Μία νέα προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, το «Μελεκούνι», ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα.
Το «Μελεκούνι» είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα που παράγεται στο νησί της Ρόδου.
Έχει βασικά συστατικά το σουσάμι και μέλι, μπαχαρικά, αμύγδαλα και προαιρετικά ξύσμα ή/και χυμό εσπεριδοειδών, τα οποία αναμειγνύονται, βράζουν και ομογενοποιούνται.
Το βάρος του κυμαίνεται από 10g-70g.
Η ονομασία «Μελεκούνι» έχει ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα και προέρχεται από τα συνθετικά «μέλι» και «κουννί» που είναι ο σπόρος στη διάλεκτο της Ρόδου.
Αποτελεί από την αρχαιότητα παραδοσιακό τοπικό γλύκισμα που προσφέρονταν σε γάμους, βαφτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Χαρακτηριστικός ήταν ο τρόπος που κερνούσαν σε ορισμένα χωριά το μελεκούνι στους γάμους μετά τη στέψη. Το τοποθετούσαν σε ένα ταψί, το έκοβαν σε κομμάτια με κουτάλι και το πρόσφεραν στους καλεσμένους.
Οι ιδιαιτερότητες της παρασκευής του μελεκουνιού ανάγονται στον παραδοσιακό τρόπο της συνολικής του επεξεργασίας, παράλληλα με την αποκτηθείσα εμπειρία από γενιά σε γενιά.
Ενδεικτικά αναφέρονται: ο χρόνος και η θερμοκρασία θέρμανσης του μελιού τα οποία επιδρούν στο κατάλληλο «δέσιμο» του προϊόντος (τα οποία εξαρτώνται από τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες την ώρα της παραγωγής, όπως η υγρασία και η θερμοκρασία περιβάλλοντος), ο χρόνος και η θερμοκρασία θερμικής επεξεργασίας του σουσαμιού (το ψήσιμό του θα πρέπει να γίνεται ομοιόμορφα και υπό ανάδευση), η θερμοκρασία του σουσαμιού κατά την προσθήκη του στο μέλι, ο βαθμός συμπίεσης της μάζας του μείγματος ο οποίος δημιουργεί την απαραίτητη συνοχή του προϊόντος, η άμεση συσκευασία του που προστατεύει από την προσρόφηση υγρασίας (η οποία υποβαθμίζει την ποιότητα και μειώνει τον χρόνο διατήρησής του).
Το «Μελεκούνι» διαφοροποιείται από τα άλλα παρεμφερή προϊόντα λόγω της αποκλειστικής χρήσης μελιού και όχι γλυκαντικών ουσιών που χρησιμοποιούνται συνήθως σε ομοειδή προϊόντα.
To 2010 παρασκευάστηκε στη Ρόδο το μεγαλύτερο μελεκούνι στον κόσμο το οποίο καταχωρίστηκε στο Guiness World Records ως «The longest melekouni, traditional Rhodian dessert…», γεγονός που συνέβαλε στην περαιτέρω προβολή του προϊόντος σε διεθνές επίπεδο.
Πηγή : http://www.ellinikigeorgia.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου