Το "πράσινο φως" για την επιβολή ακόμη μεγαλύτερων περιορισμών στον αριθμό των συνταγών που μπορούν να γράψουν οι γιατροί στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ- στη λογική της περαιτέρω συγκράτησης της.........
φαρμακευτικής δαπάνης- δίνει άρθρο του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνεται στο προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο "έλεγχος συνταγογράφησης από ΕΟΠΥΥ", με απόφαση του υπουργού Υγείας μπορούν να επιβάλλονται ακόμη πιο "σφιχτά" όρια, δηλαδή κλειστοί προϋπολογισμοί, οικονομικοί στόχοι και πλαφόν για το έλεγχο κάθε γιατρού ξεχωριστά, ανάλογα με την ειδικότητά του, τον αριθμό των ασθενών που δέχεται και τα χαρακτηριστικά των παθήσεών τους, τη γεωγραφική περιοχή που δραστηριοποιείται και τα δημογραφικά δεδομένα της, την εποχικότητα (για παράδειγμα αν είναι περίοδος γρίπης), την εισαγωγή νέων φαρμάκων (πρωτοτύπων ή γενοσήμων) στο θετικό κατάλογο συνταγογράφησης και τέλος την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης σε σχέση με τους εκάστοτε στόχους.
Επιπλέον, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, καθορίζονται ελάχιστοι ποσοστιαίοι στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά όγκο σε συσκευασίες. Οι στόχοι προσδιορίζονται με τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων συνταγογράφησης των προηγούμενων ετών με βάση τη διαθεσιμότητα των γενοσήμων και τις καταναλώσεις εντός κάθε θεραπευτικής κατηγορίας.
Οι στόχοι αφορούν κάθε ιατρό που συνταγογραφεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και του γνωστοποιούνται μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Πιο συγκεκριμένα θα ενσωματώνονται στο σύστημα και ο γιατρός θα ενημερώνεται σε καθημερινή βάση για το ποσοστό της συνταγογράφησης γενοσήμων και το μέσο ποσοστό του στόχου συνταγογράφησης γενοσήμων που έχει επιτευχθεί. Ο πήχης τίθεται ακόμη πιο ψηλά, αφού για τον υπολογισμό του στόχου ανά θεραπευτική κατηγορία, θα λαμβάνεται υπόψη πως το μερίδιο των γενοσήμων φαρμάκων για εξωτερικούς ασθενείς πρέπει να αυξηθεί κατ’ όγκο στο 60% έως το Μάρτιο του 2018.
Από τα αυστηρά νέα πλαφόν θα εξαιρείται η συνταγογράφηση που αφορά σε χρόνιους νεφροπαθείς τελικού σταδίου, σε καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, σε ασθενείς που πάσχουν από ηπατική ανεπάρκεια, σε μεταμοσχευθέντες, σε καρκινοπαθείς, σε πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, σε πάσχοντες από κυστική ίνωση και σε ασθενείς με πνευμονική υπέρταση.
Τα δεδομένα που συλλέγει ο ΕΟΠΥΥ δείχνουν ότι κατά μέσο όρο γράφονται 6,5 εκατ. συνταγές κάθε μήνα προς τους ασφαλισμένους (φέτος θα αγγίξουν τα 72 εκατ.), τη στιγμή που το 2009 ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τα 4,5 εκατ.Σε περίπτωση που κάποιος γιατρός υπερβεί τα όρια που βάζει το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σε ποσοστό άνω του 10%, τότε θα καλείται από τη Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ να δικαιολογήσει τη συνταγογράφησή του, δίνοντας έγγραφες εξηγήσεις. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν μπορέσει να δικαιολογήσει την υπέρβαση, θα επιβάλλεται πρόστιμο από 2 χιλ. έως 5 χιλ. ευρώ. Σε περίπτωση επανάληψης της ίδιας παράβασης, τότε επιβάλλεται εκ νέου πρόστιμου, ενώ την τρίτη φορά ο γιατρός αποκλείεται από τη συνταγογράφηση μέσω του ΕΟΠΥΥ.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
Βασιλική Κουρλιμπίνη
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου