Οι κυβερνήσεις επιταχύνουν τις κινήσεις για την έγκριση των πρώτων εμβολίων κατά του κορονοϊού, ωστόσο η ανησυχία των πολιτών γύρω από την ασφάλειά τους απειλεί να υπονομεύσει αυτές τις προσπάθειες.
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Αμβούργου έδειξε ότι το ποσοστό των ανθρώπων που είναι διστακτικοί να κάνουν το εμβόλιο της covid-19 αυξήθηκε τον Νοέμβριο στο περίπου 40% των ερωτηθέντων από επτά χώρες της Ευρώπης. Δημοσκόπηση του Οκτωβρίου από την Ipsos διαπίστωσε ότι σχεδόν το 1/3 των Ιαπώνων και σχεδόν το 50% των Γάλλων που ρωτήθηκαν, δεν σκόπευαν να εμβολιαστούν
Σε ορισμένα μέρη, όπως οι ΗΠΑ και η Ιταλία, οι σκεπτικιστές των εμβολίων προκαλούν αυτούς τους φόβους, σημείωσε η Heidi Larson, ανθρωπολόγος στο London School of Hygiene & Tropical Medicine και διευθύντρια του Vaccine Confidence Project, μιας ομάδας που μετρά την εμπιστοσύνη του κόσμου στα εμβόλια παγκοσμίως.
"Υπάρχει πολύ άγχος εκεί έξω", είπε.
Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες πίσω από τη διστακτικότητα είναι ακριβώς η ταχύτητα με την οποία κινούνται τα πράγματα.
Με τα κρούσματα του κορονοϊού να αυξάνονται, οι κυβερνήσεις της Δύσης βρίσκονται υπό έντονη πίεση να επαναφέρουν τη ζωή σε φυσιολογικούς ρυθμούς.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ολοκλήρωσε το δεύτερο lockdown στην Αγγλία την περασμένη εβδομάδα, έδωσε το "πράσινο φως" για επείγουσα χρήση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech.
Οι εμβολιασμοί ξεκινούν σήμερα.
Στις ΗΠΑ -όπου τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι σπάνε κάθε ρεκόρ- ο επικεφαλής προσωπικού του Προέδρου Τραμπ "κατσάδιασε" τον Επίτροπο του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων επειδή δεν κινήθηκε πιο γρήγορα για να εγκριθεί το εμβόλιο της Pfizer.
Για τα εμβόλια Covid-19, εταιρείες όπως η Pfizer και η Moderna συρρίκνωσαν το διάστημα της μιας 10ετίας που συνήθως απαιτεί η διαδικασία ανάπτυξης και δοκιμών εμβολίων σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Αυτή η ταχύτητα και ο φόβος για πιθανές παρενέργειες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη μείωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου, στο 73%, των ανθρώπων που δήλωσαν ότι θα έκαναν εμβόλιο, σύμφωνα με την έρευνα της Ipsos.
"Μπορεί να έχουν κάνει εκπτώσεις.
Μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες", δήλωσε ο Federico Sarti, 33χρονος ταξιδιωτικός πράκτορας από την περιοχή Βένετο της Ιταλίας. Ο ίδιος δεν σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο κορονοϊού, παρόλο που συνήθως κάνει όλα τα συνιστώμενα εμβόλια. "Το εμβόλιο είναι πιο τρομακτικό από τον ίδιο τον ιό."
Η Wendy Podd, 47χρονη λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ στην Αγγλία, λέει ότι γενικά εμπιστεύεται τα εμβόλια. Έκανε εμβόλια ως παιδί, εμβολίασε και τα τρία της παιδιά, αλλά φοβάται ότι τα εμβόλια της Covid-19 έχουν κατασκευαστεί γρήγορα και μπορεί να υπάρξουν μακροχρόνιες παρενέργειες.
Προς το παρόν, δεν σκοπεύει να κάνει εμβόλιο. "Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς και πολύ γρήγορα", είπε"Από την αρχή της πανδημίας, η Pfizer και η BioNTech παρέμειναν προσηλωμένες στην ακεραιότητα της αυστηρής επιστημονικής και ρυθμιστικής διαδικασίας, καθώς οι δύο εταιρείες πιστεύουν ότι αυτό θα τονώσει την εμπιστοσύνη του κοινού στην ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των εμβολίων της Covid-19", είπε εκπρόσωπος της Pfizer.
Οι επιστήμονες λένε ότι οι κίνδυνοι που παρουσιάζονται από το εμβόλιο κοροναϊού ποικίλλουν ανάλογα με το πόσο σοβαρές είναι οι τοπικές λοιμώξεις.
Στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη, όπου τα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται ραγδαία, η πιθανότητα σύλληψης του ιού και σοβαρής ασθένειας μπορεί να είναι πολύ υψηλότερη από μια σοβαρή παρενέργεια από το εμβόλιο.
Σε περιοχές της Ασίας, όπου τα νούμερα των κρουσμάτων είναι χαμηλά, ακόμη και οι ειδικοί διστάζουν να προσφέρουν ευρεία στήριξη στη γρήγορη διανομή του εμβολίου, υποστηρίζοντας ότι οι πιθανές παρενέργειες μπορεί να αντισταθμίσουν την πιθανότητα ασθένειας από τον ιό.
"Εάν προωθήσουμε αυτά τα εμβόλια τόσο γρήγορα και στη συνέχεια προκληθούν παρενέργειες, θα επηρεαστούν και άλλα εμβόλια. Θα μπορούσε να πληγεί η εμπιστοσύνη προς τα εμβόλια συνολικά", προειδοποιεί ο Masayuki Miyasaka, ανοσολόγος από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία.
Ο ίδιος θα περιμένει να δει ένα πιο ξεκάθαρο ιστορικό των νέων εμβολίων προτού αποφασίσει εάν θα εμβολιαστεί.
Μόλις το 7% των ερωτηθέντων στην Ιαπωνία σε έρευνα του Νοεμβρίου από την Dentsu απάντησαν ότι σχεδιάζουν να εμβολιαστούν αμέσως, ενώ σχεδόν το 80% δήλωσαν ότι θα περιμένουν να δουν.
Στη Νότιο Κορέα, μια χώρα η οποία επιδοκιμάστηκε για τη διατήρηση του ιού υπό έλεγχο, αξιωματούχοι δήλωσαν πρόσφατα ότι δεν βιάζονται να προμηθευτούν το εμβόλιο.
Οι ΗΠΑ και τουλάχιστον 14 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ην. Βασιλείου, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας καταρτίζουν στρατηγικές επικοινηωνίας -κάποιες από τις οποίες θα στοχεύσουν στην παραπληροφόρηση- για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια.
Επιμέλεια: Αναστασία Κυριανίδη.
Πηγή : https://www.capital.gr/d
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου