O Δήμος Αμοργού επιδότησε με το ποσό των 1.969,00 ευρώ την έκδοση “Τα ενδημικά φυτά της Ελλάδας - Αμοργός” που εκπονήθηκε από την Διδάκτορα ΚΙΤ ΤΑΝ και τον BIEL BURKHARD και μεταφράστηκε στην Ελληνική Γλώσσα από τον Διδάκτορα Φαρμακογνωσίας κ. Δημήτρη Κ. Περδετζόγλου.
16 ενδημικά φυτά
Η Αμοργός έχει 16 Ελληνικά ενδημικά φυτά από κοινού με το μεγάλης έκτασης νησί της Νάξου, αναμενόμενο εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους της και της εγγύτητας της τελευταίας, αλλά επίσης και 12 ταξινομικές μονάδες από κοινού με το μικρό νησί της Κέρου και 11 με την Αστυπάλαια και την Φολέγανδρο που γεωγραφικά είναι πολύ πιο μακριά,
Ακόμη έχει 10 ταξινομικές μονάδες από κοινού με τη Σίκινο, 9 με την Άνυδρο (Αμοργοπούλα), τη Δονούσα και την Ηρακλειά.
Περίπου 1100 ταξινομικές μονάδες (είδη και υποείδη) καταγράφηκαν μέχρι σήμερα στο νησί. Πολλά από αυτά είναι Τοπικά Μεσογειακά φυτά και ευρέως διαδεδομένα στην Ελλάδα,
Στο βιβλίο που κυκλοφόρησε παρουσιάζονται τα δυο τοπικά ενδημικά φυτά της Αμοργού, το Erysimum senoneri subsp.amorginum και το Symphytum davisii sudsp.davisii, καθώς και άλλα είκοσι έξι Ελληνικά ενδημικά που εμφανίζονται στην Αμοργό.
Ολοκληρωμένη έκδοση της χλωρίδας της Αμοργού προγραμματίζεται να δημοσιευθεί στο εγγύς μέλλον.
Οι εργασίες αυτές καλύπτουν ένα κενό στις γνώσεις μας για την Αμοργιανή χλωρίδα, είναι δε εξαιρετικά απαραίτητη , καθώς ολόκληρη η φυτική βιοποικιλότητα στο νησί, μόλις καταγραφεί, μπορεί στη συνέχεια να προστατευθεί, όπως και όταν είναι απαραίτητο. Η τεκμηριωμένη βοτανική γνώση είναι σημαντική για την περαιτέρω χλωριδική ανάλυση και ελπίζομε ότι οι φοιτητές, οι ερασιτέχνες και οι επαγγελματίες βοτανολόγοι θα επωφεληθούν από τις παρατιθέμενες πολλές πληροφορίες.
Πηγή : https://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου