Την εκτίμηση ότι το νέο συνεταιριστικό νομοσχέδιο δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Ελλάδας εξέφρασε από το Βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επί Σύριζα, Σταύρος Αραχωβίτης, υποστηρίζοντας πως ο νέος νόμος επιχειρεί να εισάγει ένα υβριδικό μοντέλο που έχει αποτύχει παγκοσμίως.Μάλιστα σε μια περίοδο που το συνεταιριστικό κίνημα σε ολόκληρη την Ευρώπη δείχνει να έχε ισχυροποιηθεί, στην Ελλάδα οι προοπτικές που φέρνει το νέο σχέδιο νόμου οδηγούν τους συνεταιρισμούς σε αντίθετη κατεύθυνση, σύμφωνα με τον ίδιο.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με θέμα τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», ο Στ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στην εποχή που οι συνεταιρισμοί στην Ευρώπη έχουν ουσιαστικό και παρεμβατικό ρόλο, αλλά στη χώρα μας, το εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μειώνεται δραματικά, η τιμή πώλησης πολλών αγροτικών προϊόντων βρίσκεται κάτω από το κόστος και συνεχώς καταρρέει, όπως το ελαιόλαδο και που οι μεμονωμένοι παραγωγοί είναι περισσότερο ευάλωτοι στις πιέσεις των μεγάλων επιχειρήσεων που ελέγχουν το λιανεμπόριο και τη διανομή.
Σε αυτήν την εποχή, λοιπόν, όπως ο Στ. Αραχωβίτης είπε χαρακτηριστικά «στη χώρα μας προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα βασικά προβλήματα εισάγοντας σε έναν νόμο για τους συνεταιρισμούς διατάξεις περί κεφαλαιουχικών εταιρειών σε ένα υβριδικό μοντέλο, που όπου και αν εφαρμόστηκε παγκοσμίως απέτυχε.
Αυτό, όπως τόνισε, «το είπαν όλοι οι συνεταιριστές, όλοι οι φορείς, επιστημονικοί και διεθνείς, που συμμετείχαν», και συμπλήρωσε ότι «δεν ακούμε και τα πετυχημένα παραδείγματα των συνεταιρισμών που έχουν να μας πουν πώς βρέθηκαν στην ηγετική θέση που βρέθηκαν εδώ στην Ελλάδα, μέσα στα δεδομένα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας»
Σχετικά με την αναγκαιότητα αυτού του νόμου, ο Στ. Αραχωβίτης τόνισε ότι αν «η αναγκαιότητα ήταν για τη σύνδεση της αγοράς με τους συνεταιρισμούς, των συνεταιρισμών και η πρόσβασή τους στην αγορά, αυτό έχει ήδη λυθεί. Μεικτές εταιρίες μεταξύ συνεταιρισμών και ανωνύμων εταιρειών προβλέπονται δημιουργώντας ένα άλλο σχήμα έξω από τον συνεταιρισμό ακριβώς για να γίνει αυτή η σύνδεση την οποία θα επιθυμούσαν οι συνεταιρισμοί».
Αν η αναγκαιότητα είναι η ρευστότητα και μόνο, ο προηγούμενος νόμος, ο ν. 4384 λειτούργησε με τις προαιρετικές μερίδες και ο Στ. Αραχωβίτης ανέφερε χαρακτηριστικά «το ακούσατε από τους φορείς και μάλιστα από τον Πρόεδρο της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ και Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων ότι εκεί περίπου όσα είναι τα μέλη άλλα τόσα είναι οι επενδυτές με προαιρετικές μερίδες που συμβάλουν στη στήριξη του κεφαλαίου του συνεταιρισμού.»
Καταλήγοντας, ο Στ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στην ύπαρξη σειράς από άλλες λύσεις ρευστότητας ιδιαίτερα μετά τη κρίση και το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας οι οποίες όπως τόνισε «δεν επηρεάζουν τις βασικές αρχές των συνεταιρισμών και δεν εδράζονται σε ένα αποτυχημένο μοντέλο».
Στην είσοδο ιδιωτών στάθηκε και ο πρώην υπουργός επί Σύριζα, Ευάγγελος Αποστόλου, ο οποίος υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη διάταξη "ευνοεί σκανδαλωδώς όλους αυτούς που θέλουν να περάσουν τα περιουσιακά στοιχεία των συνεταιρισμών σε φυσικά πρόσωπα".
Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Αποστόλου:
"Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, αγαπητοί συνάδελφοι, θα σημαδευτεί από δυο διατάξεις που συνάντησαν μεγάλη αντίδραση στην Επιτροπή. Η πρώτη είναι αυτή της εισόδου των ιδιωτών στο κεφάλαιο των αγροτικών συνεταιρισμών, με δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στα όργανα της διοίκησης, πράγμα που ευνοεί σκανδαλωδώς όλους αυτούς που θέλουν να περάσουν τα περιουσιακά στοιχεία των συνεταιρισμών σε φυσικά πρόσωπα.
Κι έρχομαι στη δεύτερη διάταξη.
Είναι μια διάταξη, όπου στη συζήτηση στην επιτροπή υπήρξε μια σχετική συζήτηση σε επίπεδο έντασης και είναι αυτή που προβλέπει την αναστολή διώξεων μελών διοίκησης συνεταιρισμών, για πέντε συν ένα χρόνια, για τη μη καταβολή φόρων, τελών, εισφορών, δασμών προς το δημόσιο ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών κύριας ή επικουρικής ασφάλισης.
Τελειώνω με την εκπροσώπηση του αγροτικού χώρου.
Με τη διάταξη που φέρνετε, 23 συνεταιρισμοί από τους 880 του μητρώου που κατέχουν το 51% του συνολικού κύκλου εργασιών, θα μπορούν να συστήσουν την ΕΘΕΑΣ.
Μπορεί οι 23 αυτοί συνεταιρισμοί να είναι οι μεγαλύτεροι σε κύκλο εργασιών στη χώρα, αλλά εκπροσωπούν, αγαπητοί συνάδελφοι, το 2,6% των ενεργών συνεταιρισμών. Αν αυτό το θεωρείτε δημοκρατική νομιμοποίηση, οι αποστάσεις που μας χωρίζουν
-που έτσι κι αλλιώς ήταν μεγάλες- δεν μπορούν να γεφυρωθούν με καμιά βελτίωση.
Το πρόβλημα των συνεταιρισμών σήμερα, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν είναι η καρέκλα της εκπροσώπησης, είναι το πώς θα σταθούν στα πόδια τους και το νομοσχέδιο από τη στιγμή που αγνοεί τις βασικές αρχές του συνεργατισμού, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, μεταξύ των μελών του, δεν θα προσφέρει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα, θα βλάψει τον χώρο και γι’ αυτό το καταψηφίζουμε."
Πηγή : https://www.agronews.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου