7 Απρ 2017

Δημοσιεύτηκαν οι χάρτες κινδύνου πλημμύρας της χώρας - Στους χάρτες και περιοχές της Νάξου εκτός η Σέριφος

Ολοκληρώθηκε η κατάρτιση των χαρτών επικινδυνότητας πλημμύρας και των χαρτών κινδύνων πλημμύρας για όλα τα υδατικά διαμερίσματα της χώρας από την ειδική γραμματεία υδάτων του ΥΠΕΝ.
Η Σέριφος δεν εμπνέει ανησυχία κατι θα ξέρουν οι ειδικοί εμείς θυμίζουμε το τι συμβαίνει κάθε χρόνο στο λιμάνι του νησιού
http://giannisserfanto.blogspot.gr/2016/09/blog-post_157.html
Νάξος πλημμύρες
Οι Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας έχουν συνταχθεί για τα τμήματα των ποταμών, ρεμάτων, χειμάρρων και λιμνών που περιλαμβάνονται στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμυρών, όπως προέκυψαν από την Προκαταρκτική Αξιολόγηση. Σε ότι αφορά τα νησιά των Κυκλάδων στους Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας και τους Χάρτες Κινδύνου Πλημμύρας, το μοναδικό νησί που περιλαμβάνεται σε αυτούς είναι η Νάξος. 
Συγκεκριμένα, στους παραπάνω χάρτες περιλαμβάνεται οι παραθαλάσσιες περιοχές Άγιος Προκόπιος, Αγία Άννα και Χώρα Νάξου. 
Η ολοκλήρωση της κατάρτισης των χαρτών είναι ιδιαιτέρως σημαντική, δεδομένου ότι διερευνούν την πιθανότητα εμφάνισης πλημμύρας, σύμφωνα με τα ακόλουθα σενάρια:
· πλημμύρες χαμηλής πιθανότητας υπέρβασης ή σενάρια ακραίων φαινόμενων (ενδεικτική περίοδος επαναφοράς πλημμύρας τα 1000 χρόνια, η ετήσια πιθανότητα εμφάνισης 1/1000),
· πλημμύρες μέσης πιθανότητας υπέρβασης (πιθανή περίοδος επανάληψης τα 100 χρόνια, η ετήσια πιθανότητα εμφάνισης 1/100),
· πλημμύρες υψηλής πιθανότητας υπέρβασης, ανάλογα με την περίπτωση (δηλαδή συχνά πλημμυρικά φαινόμενα: ενδεικτική περίοδος επαναφοράς 50 χρόνια, 1/50 ετήσια πιθανότητα).
Σέριφος χείμμαρος 
Οι Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας καταρτίζονται, όπου χρειάζεται, και για άλλες αιτίες, όπως πλημμύρες από τη θάλασσα ή πλημμύρες από υπόγεια ύδατα. Στους χάρτες αυτούς απεικονίζεται η επιφάνεια κατάκλισης από το νερό, το μέγιστο βάθος νερού, η μέγιστη ταχύτητα ροής και πληροφορίες για τους χρόνους άφιξης και παραμονής του πλημμυρικού κύματος σε σημεία ενδιαφέροντος εντός των περιοχών που κατακλύζονται.
Οι Χάρτες Κινδύνου Πλημμύρας περιγράφουν τις δυνατές αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με τις πλημμύρες χαμηλής/μέσης/υψηλής πιθανότητας υπέρβασης και διαμορφώνονται με βάση τις ακόλουθες παραμέτρους:
· ενδεικτικός αριθμός κατοίκων που ενδέχεται να πληγούν
· τύποι οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή που ενδέχεται να πληγούν
· εγκαταστάσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν ρύπανση της γύρω περιοχής σε περίπτωση πλημμύρας
· προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες ορίζονται στο παράρτημα V (παρ. Α περ.1,3 και 5) του άρθρου 19 του Π.Δ. 51/2007 και ενδέχεται να πληγούν και
· άλλες πληροφορίες που θεωρούνται χρήσιμες, όπως η επισήμανση των ζωνών όπου υπάρχει το ενδεχόμενο πλημμυρών με αυξημένο ποσοστό μεταφερόμενων ιζημάτων και πλημμυρών που μπορεί να προκαλέσουν ροή λάσπης ή κατολισθήσεις, καθώς και πληροφορίες για άλλες σημαντικές πηγές ρύπανσης.
Σέριφος Λιμάνι
Οι Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας και οι Χάρτες Κινδύνου Πλημμύρας έχουν αναρτηθεί στον ακόλουθο ειδικά διαμορφωμένο ιστότοπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: floods.ypeka.gr.
Πηγή : http://www.naxostimes.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...