9 Ιουλ 2016

Υψηλά πρόστιμα με νομοθετική ρύθμιση εντός του μήνα για όσους επιχειρηματίες δεν εκδίδουν αποδείξεις

Αυξημένης συχνότητας επιτόπιους ελέγχους έχει ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών, ειδικά στις νησιωτικές τουριστικές περιοχές, προκειμένου να καμφθεί το υπό έξαρση φαινόμενο της μη έκδοσης αποδείξεων, με την επικρατούσα ατιμωρησία να δίνει τη θέση της σε αυξημένα πρόστιμα.
Την επιβολή αυτοτελών προστίμων για μη έκδοση παραστατικών και ελλιπή τήρηση βιβλίων, ετοιμάζεται να θέσει άμεσα σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, που εμφανίζεται ανησυχητικά αυξημένη μετά την καθιέρωση του ευτελούς προστίμου για μη έκδοση αποδείξεων.
Καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιζητά άμεση εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία, ετοιμάζεται να καταθέσει εντός των ημερών νομοσχέδιο που θα καλύπτει όλα τα θέματα της φοροδιαφυγής, προκειμένου να επωφεληθεί από την θερινή περίοδο της αυξημένης τουριστικής κίνησης.
Σε σχετικές δημόσιες εξαγγελίες προέβη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος έκανε λόγο για κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης εντός του Ιουλίου.
Νομοθέτηση για την αύξηση των προστίμων
Πληθώρα φορολογικών ελέγχων θα αντιμετωπίσουν όλες οι επιχειρήσεις, ειδικά των τουριστικών περιοχών της χώρας, που θα βρεθούν αντιμέτωπες με την άμεση ενεργοποίηση των αυτοτελών προστίμων, τα οποία θα ανέρχονται σε εκατοντάδες ευρώ για μη έκδοση αποδείξεων.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προχωρά στην κατάθεση νομοσχεδίου γενικών φορολογικών θεμάτων, όπως η χρήση καρτών στις συναλλαγές για κατοχύρωση του αφορολόγητου και η εθελοντική δήλωση εισοδημάτων, με τη νομοθετική ρύθμιση για τον ορισμό των προστίμων κατά τους φορολογικούς ελέγχους.
Η μεταβολή του νομοθετικού πλαισίου που άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή έχει ως ζητούμενο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ενώ μέσω της εντατικοποίησης των ελέγχων και της αύξησης των προστίμων θα καταστεί σαφής η μη ανεκτικότητα της κυβέρνησης στις φορολογικές παραβάσεις.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής προσδιορισμός του ύψους του προστίμου που θα επιβάλλεται στις παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων, αν και οι πρώτες αναφορές θέλουν αυτό να κυμαίνεται μεταξύ 100 και 300 ευρώ ανά απόδειξη, που ουσιαστικά είναι μία μέση τιμή σε σχέση με τα πρόστιμα που ίσχυαν κατά το παρελθόν, τα οποία κυμαίνονταν μεταξύ 250 έως 500 ευρώ.
Η νομοθέτηση εντός του τρέχοντος μήνα αποτελεί ζητούμενο για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς τα σχετικά νομοσχέδια θα έπρεπε να είχαν κατατεθεί στη Βουλή από τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις διατάξεις των οποίων θα ενισχυθούν τα κρατικά έσοδα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του, που εκ του μνημονίου έχουν τεθεί και να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του «κόφτη» λόγω οικονομικών αποκλίσεων.
Χαμηλότερα των στόχων τα έσοδα
Ζητούμενο αποτελεί η πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά το τελευταίο διάστημα, με την ισχύ της ελάχιστης επιβολής προστίμων ή ακόμα και της πλήρους ατιμωρησίας, όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών.
Συγκεκριμένα, υπό την λογική μη καταβολής των υψηλών προστίμων που επιβάλλονταν με το παλαιότερο καθεστώς, γεγονός που οδήγησε στα ύψη τις φορολογικές οφειλές, υπήρξε αλλαγή στα επιβαλλόμενα πρόστιμα, τα οποία ανέρχονταν μόλις στο 50% του ΦΠΑ που αντιστοιχούσε στις μη εκδιδόμενες αποδείξεις.
Με την αύξηση δε του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές, οι οποίες είναι και κατ’ εξοχήν τουριστικές, πολλοί ήταν οι επιχειρηματίες που οδηγήθηκαν στην μη έκδοση αποδείξεων προκειμένου να ισορροπήσουν τις προκύπτουσες διαφορές τιμών, πολύ δε περισσότερο που είχαν να αντιμετωπίσουν χαμηλά πρόστιμα.
Όπως ανέφερε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, το καθεστώς που ίσχυε με τα χαμηλά πρόστιμα αποδείχθηκε «προβληματικό», όπως το χαρακτήρισε, χωρίς όμως ούτε η προηγούμενη κατάσταση με τα υψηλά πρόστιμα είχε αποδώσει τα αναμενόμενα.
Σε ότι αφορά δε τις φορολογικές αποδόσεις των νησιών, ανέφερε πως τα έσοδα είναι πάντοτε χαμηλότερα των στόχων κατά το πρώτο πεντάμηνο κάθε έτους, το οποία όμως υπερκαλύπτονται μετά την καλοκαιρινή περίοδο.
Αυτή η υπερκάλυψη, έως το τέλος του έτους, των εσόδων που είχαν τεθεί ως στόχος αποτελεί και το ζητούμενο από πλευράς υπουργείου Οικονομικών, καθώς η υστέρηση των εσόδων κατά το πρώτο πεντάμηνο έφτασε στο 9,8% έναντι του στόχου, με τον Τρ. Αλεξιάδη να χρησιμοποιεί το παράδειγμα της Μυκόνου όπου οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ για το νησί ανήλθαν σε 2,4 εκ. ευρώ ενώ ο στόχος είχε τεθεί στα 6,6 εκ. ευρώ.
Αυτό συνιστά εγρήγορση και εντατικοποίηση των ελέγχων καθ’ όλη την θερινή περίοδο, με τους ελεγκτές να ασκούν σαρωτικούς ελέγχους στις τουριστικές περιοχές.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...