Οχτώ νέα τοπικά προϊόντα των νησιών μας περιλαμβάνονται στη λίστα της περιφέρειας, για πιστοποίηση, μία διαδικασία που θα ξεκινήσει άμεσα, μόλις προκύψει ανάδοχος που θα αναλάβει τη σύνταξη των σχετικών φακέλων.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της περιφέρειας, θα πρέπει να αναλάβει τη διαδικασία εξωτερικός συνεργάτης, που θα καταθέσει το φάκελο για κάθε προϊόν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να αναγνωριστεί ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης.
Πρόκειται για μία διαδικασία χρονοβόρα και επίπονη λόγω των μεγάλων απαιτήσεων που υπάρχουν, η οποία δε γνωρίζει κανείς πότε θα ολοκληρωθεί. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την προσπάθεια της Κρήτης για την αναγνώριση του μελιού της, η οποία διήρκεσε 17 χρόνια!
Πάντως η πρώτη ομάδα των νέων προϊόντων είναι έτοιμη και μάλιστα περιλαμβάνει και δύο προϊόντα από το νησί μας. Αναλυτικά μετά το μελεκούνι Ρόδου, το κρασοτύρι της Κω και το λόπι Ρόδου, που πιστοποιήθηκαν αλλά και τη σιτάκα Κάσου και το μέλι Καλύμνου για τα οποία οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, σειρά θα πάρουν:
- Το μέλι της Ρόδου
- Οι κουλούρες της Καρπάθου
- Η κουλουρία της Ρόδου
- Το σπινιάλο της Δωδεκανήσου
- Η γλυκοπατάτα της Αστυπάλαιας
- Το λάδι της Κω
- Του κουφέτο της Μήλου και
- Το λεμόνι της Άνδρου
«Ολοκληρώθηκε από την υπηρεσία η εξέταση προϊόντων που μπορούν να πιστοποιηθούν με την ένδειξη προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης και η περιφέρεια το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε συνεργασία με τους παραγωγούς στην έναρξη αναζήτησης αναδόχου ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης του φακέλου για να κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, όπως έχει γίνει και με τα προηγούμενα προϊόντα» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης προσθέτοντας ότι λόγω της υποστελέχωσης που υπάρχει στην αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας θα ανατεθεί και αυτή η διαδικασία σε ανάδοχο ώστε να προχωρήσει και για αυτά τα προϊόντα η πιστοποίηση.
«Τα προϊόντα που πληρούν τις προϋποθέσεις για τα οποία θα πάμε άμεσα σε αναζήτηση αναδόχου ώστε να συνταχθεί φάκελος είναι το μέλι Ρόδου, οι κουλούρες Καρπάθου, η κουλουρία Ρόδου, το σπινιάλο Δωδεκανήσου, η γλυκοπατάτα της Αστυπάλαιας, το λάδι της Κω και για τις Κυκλάδες το κουφέτο της Μήλου, και το λεμόνι της Άνδρου.
Οι διαδικασίες πιστοποίησης προϊόντος είναι χρονοβόρες και δύσκολες, χρειάζεται επιμονή και υπομονή.
Σχεδόν καθημερινά η περιφέρεια έχει επαφές με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, γιατί συνεχώς αναζητούνται νέα στοιχεία. Επίσης είναι και θέμα των παραγωγών να στηρίξουν ένα προϊόν, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την πιστοποίηση είναι να υπάρξει παραγωγή.
Χωρίς παραγωγή δεν πιστοποιείται κανένα προϊόν.
Για παράδειγμα η Κρήτη κατάφερε να πιστοποιήσει το μέλι της μετά από 17 χρόνια» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης ενώ σε ό,τι αφορά τα δικά μας προϊόντα, δηλαδή τη σιτάκα Κάσου και το μέλι Καλύμνου εκτιμά πως έχουν ξεπεραστεί κάποια εμπόδια που υπήρχαν και μάλιστα η σιτάκα Κάσου ετοιμάζεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου για τυχόν ενστάσεις, γρηγορότερα από το μέλι Καλύμνου.
Νέα προϊόντα προς διερεύνηση
Παράλληλα έχει γίνει η καταγραφή και άλλων οχτώ προϊόντων, με σκοπό να διερευνηθεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουν και γι’ αυτά οι διαδικασίες πιστοποίησης.
Τη διαδικασία θα αναλάβει και πάλι εξωτερικός συνεργάτης.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ζαννετίδη, τα προϊόντα για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον είναι τα παρακάτω:
- Τα σκόρδα Καλαβαρδών
- Οι φράουλες Παραδεισίου
- Τα βερίκοκα Αφάντου
- Ο κολιός Λέρου
- Τα ροδάκινα Ρόδου
- Το σιτάρι Ρόδου
- Το καρπούζι Ρόδου και
- Το Συμιακό γαριδάκι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιστοποίηση ενός προϊόντος δε σταματά με την αναγνώρισή του από τους αρμόδιους φορείς.
Θα πρέπει στη συνέχεια να προχωρήσουν τις διαδικασίες και οι παραγωγοί από την πλευρά τους, ώστε να μπορέσουν να ενσωματώσουν το ειδικό σήμα στο προϊόν τους που θα τους επιτρέψει την πώληση υπό αυτή την ιδιότητα.
Για το θέμα ρωτήθηκε ο κ. Ζαννετίδης, ο οποίος απάντησε λέγοντας τα εξής: «Σε ό,τι αφορά τις πιστοποιήσεις εμείς παίρνουμε το σήμα.
Οι παραγωγοί όμως για να μπορούν να παράγουν και να πουλούν έχοντας την προστιθέμενη αξία, είναι υποχρεωμένοι να πιστοποιηθούν με το υπουργείο και την υπηρεσία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Κάποιοι παραγωγοί λοιπόν που ενδιαφέρονται έχουν ξεκινήσει την πιστοποίηση, καθώς η περιφέρεια δεν εμπλέκεται στη διαδικασία.
Από όσο μαθαίνω μάλιστα κάποιοι παραγωγοί μελεκουνιού έχουν ξεκινήσει την πιστοποίηση και βρίσκονται σε καλό δρόμο. Το ίδιο θα γίνει με το λόπι της Ρόδου και το κρασοτύρι της Κω».
Με πληροφορίες και φωτογραφία από την εφημερίδα "https://www.rodiaki.gr"
Πηγή :
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου