4 Μαΐ 2014

4η Συνάντηση Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Νοτίου Αιγαίου στην Σέριφο....video...

4/5/2014
γράφει και επιμελείται ο Γιάννης Γούναρης 

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διοργανώνει και φέτος την 4η συνάντηση  Λαϊκών Πνευστών Νοτίου Αιγαίου». Για μια ακόμη φορά, περισσότεροι από 200 μουσικοί πνευστών από τα περισσότερα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, θα συμμετάσχουν σε αυτή τη μεγάλης εμβέλειας μουσική συνάντηση της Περιφέρειας, αυτή τη φορά στην προικισμένη με μακρά παράδοση στα λαϊκά πνευστά  Σέριφο με πιθανές ημερομηνίες 27-29 Ιουνίου του 2014  .

Ο Δήμαρχος του νησιού κύριος Αντώνης Αντωνάκης με τον υπεύθυνο του πολιτιστικού τμήματος του δήμου και δημοτικό σύμβουλο κύριο Λιβάνιο Θεόδωρο θα αναλάβουν την  υλοποίηση της προσπάθειας .  Ο Δήμαρχος τόνισε   λέγοντας...   ότι είμαστε διατεθειμένοι σαν δήμος να στηρίξουμε αυτήν την σημαντική εκδήλωση ,όμως πρέπει πρώτα να επεξεργαστούμε τα θέματα με τις ημερομηνίες, και τα δρομολόγια των πλοίων, η αντιπολίτευση με τον κύριο Λιβάνιο Αλέκο τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν υπ όψιν θέματα  υποδομής [χώροι ,μετακινήσεις ] και συνέστησε σοβαρότητα  Το δημοτικό συμβούλιο του νησιού ενέκρινε την πραγματοποίηση

της 4ηςΣυνάντησης Παραδοσιακής Μουσικής Νέων
Νοτίου Αιγαίου στην Σέριφο.
Διαθέτει πίστωση από τον ΚΑ. 00.6434 Λοιπές δαπάνες δημοσίων σχέσεων ποσού 2.000€.και....
Εξουσιοδοτεί το Δήμαρχο για λοιπές ενέργειες

Η πρωτοβουλία αυτή, όπως επισημαίνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συνενώνει και επεκτείνει έναν επιτυχημένο θεσμό που λειτούργησε και καθιερώθηκε επί μια 10ετία, με τη γενική ευθύνη και το σχεδιασμό της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης: την Παγκυκλαδική Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών, που διοργανώθηκε επί 8 συνεχή χρόνια (2002-2010) σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων (Κέα, Κύθνος, Άνδρος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σύρος και πέρυσι στήν Αμοργό ) και που τα τελευταία 2 χρόνια, ως Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Νοτίου Αιγαίου, αναδείχθηκε σε κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Στόχος των Μουσικών αυτών Συναντήσεων είναι να εντοπίσουν, να καταγράψουν και ν’ αναδείξουν τους λαϊκούς οργανοπαίκτες που παίζουν τα παραδοσιακά πνευστά μουσικά όργανα (τσαμπούνα και σουραύλι).

 Τα όργανα αυτά έχουν μακραίωνη παρουσία στο χώρο του Αιγαίου, ήδη από την εποχή του Κυκλαδικού Πολιτισμού, και θεωρείται ότι αποτελούν τη μήτρα της νησιωτικής μουσικής παράδοσης. Κι ενώ μέχρι πρόσφατα απειλούνταν με εξαφάνιση, στις μέρες μας βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο των μουσικών δρωμένων του Αιγαίου.

Οι Μουσικές Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών κατάφεραν να φέρουν σε επικοινωνία τους αγνοημένους - λόγω της επικράτησης του βιολιού και του μοντέρνου “νησιώτικου” ρεπερτορίου - οργανοπαίκτες-θεματοφύλακες του παραδοσιακού ύφους και ήθους των νησιών, να τους δώσουν την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, να επιδείξουν τη δεξιοτεχνία τους και ν’ αποκτήσουν κίνητρα για τη διάδοση, συνέχιση και εξέλιξη της παράδοσής τους.

 Ήδη από τις πρώτες Συναντήσεις, σε μόνιμη συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη και ομάδα νέων εθνομουσικολόγων που συντονίζει ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας, πραγματοποιείται συστηματική καταγραφή (ηχογράφηση, κινηματογράφηση και συνεντεύξεις) των συμμετεχόντων μουσικών και συγκρότηση πρότυπου μουσικού αρχείου.

Αντιπροσωπευτικά δείγματα από τα πολύτιμα αυτά ντοκουμέντα περιλαμβάνονται ήδη στις ταινίες - ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία των Πάνου Καρκανεβάτου και Αλέξανδρου Λαμπρίδη με τίτλους «Λαϊκά Πνευστά του Αιγαίου» και «Τσαμπούνες σε μεθυστικό πληθυντικό», καθώς και σε αδημοσίευτο κινηματογραφικό υλικό άλλων δημιουργών. Κάθε χρόνο ο αριθμός των μουσικών λαϊκών πνευστών που συμμετέχουν στις συναντήσεις μεγαλώνει, ξεπερνώντας - μόνο από τις Κυκλάδες - τους 160, ενώ ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι η αυξανόμενη συμμετοχή των παιδιών και των νέων.

 Οι νέοι μουσικοί από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τους παλαιότερους οργανοπαίκτες, να μιλήσουν μαζί τους και να μαθητεύσουν κοντά τους, καθώς και να μυηθούν με τις καλύτερες προοπτικές στον πλούτο και στην ποικιλία της αυθεντικής μουσικής παράδοσης του Αιγαίου.

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...