Την ομπρέλα κάτω από την οποία θα συστρατευθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς που έχουν έμπρακτο ενδιαφέρον και όφελος από τη ζητούμενη αναδιάρθρωση και επαύξηση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα αναμένεται να αποτελέσει η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, την ίδρυση της οποίας αποφάσισε ομόφωνα σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Θα πρόκειται για μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με σκοπό
α) την ανάδειξη, προβολή και προώθηση των διατροφικών προϊόντων που παράγονται στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας (σ.σ. η προώθηση δεν περιλαμβάνει τη χορήγηση σημάτων ποιότητας, εντοπιότητας και ασφάλειας στα τοπικά προϊόντα)
και β) την παροχή υπηρεσιών τεκμηρίωσης, υποστήριξης και προώθησης των προϊόντων της Περιφέρειας.
Η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη θα περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στις διαδικασίες παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίας και διανομής των αγροτικών προϊόντων, ενώ θα έχει ως ρόλο τον συντονισμό μεταξύ των Υπηρεσιών της Περιφέρειας και των δήμων της Περιφέρειας, της αγοράς και των επιχειρήσεων.
Θα αποτελέσει, δηλαδή, μια συμφωνία συνεργασίας μεταξύ εταίρων που συντονίζουν τους πόρους, τις προσπάθειες και τις δεξιότητες για την επιδίωξη ενός κοινού στρατηγικού στόχου για αμοιβαίο όφελος, ενώ ταυτόχρονα θα διευθετεί ζητήματα όπως την πληροφόρηση, τον συντονισμό, τη χρηματοδότηση και την καινοτομία.
Πεδίο δραστηριότητας της Σύμπραξης θα είναι ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας (παραγωγή και πρώτη μεταποίηση), η εστίαση και η συνέργεια με τον τουρισμό και τον πολιτισμό.Ζαννετίδης:
«Νέα δυναμική στον πρωτογενή τομέα»
Την εισήγηση έκανε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στους ενδεικτικούς σκοπούς και τις δυνητικές δραστηριότητες της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, όπως επίσης και στα οφέλη που θα προκύψουν από τη λειτουργία της.
Όπως είπε, τα οφέλη θα είναι πολλά και σημαντικά, τόσο για τον ιδιωτικό τομέα (παραγωγούς, επιχειρήσεις, επιστημονικά και ερευνητικά εργαστήρια κ.λπ.), όσο και για τον δημόσιο τομέα (Περιφέρεια, δήμους, πανεπιστημιακά ιδρύματα, δημόσια ερευνητικά και επιστημονικά κέντρα κ.λπ.).
Πιο συγκεκριμένα, τα οφέλη του ιδιωτικού τομέα αφορούν κυρίως στην αύξηση της παραγωγικότητας, των πωλήσεων και των κερδών των επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα, της εστίασης και του τουρισμού, όπως επίσης στην πρόσβαση στη γνώση και την καινοτομία που θα οδηγήσει στη βελτίωση του προφίλ των επιχειρήσεων και στην καλύτερη προώθηση των ποιοτικών προϊόντων τους στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.
Από την άλλη πλευρά, ο δημόσιος τομέας προσβλέπει στην αναδιάρθρωση του πρωτογενή τομέα, στην ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων παραγωγής, μεταποίησης, επεξεργασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων και σε ευκαιρίες απασχόλησης που θα οδηγήσουν στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και στην ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας.
«Η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έρχεται να καλύψει με σύγχρονη προσέγγιση, ευέλικτη λειτουργία και αποτελεσματικότητα μια σημαντική ανάγκη, όπως η δημιουργία νέας δυναμικής στον πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας μας και της διασύνδεσης του με την εγχώρια και διεθνή αγορά» υποστήριξε ο κ. Ζαννετίδης, υπογραμμίζοντας στην κατακλείδα της τοποθέτησης του ότι η Σύμπραξη «είναι μια κοινωνική προσπάθεια και αποτελεί στην ουσία μια συλλογική απόφαση που είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης πολλών φορέων, που πρέπει να στηριχθεί στο πνεύμα της συλλογικότητας, της συνεργασίας και της συνεργατικότητας».
Πηγή : http://www.naxostimes.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου