4 Δεκ 2020

Διεθνής διάκριση για το ελληνικό ντοκιμαντέρ «EGEO – Η θάλασσα για μένα» ...Video


Στη Σίκινο, τη Φολέγανδρο, την Κίμωλο και τη Σέριφο μας «ταξιδεύει» το ελληνικό ντοκιμαντέρ «EGEO – Η θάλασσα για μένα», μεταφέροντας ένα μήνυμα αγάπης από τις Κυκλάδες σε ολόκληρο τον κόσμο. 

 Το ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία της Βίκυς Μαρκολέφα και του Bastian Fischer αποτελεί μια παραγωγή της «Mind the Bump» σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθ. Λασκαρίδη και το MEDASSET (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών).

 Το κινηματογραφικό αυτό οδοιπορικό στη σχέση ανθρώπου και θάλασσας με επίκεντρο τις Κυκλάδες δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του πιλοτικού περιβαλλοντικού προγράμματος #Sweartocare4islands, υπό την αιγίδα των τεσσάρων προαναφερθέντων Δήμων. 

Προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 2018 και συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του με σειρά προβολών και διακρίσεων σε καταξιωμένα ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. 

 Στους σημαντικούς “σταθμούς” του προστέθηκε και το Διεθνές Φεστιβάλ GEO FIL FESTIVAL, στην Ιταλία. Στο πλαίσιο της επετειακής διοργάνωσης του φεστιβάλ, που διεξήχθη διαδικτυακά στις 21 Νοεμβρίου 2020, το ντοκιμαντέρ «EGEO – Η θάλασσα για μένα» διακρίθηκε στην κατηγορία Best International Short Film.



Διερεύνηση της σχέσης ανθρώπου - θάλασσας 

 Για τον καθένα μας η θάλασσα είναι κάτι διαφορετικό, το οποίο, ωστόσο αθροίζει σε ένα συλλογικό μέγεθος που υπερβαίνει τα μέρη του σε συμβολισμό και αξία. Στην ανάμνηση και στα όνειρά μας, η θάλασσα παραμένει ανεξάντλητη και ανεπηρέαστη από την ανθρώπινη όχληση. Αυτή τη διάσταση αναζητά το ντοκιμαντέρ «Egeo-Η θάλασσα για μένα», το οποίο συμπληρώνει ιδανικά το πιλοτικό πρόγραμμα «Swear To Care For (4) Islands».

 Η ταινία, η οποία βρίσκεται διαθέσιμη στο διαδίκτυο, μας εμπνεύσει να δράσουμε, συνειδητά και άμεσα, για την προστασία της θάλασσας και της πολύτιμης ζωής που φιλοξενεί. «Το EGEO μας καλεί να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με τη θάλασσα, την ανεκτίμητη αυτή πηγή ζωής που σήμερα περισσότερο από ποτέ, κινδυνεύει. 


Αυτό το βραβείο μας δίνει ιδιαίτερη χαρά. Ευχαριστούμε θερμά την κριτική επιτροπή και τους διοργανωτές του φεστιβάλ για την επιλογή της ταινίας μας.», δήλωσαν οι σκηνοθέτες και παραγωγοί Βίκυ Μαρκολέφα και Bastian Fischer. Εγκάρδιες ευχαριστίες απευθύνουν επίσης προς το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και το MEDASSET για τη συνεργασία και την ευκαιρία που τους έδωσε να συμμετέχουν στο έργο τους στη Σίκινο, τη Σέριφο, τη Φολέγανδρο και την Κίμωλο, καθώς και προς τους κατοίκους των νησιών, τους εθελοντές, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και όλους όσοι στήριξαν τη δημιουργία αυτής της ταινίας. 

 Βιογραφικό συντελεστών 

 Η Βίκυ Μαρκολέφα έχει εργαστεί σε πάνω από 50 χώρες, ως ανεξάρτητη δημιουργός αλλά και με κορυφαίες εταιρείες, ΜΚΟ, αξιόπιστες οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης. 

Συνδυάζει την τεχνογνωσία της στην επικοινωνία με το ταλέντο της στην αφήγηση και δημιουργεί στρατηγικές, περιεχόμενο, φωτογραφίες, βραβευμένα ντοκιμαντέρ και βίντεο. 

Ειδικεύεται στην ανθρωπιστική αφήγηση και ευδοκιμεί σε ποικίλα περιβάλλοντα. 

 Γεννημένος το 1980 στο Μόναχο της Γερμανίας, ο Bastian Fischer έζησε από το 1995 στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής. 

Μετά από εκτενή ταξίδια ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στη φωτογραφία στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών της Γάνδης του Βελγίου το 2003 και αποφοίτησε με την ταινία “Σιλεσιανών Οδών και Γερμανικών Πατατών” για την οποία κέρδισε το βραβείο για τον Καλύτερο Νέο Εικαστικό Καλλιτέχνη με τη χορηγία του Fotomuseum Antwerp.



 Δημιουργικό «πάντρεμα» τέχνης και οικολογίας 

 Το θαλάσσιο περιβάλλον και η προστασία του αποτελούν για το MEDASSET αποστολή και έργο ζωής. Μέσα από το πρόγραμμα “SwearToCare4islands”, που υλοποίησε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λασκαρίδη, επιχείρησε να μεταλαμπαδεύσει στις τοπικές κοινωνίες την αγάπη αλλά και την αγωνία του για τον θαλάσσιο πλούτο μας και να τις καταστήσει ενεργούς συμμέτοχους στην προστασία του. 

 Οι παραπάνω φορείς «σάλπαραν» σε τέσσερα νησιά των Κυκλάδων και πραγματοποίησαν δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης με επίκεντρο την κοινωνία και τη θάλασσα. Ντόπιοι, επαγγελματίες, φορείς και μαθητές της Σικίνου, της Κιμώλου, της Φολεγάνδρου και της Σερίφου ένωσαν τις δυνάμεις τους, ανέλαβαν δράση και έστειλαν ένα μήνυμα βιωσιμότητας και συνεργασίας από την καρδιά του Αιγαίου. 

 Στο πλαίσιο της εκστρατείας «Υπόσχεση μας: Καθαρές θάλασσες», σε συνεργασία με τη Σχολή Αλιέων Εναλεία, τον οργανισμό «The People’s Trust», και υπό την αιγίδα των τοπικών Δήμων, οι υπεύθυνοι ευαισθητοποίησαν τους κατοίκους για τους κινδύνους της θαλάσσιας ρύπανσης και ανέπτυξαν πιλοτικές δράσεις με θετικό αντίκτυπο στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. 

 Ειδικότερα, καθάρισαν παραλίες, λιμάνια και ακτές, εκπαίδευσαν τους καθαρίζουμε παραλίες, λιμάνια και ακτές τους αυριανούς «sea defenders», προστάτευσαν τη θαλάσσια ζωή, μίλησαν για τους κινδύνους της θαλάσσιας ρύπανσης και της υπεραλίευσης και προτείνουμε λύσεις κυκλικής οικονομίας μέσω του προγράμματος Healthy Seas, συνέλεξαν επιστημονικά δεδομένα και ενδυνάμωσαν τις τοπικές κοινωνίες και τους επαγγελματίες των νησιών. 

 Η πρωτοπόρα δράση καταγράφηκε από τους βραβευμένους δημιουργούς Βίκυ Μαρκολέφα και Bastian Fischer και το ντοκιμαντέρ «EGEO – Η θάλασσα για μένα», μεταφέρει μέσα από το κινηματογραφικό ταξίδι του σε φεστιβάλ, ΜΜΕ και διαδίκτυο το μήνυμα για Καθαρές Θάλασσες. Το δημιουργικό «πάντρεμα» τέχνης και οικολογίας, μέσω της ταινίας συμβάλλει σημαντικά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και κατ’ επέκταση στην αειφορία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. 
 Για να δείτε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ κάντε κλικ https://vimeo.com/292295940

Πηγή :https://www.koinignomi.gr/  

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...