Πρόταση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δ. Τήνου για την οργάνωση και διεξαγωγή Φεστιβάλ Πέτρας στην Τήνο, στο πλαίσιο των συναντήσεων “9 Μουσεία-9 Τόποι” του ΠΙΟΠ
Mία νέα, ενδιαφέρουσα πρόταση, με πνοή εξωστρέφειας, κατέθεσε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Τήνου, κ. Εμμ. Σώχος, με άξονα την ανάδειξη της μεγάλης ελληνικής κληρονομιάς, που έχει την πέτρα, ως κεντρικό εκφραστή της, με την Τήνο να αναδεικνύει σε μεγάλο βαθμό την δική της τοπική κληρονομιά.
Με αφορμή τη συνεργασία του Δήμου Τήνου, με ακόμη οκτώ Δήμους, στο πλαίσιο των συναντήσεων “Εννέα μουσεία – Εννέα Τόποι”, που διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, με κεντρικό στόχο την ανταλλαγή πολιτιστικής γνώσης και έκφρασης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Τήνου, προχώρησε σε δημοσιοποίηση πρότασης, αναφορικά με την διεξαγωγή Φεστιβάλ Πέτρας, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Δήμους, στην Τήνο, το 2019.
Αξίζει να σημειωθεί, πως η Τήνος, τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει στραφεί με μέριμνα στον τομέα του πολιτισμού, ο οποίος πλέον έχει χρησιμοποιηθεί και ως σήμα κατατεθέν του νησιού, στις καμπάνιες προώθησης.
Κάλεσμα σε επιστήμονες, καλλιτέχνες και κάθε εμπλεκόμενο
Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Εμμ. Σώχου, ο Πολιτισμός και η τέχνη μας έδωσαν τη δυνατότητα να γνωριστούμε, μέσω των συναντήσεων, «9 Μουσεία-9 Τόποι», του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, που έγιναν στη Δημητσάνα το 2017 και στα Ιωάννινα το 2018, όπου το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Πειραιώς έχει κατασκευάσει τα Μουσεία Υδροκίνησης και Αργυροχοϊας, αντίστοιχα”.
Όπως σημείωσε, “οι συναντήσεις αυτές ανέδειξαν τα προτερήματα και την ωφελιμότητα μιας συνεργασίας των Δήμων μας, σε θέματα Πολιτισμού, που στόχο έχουν την ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού, κατά τόπους και ευρύτερα, μέσω των Μουσείων του Π.Ι.Ο.Π., αλλά και μεταξύ των Δήμων μας. Καταθέσαμε προτάσεις συνεργασίας, για το Έτος Χαλεπά, που υλοποιείται το 2018, με εκθέσεις των Τηνίων Μαρμαρογλυπτών, στην Τήνο, Χίο και Ιωάννινα, μέσω των Δήμων η των Νομικών τους Προσώπων και για τη διοργάνωση Φεστιβάλ Πέτρας, όπου, ο Πολιτισμός της Πέτρας ανέδειξε προικισμένους τεχνίτες, ικανούς να μετρούν τους παλμούς της και να αφουγκράζονται τα τραγούδια της”.
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, “η αλληλογνωριμία, ανάμεσα στους πολιτισμούς της πέτρας της πατρίδας μας, θα μας κάνει όλους, πλούσιους σε εμπειρίες και περισσότερο συνειδητούς θεματοφύλακες της μεγάλης ελληνικής κληρονομιάς, που έχει την πέτρα, ως κεντρικό φορέα και εκφραστή της.
Η αλληλογνωριμία με «νόες και άστεα» ανάλογης ταυτότητας εμβαθύνει την αυτογνωσία κάθε κοινωνικής ομάδας και εμπλουτίζει τον πνευματικό και αισθητικό προβληματισμό μας”.
Ο κ. Σώχος τονίζει, πως “η προσπάθειά μας αυτή, θα πρέπει να ξεκινήσει, από τις πραγματικές συνθήκες ζωής, κάθε τόπου, να παρακολουθήσει τις κοινωνικές δομές, την οργάνωση της καθημερινότητας και να καταλήξει στα έργα του πνευματικού βίου, σε πνευματικές, αισθητικές και πολιτιστικές αξίες, που αναδεικνύονται, μέσα, από τον διηνεκή και ατέρμονα διάλογο με την πέτρα. Γλυπτική, ζωγραφική, χαρακτική, σχέδιο, μουσική, ποίηση, διακόσμηση, τραγούδι, μύθος , φωτογραφία κ.α.”.
Καταλήγει, ως εκ τούτου, “προτείνουμε, σε πρώτη φάση του διαλόγου και της συνεργασίας μας, όσοι Δήμοι επιθυμούν, να προβούν σε εκδήλωση ενδιαφέροντος, να ανταλλάξουμε σχετικό προβληματισμό, κατ αρχάς, σε θεωρητικό επίπεδο, με τη συμβολή ειδικών επιστημόνων, ερευνητών του λαϊκού Πολιτισμού και καλλιτεχνών και να γίνει συνάντηση στη Αθήνα η αλλού, τους πρώτους μήνες του 2019, εκπροσώπων των Δήμων μας, ώστε, να γίνει επιλογή και ιεράρχηση των δράσεων που πρέπει να δρομολογηθούν”, ενώ υπογραμμίζει, πως “η συνεργασία και συμμετοχή του Π.Ι.Ο.Π. και των κατά τόπους Μουσείων του, εννοείται ότι είναι επιθυμητή και πρωτευούσης σημασίας, ιδιαίτερα, στο στάδιο υλοποίησης του προγράμματος δράσης, που θα αποφασισθεί”.
“Η επιτυχία είναι σχεδόν σίγουρη”
Καλούμενος να μιλήσει επί της πρότασης στην εφημερίδα, ο Αντιδήμαρχος σημείωσε, ότι “θα υπάρξει μία συνεργασία, τουλάχιστον έξι ή επτά Δήμων, από τους 9 που εμπλέκονται, καθώς οι υπόλοιποι δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν την πέτρα ως σημείο αναφοράς,
Όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι, έχουν δημιουργήσει όμως πάνω στην πέτρα, έχουν παράξει έργο, στηρίζονται ακόμη και σήμερα σε αυτή, στο πλαίσιο της καθημερινότητας, της οικονομίας, της κοινωνικής ή και καλλιτεχνικής έκφρασης”.
Επανέλαβε, πως “θα γίνει μία πρώτη συνάντηση μέσα στους πρώτους μήνες του 2019 στην Αθήνα, ώστε να οριοθετηθούν οι χώροι δουλειάς, επεξεργασίας κλπ, όπως επίσης να κάνουμε και έναν πρώτο σχεδιασμό”.
Όπως εξήγησε ο κ. Σώχος, “εννοείται, ότι αυτό το φεστιβάλ θα αρχίσει από την καθημερινότητα και τις απλές πρακτικές της πέτρας, όπως ας πούμε την τέχνη της ξερολιθιάς, η οποία ειρήσθω εν παρόδω τον επόμενο μήνα αναμένεται να ενταχθεί και επισήμως στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, θα φτάνει όμως μέχρι και την καλλιτεχνική δημιουργία, όπως η ποίηση, η ζωγραφική, πόσω δε μάλλον τη γλυπτική”.
Ο Αντιδήμαρχος εξέφρασε την πεποίθηση, πως το εγχείρημα “θα έχει πολύ μεγάλη επιτυχία, διότι αντιμετωπίζεται και από τους άλλους δήμους το ίδιο θετικά.
Αυτή τη στιγμή, την έκθεση μαρμαρογλυπτικής την έχουμε στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο του Έτους Χαλεπά. Στους Γιαννιώτες αρέσει αυτή η ανταλλαγή παράδοσης και πολιτισμού.
Πέρα όμως απ’ αυτό, πιστεύω ότι θα φέρει και τουριστική κίνηση αυτή η πρωτοβουλία. Επιδιώκουμε, μέσα από τον πολιτισμό, να πετύχουμε και οικονομικά οφέλη, υπέρ των ανθρώπων, του τόπου, όλων”.
Επίσης υποστήριξε, ότι “θεωρώ, ότι η επιτυχία είναι σχεδόν σίγουρη, διότι η πέτρα είναι ένα υλικό που έχει άμεση σχέση με τον άνθρωπο.
Ο άνθρωπος το ακουμπά, το δουλεύει, το εργάζεται, το αφουγκράζεται και φυσικά δημιουργεί μέσα από την πέτρα, από κατασκευές πρακτικές, έως και καλλιτεχνήματα υψηλής αισθητικής”.
“Ιδιαίτερα στη μαρμαρογλυπτική, επειδή εμείς εδώ στην Τήνο έχουμε τα πρωτεία – και αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι που λέω με έπαρση – αυτό το είδος προωθούμε και οι άνθρωποι μένουν έκθαμβοι από την τέχνη, αλλά και από τον τρόπο που προσεγγίζουμε την πέτρα, ή το μάρμαρο, στην προκειμένη περίπτωση. Όπου κι αν έχει παρουσιαστεί έχει επιτυχία”, επεσήμανε ο κ. Σώχος, κλείνοντας με την πρόβλεψη, πως “στο επόμενο βήμα, η σχέση της Τήνου με την πέτρα και το μάρμαρο, θα περάσει τα σύνορα της Ελλάδας”.
Πηγή : https://www.koinignomi.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου