Συνεργασία του Δήμου Κιμώλου και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την υλοποίηση έργου που αφορά στην εγκατάσταση υπερσύγχρονης και “πράσινης” μονάδας αφαλάτωσης
Σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – ΕΛΚΕ (ΓΠΑ-ΕΛΚΕ) προχωρά ο Δήμος Κιμώλου στην εγκατάσταση ενεργειακά “πράσινης” μονάδας αφαλάτωσης στην Κίμωλο με καινοτόμο τεχνολογία επεξεργασίας της άλμης.
Στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Υπουργείου Ναυτιλίας, με τίτλο «Εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης νερού – Μονάδες Αφαλάτωσης», για υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη συμμετοχή του Δήμου Κιμώλου στο τεχνολογικό αυτό εγχείρημα, ως κύριος του έργου, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ενέκρινε ομόφωνα τη συμμετοχή του στην υλοποίηση του έργου και στη λειτουργία του.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μανωλάκος Δημήτριος, καθώς και ο εξωτερικός συνεργάτης του Δήμου σε τεχνικά θέματα, κ. Γιώργος Μαραγκός, προκειμένου να δώσουν διευκρινίσεις και απαντήσεις σε απορίες των μελών.
Ασφάλεια στην υδροδότηση με “πράσινες” τεχνολογίες
Το αντικείμενο της πρότασης περιλαμβάνει την επέκταση της υπάρχουσας μονάδας αφαλάτωσης με την εγκατάσταση μιας νέας φορητής μονάδας αντίστροφης όσμωσης, δυναμικότητας 220 m3/ημέρα, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 100 kWp για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της νέας μονάδας αφαλάτωσης με ήπιες μορφές ενέργειας και την εγκατάσταση μιας καινοτόμου φορητής θερμικής μονάδας επεξεργασίας της παραγόμενης άλμης, δυναμικότητας τεσσάρων κυβικών μέτρων ανά ημέρα.
Σκοπός του έργου είναι η ασφάλεια στην υδροδότηση του νησιού με ταυτόχρονη εφαρμογή πράσινων-φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, οι οποίες ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μονάδων αφαλάτωσης, δηλαδή των παραγόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της άλμης που συνεπάγεται η λειτουργία τους.
Τι προβλέπει η προγραμματική σύμβαση
Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβαση,ς το ΓΠΑ-ΕΛΚΕ θα αποτελεί τον φορέα υλοποίησης του έργου, δεδομένου ότι διαθέτει τη διαχειριστική επάρκεια για την ολοκλήρωσή του, ενώ ο Δήμος Κιμώλου θα είναι ο κύριος του έργου και ο φορέας λειτουργίας και συντήρησής του.
Ο προϋπολογισμός της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 570.000 ευρώ, ενώ οι συμμετέχοντες εταίροι στην πράξη θα καθοριστούν σε μεταγενέστρο χρόνο, με βάση τις ιδιαίτερες τεχνικές, επιστημονικές και επιχειρισιακές απαιτήσεις του συνολικού έργου.
Κατά την εισήγηση επισημάνθηκε δε, πως η συμμετοχή του Δήμου Κιμώλου, κατά τη φάση υλοποίησης της πράξης δεν συνεπάγεται την παραμικρή οικονομική συνεισφορά του.
Το έργο χωροθετείται σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Κιμώλου, στο οποίο ήδη λειτουργεί μονάδα αφαλάτωσης 600 m3/ημέρα.
H προτεινόμενη φορητή μονάδα θα αποτελεί επέκταση της υπάρχουσας και κατά συνέπεια θα κάνει χρήση της υπάρχουσας υποδομής και συγκεκριμένα της σύνδεσης με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού, το δίκτυο υδροδότησης καθώς επίσης την υποδομή υδροληψίας και απόρριψης της άλμης. Για όλα τα παραπάνω υφίστανται οι προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις.
Όλα τα παραπάνω συντελούν στο βαθμό ωριμότητας της πράξης και διασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του προτεινόμενου έργου.
Μέσα στην προγραμματική σύμβαση καθορίζονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των συμβαλλόμενων μερών, στο πλαίσιο των οποίων ο Δήμος Κιμώλου, μεταξύ άλλων, οφείλει να διασφαλίσει τη λειτουργία του έργου μετά την ολοκλήρωσή του, είτε αναλαμβάνοντας ο ίδιος τη λειτουργία του, είτε αναθέτοντας αυτή σε τρίτο φορέα.
Από την άλλη πλευρά, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναλαμβάνει την ωρίναση του έργου (έλεγχος πληρότητας, θεώρηση ή σύνταξη μελετών και λήψη αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων), την οργάνωση και το σχεδιασμό της υλοποίησης, να συντάξει το τεχνικό δελτίο για το έργο και να το υποβάλει, σε συνεργασία με το Δήμο, προς χρηματοδότηση στην ανοικτή πρόσκληση του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.
Επιπλέον, θα αναλάβει την κατάρτιση των τευχών δημοπράτησης, τη διενέργεια των διαγωνισμών, την αξιολόγηση των προσφορών, την επιλογή αναδόχων και την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, καθώς επίσης τη διαχείριση και επίβλεψη υλοποίησης του έργου.
Τέλος, το ΓΠΑ-ΕΛΚΕ καλείται να παραλάβει το έργο στο σύνολό του και να το παραδώσει στον Δήμο Κιμώλου σε πλήρη λειτουργία και με πλήρη τεχνική και οικονομική τεκμηρίωση.
Η διάρκεια της σύμβασης αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και λήγει με την ολοκλήρωση του έργου και την παράδοσή του σε πλήρη λειτουργία από το φορέα υλοποίησης στον κύριο του έργου.
Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και Δήμαρχος Κιμώλου, κ. Κωνσταντίνος Βεντούρης, πρότεινε προς τα μέλη την έγκριση της συμμετοχής του Δήμου στην προτεινόμενη πράξη, καθώς «δημιουργεί αδιαμφισβήτητα κοινωνικά, οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη για την Κίμωλο και τον Δήμο».
Πηγή : https://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου