Την 6η Μεσογειακή φώκια που πέθανε από έκρηξη δυναμίτη μέσα σε 14 μήνες εντόπισε ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» ΝΔ της Σάμου
Αυτό το περιστατικό αποτελεί τη δεύτερη ηθελημένη θανάτωση μεσογειακής φώκιας που καταγράφηκε στο Ανατολικό Αιγαίο μέσα σε ένα μήνα και την έκτη μέσα σε 14 μήνες. Σύμφωνα με τη διενεργηθείσα νεκροψία ο θάνατος της φώκιας προκλήθηκε από πνιγμό και εκτεταμένη εσωτερική αιμορραγία, η οποία σύμφωνα με τα διάφορα ευρήματα εκτιμάται ότι οφείλεται σε έκρηξη δυναμίτη.
Μόλις 200 – 250 Μεσογειακές φώκιες ζουν στην Ελλάδα σε σύνολο 450
Οι θάλασσες μας φιλοξενούν τον τελευταίο σημαντικό εναπομείναντα πληθυσμό μεσογειακής φώκιας παγκοσμίως. Περίπου 200 – 250 από τις 450 μεσογειακές φώκιες που έχουν απομείνει, διαβιούν στις ελληνικές θάλασσες. Οι μεσογειακές φώκιες είναι το πλέον απειλούμενο με εξαφάνιση θαλάσσιο θηλαστικό στην Ευρώπη και το δεύτερο στην υφήλιο. Για την προστασία της Μεσογειακής φώκιας, η Ελλάδα δεσμεύεται όχι μόνο από πολυάριθμες διεθνείς συμβάσεις, την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία αλλά κυρίως από την ηθική υποχρέωση διαφύλαξης των τελευταίων αυτών θηλαστικών.
Το πρόβλημα των ηθελημένων θανατώσεων δεν είναι τοπικό στο Ανατολικό Αιγαίο. Σύμφωνα με τις αναφορές που συλλέγονται από το δίκτυο του Αρχιπελάγους, η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική στο σύνολο σχεδόν των ελληνικών θαλασσών, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι φώκιες που εντοπίζονται νεκρές αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος αυτών που θανατώνονται, σε μία ακτογραμμή που ξεπερνά τα 18.000 χλμ.
Αδράνεια από την πολιτεία – Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τον εντοπισμό του δράστη
«Η πολιτεία δείχνει να αδυνατεί τόσο να αντιληφθεί, την έκταση του προβλήματος των ηθελημένων θανατώσεων μεσογειακής φώκιας στις ελληνικές θάλασσες και τις πραγματικές αιτίες που το προκαλούν, όσο και να συνειδητοποιήσει την ευθύνη που της αναλογεί για τη διασφάλιση της επιβίωσης αυτού του ιδιαίτερα σπάνιου θηλαστικού. Η αδράνεια αυτή των εθνικών αρχών θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τον πληθυσμό της μεσογειακής φώκιας αλλά το σύνολο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων«, αναφέρει μεταξύ άλλων το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».
Το «Αρχιπέλαγος» αρνούμενο να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και να αναλάβει τον ρόλο του νεκροθάφτη, μετρώντας αντίστροφα μέχρι την πλήρη εξαφάνιση της μεσογειακής φώκιας, κατέφυγε στη δικαιοσύνη, θέλοντας να εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο, για τον εντοπισμό αλλά και την κίνηση της ποινικής διαδικασίας εις βάρος αυτού που προκάλεσε την ηθελημένη θανάτωση της φώκιας, με τη χρήση εκρηκτικών στη θάλασσα.
Πηγή : http://www.aplotaria.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου