Ούτε εντός ούτε εκτός συνόρων ταξιδεύουν οι Ελληνες. Η οικονομική κρίση έχει καταστήσει τις διακοπές είδος πολυτελείας από το 2008 και εξής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).
Τα ταξίδια των Ελλήνων στο εσωτερικό της χώρας έχουν μειωθεί κατά 45% και στο εξωτερικό κατά 52% περίπου (τα στοιχεία αυτά είναι μέχρι και το 2014).
Δημοφιλέστερος προορισμός για τα ταξίδια των Ελλήνων στο εσωτερικό είναι η Κεντρική Μακεδονία, η οποία συγκέντρωσε το 15,9% των διανυκτερεύσεων των ημεδαπών τουριστών το 2014 (2013: 15,3%, 2008: 16,5%).
Δεύτερη στις προτιμήσεις των Ελλήνων είναι η Πελοπόννησος, η οποία συγκεντρώνει διαχρονικά περίπου το 10% των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχειακά καταλύματα.
Στον αντίποδα, οι ξένοι μάς προτιμούν και σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΤΕΠ, που παρουσιάστηκε χθες, οι διεθνείς αφίξεις θα είναι αυξημένες και θα διαμορφωθούν μεταξύ 25 και 27 εκατομμυρίων.
«Η άνοδος, όμως, αυτή δεν θα είναι ομοιόμορφη στους επιμέρους προορισμούς της χώρας, καθώς υπάρχει το έντονο πρόβλημα των προσφύγων και μεταναστών που έχουν φτάσει στη χώρα μας. Είναι δηλαδή πολύ πιθανόν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να δουν τις τουριστικές τους ροές να μειώνονται το 2016», υπογραμμίζει το ΙΤΕΠ.
Εντυπωσιακή είναι η αύξηση κατά 52% του ξενοδοχειακού δυναμικού στην Ελλάδα την περίοδο 1990-2015, με τα ξενοδοχεία 5* να αυξήθηκαν κατά 486%, ενώ μαζί με τα ξενοδοχεία των 4* αποτελούν το 41% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας.
Η τάση που διαμορφώνεται μέχρι το 2020 είναι τα ξενοδοχεία των 4* και 5* να αποτελούν το 48-50% του συνόλου. Σε ό,τι αφορά το μέσο μέγεθος των μονάδων είναι 42 δωμάτια, με το 80% να είναι δυναμικότητας κάτω των 50 δωματίων.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές το 36,5% των ξενοδοχείων διαθέτουν τα δωμάτια τους σε τιμές κάτω των 40 ευρώ τον Μάιο και τον Αύγουστο το ποσοστό διαμορφώνεται σε 14,5%. Τιμές άνω των 100 ευρώ υπάρχουν τον Μάιο μόλις στο 5% των ξενοδοχείων, ενώ τον Αύγουστο το ποσοστό ανέρχεται στο 14%.
Οι ξενοδόχοι προτιμούν εξάλλου τις γυναίκες εργαζόμενες που αποτελούν το 57-58% του προσωπικού τους, ενώ στα ξενοδοχεία χαμηλότερων κατηγοριών το ποσοστό μπορεί να υπερβαίνει και το 90%.
Ο φόβος του ΦΠΑ
Τον κίνδυνο του «λουκέτου» μικρών ξενοδοχειακών μονάδων λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά εξέφρασε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γ. Τσακίρης. Οι tour operators, όπως είπε, δεν δέχονται να μετακυλίσουν το κόστος από την αύξηση του ΦΠΑ στην τιμή του προϊόντος για τα συμβόλαια που κλείνουν τώρα και θα πρέπει να το απορροφήσουν οι επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τους ξενοδόχους που δραστηριοποιούνται σε νησιωτικές περιοχές, η αύξηση του ΦΠΑ θα είναι διαχειρίσιμη όσο η αγορά της Β. Αφρικής (Αίγυπτος, Τυνησία) παραμένει κλειστή. Οταν όμως οι ανταγωνίστριες χώρες μπουν και πάλι δυναμικά στην παγκόσμια τουριστική αγορά, θα υπάρξει πολύ σοβαρό πρόβλημα για τον ελληνικό τουρισμό, σημειώνουν.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου