2 Ιουν 2016

Από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων: Παρέμβαση στον Πρωθυπουργό για την αύξηση του Φ.Π.Α.

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η νησιωτικότητα δέχθηκε σήμερα μια άλλη μεγάλη και άδικη ήττα, όπου σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης, λαμβάνονται διαδοχικά μέτρα που πλήττουν ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα των νησιών, ενώ θα έπρεπε να ακολουθείται η ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Αναλυτικότερα η επιστολή του κ. Ρούσσου έχει ως εξής:
Προς:
Πρωθυπουργό της Ελλάδος
κ. Αλέξη Τσίπρα
Θέμα: «Φ.Π.Α. νησιωτικών περιοχών»
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Σήμερα η νησιωτικότητα δέχθηκε μια άλλη μια μεγάλη και άδικη ήττα, με τη δεύτερη ομάδα νησιών να τίθεται εκτός καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, παρά τις δυσχερείς συνθήκες που αντιμετωπίζουν και που αναγνωρίζονται τόσο από το Ελληνικό Σύνταγμα όσο και από το Ευρωπαικό πλαίσιο πολιτικών και οδηγιών για το νησιωτικό χώρο. Σε μία περίοδο βαθιάς ύφεσης, λαμβάνονται διαδοχικά μέτρα που πλήττουν ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα των νησιών, ενώ θα έπρεπε να ακολουθείται η ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Με αφορμή τις πρόσφατες αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με την επαναφορά του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για την επίσημη θέση και τις προθέσεις της κυβέρνησης επί του θέματος.
Επιπλέον, ενόψει της επεξεργασίας και διαμόρφωσης του σχεδίου δράσης για τον ΦΠΑ (VAT Action Plan) που θα υποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ευρωκοινοβούλιο, με θέμα τη δημιουργία ενιαίας Ευρωπαϊκής πολιτικής στον ΦΠΑ (όπου ζητούνται οι απόψεις και προτάσεις των κρατών μελών για θέματα ΦΠΑ όπως είναι οι μειωμένοι συντελεστές) ζητούμε την τοποθέτηση της κυβέρνησης σε σχέση με τον ΦΠΑ στο νησιωτικό χώρο, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αποτυπωθεί η άποψη και η βούληση της ελληνικής πλευράς επί του θέματος.  
Στην ελληνική περίπτωση, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ήταν ίσως το μοναδικό αντισταθμιστικό μέτρο που παραχωρήθηκε στην ελληνική νησιωτική περιφέρεια, έναντι των δυσχερών συνθηκών που βιώνει – ενδεικτικά – στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, των προνοιακών δομών και των μεταφορών, που προστίθενται στο αυξημένο κόστος διαβίωσης και μετακινήσεων με το οποίο επιβαρύνονται οι νησιώτες πολίτες. Αυτό το αντισταθμιστικό μέτρο καταργείται, ενώ η Ευρωπαϊκή οδηγία συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ. Εάν πράγματι ο σκοπός της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά είναι η δημιουργία πρόσθετων εσόδων, η σύγκριση του δ΄ τριμήνου 2015 με το δ’ τρίμηνο 2014 δίνει διαφορετικά αποτελέσματα, με τα έσοδα από ΦΠΑ στην πρώτη ομάδα νησιών, όπου καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές, να απέχουν κατά πολύ από τα προσδοκώμενα.
Στην παρούσα φάση, είναι πολύ σημαντικό και αποτελεί ευθύνη για την κυβέρνηση, να διεκδικήσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, την «ανανέωση» αλλά και τη διεύρυνση των ήδη ισχυουσών πολιτικών για το νησιωτικό χώρο, δεδομένου ότι στη χώρα μας βρίσκονται τα περισσότερα από τα κατοικημένα νησιά της ευρωπαϊκής επικράτειας, τα περισσότερα από τα οποία δέχονται ανελέητο ανταγωνισμό από τις ανταγωνιστικές τουριστικές αγορές.
Στο σημείο αυτό κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε και στο Ψήφισμα της 4ης Φεβρουαρίου 2016 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «…σύμφωνα με την οδηγία του Συμβουλίου αριθ. 2006/112/ΕΚ, έχουν χορηγηθεί σε ορισμένα ευρωπαϊκά νησιά ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις ως αντιστάθμισμα στα μόνιμα φυσικά-γεωγραφικά και δημογραφικά τους μειονεκτήματα τονίζει τη σημασία που έχουν οι εν λόγω ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, και ζητεί οι ρυθμίσεις αυτές να συνεχίσουν να υφίστανται, ιδίως σε εκείνα τα κράτη μέλη που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής».
Ενώ από το περιεχόμενο του ψηφίσματος καθίσταται σαφές ότι ορισμένα σημεία του αναφέρονται ξεκάθαρα στην ελληνική περίπτωση και στις ειδικές συνθήκες των νησιών μας, ωστόσο αυτό δεν υιοθετήθηκε.   
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε συνεργασία και με άλλους φορείς της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας και το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρώπης (INSULEUR) βρίσκεται σε μια έντονη κινητικότητα για τη διατήρηση και διεύρυνση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Για το συγκεκριμένο θέμα, στις 13 Ιουνίου 2016 το Επιμελητήριο Κυκλάδων εκπροσωπώντας το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης, θα παρουσιάσει και θα τεκμηριώσει σχετική πρόταση σε εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και Ευρωβουλευτές, εν όψει της οποίας ζητά την επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης.
Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε θερμά όπως δοθούν οι κατευθύνσεις ώστε και η ελληνική πλευρά να συνεχίσει την προσπάθεια διεκδίκησης και εξασφάλισης μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τις νησιωτικές περιοχές, όπως σύμφωνα με πληροφορίες μας από συνεργαζόμενα Επιμελητήρια, πράττουν άλλα κράτη – μέλη με νησιωτικές περιοχές, τα οποία φροντίζουν να διασφαλίζουν τα του οίκου τους – σε αυτή την κοινή προσπάθεια δημιουργίας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής σε θέματα ΦΠΑ.
Με εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
Πηγή : http://www.androsportal.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...