«Αναπόφευκτη» χαρακτήρισε προχθές την ενοποίηση της Αλβανίας και του Κοσόβου ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα. Το Βελιγράδι αντέδρασε άμεσα, κατηγορώντας τα Τίρανα ότι χτυπούν «τύμπανα πολέμου».
Πολλές δυτικές χώρες αποδέχθηκαν τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008, υποστηρίζοντας ότι αυτή δεν έχει σχέση με την ιδέα περί «Μεγάλης Αλβανίας». Οι δηλώσεις του Ράμα δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
«Η ενοποίηση των Αλβανών της Αλβανίας και του Κοσόβου είναι αναπόφευκτη και δεν υφίσταται αμφισβήτηση» είπε ο Ράμα το βράδυ της Δευτέρας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού του Κοσόβου «Κλαν Κοσόβα». «Το ερώτημα είναι πώς θα συμβεί. Θα συμβεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως φυσική διαδικασία που όλοι κατανοούν ή θα γίνει ως αντίδραση στην τύφλωση ή οκνηρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης;».
Στο στούντιο βρισκόταν, επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσόβου και υπουργός Εξωτερικών, Χασίμ Θάτσι. «Η πρώτη εναλλακτική είναι η ενοποίηση μέσα στην Ε.Ε., αλλά αν η Ε.Ε. συνεχίζει να κλείνει την πόρτα στο Κόσοβο, οι δύο χώρες μπορεί να υποχρεωθούν να ενοποιηθούν με τον κλασικό τρόπο» προσέθεσε ο Ράμα.

Μετανάστευση
Δεκαέξι χρόνια μετά την εκστρατεία του ΝΑΤΟ που βοήθησε την ντε φάκτο απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία, η ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα είναι μεγάλα, οδηγώντας τους πολίτες σε καραβάνια εξόδου με κατεύθυνση την κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Υπ’ αυτό το πρίσμα, η Ε.Ε. διστάζει να επιτρέψει την ελεύθερη μετακίνηση ανάμεσα στο Κόσοβο και τις ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που επέκρινε έντονα ο Ράμα.
«Η Ε.Ε. πρέπει να απαιτήσει να γίνουν τα Βαλκάνια τμήμα της το ταχύτερο δυνατό» δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός. «Ετσι, φυσικά, όλες οι εθνότητες των Βαλκανίων θα συνυπάρχουν χωρίς να υπάρχει λόγος να ασχολούμαστε με σύνορα».
Ο Ράμα υποστήριξε ότι το Κόσοβο έχει εκπληρώσει όλους τους όρους που έχει θέσει η Ε.Ε. για να απελευθερώσει τη χορήγηση βίζας στους Κοσοβάρους.
Οι θέσεις της Σερβίας
«Ζητώ από την αλβανική ηγεσία να σταματήσει την προαγωγή της αστάθειας στην περιοχή» τόνισε ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Βούτσιτς ενώ ο Μάρκο Τζούριτς, σύμβουλος του Σέρβου προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς κάλεσε τον Ράμα να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας.
«Θέλουμε να πάψει η Αλβανική Δημοκρατία να χτυπάει τα τύμπανα του πολέμου και να αφιερωθεί στην πλήρη τήρηση των διεθνών υποχρεώσεών της καθώς και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις σχέσεις καλής γειτονίας» δήλωσε ο Τζούριτς.
Το Κόσοβο έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από 100 περίπου κράτη, μεταξύ αυτών τα 23 από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε.