Τη Σύρο καλωσορίζει στην οικογένειά του το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας που θα διεξαχθεί για έβδομη συνεχή χρονιά σε 17 πόλεις της Ελλάδας.
Από 26 έως 29 Απριλίου 2017, μαθητές από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα παρουσιάσουν ψηφιακά έργα, τα οποία αναπτύσσουν στο σχολείο τους.
Το Φεστιβάλ είναι ανοικτό στην κοινωνία και προσφέρει την ευκαιρία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και επισκέπτες να λάβουν μέρος σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με αντικείμενο την Πληροφορική και την Ψηφιακή Τεχνολογία.
Το σχολικό έτος 2015-2016, το 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία σε 15 πόλεις, τυγχάνοντας θερμής υποδοχής από τον κόσμο. Σε Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πύργο Ηλείας, Τρίκαλα, Φλώρινα και Χανιά, 7422 μαθητές και 888 εκπαιδευτικοί σε περισσότερα από 400 σχολεία, εργάστηκαν συλλογικά και παρουσίασαν σχεδόν 600 ψηφιακά έργα.
Το Φεστιβάλ διεξήχθη υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενώ στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ των πόλεων, ο πρώην Υπουργός κ. Νίκος Φίλης συμμετείχε ζωντανά με χαιρετισμό, εκφράζοντας την αρωγή του στον θεσμό. Επιπλέον, η διοργάνωση έλαβε για μία ακόμα χρονιά την υποστήριξη Συλλόγων και Ενώσεων Πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ, ΕΠΕ, ΕΠΥ, ΕΤΠΕ), καθώς και Τοπικών Φορέων (Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες κ.α.).
Οι συμμετέχουσες πόλεις
Για το σχολικό έτος 2016-2017 το 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας θα διεξαχθεί παράλληλα σε Ηράκλειο, Άγιος Νικόλαο, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Ορεστιάδα, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πύργο Ηλείας, Ρόδο, Σύρο, Τρίκαλα, Φλώρινα και Χανιά, ενώ την Παρασκευή 28 Απριλίου θα υπάρξει διασύνδεση όλων των πόλεων μεταξύ τους μέσω τηλεδιάσκεψης.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα υπάρξει η δυνατότητα να παρουσιαστούν έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο), του μαθήματος «Ερευνητικές Εργασίες (Project)» των ΓΕΛ και στη Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων στα ΕΠΑΛ. Στο φεστιβάλ δύναται να συμπεριληφθούν και έργα, τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο κάποιας Σχολικής δραστηριότητας (Περιβαλλοντική, Πολιτιστική Αγωγής Υγείας κ.ά) ή στο πλαίσιο κάποιου διαθεματικού/διεπιστημονικού σχεδίου συνεργασίας μεταξύ του μαθήματος της Πληροφορικής και άλλων μαθημάτων.
Οι στόχοι του Φεστιβάλ
Η συγκεκριμένη μαθητική συνάντηση θα συμβάλλει στην ανάδειξη και ενίσχυση της δημιουργικότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών Πληροφορικής, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα ψηφιακά έργα τους σε συμμαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και την ευρύτερη κοινωνία. Επιπλέον, στοχεύει στην ενημέρωση και διάχυση των μαθησιακών δραστηριοτήτων, οι οποίες καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και την ολόπλευρη μάθηση μέσω των σχεδίων εργασίας και της επίλυσης πρακτικών προβλημάτων. Τέλος, ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας, μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς) μεταξύ τους και με την κοινωνία γενικότερα.
Σημειώνεται ότι, το Μαθητικό Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά βραβεύεται κάθε συμμετοχή. Προϋπόθεση συμμετοχής ενός μαθητικού έργου στη διοργάνωση αποτελεί η συμμετοχή εκπαιδευτικού Πληροφορικής στην ομάδα των εκπαιδευτικών, που συντονίζει το έργο, αν δεν το συντονίζει αποκλειστικά ο ίδιος. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν σχολεία από όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητα από την έδρα τους.
Οι παρουσιάσεις από Σύρο και Κυκλάδες
Η Σύρος συμμετέχει πρώτη φορά φέτος. Έχουν δηλώσει συμμετοχή 18 ομάδες μαθητών για να παρουσιάσουν τα έργα τους από το 1ο Δημοτικό Ερμούπολης, το 4ο Δημοτικό Ερμούπολης, το 6ο Δημοτικό Ερμούπολης, το Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου, το Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας, το Ιδιωτικό Δημοτικό «Άγιος Γεώργιος», το 2ο Γυμνάσιο Σύρου, το Γενικό Λύκειο Σύρου και ΕΠΑΛ Πάρου.
Όταν σε μία πόλη δεν πραγματοποιείται το φεστιβάλ και κάποιο σχολείο επιθυμείς να λάβει μέρος, τότε ζητά να συμμετέχει στην πλησιέστερη πόλη διεξαγωγής του. Έτσι, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου δέχτηκε αίτημα από το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Αιγάλεω το οποίο έρθει στη Σύρο να παρουσιάσει το έργο του, ενώ το ΕΠΑΛ Πάρου θα συμμετέχει με τηλεδιάσκεψη.
Στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του 7ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας συμμετέχει η Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής Κυκλάδων, Σοφία Αγγέλαινα.
Αποτελέσματα εικαστικού διαγωνισμού αφίσας
Ένας από τους βασικότερους στόχους του Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας είναι η ενεργή συμμετοχή των μαθητών, με εργαλεία τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Για τον σκοπό αυτόν, η Οργανωτική Επιτροπή προκήρυξε και φέτος πανελλήνιο διαγωνισμό για τον σχεδιασμό του δημιουργικού της αφίσας του 7ου Φεστιβάλ από τους μαθητές.
Οι μαθητές κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα εικαστικό σχέδιο (που μπορεί να υλοποιηθεί ψηφιακά με υπολογιστή ή με το χέρι) και θα εμπεριέχει τη φιλοσοφία της συμμετοχικής ψηφιακής δημιουργίας στην εκπαίδευση, όπως αυτή εκφράζεται από το Φεστιβάλ.
Η επιλογή της εικαστικής ιδέας ήταν ελεύθερη για τους μαθητές, όμως θα έπρεπε να νοηματοδοτεί το μήνυμα και τις αξίες που διαχέει ως δράση το Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Όλα τα αποστελλόμενα έργα τέθηκαν στην κρίση της Οργανωτικής Επιτροπής και αναδείχθηκαν με ψηφοφορία τα 10 καλύτερα έργα, εκ των οποίων το 1ο σε βαθμολογία που ανήκει στη μαθήτρια του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης Ελένη Μπουρούνη. θα αποτελέσει το δημιουργικό θέμα στην επίσημη πανελλήνια Αφίσα του 7ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας. Σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των 10 διακριθέντων έργων θα απονεμηθούν Τιμητικά Διπλώματα
Πηγή : http://www.koinignomi.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου