10 Απρ 2017

Αναστήλωση & προστασία μνημείων στη Δήλο

Eνα μικρό νησί, γεμάτο αρχαία ερείπια, με πολλά αρχιτεκτονικά μέλη και δομικό υλικό στο χώμα, όπου η φθορά είναι ραγδαία, η Δήλος, το ιερό νησί των αρχαίων Κυκλάδων, έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά του. 
Είναι «ένα ζωντανό πρόβλημα που δεν συμμαζεύεται από πουθενά» σύμφωνα με τα λόγια του εφόρου αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δ. Αθανασούλη. Eνα κεντρικό πρόγραμμα όμως, που ξεκινά με την αναστήλωση της Στοάς του Φιλίππου, μπορεί να δώσει ελπίδες για αλλαγή της κατάστασης στο μέλλον.
Η αναστήλωση θα επιτευχθεί χάρη σε μια μεγάλη χορηγία από το ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου που θα διαθέσει 550 χιλιάδες ευρώ μέσα στην τριετία. Τα κονδύλια θα δοθούν ως εξής: 100 χιλιάδες ευρώ φέτος, 210 το '18 και 240 το '19 και με αυτά θα αναστηλωθεί τμήμα της Στοάς του Φιλίππου Ε', ένα από τα πρώτα μνημεία που βλέπει ο επισκέπτης.
Η αναστήλωση στη Στοά του Φιλίππου θα είναι μερική και θα στηριχτεί στην εγκεκριμένη προκαταρκτική μελέτη του πολιτικού μηχανικού Κωνσταντίνου Ζάμπα, στην αρχαιολογική και αρχιτεκτονική τεκμηρίωση που έχει κάνει η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων θα καταγράψει και θα ταυτίσει αρχιτεκτονικά μέλη, με σκοπό την ενσωμάτωσή τους στο μνημείο. Το ζήτημα της χορηγίας συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που το ενέκρινε ομόφωνα.
Στόχοι
Το μνημείο βρίσκεται κοντά στην Πλατεία των Κομπεταλιαστών, μια από τις αγορές της αρχαίας πόλης. Το κτίριο, μήκους περίπου 75 μ. και πλάτους 11,6 μ., ανεγέρθηκε στα τέλη του 3ου με αρχές του 2ου αι. π.Χ., ενώ κάποια χρόνια αργότερα επεκτάθηκε. Σώζονται πολλά από τα αρχαία μέλη, που όμως έχουν πέσει στο έδαφος. Στόχος είναι να αποκτήσει το μνημείο τρίτη διάσταση, ούτως ώστε να είναι κατανοητό στον επισκέπτη. Υπάρχει προέγκριση και για δεύτερη χορηγία σε άλλο μνημείο, η οποία κρατείται μυστική προς το παρόν, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Ο έφορος Κυκλάδων εξήγγειλε master plan διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου το οποίο καταρτίζεται. Ανάλογα μάστερ πλαν έχουν υπάρξει κατά καιρούς, όμως η τραγική κατάσταση των αρχαιοτήτων ωθούσε σε επείγουσες επεμβάσεις - και έχουν γίνει πάρα πολλές. Η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, η οποία έχει αναλάβει τις ανασκαφές από τον 19ο αιώνα, έχει δηλώσει πως δεν θα συνεχίσει με νέους τομείς, αλλά θα διαθέσει όσα κονδύλια εξασφαλίσει στην προστασία των μνημείων. Μαζί με τον Δήμο Μυκόνου, επιχορηγούν όλα τα σωστικά μέτρα. Βεβαίως αυτό δεν φτάνει. Ο έφορος Πομπηίας, που μετέχει στην επιτροπή Δήλου, είπε πρόσφατα πως η Πομπηία θα λάβει 103 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Κάτι που ίσως δείχνει δρόμο και σε μας. Παρότι το υπουργείο Πολιτισμού προγραμματίζει μονάχα παρεμβάσεις στο Μουσείο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ίσως θα έπρεπε να γίνει προσπάθεια να διατεθούν και άλλα κονδύλια από την ΕΕ. Η Δήλος τα χρειάζεται επειγόντως.
Αγγελική Κώττη
Πηγή : http://www.ethnos.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...