«Στις Κυκλάδες της δεκαετίας του 1960 τα πλοία έμεναν αρόδου, οι μετακινήσεις από το ένα νησί στο άλλο μπορεί να διαρκούσαν μέρες, ο ηλεκτροφωτισμός σταματούσε το βράδυ και τα λευκά σπίτια τυλίγονταν σε ένα πέπλο ονειρικό. Ήταν τα χρόνια που τη Μύκονο ανακάλυπταν και μετέτρεπαν σε αγαπημένο προορισμό διάσημοι και προσωπικότητες όπως η Σοράγια και η Τζάκι Ωνάση, ο «Μενουχής», ο Λε Κορμπυζιέ και πολλοί ακόμη, γοητευμένοι από την απλότητα, την κυκλαδίτικη ομορφιά και την αίσθηση ελευθερίας που απέπνεε το νησί…».
Αίθουσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, ασφυκτικά γεμάτη με ευρήματα
Όταν από την έδρα της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που ήταν στη Μύκονο, για να πάει κάποιος, όχι μακριά, στη γειτονική Πάρο χρειαζόταν δύο μέρες, με διανυκτέρευση στη Σύρο. Και σε περίπτωση κακοκαιρίας και απαγόρευσης του απόπλου – συχνότατο φυσικό φαινόμενο στις Κυκλάδες – μπορεί να περίμενε και άλλες δυο μέρες μέσα στο πλοίο, δεμένο σε κάποιο λιμάνι. Αλλά και όταν, ελάχιστες ήταν ακόμη οι αρχαιολογικές ανασκαφές στα νησιά, ειδήσεις έφθαναν για αρχαιοκάπηλους κι όσα αρχαία έρχονταν στην επιφάνεια στοιβάζονταν σε μικρούς και ακατάλληλους χώρους.
Η αιγαιακή πολυνησία
.Ο αρχαιολόγος Νίκος Ζαφειρόπουλος (καθισμένος) και πίσω του οι αρχαιολόγοι Κική Λεμπέση και Φωτεινή Παπαδοπούλου σε ξωκλήσι στην ύπαιθρο της Νάξου, το 1959
Ο αρχαιολόγος Νίκος Ζαφειρόπουλος στη Δήλο
Κι εκτός από αυτά, έπρεπε να αντιμετωπίζουν όλα τα μεγαλεπίβολα σχέδια, που ξεπηδούσαν στο βωμό της τουριστικοποίησης, όπως μια …λεωφόρο στη Δήλο ή έναν παραλιακό δρόμο στη Μύκονο για να ενώνει τις ακρογιαλιές της, καταστρέφοντας όμως, τους γιγάντιους, γρανιτένιους βράχους της.
Η διάσωση του πολιτισμού
Τα Φηρά της Θήρας, το 1964
Παράλληλα σ΄αυτόν οφείλεται το δίκτυο των μουσείων, που υπάρχει σήμερα στις Κυκλάδες. Η δημιουργία των μουσειακών υποδομών διέσωσε έτσι τα αρχαία, που βρίσκονταν διάσπαρτα σε ύπαιθρο και οικισμούς, στέγασε τα ευρήματα των ανασκαφών και έδωσε τη δυνατότητα στους αρχαιολόγους να τα μελετήσουν και στο κοινό να τα επισκέπτεται.Οι ανασκαφές και οι δημοσιεύσεις του με την ιδιότητα του ερευνητή αποδεικνύουν εξάλλου, την επιστημονική του πληρότητα και δεινότητα, κάτι που παρουσιάζεται στο πρώτο μέρος της έκδοσης. Οι αρχαιολογικοί χώροι που ανέδειξε και οι ενέργειές του για την προστασία της νησιωτικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής είναι επίσης εδώ. Όπως και η σκιαγράφηση της προσωπικότητάς του.
Ένας μαχητής για τις Κυκλάδες
Η ομάδα της ανασκαφής του Δεσποτικού μπροστά από τις σκηνές διαμονής. Στο κέντρο ο Νίκος Ζαφειρόπουλος πλαισιώνεται από την Αγγελική Λεμπέση, τη Φωτεινή Παπαδοπούλου και εργάτες. Οκτώβριος 1959
Στοιχεία, που αποκαλύπτονται με τα αδημοσίευτα ή τα λιγότερο γνωστά κείμενα του Ζαφειρόπουλου στο δεύτερο μέρος του βιβλίου. Η βαθιά πολιτικοποιημένη φύση του διαφαίνεται στην κριτική του Γ. Θεοτοκά, οι πολύπλευρες αρχαιολογικές του γνώσεις στο αδημοσίευτο κείμενο για το Καγκάδι, η αγάπη του για τις Κυκλάδες, τη νησιωτική παράδοση και το διαχρονικό τους τοπίο στο κείμενο για την Πάρο και στην ομιλία του στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Ο κολοσσικός αρχαϊκός κούρος της Σάμου στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Ταξίδι χωρίς τέλος
Αγάλματα, ευρήματα ανασκαφών, περιμένοντας την ανάδειξή τους
Όπως σημειώνεται από την κυρία Ζαφειροπούλου ο υπηρεσιακός του βίος στο Αιγαίο υπήρξε ένα συνεχές ταξίδι, μια σειρά εντολών μετακίνησης για να προστατευθούν και να αναδειχθούν οι αρχαιότητες των νησιών. Αρκετοί αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, συντηρητές κ.ά. τον ακολούθησαν στο ταξίδι αυτό, διδάχτηκαν από τις γνώσεις, το ήθος και την αίρεσιν βίου του, οδηγήθηκαν σε δρόμους, που εκείνος τους έδειξε, καθώς ακόμα και μετά τη συνταξιοδότησή του συνέχισε να εργάζεται στο Αιγαίο.
Το εξώφυλλο ου βιβλίου «Από την Μύκονο στο Αιγαίο»
Η έκδοση κυκλοφόρησε με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Δήμου Μυκόνου σε επιστημονική επιμέλεια της Φωτεινής Ζαφειροπούλου και της Ζώζης Παπαδοπούλου. Πολύτιμο εξάλλου, είναι το φωτογραφικό υλικό, που την πλαισιώνει. Εικόνες μιας άγνωστης εποχής για τους περισσότερους, απηχώντας την αίσθηση χαμένων παραδείσων, πολύ μακριά ωστόσο από την πραγματικότητα αλλά και από τη σύγχρονη εποχή.
Πηγή : https://www.mononews.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου