποιος έχει προσημειώσει το σπίτι του ή οποιοδήποτε άλλο ακίνητο ιδιοκτησίας του για ένα στεγαστικό ή άλλου είδους δάνειο, τότε τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή την προσημείωση μεταβιβάζονται στον νέο αγοραστή του δανείου. Για τους πιο πάνω λόγους οι δανειολήπτες θα καλούνται από τους νέους πιστωτές να αποπληρώσουν άμεσα τις καθυστερημένες οφειλές τους, διαφορετικά τα ακίνητά τους θα βρίσκονται προ της απειλής της κατάσχεσης ή θα κατάσχονται, γεγονός που θα προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές εντάσεις, καθώς χιλιάδες οικογένειες θα κινδυνεύσουν να βρεθούν στο δρόμο.

"1) Πρόκειται να άρουν την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και, αν ναι, πότε;
2) Αν ναι, και με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο καθιστά τα κόκκινα δάνεια πολύ πιο ελκυστική και κερδοφόρο επένδυση για τα distress funds, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να προστατευτεί η περιουσία των Ελλήνων πολιτών από τους «αετονύχηδες» εκπροσώπους του ελληνικού και ξένου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου;
3) Έχουν ενημέρωση σχετικά με τα σενάρια πώλησης των κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες σε ξένα funds; Ποιες τράπεζες πρόκειται να συμμετέχουν στις διαδικασίες αυτές και σε τι ποσοστό;".
Κέρδη για λίγους Μέσα στην κρίση τα hedge fund είδαν τις αποδόσεις τους να εκτοξεύονται το 2012. Ενα από τα μεγαλύτερα hedge fund που συμμετείχαν στη διαδικασία επαναφοράς των ελληνικών ομολόγων, το Third Point, έβγαλε κέρδη 500 εκατ. ευρώ. Τώρα έρχονται αντίστοιχα κεφάλαια αναζητώντας κέρδη στην κρίση αγοράζοντας χαμηλά για να παίξουν με τις φούσκες.
Συνολικά τα hedge fund από αυτή τη διαδικασία έβγαλαν περί τα 2 δισ. ευρώ, αναφέρει η εφημερίδα Financial Times (F.Τ.) τον περασμένο Δεκέμβριο, χάρη στην ευνοϊκή ρύθμιση της μέσης τιμής κοντά στο 34% της ονομαστικής (34 σεντς του ευρώ) -έναντι 28% που είχε αρχικά υπολογιστεί (28 σεντς).

Το Third Point του 51χρονου Νταν Λομπ διπλασίασε τα κέρδη του, αφού είχε αγοράσει στα 17 σεντς το καλοκαίρι. Το Adelante Asset Manage-ment αγόρασε προς 12,5 σεντς κι αποκόμισε κέρδος πάνω από 70%, ενώ παρόμοια κέρδη έβγαλαν κι άλλα hedge funds (π.χ. Moore Capital και Greylock Capital). Η Third Point έβγαλε συνολικά το 2012 για τους επενδυτές της απόδοση 22,1% το 2012, σε σύγκριση με το 5% του μέσου hedge fund, στη λίστα του Bloomberg, όταν το 2011 είχε αρνητική απόδοση (-2,3%).

Πρώτο hedge fund σε αποδόσεις για το 2012 στο «top 100» του Bloomberg είναι το Metacapital Mortgage Opportunities με απόδοση 38%, έναντι 24% ένα χρόνο πριν. Από το 2008 που δημιουργήθηκε έχει αποδόσεις 520%.

Ο 49χρονος Ντίπακ Ναρούλα εκμεταλλεύτηκε την κρατικοποίηση των Fannie Mae και Freddie Mac, που απορρόφησε κρατικό πακέτο σωτηρίας 140 δισ. δολ. το 2008, για να καλύψει τα «κόκκινα δάνεια» εκατομμυρίων Αμερικανών, επενδύοντας σε τίτλους συνδεδεμένους με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια και κερδίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια. Το Metacapital ακολουθεί στη λίστα το Pine River Fixed Income Fund, το οποίο κι αυτό «έπαιξε» με τα ομόλογα στεγαστικών δανείων δίνοντας απόδοση 33%.
Πηγή : http://www.enet.gr/?

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...