Πολύτιμες υπηρεσίες στήριξης των ατόμων με αναπηρίες στη Σύρο παρέχονται από την ολοκληρωμένη διεπιστημονική ομάδα του ΚΕΦΙΑΠ Σύρου, με την αναδιοργάνωση της λειτουργίας του συγκεκριμένου Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου εδώ κι έναν χρόνο και συγκεκριμένα στη διάρκεια της τρέχουσας θητείας με διοικήτρια την Μαργαρίτα Μπουραντά, να έχει σημάνει την εμφανή βελτίωση του προσφερόμενου επιστημονικού έργου.
Περισσότεροι από εβδομήντα συνάνθρωποί μας με αναπηρίες και ΑΜΕΑ κάθε ηλικίας έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν καθημερινά τις σημαντικές υπηρεσίες του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, ώστε να βελτιώνεται ποιοτικά η ζωή τους, ενώ παράλληλα, συγγενικά πρόσωπά τους και άνθρωποι του άμεσου περιβάλλοντός τους, έχουν την ευκαιρία να στηρίζονται μέσω των παράλληλων δράσεων που αναπτύσσονται.
Τόσο η κ. Μπουραντά, όσο επίσης η επιστημονικά υπεύθυνη και παιδοψυχίατρος, Σοφία Μπαχαράκη, καθώς όμως και άλλα μέλη που απαρτίζουν τη διεπιστημονική ομάδα του ΚΕΦΙΑΠ Σύρου, βαδίζοντας σταθερά στην κατεύθυνση της ανάπτυξης εξωστρέφειας του εν λόγω Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου κι επιδιώκοντας την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για το συνεχές και αυξανόμενο έργο που υλοποιείται, μίλησαν αναλυτικά στην εφημερίδα.
Νέα δυναμική στο ΚΕΦΙΑΠ Σύρου
Ειδικότερα, η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου μιλώντας για την οργανωμένη προσπάθεια αναδιοργάνωσης του ΚΕΦΙΑΠ Σύρου, υπενθύμισε πρωτίστως πως, αποτελεί ένα Τμήμα που εξυπηρετεί άτομα με αναπηρίες που εντάσσονται κατά κύριο λόγο στις ακόλουθες διαγνωστικές κατηγορίες: νευρολογικές δυσκολίες, εγκεφαλική παράλυση, νοητική υστέρηση, διάχυτες διαταραχές τις ανάπτυξης και παρόμοιας βαρύτητας περιπτώσεις, ενώ επιπλέον, το προσωπικό του αναλαμβάνει κυρίως τη θεραπευτική αντιμετώπιση και αξιολόγηση των αναγκών τους σε τακτικά διαστήματα, αλλά και καλύπτει σχετικές υπηρεσίες σε ανασφάλιστους.
“Περίπου εδώ και έναν χρόνο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, η πρώτη προσπάθεια που έγινε στο Νοσοκομείο ήταν να αναμορφώσουμε και να δώσουμε μία νέα δυναμική στο ΚΕΦΙΑΠ.
Όταν ήρθα εδώ υπήρχαν δυσκολίες ως προς τη λειτουργία του, οπότε ξεκινήσαμε μαζί με τους εργαζόμενους που ήδη βρίσκονταν εδώ, την προσπάθεια να το αναμορφώσουμε” ανέφερε αρχικά η κ. Μπουραντά, τονίζοντας πρωτίστως την προσπάθεια οργάνωσης της διεπιστημονικής ομάδας, με επιστημονικά υπεύθυνη την παιδοψυχολόγο του Νοσοκομείου, Σοφία Μπαχαράκη.
“Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν και αλλαγές στο προσωπικό. Τοποθετήθηκε η κ. Μπαχαράκη νέα επιστημονική υπεύθυνος” σημείωσε η ίδια, εξηγώντας πως το επιστημονικό προσωπικό που υπήρχε, ενισχύθηκε στην πράξη και σήμερα η ομάδα που στηρίζει τη λειτουργία του Τμήματος είναι ολοκληρωμένη και αποτελείται από κοινωνικό λειτουργό, νοσηλεύτρια, επισκέπτρια υγείας, έναν διαιτολόγο, φυσιοθεραπευτές, λογοπεδικό, ψυχολόγους και την παιδοψυχίατρο.
Δίνοντας έμφαση στο θέμα του επιστημονικού προσωπικού η ίδια συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Έγινε μία προσπάθεια να πλαισιωθούν τα χρόνια νοσήματα με έναν καλύτερο τρόπο και βέβαια να αναμορφωθεί ο χώρος”.
Μεταξύ άλλων, η διοικήτρια επεσήμανε και βασικές αλλαγές στον εσωτερικό χώρο του κτιρίου, ενώ έκανε αναφορά στην καταγεγραμμένη ανάγκη που υπήρξε να ακολουθήσουν βελτιώσεις γραφείων, συντηρήσεις αυτών, να αξιοποιηθούν επίσης χώροι που παρέπεμπαν σε αποθήκες, αλλά και να φροντιστεί γενικότερα ο χώρος μετά και την απομάκρυνση άχρηστων αντικειμένων. “Έβαλαν “πλάτη” όλοι οι εργαζόμενοι” διευκρίνισε η κ. Μπουραντά αναφερόμενη στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης του ΚΕΦΙΑΠ, καθιστώντας σαφές πως, “πλέον η διεπιστημονική ομάδα είναι καλυμμένη πλήρως και με επιστημονικό προσωπικό και με προσωπικό που στηρίζει τις δράσεις”, συμπληρώνοντας δε, πως, υπάρχει επίσης οδηγός για το κομμάτι των μετακινήσεων των ατόμων που δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μεταβούν στο ΚΕΦΙΑΠ.
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, το Νοσοκομείο βρίσκεται σε αναμονή για την πρόσληψη ενός εργοθεραπευτή, με τις σχετικές υπηρεσίες να παρέχονται σήμερα από τον εργοθεραπευτή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. “Ένας εργοθεραπευτής είναι μέσα στις επόμενες προσλήψεις που περιμένουμε” σημείωσε σχετικά, υπογραμμίζοντας πως, το συγκεκριμένο κενό καλύπτεται “μέσω μίας συνεργασίας και ανταλλαγής υπηρεσιών που κάναμε με τον Δήμο και τα ΚΑΠΗ”. Σύμφωνα με όσα εξήγησε το ΚΕΦΙΑΠ εξυπηρετεί με προσωπικό του τις συνταγογραφήσεις στο ΚΑΠΗ και “το ΚΑΠΗ διαθέτει δύο φορές την εβδομάδα τον εργοθεραπευτή του για να εξυπηρετούνται κάποια παιδάκια μέχρι να αποκτήσουμε εμείς τον δικό μας”.
Έργο που αναπτύσσεται σταθερά ενώ εμπλουτίζεται με νέες δράσεις
Εκτός του ανωτέρω έργου που σημειώθηκε πως προσφέρεται από το ΚΕΦΙΑΠ Σύρου στους χώρους του, πλησίον του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, για το επιστημονικό έργο μίλησε ειδικότερα η κ. Μπαχαράκη. Δίνοντας έμφαση στο γεγονός της δημιουργίας μίας ολοκληρωμένης επιστημονικής ομάδας, η ίδια τόνισε πως, η συνεργασία και η συζήτηση αποτελεί βασικό συστατικό για την συνεχή βελτίωση του έργου προς τα άτομα με αναπηρίες, τις οικογένειές τους και όχι μόνον. “Η δημιουργία της διεπιστημονικής ομάδας είναι κάτι το οποίο συντηρούμε και τρέφεται από τη στιγμή που συναντιόμαστε και συζητάμε ανά δύο εβδομάδες, τακτικότατα” σχολίασε σχετικά, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “από εκεί και πέρα η διεπιστημονική ομάδα παράγει το επιστημονικό έργο που αφορά τη φυσιοθεραπεία, τη λογοθεραπεία, τα δημιουργικά εργαστήρια στα οποία περιλαμβάνεται και η κηπουρική, τις ομαδικές θεραπείες φροντιστών ατόμων με ΑΜΕΑ, τις ατομικές ψυχοθεραπείες ΑΜΕΑ, την αγωγή υγείας όσον αφορά τα ΑΜΕΑ”.
Στα λεγόμενα της ίδιας, που φώτισε έντονα τις επιπλέον δράσεις που αναπτύσσονται συστηματικά όπως τα δημιουργικά εργαστήρια, δύο ακόμη μέλη από το επιστημονικό προσωπικό αναφέρθηκαν ειδικότερα στο συγκεκριμένο θέμα.
Πρώτος, ο κ. Γεδεών μιλώντας για τα δύο εργαστήρια που πραγματοποιούν στο ΚΕΦΙΑΠ, εξήγησε πως, αυτά αφορούν σε “εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης και εργαστήρια κηπουρικής”. Μάλιστα, τόνισε πως, “τα εργαστήρια κηπουρικής γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη (11-1 το μεσημέρι) και απευθύνονται σε ενήλικα άτομα με ειδικές ανάγκες”. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα σχολίασε, προς το παρόν “δεν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, αλλά όσοι συμμετέχουν πηγαίνουν καλά” αφού όπως υπογράμμισε, απόδειξη των εν λόγω ενεργειών είναι η αξιοσημείωτη δουλειά που έχει γίνει στους κήπους του ΚΕΦΙΑΠ στους εξωτερικούς – προαύλιους χώρους του κτιρίου. Το όφελος που προκύπτει από αυτά τα εργαστήρια για τους συμμετέχοντες συνανθρώπους μας εστιάζεται σε ψυχικό επίπεδο όπως ο ίδιος εξήγησε, θέμα στο οποίο μίλησε αναλυτικότερα και η κ. Αγγελετάκη. “Από μόνη της η δημιουργία είναι κάτι που αναπτερώνει και δίνει άλλη ενέργεια στα άτομα αυτά. Είναι σημαντική η ανάγκη επαφής, συνεργατικότητας γιατί συνήθως αυτά τα άτομα είναι δυστυχώς απομονωμένα. Συνειδητοποιούν τα ίδια ότι έχουν ικανότητες που δεν τις έχουν ανακαλύψει. Η επιβεβαίωση αναπτύσσει την αυτοπεποίθησή τους” εξήγησε συγκεκριμένα, καθιστώντας σαφές πως τα ίδια τα άτομα “έχουν ψυχολογική στήριξη με έμπρακτη, εφαρμοσμένη μορφή”.
Πρέπει να σημειωθεί πως για συμμετοχή σε αυτά τα εργαστήρια κηπουρικής για ΑΜΕΑ, υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας στο τηλέφωνο 2281360300, πρωινές ώρες με σκοπό να συμπληρώνονται οι αιτήσεις συμμετοχής.
“Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε συνολικά προφανώς είναι δωρεάν, ανήκουν στο ΕΣΥ και είναι επίσης για ανασφάλιστους. To ΚΕΦΙΑΠ δίνει αυτή τη δυνατότητα” συμπλήρωσε η κ. Μπαχαράκη, τονίζοντας επιπρόσθετα πως, το Κέντρο επεξεργάζεται και προετοιμάζει κι άλλες παράλληλες δράσεις, που θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα.
“Είμαστε πολύ ανοικτοί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, με την Περιφέρεια, με τον Δήμο. Έχουμε παράλληλες δράσεις στα ΚΑΠΗ, παράλληλες δράσεις στα σχολεία με την αγωγή υγείας. Έχουμε στα σκαριά πολλές ακόμη παράλληλες δράσεις, τις οποίες δεν θέλουμε να τις ανακοινώσουμε ακόμη, αφού τις προετοιμάζουμε” δήλωσε η ίδια, γνωστοποιώντας ακόμη και τη συνεργασία με την ψυχίατρο ενηλίκων στο κομμάτι της προβολής θεματικών ταινιών που έχουν σχέση με ΑΜΕΑ και είναι ανοικτά προς το κοινό.
Από την πλευρά της, δεν παρέλειψε να κάνει λιτή αναφορά και στη λειτουργία της παιδικής χαράς του ΚΕΦΙΑΠ, που όπως υπογράμμισε έχει βελτιωθεί ενώ σαφώς είναι προσβάσιμη στα ΑΜΕΑ και δίνεται η ευκαιρία αυτά τα μικρά παιδιά να συνυπάρξουν με συνομίληκά τους.
Υπηρεσίες σε μικρά παιδιά και ενήλικες σε καθημερινή βάση.
Δυνατότητα μετακίνησης
Ζήτημα που φαίνεται να έχει δρομολογηθεί αποτελεί και η μετακίνηση των ατόμων με κινητικά και άλλα προβλήματα, μέσω της αξιοποίησης ειδικά διαμορφωμένου μικρού λεωφορείου. “Υπάρχουν δρομολόγια για μεταφορά των μετακινούμενων που δεν έχουν άλλη δυνατότητα πρόσβασης εδώ” ανέφερε η κ Μπουραντά, προσθέτοντας πως, “υπάρχει ο οδηγός του Νοσοκομείου και γίνεται η μετακίνηση δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Παρασκευή με ειδικό λεωφορείο και έναν ακόμη άνθρωπο – συνοδό”. Μιλώντας η ίδια για τον αριθμό των ανθρώπων που εξυπηρετούνται σήμερα, έκανε λόγο για 70 άτομα, διευκρινίζοντας πως, “η λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ είναι καθημερινή σαν Κέντρο Ημέρας, το εργάσιμο ωράριο, εκτός από Σαββατοκύριακα”.
“Στόχος μας να αυξηθεί ο αριθμός που δέχεται τις υπηρεσίες του ΚΕΦΙΑΠ”
Σαφής ως προς τον σημαντικό ρόλο που υπηρετεί το ΚΕΦΙΑΠ μέσω της λειτουργίας του σήμερα, η κ. Μπαχαράκη κατέστησε σαφές πως, - προς το παρόν - το Τμήμα του Νοσοκομείου υποδέχεται 70 άτομα με αναπηρίες, ωστόσο, σταθερός στόχος είναι να μπορέσει να “απλώσει” το επιστημονικό έργο του σε όσα περισσότερα άτομα τις χρειάζονται. “Αυτό που θέλουμε εμείς είναι τώρα που έχει στηθεί η διεπιστημονική ομάδα που έχουμε όρεξη κι ενδιαφέρον να ανοιχτούμε προς τα έξω, να μπορέσουμε να διαθέσουμε το ΚΕΦΙΑΠ ώστε να αυξηθεί αυτός ο αριθμός των ανθρώπων” ανέφερε σχετικά, εξηγώντας παράλληλα πως, οι ενδιαφερόμενοι γονείς και συγγενείς των ΑΜΕΑ, μπορούν επικοινωνώντας με τη διεπιστημονική ομάδα, να εξετάσουν ποιες υπηρεσίες χρειάζονται. “Οι δράσεις μπορεί να είναι στοχοκατευθυνόμενες, δηλαδή στο τί ζητά κάποιος με ΑΜΕΑ. Μπορεί να ζητά για παράδειγμα ατομική θεραπεία ή ομαδική ή κάτι άλλο” ανέφερε η ίδια, προτρέποντας όποιον επιθυμεί να επικοινωνήσει.
Στήριξη στο οικογενειακό περιβάλλον και βιωματικές ομάδες
Εκτός του έργου και των επιστημονικών υπηρεσιών που απευθύνονται αποκλειστικά στα ΑΜΕΑ, το ΚΕΦΙΑΠ μεριμνά για τη στήριξη και του οικογενειακού περιβάλλοντος, μέσω της ανάπτυξης βιωματικών ομάδων. Σύμφωνα με όσα εξήγησε η ψυχολόγος, κ. Μαυρουδή, “σκεφθήκαμε ότι αυτά τα άτομα υπάρχουν λόγω της σωματικής και ψυχικής φροντίδας κάποιων ανθρώπων που είναι δίπλα τους και γίνεται κατανοητό πόσο δύσκολο είναι γι αυτούς τους ανθρώπους όλη αυτή η προσπάθεια”. Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε πως, “σαν μία μορφή στήριξης αποφασίσαμε να κάνουμε μία βιωματική ομάδα” διευκρινίζοντας πως, “σκεφθήκαμε ότι μέσα από τις βιωματικές ομάδες, μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να “ξεφύγουν” από την απομόνωση της ρουτίνας που έχουν από τα καθήκοντά τους και να έρθουν εδώ είτε με βιωματικές ασκήσεις, είτε με παιχνίδια ρόλων κ.α., μα και κυρίως με το μοίρασμα των εμπειριών να ενεργοποιηθούν κοινωνικά και να στηριχθούν”. Η ίδια δε, κατέστησε κατανοητό πόσο σημαντικό είναι “να έρθουν σε επαφή ο ένας με τον άλλον και να αναπτύξουν καλύτερες στρατηγικές αντιμετώπισης των προβλημάτων”, διαθέτοντας παράλληλα και “χρόνο για τον εαυτό τους” που όπως συμπλήρωσε, “για εκείνους είναι πολύ αναγκαίο για να μπορέσουν να παρέχουν αυτήν την φροντίδα που παρέχουν”.
Ολοκληρώνοντας την αναφορά της, τόνισε μάλιστα πως στο ΚΕΦΙΑΠ “είμαστε ανοικτοί και περιμένουμε κι άλλα άτομα να κάνουμε κι άλλες ομάδες” αφού όπως επανέλαβε, “είναι κι αυτός ένας τρόπος να κινούμαστε έμμεσα προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες”.
“Ανοικτές” ανάγκες για το ΚΕΦΙΑΠ που συνεχώς εξελίσσει τις υπηρεσίες του
Στο πλαίσιο της συνέντευξης, η κ. Μπουραντά ρωτήθηκε σχετικά με τις “ανοικτές” ανάγκες που έχει το ΚΕΦΙΑΠ. Πρωτίστως αναφέρθηκε στο θέμα του κλιματισμού του κτιρίου, που μέχρι σήμερα δεν έχει διευθετηθεί. “Έχουμε πάρει την έγκριση σκοπιμότητας για αναβάθμιση υλικο-τεχνολογικού εξοπλισμού και ένα αρκετά μεγάλο ποσόν και αναμένουμε από μέρα σε μέρα για να φτιαχτεί λίγο καλύτερα ακόμη και το κτιριακό κομμάτι” σχολίασε παράλληλα, σημειώνοντας πως, πέραν των αρκετών συντηρήσεων στο κτιριακό κομμάτι που υπήρξαν, παραμένουν ορισμένα προβλήματα με τα υδραυλικά, που πρόσθεσε πως, “προσπαθούμε να τα εντάξουμε στους επόμενους προϋπολογισμούς”.
Εκτός των ανωτέρω, ρωτήθηκε και για το θέμα της “ανενεργής” πισίνας, για την οποία εξήγησε μόνον πως, “Για τις πισίνες των ΚΕΦΙΑΠ θα υπάρξει μία κεντρική απόφαση”, αφού όπως έγινε γνωστό μάλιστα από μέλος της διεπιστημονικής ομάδα, “λειτούργησε μονάχα μία ημέρα στο παρελθόν”.
Στα ανωτέρω, η κ. Μπαχαράκη θέλησε να σημειώσει ως σημαντική ανάγκη και την προσπάθεια εξασφάλισης ενός ειδικού μηχανισμού για να μπορούν τα άτομα με κινητικά προβλήματα να εξυπηρετούνται από θέσεις και σημεία με σκαλοπάτια.
“Το ΚΕΦΙΑΠ αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό που είναι εν εξελίξει. Οπότε και οι ανάγκες του εξελίσσονται και διαμορφώνονται. Από τη στιγμή που θέλουμε να υπάρχει μία εξωστρέφεια είναι και οι άλλοι φορείς του Δήμου και της Πολιτείας που είναι θετικό να έχουν την καλή πρόθεση να μας στηρίξουν όπου χρειαζόμαστε και όπου μπορούν και οι ίδιοι” πρόσθεσε η Σοφία Μπαχαράκη, κλείνοντας τις συγκεκριμένες δηλώσεις.
Πολύτιμο έργο στην υπηρεσία του ανθρώπου
Στον επίλογο της ενημέρωσής τους, τόσο η διοικήτρια του Γ. Νοσοκομείου Σύρου, όσο και η επιστημονική υπεύθυνη του ΚΕΦΙΑΠ Σύρου κλήθηκαν να τοποθετηθούν σχετικά με το αν είναι ικανοποιημένες από την αναδιοργάνωση της λειτουργίας του Κέντρου μέχρι σήμερα.
“Μαζί με τη διεπιστημονική ομάδα, την υποστήριξη των εργαζομένων το στήσαμε από την αρχή. Πέρα από το διοικητικό κομμάτι, δηλαδή, ότι είναι σημαντικό που η διοίκηση καταφέρνει να φτιάξει πράγματα για το δημόσιο συμφέρον, έχω ιδιαίτερη χαρά διότι είμαι και ψυχολόγος. Είναι πολύ κοντά στη βασική ειδικότητά μου” ανέφερε η Μαργαρίτα Μπουραντά εκφράζοντας δημοσίως την ικανοποίησή της.
Παρομοίως τοποθετήθηκε και η κ. Μπαραχαράκη, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως, “Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η διεπιστημονική ομάδα” καθώς εξήγησε πως “σε έναν τέτοιον οργανισμό που ασχολείται με τον άνθρωπο σαν σύνολο είναι σημαντικό αυτό κι εμείς που έχουμε δουλέψει σε διάφορες δομές το ξέρουμε καλά”. Ολοκληρώνοντας μάλιστα τις δηλώσεις της, επεσήμανε τέλος πως, “Αν το κατανοήσουμε όλοι και οι εργαζόμενοι και το κοινό, θα είναι ακόμη καλύτερα”.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου