Πτυχές απάνθρωπων συνθηκών εργασίας στον ελληνικό τουρισμό φέρνει στο φως γερμανική τηλεοπτική εκπομπή του ARD. Tις κληρώσεις στην Ελλάδα ως κίνητρο κατά της φοροδιαφυγής, παρουσιάζει δημοσίευμα της Handelsblatt.........
Τις συχνά κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας υπό δύσκολες συνθήκες στον ελληνικό τουρισμό αναδεικνύει σε ρεπορτάζ της η τηλεοπτική εκπομπή Europa Magazin του πρώτου δημόσιου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ARD. «30 εκατομ. τουρίστες περιμένει φέτος η Ελλάδα», αναφέρεται στο εισαγωγικό σχόλιο της εκπομπής. «Βέβαια, ιδιαίτερα ορισμένα νησιά του Αιγαίου υποφέρουν από την προσφυγική κρίση, αλλά ο φόβος των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Εγγύς Ανατολή ή στο Μαγκρέμπ, οδηγούν τους τουρίστες στο να προτιμήσουν την Ελλάδα. Με την αύξηση του τουριστικού κύματος δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος, η λιγότερο φωτεινή.»
«7 μήνες χωρίς διακοπή»
Για τους τουρίστες είναι παράδεισος, αλλά για τους εργαζόμενους σκληρή εργασία συχνά χωρίς διακοπή
Για να ανακαλύψει αυτήν την άλλη πλευρά η ρεπόρτερ Έλεν Τραπ ταξίδεψε στη Σαντορίνη, ρώτησε εργαζόμενους και κατέγραψε τα όσα της είπαν και όσα η ίδια είδε. «Για τους μεν είναι παράδεισος, για τους άλλους, τους εργαζόμενους στον τουρισμό είναι κόλαση, οι χειρότεροι μήνες του χρόνου, 7 μήνες χωρίς διακοπή, πολλές φορές ούτε μια ημέρα.» Η Τραπ συνάντησε στη ρεσεψιόν ενός ξενοδοχείου μια κοπέλα από την Αθήνα, η οποία για 6 ημέρες εργασίας την εβδομάδα, πληρώνεται 1000 ευρώ. «Είναι σούπερ» σχολιάζει η ρεπόρτερ, «όμως τα προηγούμενα χρόνια η κοπέλα ήταν μια από τις σύγχρονες σκλάβες του νησιού, κέρδιζε λιγότερο από 1000 ευρώ, με απλήρωτες υπερωρίες, ενώ ορισμένες εργαζόμενες δεν ήταν καν ασφαλισμένες. Υπάρχουν πολλές αλλά σιωπούν από φόβο μη χάσουν τη δουλειά τους.» Η Έλεν Τραπ συνάντησε όμως και ξενοδόχους που απασχολούν προσωπικό υψηλών προδιαγραφών, το οποίο και πληρώνουν ικανοποιητικά.
Κλήρωση ωςκίνητρο κατά της φοροδιαφυγής
Με το μέτρο της λοταρίας τον υπ. Οικ. θέλει να δημιουργήσει κίνητρα για τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών
Στην φοροδιαφυγή και στον πρωτότυπο τρόπο που επέλεξε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών να την αντιμετωπίσει αναφέρεται στη διαδικτυακή έκδοσής της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.Σε μακροσκελές άρθρο της σημειώνει ότι ο κρατικός κορβανάς χάνει κάθε χρόνο 16 δις ευρώ σε φόρους, το οποίο αντιστοιχεί στο 1/3 του συνολικού ποσού φορολογικών εσόδων για το 2016, ενώ το ποσό του μη καταβληθέντος ΦΠΑ υπολογίζεται στα 6 δις ευρώ.
«Με το μέτρο της λοταρίας η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπαναστασίου θέλει να δημιουργήσει κίνητρο προκειμένου οι καταναλωτές να χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες» αναφέρεται στο άρθρο. «Κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή θα αντιστοιχεί σε ένα λαχνό που θα μπαίνει αυτόματα σε μια κληρωτίδα. Κάθε μήνα θα κληρώνονται 1000 λαχνοί και ο κάθε τυχερός θα παίρνει από 1000 ευρώ σαν δώρο. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να διαθέσει κάθε χρόνο 12 εκατομ. ευρώ με την ελπίδα ότι θα εισπράξει το πολλαπλάσιο σε φόρους. Βέβαια υπάρχουν ακόμη πολλοί, όπως έμποροι, τεχνίτες και πάροχοι υπηρεσιών, που αρνούνται να δεχθούν κάρτες για πληρωμές με το επιχείρημα ότι δεν διαθέτουν τη τεχνική υποδομή, αλλά αυτό έχει ημερομηνία λήξης. Μέχρι τις 27 Ιουλίου πολλοί επιτηδευματίες και άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων, όπως γιατροί, δικηγόροι κι άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι υποχρεωμένοι να προμηθευτούν τερματικά POS για όλες τις πιστωτικές κάρτες (…)Το μέτρο δείχνει να φέρνει αποτελέσματα. Από την αρχή του χρόνου εγκαθίστανται καθημερινά 1300 με 1400 τερματικά, μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι 420.000 χιλιάδες.»
Πηγή: dw.com
Newsroom MykonosTicker
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου