Το υποθηκοφυλακείο στη Χώρα της Άνδρου, είναι ένα από τα πρώτα 20 που η κυβέρνηση από άμισθα μετέτρεψε σε έμμισθα (δηλαδή τα κρατικοποίησε) και αυτόματα… έκανε δημόσιους υπάλληλους τους εργαζόμενους σε αυτό, κάτι που έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις και μεγάλη επιβάρυνση στον ισχνό κρατικό προϋπολογισμό, από τις νέες αθρόες (και χωρίς αξιολόγηση) προσλήψεις στο Δημόσιο!
Για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει αυτή η νομοθετική ρύθμιση, απαιτούνται οι κάτωθι διευκρινίσεις:
- Tα υποθηκοφυλακεία της Ελλάδος χωρίζονται σε έμμισθα, στα οποία οι υπάλληλοι πληρώνονται από το κράτος, και σε άμισθα, όπου ο υποθηκοφύλακας, αλλά και όσοι έχει ο ίδιος επιλέξει για συνεργάτες του, πληρώνονται από τις υποθέσεις που διεκπεραιώνουν.
Δηλαδή ένας υποθηκοφύλακας μπορούσε να προσλάβει οποίον ο ίδιος, έκρινε ως ικανό συνεργάτη του.
-
Με τα ΦΕΚ 142 και 143 της 28ης Σεπτεμβρίου 2017, 20 άμισθα υποθηκοφυλακεία μετατρέπονται σε έμμισθα και ως εκ τούτου οι 142 υπάλληλοί τους προσλαμβάνονται στο Δημόσιο, εκτός ΑΣΕΠ και χωρίς καμία αξιολόγηση. Ήδη οι 115 εξ αυτών έχουν ήδη τοποθετηθεί.
Σύμφωνα με την Ένωση Άμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με περίπου 2,3 εκατ. ευρώ ετησίως. Μάλιστα αν επεκταθεί η κρατικοποίηση και στα υπόλοιπα από τα 200 και πλέον άμισθα υποθηκοφυλακεία, το κονδύλι θα πολλαπλασιαστεί και οι ιδιώτες που θα μετατραπούν αυτομάτως σε δημοσίους υπαλλήλους και θα πληρώνονται από τον κρατικό κορβανά, θα ξεπεράσουν τους 700!
Το θέμα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του νομικού κόσμου, ενώ έφτασε μέχρι τη Βουλή έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών.
Όπως σημειώνει ο κ.Φορτσάκης, «με την κρατικοποίηση των άμισθων αυτών υποθηκοφυλακείων, δημοσιουπαλληλοποιούνται άτομα που είχαν εργασία, αντί να βρουν δουλειά νέοι άνθρωποι χωρίς καμία επιβάρυνση του Δημοσίου, αφού οι νέοι υποθηκοφύλακες θα λάμβαναν τις αμοιβές που σήμερα λαμβάνουν από τους συναλλασσομένους, αντί για τους υποθηκοφύλακες, οι αναπληρωτές συμβολαιογράφοι», ενώ ρωτά τους κ.κ.Κοντονή και Τσακαλώτο γιατί το υπουργείο Δικαιοσύνης ενέταξε στη μισθοδοσία του Δημοσίου ιδιώτες υπαλλήλους χωρίς αξιολόγηση, αλλά και γιατί στελέχωσε τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία με υπαλλήλους που δεν είναι δικαστικοί, παραβιάζοντας τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος.
Το ΦΕΚ για το υποθηκοφυλακείο Χώρας Άνδρου, αναφέρει τα εξής:
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 111 (12)
Μετατροπή του ειδικού άμισθου Υποθηκοφυλακείου Χώρας Άνδρου σε έμμισθο.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 1 του ν.δ. 811/1971 «Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως ενίων διατάξεων του α.ν. 153/1967 «Περί τροποποιήσεως και συ-
μπληρώσεως του από 19-23 Ιουλίου 1941 Κανονιστικού Διατάγματος “περί Οργανισμού Υποθηκοφυλακείων του Κράτους”» (Α ́ 9), όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο
32 παρ. 2 του ν. 4456/2017 (Α ́ 24).
2. Τα π.δ. 73/2015 (Α ́ 116) και 125/2016 (Α ́ 210).
3. Τη με αριθμό 5/2017 γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Πρωτοδικείου Σύρου.
4. Το γεγονός ότι προκαλείται δαπάνη ύψους 29.340,00 ευρώ, η οποία καλύπτεται από το ύψος των εισπραττομένων δικαιωμάτων.
5. Το άρθρο 90 του π.δ. 63/2005 (Α ́ 98) και την από 24.3.2017 εισήγηση της προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, Διοικητικής Υποστήριξης και Ηλ. Διακυβέρνησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
6. Τη με αριθμό 122/2017 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας Με πρόταση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Το ειδικό άμισθο Υποθηκοφυλακείου Χώρας Άνδρου μετατρέπεται σε έμμισθο με έδρα τη Χώρα Άνδρου και διέπεται από τις διατάξεις που ισχύουν για τα έμμισθα
υποθηκοφυλακεία.
Άρθρο 2
Το υποθηκοφυλακείο λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος με προϊστάμενο υπάλληλο κατηγορίας θέσεων ΠΕ, πτυχιούχο νομικής, για την επιλογή του οποίου εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 72 του ν. 2812/2000 (Α ́ 67).
Άρθρο 3
Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Χώρας Άνδρου συνιστώνται οργανικές θέσεις ως εξής:
α) μία (1) θέση κατηγορίας ΠΕ κλάδου Διοικητικού Οικονομικού και
β) μία (1) θέση κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικού - Λογιστικού.
Άρθρο 4
Η ισχύς των διατάξεων του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπί-
νων Δικαιωμάτων αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.
Αθήνα, 3 Αυγούστου 2017
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Οι Υπουργοί
Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Οικονομικών
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ
Διοικητικής Ανασυγκρότησης
ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ
Πηγή : http://enandro.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου