Προσπάθεια για ισοσκελισμένο και κοινωνικά δίκαιο προϋπολογισμό από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Μήλου, με τα προβλεπόμενα ποσά για τα έσοδα νερού να μονοπωλούν τη συζήτηση, με την μείζονα μειοψηφία να ρίχνει αιχμές για μη ρεαλιστικές προβλέψεις.
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2018, από το Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου, με απουσία μόλις ενός συμβούλου, ενώ στο σώμα προστέθηκαν και τα δύο νέα μέλη Νικόλαος Βαμβούνης και Αθηνά Σούλη, τα οποία αντικατέστησαν τους προσφάτως παραιτηθέντες συμβούλους.
Διευκρινήσεις ζήτησε η μείζονα μειοψηφία
Αποσαφήνιση αναφορικά με κάποιους κωδικούς εσόδων ζήτησε ο κ. Χρήστος Νίνος εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας όπως ενδεικτικά τα μειωμένα σχεδόν κατά 50% έσοδα από μισθώματα αστικών ακινήτων ή τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων.
Όπως διευκρίνισε η κα Ελισάβετ Κοτσίκα της Οικονομικής Υπηρεσίας, οι συγκεκριμένοι κωδικοί που ανήκουν στην κατηγορία “Προσόδια από ακίνητη περιουσία” έχουν συγκεκριμένο όριο το οποίο η υπηρεσία δε μπορεί να υπερβεί. Για το τέλος κοινοχρήστων συγκεκριμένα ανέφερε πως το ποσό δε συμπίπτει με τα βεβαιωθέντα έσοδα, γιατί δεν εισπράττεται το σύνολο του ποσού, κάτι το οποίο ισχύει και για έκτακτα έσοδα όπως τα πρόστιμα.
Εν συνεχεία, ο κ. Νίνος σχολίασε τη διαφορά βεβαιωθέντων και εισπραχθέντων εσόδων από το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, στις οποίες όπως επισημάνθηκε από την οικονομική υπηρεσία συμπεριλαμβάνονται μη εισπραχθέντα πολλών ετών, καθώς και κάποιες διαφορές στους κωδικούς για τις αναλύσεις δειγμάτων νερού, τη συντήρηση του δικτύου ύδρευσης Πολωνίων και την προμήθεια εξοπλισμού παιδικών χαρών, στα οποία υπήρξε επαρκής αιτιολόγηση.
Επιμέρους διαφωνίες και όχι στο σύνολο
Εκπροσωπώντας τη συλλογική άποψη της μείζονος μειοψηφίας, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Εμμανουήλ Μικελής ανέφερε ότι αρκετοί κωδικοί έχουν στηριχτεί και ψηφιστεί από τους ίδιους και στην οικονομική επιτροπή και στο δημοτικό συμβούλιο, η διαφωνία τους όμως για το τεχνικό πρόγραμμα είναι δεσμευτική ώστε να μην ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, ο οποίος είναι συνολικός και όχι μεμονωμένοι κωδικοί.
“Η πρόταση μας για κλιμακωτή χρέωση στο νερό, και οι διαφορετικές προτεραιότητες που έχουμε σαν συνδυασμός μας δεσμεύουν απ’ το να υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό”, ανάφερε ο κ. Μικελής.
Με τη σειρά του ο κ. Φραγκίσκος Ζούλιας της μειοψηφίας αναφέρθηκε σε δύο χαρακτηριστικές παραλείψεις, όπως την πρόβλεψη για επίδομα ενίσχυσης εκπαιδευτικών, αλλά και την αυθαίρετη κάλυψη του ελλείμματος νερού.
“Στο προηγούμενο συμβούλιο η Οικονομική Υπηρεσία είχε ζητήσει την αύξηση 0,30 λεπτών ανά κυβικό νερού, λόγω του ελλείμματος που προκύπτει από τη διαφορά της τιμής αγοράς και πώλησης. Στον προϋπολογισμό που πρέπει να φαίνεται και να είναι ισοσκελισμένος, το βασικό κομμάτι του το νερού με τα γνωστά ελλείμματα, πως το έχουμε ισοσκελίσει;
Οι απώλειες είναι απίθανο να έχουν πέσει κάτω απ’ το 25%”, επεσήμανε ο κ. Ζούλιας, στο ερώτημα του οποίου η κα Κοτσίκα απεφάνθη ότι τα ποσά καλύπτονται από τον κωδικό προμήθειας αφαλατωμένου νερού, ο οποίος αναμορφώθηκε με την ψηφισθείσα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τα ανταποδοτικά τέλη.
“Οι απώλειες από 25% θα πέσουν στο 15% μετά από κάποια έργα” ανέφερε η κα Κοτσίκα, επισημαίνοντας ότι η υπηρεσία ακολούθησε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του συμβούλου της μειοψηφίας κ. Γεωργίου Μαρτάκη ο οποίος μίλησε για αυθαίρετη μείωση από πλευράς της Οικονομικής Υπηρεσίας, καθώς κάτι τέτοιο δε συμπεριλαμβανόταν στην πρόταση.
Οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής
Από πλευράς δημοτικής αρχής, ο Δήμαρχος κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης απάντησε στα ερωτήματα όλων των εκπροσώπων της μειοψηφίας.
Στην τοποθέτηση του κ. Μαρτάκη επεσήμανε τη διαφορά ισολογισμού και προϋπολογισμού, κατηγορώντας τον για ασέβεια ως προς τη διαδικασία και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. “Το ότι εσείς δεν ψηφίσατε στο προηγούμενο συμβούλιο τα ανταποδοτικά δε σημαίνει ότι δεν τα ψήφισε η πλειοψηφία του.
Πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία κινήθηκε και η Οικονομική Υπηρεσία”.
Για τα σημεία που έθεσε ο κ. Ζούλιας, ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικότητας, επιδοτεί το Δήμο Μήλου με 0,30 cent ανά κυβικό αγορασμένου νερού ενώ υπάρχει και επιπλέον χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών λόγω της αφαλάτωσης. “Είναι οι χρηματοδοτήσεις που μας δίνουν αυτή τη δυνατότητα.
Παραλάβαμε δίκτυα με 49% απώλειες, εξωφρενικό ποσοστό, και οι υπηρεσίες μας έκαναν ό,τι μπορούσαν να το καλύψουν”. Στη συνέχεια μίλησε για τα προβλήματα του δικτύου Πολωνίων, το οποίο είναι “πληρωμένο με χρυσά λεφτά” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες νερού.
“Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ισοσκελισμένος, ρεαλιστικός κι έχει λάβει υπ’ όψιν του όλες τις ανάγκες των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου.
Τα χρήματα της τακτικής επιχορήγησης έχουν υπολογιστεί 1.270.700,60 ευρώ, ποσό ελαφρώς αυξημένο απ’ τα προηγούμενα χρόνια, και η ΣΑΤΑ εμμένει στα 152.250 ευρώ”, ανέφερε ο κ. Δαμουλάκης, ενώ μίλησε θετικά για την εξαγγελία του Υπουργού Εσωτερικών στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ώστε η ΚΑΠ κ η ΣΑΤΑ να μη δίδεται με πληθυσμιακή λογική αλλά σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε τόπου. “Αναπροσαρμογή για μεγάλη ανάσα στο δικό μας δήμο”, το χαρακτήρισε, ζητώντας την υπερψήφιση του προϋπολογισμού αλλά χαρακτηρίζοντας σεβαστή τη θέση της μειοψηφίας.
“Δεν διαφωνούμε για αντιπολιτευτικούς λόγους”
Στη δευτερολογία τους τα μέλη της μειοψηφίας διευκρίνισαν ότι δεν τίθεται θέμα σεβασμού των προτάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ανεξαρτήτως αν τις έχουν υπερψηφίσει.
Επιστρέφοντας όμως το έλλειμμα του νερού ο κ. Ζούλιας ανέφερε την μεσολάβηση του ιδιώτη παραγωγού νερού για την επίτευξη της επιδότησης, για το οποίο είναι αβέβαια η επανάληψη.
“Δεν κατηγορούμε κάποιον όταν βλέπουμε ένα έλλειμμα στο νερό.
Αλλά εσείς ρίχνεται αυθαίρετα τις απώλειες στο 10% όταν παγκοσμίως είναι στο 25%.”είπε, τονίζοντας ότι δεν έχει να κάνει με ένα κακό δίκτυο ενός κακού προηγούμενου δημάρχου, αλλά με την κατάσταση στα δίκτυα ύδρευσης και τις μικρές μη μετρήσιμες απώλειες νερού αυτών από καζανάκια και ρολόγια ύδρευσης.
“Δε μπορούμε έτσι ξαφνικά για να βολέψουμε τον προϋπολογισμό να ρίχνουμε την απώλεια.
Δεν το κάνουμε ούτε για αντιπολιτευτικούς λόγους ούτε για να δημιουργήσουμε πρόβλημα, για τον ίδιο σκοπό είμαστε εδώ”, ανέφερε ενώ στη συνέχεια ο κ. Μικελής έφερε στο προσκήνιο τα κονδύλια για τη λειψυδρία τα οποία όταν εξαντληθούν, θα πρέπει τα αντίστοιχα ποσά να προστεθούν στο κόστος του νερού.
Για τον προϋπολογισμό υπερθεμάτισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Νικόλαος Μάλλης και κ. Πέτρος Βαμβακάρης μιλώντας για αναγκαστικό συμβιβασμό σε δύσκολες εποχές και τονίζοντας την μηδενική αύξηση σε βάρος πολιτών, τις δαπάνες για τα σχολεία και την οικονομική ευρωστία του Δήμου.
Ο κ. Βαμβακάρης όμως επέστρεψε και στο θέμα του νερού αναφέροντας ότι παρά τα καινούρια δίκτυα σε κάποιες περιοχές το νερό είναι εντελώς ακατάλληλο και πρέπει να ελεγχθεί άμεσα.
Πέρασε κατά πλειοψηφία
Μετά την αναμενόμενη έγκριση του προϋπολογισμού κατά πλειοψηφία, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο νέο επενδυτικό πρόγραμμα στο οποίο θα προσπαθήσει να ενταχθεί η Μήλος, η οποία έχει ήδη καταθέσει δύο προτάσεις για τη βελτίωση του δικτύου ύδρευσης, αυτής της τηλεμετρίας η οποία βρίσκεται στην τελική αξιολόγηση, καθώς και της επέκτασης του δικτύου σε τέσσερις επιπλέον περιοχές της Μήλου, για την απόρριψη της οποίας έχει γίνει ένσταση.
Δεσμεύθηκε ότι θα ενταχθεί σε πρόταση και η μελέτη καταλληλότητας υδάτων που ανέφερε ο κ. Βαμβακάρης ενώ σε δύο μήνες θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα Υδάτινων Πόρων με σκοπό την ανεύρεση νέων πηγών ύδρευσης στο νησί.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/n
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου