Το ένα μετά το άλλο, τα Κυκλαδονήσια έρχονται αντιμέτωπα με τον συνδυασμό παρατεταμένης ανομβρίας και υπέρμετρης αύξησης του τουρισμού.
Σειρά έχει η Σίφνος, όπου οι λιγοστές πηγές έχουν πλέον στερέψει, ενώ οι αφαλατώσεις βρίσκονται στα όριά τους, με τη δημοτική αρχή να αναζητά εναγωνίως λύση για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση του καλοκαιριού.
Η Σίφνος υδρεύεται εδώ και αρκετά χρόνια κυρίως από μονάδες αφαλάτωσης.
Οι δύο πρώτες λειτούργησαν το 2003 και δέκα χρόνια αργότερα προστέθηκαν ακόμα δύο, παράγοντας έως 2.000 κυβικά νερού την ημέρα. «Ακόμα κι αν οι αφαλατώσεις δούλευαν στο έπακρο της δυναμικότητάς τους, το νερό δεν θα έφθανε. Πέρυσι το καλοκαίρι η κατανάλωση έφθασε τα 2.000-2.200 κυβικά ημερησίως και φέτος εκτιμάμε ότι θα αυξηθεί περαιτέρω, λόγω της αύξησης του τουρισμού», εξηγεί στην "Καθημερινή" ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Σταυριανός. http://www.kathimerini.gr/968967/article/epikairothta/ellada/sto-kokkino-kai-h-sifnos
«Είναι μικρή η βοήθεια που δίνουν οι γεωτρήσεις, οι οποίες είναι στο χειρότερο σημείο τους εδώ και 15 χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει μια πηγή, που αν οι βροχοπτώσεις είναι καλές, πάντα θα βγάλει νερό τρεχούμενο. Ε, φέτος τρέχει 70% λιγότερο».
Η ανομβρία όμως επηρεάζει με έμμεσο τρόπο και τις αφαλατώσεις. Από τα δύο ζεύγη μονάδων αφαλάτωσης, το ένα (Πλατύς Γιαλός) χρησιμοποιεί θαλασσινό νερό, ενώ το άλλο (Καμάρες) υφάλμυρο νερό από γεώτρηση.
Η χρήση υφάλμυρου νερού γίνεται για λόγους οικονομίας, καθώς η αφαλάτωσή του είναι ευκολότερη και απαιτεί λιγότερη ενέργεια. «Κανονικά η δυναμικότητα της κάθε μονάδας είναι 500 κυβικά ημερησίως. Ομως εδώ και λίγο καιρό, το νερό στο υπέδαφος δεν είναι πια υφάλμυρο, είναι θάλασσα.
Ετσι οι μονάδες στις Καμάρες λειτουργούν εκτός προδιαγραφών, παράγοντας λιγότερο νερό, περί τα 400 κυβικά την ημέρα, κι αυτό θα μειωθεί κι άλλο», λέει ο κ. Σταυριανός.
Τώρα, ο δήμος αγωνιά για το πώς θα καταφέρει να μη μείνει χωρίς νερό το νησί εν μέσω θέρους. Και όπως σημειώνει «Εξετάζουμε τα πάντα, πώς μπορούμε να πάρουμε κι άλλη μονάδα αφαλάτωσης.
Προσπαθούμε και να ενημερώσουμε τον κόσμο, ότι εδώ δεν είναι... Καραϊβική να ξοδεύουμε όσο νερό θέλουμε. Ακόμα και φέτος, μια άνυδρη χρονιά, πολύ νερό σπαταλάται ακόμα σε κήπους και λουλούδια.
Οι στέρνες έχουν εδώ και χρόνια εξαφανιστεί, ενώ πολλές τουριστικές επιχειρήσεις δεν έχουν την υποδομή να αντέξουν ένα πρόβλημα στην ύδρευση, μια διακοπή. Δεν χάνουμε όμως το θάρρος μας, ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε».
Η Σίφνος δεν είναι το πρώτο νησί όπου λόγω της αύξησης της κατανάλωσης η ζήτηση πλέον ξεπερνά τις δυνατότητες των αφαλατώσεων.
Ανάλογο ζήτημα αντιμετωπίζουν φέτος πολλά νησιά – Σαντορίνη, Κουφονήσια, Μήλος, Αλόννησος. Την κατάσταση επιδεινώνει η παρατεταμένη ανομβρία (σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών φέτος στις Κυκλάδες έπεσε κατά μέσον όρο 20%-30% λιγότερη βροχή), με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν φέτος πρόβλημα ακόμα και νησιά όπως η Ανδρος και η Νάξος, που πάντα ήταν σε καλύτερη κατάσταση.
Πηγή : http://www.kathimerini.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου