Μία νέα μέρα “ξημερώνει” για τους λάτρεις της πεζοπορίας στο νησί της Σίφνου. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η πρόθεση για σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Σίφνου και ΥΠΕΝ για την υλοποίηση του υποέργου 1 της πράξης «Αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών του Δήμου Σίφνου», που θα προταθεί για υπαγωγή στο έργο «SUB1a. Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας». Έτσι, η Σίφνος θα γίνει ένα ακόμα νησί, που θα έχει οργανωμένα μονοπάτια, για να φιλοξενήσει τους απανταχού πεζοπόρους, είτε κατοίκους, είτε επισκέπτες του νησιού. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παραβρέθηκε η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, ενώ η πρόεδρος της Κοινότητας Απολλωνίας, Αικατερίνη Θεολόγου και ο πρόεδρος της Κοινότητας Αρτεμώνα, Θωμάς Τσίπης, απουσίασαν αν και κλήθηκαν.
Η δασοτεχνική μελέτη
Αρχικά έγινε συζήτηση για τη δασοτεχνική μελέτη που εκπονήθηκε, χωρίς δαπάνη για το Δήμο Σίφνου, από την “Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτια της Ελλάδας/Paths of Greece”, με τίτλο: «Διάγραμμα Ύλης, Συντήρησης, Σήμανσης & Ανάδειξης Περιηγητικών Διαδρομών στο Δήμο Σίφνου», η οποία και έγινε αποδεκτή και παρελήφθη από την Οικονομική Επιτροπή του νησιού. Η πρόεδρος, εισηγούμενη το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, έθεσε υπόψη των μελών τη δασοτεχνική μελέτη που εκπονήθηκε. Συγκεκριμένα έκανε παρουσίαση των βασικών σημείων της μελέτης και αναφέρθηκε στο αντικείμενο και στο σκοπό της, ο οποίος αναλυτικά περιγράφεται όπως παρακάτω:
“Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη και η προβολή δικτύου πεζοπορικών διαδρομών στο νησί της Σίφνου, με κριτήριο τις βέλτιστες εθνικές και διεθνείς πρακτικές πεζοπορίας, ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή επιτυχία στην προσέλκυση επισκεπτών – πεζοπόρων αλλά και ταυτόχρονα, εκπαιδευτικό - φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα. Οι σχεδιαζόμενες πεζοπορικές διαδρομές, με την καταγραφή και τη βελτίωση της βατότητάς τους και την κατάλληλη σήμανση, θα αποτελέσουν κύριο στοιχείο της ανάδειξης του τοπικού πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος της Περιοχής. Το σύνολο των προτεινόμενων έργων θα αποτελέσει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, με το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και εναρμονισμένη στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, με το υφιστάμενο τοπίο”.
Η ενημέρωση των κατοίκων και των πεζοπόρων
Απαραίτητη για την ορθή λειτουργία των πεζοπορικών διαδρομών κρίνεται η ενημέρωση των κατοίκων αλλά και των πεζοπόρων – επισκεπτών, καθώς και ο τακτικός έλεγχος του δικτύου. Το παρόν διάγραμμα ύλης περιλαμβάνει ως παραδοτέα, σχέδιο δικτύου πεζοπορικών διαδρομών, προτάσεις βελτίωσης βατότητας των ανωτέρω διαδρομών όπου αυτό κριθεί απαραίτητο καθώς και προτάσεις σήμανσης των πεζοπορικών διαδρομών.
Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, η πρόεδρος τόνισε ότι με τη μελέτη που εκπονήθηκε δεν προτείνεται η εκ νέου χάραξη πεζοπορικών διαδρομών και ότι οι όποιες επεμβάσεις βελτίωσης και σήμανσης θα πραγματοποιηθούν σε παλαιά υπάρχοντα μονοπάτια και χωματόδρομους. Είπε ακόμα ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, το δίκτυο έχει στηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συμπληρώσει το υφιστάμενο σηματοδοτημένο δίκτυο, αλλά και να ευνοήσει μελλοντική προσθήκη και άλλων διαδρομών πεζοπορίας, με απώτερο στόχο οι πεζοπόροι να μπορούν να πεζοπορήσουν σε νέα μονοπάτια, τα οποία δίνουν πρόσβαση σε άγνωστα σημεία της περιοχής και σε σημεία ενδιαφέροντος που έχουν λησμονηθεί. O αντιδήμαρχος, Γεώργιος Κ. Γεωργούλης ανέφερε ότι, κατά τη γνώμη του, θα έπρεπε να ζητηθεί μεγαλύτερο ποσό για το υποέργο 1 και μικρότερο για το υποέργο 2.
Αντικείμενο του έργου
Αντικείμενο του έργου είναι η ανάδειξη και η βελτίωση της βατότητας δικτύου πεζοπορικών διαδρομών μέσω συγκεκριμένων προτεινόμενων παρεμβάσεων. Το σύνολο των προτεινόμενων έργων θα αποτελέσει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, με το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και εναρμονισμένη στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, με το υφιστάμενο τοπίο. Η εκτέλεση του ως άνω έργου θα πραγματοποιηθεί με ήπιες παρεμβάσεις, με γνώμονα τη διαφύλαξη, προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία, αποκατάσταση και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου και με στόχο τη δημιουργία ρεύματος επισκεπτών, με οικολογικές και αισθητικές ευαισθησίες, που αναζητούν μέρη και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλους.
Τι περιλαμβάνει το έργο
Το έργο περιλαμβάνει την εκτέλεση των παρακάτω επιμέρους εργασιών:
• Βελτίωση της βατότητας των διαδρομών. Περιλαμβάνονται οι εργασίες καθαρισμών λίθων και βλάστησης σε όλες τις διαδρομές που περιγράφονται παραπάνω και εμφανίζονται στους πίνακες των προμετρήσεων. Επιπλέον, περιλαμβάνονται οι εργασίες διαπλάτυνσης και άρσης καταπτώσεων όπου απαιτείται. Σήμανση των διαδρομών με σήματα χρώματος, με πινακίδες κατεύθυνσης, θέσης υποδοχής, και ενημέρωσης
• Σήμανση των διαδρομών με σήματα χρώματος, με πινακίδες κατεύθυνσης, θέσης υποδοχής, και ενημέρωσης
• Κατασκευή τεχνικών έργων προς εξομάλυνση των απότομών κλίσεων, βελτίωσης της βατότητας και αύξηση της ασφάλειας.
Για την συντήρηση των διαδρομών θα χρησιμοποιηθούν παραδοσιακές χειρωνακτικές τεχνικές και εργαλεία όπως είναι η χρήση τσάπας, αξίνας, βαριάς κ.λπ. Τα υλικά εκσκαφής δεν θα διασκορπίζονται στα κατάντη, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ή την συντήρηση των μονοπατιών καθώς και των διαπλατύνσεων ή χώρων ανάπαυσης. Επίσης δεν θα γίνει χρήση χημικών ουσιών για τον έλεγχο της βλάστησης στα μονοπάτια.
Προϋπολογισμός και χρονοδιάγραμμα
Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση του έργου «Αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών του Δήμου Σίφνου» ανέρχεται στο ποσό των 318.473,76 ευρώ.
Η διάρκεια της παρούσης σύμβασης αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και ορίζεται σε 18 μήνες. Σε περίπτωση εκτάκτων συνθηκών η εκτέλεση της σύμβασης μπορεί να παραταθεί με τους ίδιους όρους για ένα (1) έτος ακόμη μετά από αίτηση του Δήμου Σίφνου, σχετική γνώμη της Επιτροπής Επίλυσης Διοικητικών Διαφορών και απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τα έργα θα εκτελούνται σύμφωνα με ετήσια προγράμματα που θα συντάσσονται από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία και θα εγκρίνονται συμφωνά με τα αναφερόμενα στο άρθρο 5 του Π.Δ/τος 437/81, που ισχύουν και για τη θεώρηση και έγκριση των μελετών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου