Νέα δεδομένα έχουμε τόσο για την λειτουργία των Λιμενικών Ταμείων σε όλη την Ελλάδα αλλα και στην Ενωση Λιμένων Ελλάδας που αποτελεί και το σημείο αναφοράς για τις δράσεις που γίνονται μέσα από τα λιμενικά ταμεία... Και ξεκινώντας από τα νέα ...δεδομένα, να σημειώσουμε ότι την περασμένη Πέμπτη από την Καλαμάτα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κος Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε ανάμεσα στα άλλα ότι τα Λιμενικά Ταμεία θα μπορούν να κάνουν έργα της τάξης των 20.000 ευρώ χωρίς κεντρική έγκριση...
Τι ακριβώς τονίζεται; " Η κυβέρνηση κινείται με στόχο να είναι στην ίδια όχθη με την κοινωνία και ότι με γνώμονα αυτή τη θέση ο νέος νόμος λύνει χρονίζοντα προβλήματα, όπως η νομιμοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων, που ανοίγει τον δρόμο για την πραγματοποίηση επενδύσεων στα λιμάνια. Με τις ίδιες διατάξεις επιχειρείται η αισθητική αναβάθμιση των λιμανιών, ενώ τα λιμενικά ταμεία δικαιούνται να εκτελούν έργα έως 20.000 ευρώ, χωρίς κεντρική έγκριση, για να ξεπερνιούνται γραφειοκρατικά εμπόδια.
Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι προωθείται η ένταξη των Λιμενικών Ταμείων «στα ανταποδοτικά», ώστε να γίνει δυνατή η στελέχωσή τους για να προωθούνται οι εισπράξεις τελών και άλλων οφειλών, ώστε να προχωρήσουν αναπτυξιακά έργα.
Τόνισε, επίσης, ότι το υπουργείο υποστηρίζει με κάθε τρόπο την εκπόνηση master plan από τα λιμάνια και ότι προέβλεψε την εκμετάλλευση ναυδέτων από λιμενικά ταμεία, όπου αυτό μπορεί να γίνει".
Καλό νέο σίγουρα, κυρίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ανταπόδοση ή με δράσεις όπου η γραφειοκρατία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα...
Από εκεί και πέρα, είχαμε την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Λιμένων Ελλάδας στον Πειραιά. Αποτέλεσμα; στα 23 αυξήθηκαν τα τακτικά μέλη της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, από 13 που ήταν μέχρι τώρα. Δέκα Λιμενικά Ταμεία, κάνοντας χρήση της δυνατότητας που τους δίνουν οι προβλέψεις του πρόσφατου νόμου 4504/2017 του ΥΝΑΝΠ, εντάχθηκαν μετά από αίτησή τους και την ομόφωνη αποδοχή τους από την Γ.Σ. της ΕΛΙΜΕ, ως ισότιμα μέλη μαζί με τους 13 Οργανισμούς Λιμένων Α.Ε. της χώρας μας, στο δίκτυο των Ελληνικών Λιμανιών-μελών της. Πρόκειται για τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία Θήρας, Κω, Λέσβου, Μήλου, Μυκόνου, Πύργου (Κατάκολο), Ρεθύμνου, Νοτ. Δωδεκανήσου (Ρόδος), Σύρου και Χανίων (Σούδα).
Πόσο σημαντική είναι η είσοδος στην Ενωση Λιμένων Ελλάδας για ένα Λιμενικό Ταμείο; Απλά να σημειώσουμε ότι είναι εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με αντικείμενο την αντιμετώπιση και προώθηση όλων των θεμάτων που αφορούν στους λιμένες, μέσα στο πλαίσιο της ελληνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς νομοθεσίας.
Που σημαίνει ότι κάτι ξέρει από Νόμους και διαδρομές στη γραφειοκρατία...
Μετά την ένταξη των επιπλέον δέκα μελών, διενεργήθηκαν εκλογές για την ψήφιση δύο (2) ακόμη μελών για το Διοικητικό Συμβούλιο (σύνολο 15) από τους εκπροσώπους των Οργανισμών Λιμένων, κατά τις οποίες το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, με εκπρόσωπό του τον Πρόεδρο κ. Δημήτριο Κοσμά και αναπληρωματικό μέλος τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φραγκίσκο Βακόνδιο, αναδείχθηκε πρώτο, καθώς σε σύνολο 24 ψηφισάντων, απέσπασε 19 ψήφους, ενώ ακολούθησαν ο Πύργος με 12, η Ρόδος με 8 η Θήρα με 3 και η Μήλος με 1.
Να σημειώσουμε εδώ ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι ήδη δεκατρείς (13) Οργανισμοί Λιμένων, συγκεκριμένα: Πειραιά, Ραφήνας, Λαυρίου, Ελευσίνας, Βόλου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Πάτρας και Ηρακλείου.
Μετά την ψηφοφορία το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου αποτελεί πλέον ένα από τα δεκαπέντε (15) μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΙΜΕ και η εξέλιξη αυτή είναι άκρως θετική, καθώς το νησί μας εξασφάλισε τη συμμετοχή του στην περιφερειακή ανάπτυξη της λιμενικής πολιτικής και τη δημιουργία εύρωστων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.
Με πληροφορίες από την "Κοινή Γνώμη"
Πηγή : https://www.naxospress.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου