1 Φεβ 2013

Τι θα χάσει η Ευρώπη αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη



Το παρακάτω άρθρο είναι του δημοσιογράφου Νίκου Χρυσολώρα και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian.


“Η Γερμανία θα πρέπει να κοιτάξει το παρελθόν της και να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί σε ταπεινωτική έξοδο από την ευρωζώνη.


Πολλοί στην Ευρώπη – κυρίως στη Γερμανία – αναρωτιούνται γιατί θα πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν οικονομική στήριξη σε μια χώρα που δεν κατάφερε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους της. Μια χώρα η οποία είναι διεθνώς ουραγός σε όλους τους σημαντικούς δείκτες, όπως της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της διαφάνειας. Οι ενστάσεις είναι κατανοητές, αλλά λανθασμένες. Η Ευρώπη θα χάσει όσα και η Ελλάδα αν βγει από την ευρωζώνη.


Οι συνέπειες δεν σταματάνε μόνο στην εξάπλωση του ιού της αβεβαιότητας στις υπόλοιπες χώρες της νότιας Ευρώπης, στις επιπτώσεις στις βόρειες ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς και στις επιπτώσεις στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που ξεκίνησε από τα ερείπια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Εάν η Ελλάδα πέσει, το ίδιο θα συμβεί και με την Κύπρο λόγω της έκθεσής της στην ελληνική οικονομία, και η Ευρώπη θα χάσει δύο προπύργια στην ανατολική Μεσόγειο, τα οποία δεν έχουν χάσει τη αξία τους στη διεθνή σκακιέρα ισχύος.


Επιπλέον, η Ελλάδα είναι το πρώτο εμπόδιο της Ευρώπης για τα παλιρροϊκά κύματα της παράνομης μετανάστευσης που έρχονται από την Ασία. Έχει επωμιστεί το βάρος για όλους, με πολύ λίγη βοήθεια. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι δεν κάνουμε καλή δουλειά στην φύλαξη των συνόρων της, αναμένουμε να δούμε το χάος που θα προκύψει όταν η Ελλάδα σταματήσει να προβάλει αντίσταση στην παράνομη μετανάστευση.


Ένας τρίτος σημαντικός λόγος για να διασωθεί η Ελλάδα είναι να αποτραπεί η βαλκανιοποίηση της, η οποία θα προέκυπτε από την ακραία φτώχεια και την αδυναμία εισαγωγής φαρμάκων, καυσίμων, και τροφίμων μετά από μια άτακτη χρεοκοπία. Σε αντίθεση με την Αργεντινή, η Ελλάδα δεν έχει δικό της νόμισμα να υποτιμήσει. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο νόμισμα από το μηδέν, με καμία απολύτως αξία συναλλαγής, αλλά και κανένα μέσο για να το υποστηρίξει, αφού η Ελλάδα δεν είναι σημαντικός εξαγωγέας πρώτων υλών ή μεταποιημένων προϊόντων. Το πολιτικό σύστημα θα καταρρεύσει και ακόμη και η δημοκρατία θα τεθεί σε κίνδυνο. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν θα αποκομίσουν κανένα όφελος από μια νέα πηγή έντασης στα Βαλκάνια. Θα ήταν σοβαρό λάθος.






Επιπλέον, οι ευρωπαίοι εταίροι μας δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι ορισμένα συντεχνιακά συμφέροντα μπορεί να έχουν επιτύχει να διαφυλάξουν τα προνόμιά τους και ότι η φοροδιαφυγή μπορεί να εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη στην Ελλάδα, αλλά η πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει κάνει τεράστιες θυσίες, και έχει επωμιστεί το σκληρότερο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει εφαρμοστεί ποτέ σε αναπτυγμένη χώρα. Η έξοδος της Ελλάδας από την ΕΕ θα ισοδυναμούσε με προδοσία όλων εκείνων που έχουν υποφέρει τόσο πολύ.


Το ίδιο ισχύει και για ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος. Οι Έλληνες πολιτικοί μπορεί να έχουν αποδειχθεί ανίκανοι, αλλά κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για υστεροβουλία. Η πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών που ψήφισαν το νέο οικονομικό μνημόνιο γνώριζαν ότι υπέγραφαν το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας τους. Οι Παπανδρέου και Σαμαράς, οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων, έχουν διακινδυνεύσει τη καριέρα τους, υποστηρίζοντας την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, κόντρα στις φωνές του λαϊκισμού που υπόσχονται ότι όλα θα λυθούν εάν η Ελλάδα αρχίσει να εκτυπώνει δραχμές άνευ αξίας. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Έλληνες, παρά τις θυσίες τους, επιθυμούν σφόδρα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Οι εικόνες των ταραχών και της βίας που αναμεταδίδονται στα πέρατα του κόσμου από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι έργο μιας μικρής μειοψηφίας και την ανικανότητα της αστυνομίας. Ο κόσμος δεν βλέπει τα 4 εκατομμύρια των Αθηναίων, οι οποίοι δεν μετέχουν σε ταραχές και απλά προσπαθούν να επιβιώσουν και να τα βγάλουν πέρα, σε μια χώρα όπου τίποτα δεν λειτουργεί σωστά πια.


Η Ευρώπη μπορεί να παρακάμψει την αποδεδειγμένη ανικανότητα των Ελλήνων πολιτικών με άλλους τρόπους, όπως με τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ομάδας Task Force, την παροχή τεχνικής βοήθειας ή τη σύνδεση της εκταμίευσης των δόσεων με την απτή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Κρίνοντας ρεαλιστικά, αυτό είναι πολύ καλύτερη επιλογή από το να αφήσει την Ελλάδα να βυθιστεί.


Αλλά υπάρχει επίσης ένα ηθικό επιχείρημα: η σύγχρονη Ευρώπη υπάρχει χάρη στην αρχαία Ελλάδα και τη σύγχρονη Ελλάδα. Υπάρχει χάρη στις ευρωπαϊκές δυνάμεις που εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της στις αρχές του 19ου αιώνα. Από τότε, οι Έλληνες έχουν κάνει περισσότερα από το να ξεπληρώνουν το χρέος τους. Πάλεψαν για να υπερασπιστούν τα Δυτικά ιδεώδη και συμφέροντα σε κάθε γωνιά του κόσμου – από τα χαρακώματα της Ευρώπης, τους λόφους της Κορέας και τις ερήμους του Κόλπου. Όταν οι Γερμανοί έπεσαν στο σκοτάδι του ναζισμού, όταν μεγάλες αυτοκρατορίες (Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία) παραδόθηκαν μέσα σε λίγες μέρες, μόνο οι Έλληνες και οι Βρετανοί έμειναν όρθιοι. Ρωτήστε αυτούς που βρίσκονταν στους σταθμούς του μετρό του Λονδίνου κάτω από το σφυροκόπημα της Luftwaffe , κατά τη διάρκεια του μακρύ χειμώνα του 1940, και θα σας πουν ότι οι μόνες καλές ειδήσεις έχουν άκουγαν για πολλούς μήνες, έρχονταν από τα ελληνικά βουνά.


Η Γερμανία γνωρίζει πολύ καλά ότι εθνική ταπείνωση μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα, και πρέπει να θυμάται ότι όταν βρέθηκε στην ανάγκη, το δικό της χρέος υπέστη κούρεμα και τα λάθη της συγχωρέθηκαν. Οι Γερμανοί δεν φημίζονται για την διπλωματική και πολιτική διορατικότητα τους και έχουν πληρώσει ακριβά γι ‘αυτό στο παρελθόν. Ας μην τους αφήσουμε να οδηγήσουν όλους τους Έλληνες, συντηρητικούς και φιλελεύθερους, υποστηρικτές και αντιπάλους της λιτότητας, αθώους και ένοχους, να ενωθούν εναντίον τους.


Με αυτό το άρθρο ο ΝΙΚΟς ΧΡΥΣΟΛΩΡΑς  βραβεύτηκε ως καλύτερος σχολιαστής απο (European Press Prize),

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημοσιογραφίας (European Press Prize), στην κατηγορία «Αρθρογραφία», απονεμήθηκε στον ανταποκριτή της Καθημερινής στις Βρυξέλλες, Νίκο Χρυσολωρά. Το βραβείο τελεί υπό την αιγίδα επτά δημοσιογραφικών οργανισμών, μεταξύ των οποίων τα ινστιτούτα Guardian και Reuters, και έχει σκοπό να τιμήσει και να ενθαρρύνει την ποιοτική δημοσιογραφία στην Ευρώπη. Στην κριτική επιτροπή συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Σερ Χάρολντ Έβανς, πρώην διευθυντής της εφημερίδας Times, η Σιλβί Κάουφμαν, σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας Le Monde, και ο Ιταλός φιλόσοφος Πάολο Φλόρες Αρκάις.

Στην κατηγορία «Ρεπορτάζ», το βραβείο δόθηκε σε τρεις δημοσιογράφους της Δανέζικης εφημερίδας Jyllands Posten για τις πολύμηνες έρευνές τους και τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ τους, αναφορικά με τις σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών της χώρας τους και της CIA, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Στην κατηγορία «Καινοτομία», νικητής αναδείχθηκε ο Πολ Λιούις, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Guardian, για την εκτενή έρευνά του, με συμμετοχή 30 πανεπιστημιακών, σχετικά με τις βίαιες ταραχές που συγκλόνισαν το Λονδίνο, το 2011.

Στην κατηγορία «Αρχισυνταξία», νικήτρια ήταν η Ουκρανική εφημερίδα Express, η οποία, όπως επισημαίνει η Επιτροπή, κατάφερε να γίνει διαμορφωτής της κοινής γνώμης στη χώρα, εκθέτοντας τη διαφθορά τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση και αγνοώντας «προειδοποιήσεις» να κατεβάσει τους τόνους της κριτικής της.
Ανάμεσα στους προταθέντες για τα βραβεία ήταν δημοσιογράφοι από 32 χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων και προβεβλημένων συντακτών σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης (Le Monde, Wall Street Journal, Reuters, κ.α).

Ο Νίκος Χρυσολωράς της Καθημερινής βραβεύτηκε ως καλύτερος Σχολιαστής, για το άρθρο του με τίτλο «Γιατί η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη», το οποίο δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάιο στις εφημερίδες Guardian και El Mundo, όταν, στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, η παραμονή της χώρας μας στο ευρώ κρεμόταν από μία κλωστή. Στην επιστολή συγχαρητηρίων του, ο θρυλικός δημοσιογράφος Σερ Χάρολντ Έβανς, το χαρακτηρίζει ως «παράδειγμα ποιοτικής αρθρογραφίας» που κατέρριψε την επικρατούσα τότε άποψε μεταξύ ειδικών, σχολιαστών και πολιτικών στην Ευρώπη, ότι η λύση στο ελληνικό πρόβλημα ήταν η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ και θα απονεμηθεί σε ειδική τελετή στο Άμστερνταμ στις 26 Φεβρουαρίου.
www.kathimerini.gr

Πηγή : Το διαβάσαμε από το: Τι θα χάσει η Ευρώπη αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/05/blog-post_8374.html#ixzz2Jb7r2kEc

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...