24 Φεβ 2022

Μέσα πολιτικής προστασίας σε κάθε νησί Πρόβλεψη για χρηματοδότηση της προμήθειας μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»


Mε απόφασή της η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου και με αφορμή την εκκίνηση του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας, ζητά να υπάρχουν σε κάθε νησί μηχανήματα που θα μπορούν να ανταποκρίνονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. 

 Έχοντας νωπές ακόμη τις «πληγές» που άφησε στα νησιά η ιδιαίτερης σφοδρότητας κακοκαιρία «Ελπίδα» που έφερε μεγάλα προβλήματα λόγω έντονων χιονοπτώσεων κατά τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου, η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου με απόφαση – παρέμβασή της προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, ζητά να προβλεφθούν οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», το οποίο αναμένεται να χρηματοδοτήσει την προμήθεια μηχανημάτων έργου για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στους ΟΤΑ της χώρας. 

 Το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ»

 Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα αντλήσει πόρους από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οποίο, μεταξύ άλλων, θα δώσει τη δυνατότητα σε Δήμους και Περιφέρειες της χώρας να αντλήσουν πόρους, για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων έργου (λ.χ. JCB, γκρέιντερ, μηχανικά σάρωθρα, μπουλντόζες, γερανοφόρα, καλαθοφόρα κλπ τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών), αλλά και για την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων και εξοπλισμού έγκαιρης προειδοποίησης και καταγραφής δεδομένων, για κινδύνους πολιτικής προστασίας. 

 Στο πλαίσιο αυτό, ο αρμόδιος Υπουργός με σχετικό έγγραφό του κάλεσε τις Περιφέρειες της χώρας να καταγράψουν τις ανάγκες τους, οι οποίες με τη σειρά τους ζήτησαν αντίστοιχη ενημέρωση από τους Δήμους ευθύνης τους.

 Τέσσερις άξονες εξειδίκευσης για τα νησιά του Ν. Αιγαίου

 Στο πλαίσιο της σταδιακής προετοιμασίας για το άνοιγμα του προγράμματος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε ομόφωνα να ζητηθεί εξειδίκευση του προγράμματος για το νησιωτικό χώρο. 

 Ειδικότερα, όπως εξήγησε κατά την εισήγηση του θέματος ο Γραμματέας της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, κ. Πόκκιας Γεώργιος, η Ένωση αιτείται το Υπουργείο να προβλέψει τις ανάγκες των νησιών, με βάση τέσσερις άξονες. 

 Ο πρώτος άξονας, αφορά στην ενίσχυση σε μέσα αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων, ωστόσο όχι σε κεντρικό επίπεδο (π.χ. έδρα Περιφέρειας), αλλά ανά νησί. Σύμφωνα με τον κ. Πόκκια, συνήθως οι κακοκαιρίες συνοδεύονται με έντονους θυελλώδεις ανέμους, οι οποίοι καθιστούν αδύνατη τη μεταφορά μηχανημάτων από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά ή από νησί σε νησί. 

Ως παράδειγμα έφερε το νησί της Άνδρου, που κατά την πρόσφατη κακοκαιρία ζήτησε τη συνδρομή εκχιονιστικού μηχανήματος, το οποίο κατέφτασε μετά από δύο ημέρες κακοκαιρίας. Ως εκ τούτου, η ΠΕΔ ζητά για την περίπτωση τουλάχιστον των νησιών, τα μηχανήματα έργου να βρίσκονται σε κάθε νησί, ώστε να αντιμετωπίζεται άμεσα η όποια ανάγκη και να μην απαιτείται μεταφορά μηχανημάτων, καθώς αυτή καθίσταται αδύνατη σε ορισμένες περιπτώσεις.

 Ο δεύτερος άξονας των αιτημάτων της ΠΕΔ αφορά στην πρόβλεψη ενός μίνιμουμ αριθμού μηχανημάτων για κάθε νησί, μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ». Τέλος, οι δύο επόμενοι άξονες, αφορούν αφενός στην πρόβλεψη για προσλήψεις χειριστών μηχανημάτων, θέσεις οι οποίες είναι απόλυτα αναγκαίες για κάθε Δήμο και αφετέρου στην εκπαίδευση των χειριστών αυτών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. 

 Αναφερόμενος στην κακοκαιρία «Ελπίς», ο κ. Πόκκιας τόνισε, πως «αυτή η έντονη κακοκαιρία, οι χιονοπτώσεις που είχαμε δεκαετίες να τις δούμε, μπορεί μεν να δημιούργησαν μία εικόνα σε κάποιους ευχάριστη, αλλά είναι και γεγονός ότι δημιούργησαν και τεράστια προβλήματα, αποκλεισμούς χωριών, διακοπές ηλεκτροδοτήσεων. Συζητάμε ξανά και ξανά ότι η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα ως αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στα νησιά ζητήματα που έχουν να κάνουν με αυτή τη διαχείριση».

 Όπως σημείωσε, «η εισήγηση επί του θέματος έχει να κάνει με την ενίσχυση των νησιών μας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης βάσει των τεσσάρων παραπάνω αξόνων», καθώς κατά κοινή παραδοχή, τα φαινόμενα από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης θα επανέρχονται αρκετά συχνά και τα νησιά οφείλουν να βρίσκονται προετοιμασμένα. 

 Πρώτη πρόβλεψη για κατανομές σε κεντρικό επίπεδο 

 Έπειτα από το σχόλιο του Δημάρχου Θήρας, κ. Αντώνη Σιγάλα, πως ο ίδιος έχει απαντήσει στο αίτημα του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, αναφορικά με τις ανάγκες του Δήμου σε μηχανήματα έργου, ο κ. Πόκκιας διευκρίνισε, πως το αίτημα της ΠΕΔ αφορά στο να προβλεφθεί η εγκατάσταση των σχετικών μηχανημάτων ανά νησί, δεδομένου ότι οι πρώτες πληροφορίες που έλαβε θέλουν η κατανομή να γίνεται σε κεντρικό επίπεδο. 

Ως εκ τούτου, η Ένωση οφείλει να προλάβει μία κατανομή, η οποία θα προβλέπει να υπάρχουν οχήματα, παραδείγματος χάριν στα δύο κεντρικά νησιά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου (Σύρος και Ρόδος) και τα οποία θα πρέπει να μετακινούνται σε άλλα νησιά, προκειμένου να καλύψουν έκτακτες ανάγκες. 

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...