2 Ιαν 2017

Νέο καθεστώς ΦΠΑ αυξημένο κατά 30% στην Σέριφο και σε άλλα 13 νησιά

Από καύσιμα και τσιγάρα, ως βενζίνη και τηλέφωνα παίρνουν την... ανηφόρα λόγω της αυξήσεις των φόρων. Φωτιά και όμως όλες οι τιμές θα πάρουν στα νησιά στα οποία αυξάνεται ο ΦΠΑ.
Μόνοι... τυχεροί οι κάτοικοι στα νησιά όπου ο ΦΠΑ πάγωσε λόγω του προσφυγικού προβλήματος.
Αναλυτικά οι νέοι φόροι:
Από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.
Αυξάνονται καύσιμα, τσιγάρα, καφές, τηλέφωνο - Η λίστα με τις ανατιμήσεις
Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης.
Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Ειδικότερα από την 1η-1-2017 θα επιβληθεί ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.
Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.
Τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%.
Παρά την ενεργοποίηση του μέτρου για την απαλλαγή από την αύξηση του ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου που έχουν πληγεί από τις προσφυγικές ροές, οι πολίτες στην  πλειοψηφία των νησιών της χώρας ,από την 1/1/2017 θα έρθουν αντιμέτωποι με το νέο καθεστώς του αυξημένου ΦΠΑ.

Ειδικότερα στα νησιά στα οποία ο ΦΠΑ θα αυξηθεί είναι τα εξής :Σκόπελος, Αμοργός, Ίος, Κύθνος, Σέριφος, Σίκινος, Ανάφη, Κίμωλος, Φολέγανδρος, Ηρακλειά, Δονούσα, Θηρασία, Σχοινούσα, Κουφονήσια.
Ενδεικτικά θα υπάρξουν αυξήσεις από το 9%  στο 13% σε υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια όπως και σε βασικά είδη διατροφής  όπως είναι τα φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, νωπά κρέατα κοκ.
Επιπλέον θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ από το 17% στο 24% για τα  οινοπνευματώδη ποτά, και τα  μεταποιημένα είδη διατροφής. Καθώς λόγω της αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης θα αυξηθούν οι τιμές σε πετρέλαιο, βενζίνη και υγραέριο.
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...