10 Απρ 2017

Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Σίφνου: Δράσεις Let’s do it Greece – Let’s do it Sifnos 2017

Το 2008 μια ομάδα πολιτών στην Εσθονία ξεκινάει μια προσπάθεια να καθαρίσει ολόκληρη την χώρα μέσα σε μία μόνο μέρα. Ήταν ένας στόχος δύσκολος, ο οποίος όμως επιτεύχθηκε με τις προσπάθειες όλων των εθελοντών. Με την πάροδο του χρόνου η προσπάθεια αυτή ονομάστηκε Let’s do it και πήρε διεθνείς διαστάσεις. Το 2011, εθελοντές από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Αττικής «Ώρα για Δράση» και την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ήρθαν σε επαφή με την ομάδα της Εσθονίας για το πως θα μπορούσε να γίνει μια παρόμοια δράση και στην Ελλάδα.
 Έτσι, ξεκινάει το Let’s do it Greece. Το 2012 η ομάδα έκανε την πρώτη της προσπάθεια να συνεργαστεί με φορείς από όλη την χώρα και να γίνουν ταυτόχρονα εθελοντικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα. Η συμμετοχή του κόσμου ξεπερνά όλες τις προσδοκίες και φτάνει τους 20.000 εθελοντές. Έτσι δόθηκε ραντεβού και για την επόμενη χρονιά, με τη ελπίδα να συνεχιστεί η διάδοση του μηνύματος του εθελοντισμού. Από το 2013 και κάθε χρόνο, επαναλαμβάνεται η  συγκεκριμένη δράση με  τον πήχη να ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά,  όχι για  να γίνονται απλώς καθαρισμοί, αλλά να αλλάξει η νοοτροπία της κοινωνίας. Η ΔΗ.Κ.Ε.Σ.  οργανώνει από το 2013  κάθε χρόνο το “Let’s do it Sifnos” προσπαθώντας να οργανώσει πολίτες σχολεία και φορείς  να συμμετέχουν στην καμπάνια καθαρίζοντας τις παραλίες τους, τα χωριά τους, τις γειτονιές τους,  περνώντας μήνυμα αλλαγής, βελτίωσης και προστασίας για το φυσικό περιβάλλον.
Η Σίφνος με τη  μακρόχρονη παράδοση στην Καθαριότητα και τη Νοικοκυροσύνη που αξίζει να διατηρηθεί,  παρουσιάζει κάθε χρόνο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Την αυλαία του Let’s do it Sifnos 2017 άνοιξε η εταιρία Keridis Works που το  Σάββατο 1 Απριλίου καθάρισε τα   παρκινγκ της Απολλωνίας και την άσφαλτο από τον Παντοκράτορα έως τη Χρυσοπηγή. Η συνέχεια δόθηκε  από τις γυναίκες-μέλη του Οικολογικού Συλλόγου Καμαρών «Η Μερόπη» που το ίδιο απόγευμα έκαναν τους αρμούς στην πλατεία κοντά στο λιμάνι.
Την Κυριακή 2/4/2017 που ήταν και η ορισμένη μέρα του let’s do it Grrece για το 2017, ιδιώτες εθελοντές  καθάρισαν τον ποταμό των Καμαρών (Λειβαδά) και έβγαλαν ένα φορτηγάκι γεμάτο σκουπίδια! Επίσης ιδιώτες εθελοντές καθάρισαν στην περιοχή της Βορεινής μέρος του σηματοδοτημένου μονοπατιού που οδηγεί απ΄τον Αρτεμώνα προς τον Άγιο Συμεών μαζεύοντας 9 μεγάλες σακούλες με σκουπίδια, ενώ άλλη μια παρέα ιδιωτών ανέλαβαν και καθάρισαν την άσφαλτο από Απολλωνία προς Κάστρο. 
Μέλη του Συλλόγου  Γυναικών Σίφνου  «το Σμάρι»  καθάρισαν το μονοπάτι από την Απολλωνία έως τον ποταμό του Κάστρο.  Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου  καθάρισαν την άσφαλτο  Απολλωνίας-Καμαρών.
Μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Βαθιού καθάρισαν την άσφαλτο Αράδες – Βαθύ.
Μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Φάρου καθάρισαν την άσφαλτο  Πλακωτό – Φάρο.
Μέλη της Συνεταιριστικής Εταιρίας Σίφνου  καθάρισαν   την παραλία στη Φυκιάδα.
Μέλη του Τοπικού Συμβουλίου του Αρτεμώνα καθάρισαν το παρκινγκ του Αρτεμώνα και την ευρύτερη περιοχή του.
Παρέα ιδιωτών καθάρισε το μονοπάτι από την Βρύση στο Κάστρο.
Eθελόντρια, μέλος του Θεατρικού Εργαστηρίου Σίφνου, καθάρισε την άσφαλτο από του Ποθητού ως τον Πλατύ Γιαλό και άλλη εθελόντρια καθάρισε το μονοπάτι από την Απολλωνία προς την Καταβατή.  
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν τα σχολεία. Mαθητές του Γυμνασίου  Σίφνου που καθάρισαν την Δευτέρα 3 Απριλίου την παραλία των Καμαρών και ενημερώθηκαν από τη ΔΗ.Κ.Ε.Σ. και από καθηγητή τους κ. Νίκο Μπελιό για το ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον της παραλίας.
Την Τρίτη 4 Απριλίου το Β2 τμήμα,  το Ε1 τμήμα  και η Δ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Σίφνου μαζί με τους δασκάλους τους καθάρισαν και τις  τρεις παραλίες της περιοχής του Φάρου (Φάρο, Βλυχώ, Φασολού) ενώ την Τετάρτη 5 Απριλίου το Α2, το Ε2, το Στ1 και το Στ2 τμήμα του Δημοτικού Σχολείου Σίφνου μαζί με τους δασκάλους τους καθάρισαν  την παραλία στο  Αποκοφτό.  
Οι δράσεις συνεχίστηκαν  την Πέμπτη 6 Απριλίου με την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Σίφνου και μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Καμαρών να καθαρίζει την περιοχή του Καλαμιώνα στις Καμάρες ενώ την Παρασκευή 7 Απριλίου μέλη του ίδιου Συλλόγου έκαναν τους αρμούς στην πλατεία Κουλούρη.
Η αυλαία του φετινού Let’s do it στη Σίφνο έπεσε με το Σωματείο «οι φίλοι του Κάστρου» να καθαρίζει το χωριό του  Κάστρου περιφερειακά την Κυριακή 9 Απριλίου παρόλο που εκκρεμούν οι καθαρισμοί που δεσμεύτηκαν να διεξάγουν αμέσως μετά το Πάσχα:
Τα Νηπιαγωγεία Απολλωνίας και Αρτεμώνα θα καθαρίσουν την παραλία του Βαθιού.
Η  Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Σίφνου θα ξεκλαδίσει και θα καθαρίσει το μονοπάτι από τις Φλέες του Αη Νηγιά έως του Μονγκού.
Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Πλατύ Γιαλού «Η πρόοδος» θα καθαρίσει την περιοχή της Κιτριανής.
Ο Πανσιφναϊκός Αθλητικός Σύλλογος Σίφνου θα καθαρίσει την άσφαλτο Απολλωνίας-Εξαμπέλων.
Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Η  στράτα της Χερρόνησος» θα καθαρίσει τις παραλίες στα Βρουλίδια και στη Χερρόνησο.
Η ΔΗ.Κ.Ε.Σ. ευχαριστεί  θερμά την εταιρία Sanitas που πρόσφερε τις σακούλες απορριμμάτων και τα γάντια, το Λιμενικό Ταμείο Σίφνου που πρόσφερε τις μεγάλες σακούλες απορριμμάτων, τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Φάρου που κέρασε τους μαθητές και τις μαθήτριες που καθάρισαν τις παραλίες του Φάρου, και όλους τους φορείς, τους συλλόγους και τους εθελοντές που αγκάλιασαν την προσπάθεια και συμμετείχαν στη δράση.
Πηγή : http://sifnaiko-fos.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...