Σ. Γαρδέρης: "Η απόφαση που πάρθηκε ήταν συλλογική και με την ενεργή συμμετοχή του κόσμου"
Δυναμική συμμετοχή από όλους τους φορείς και τους κατοίκους της Κύθνου και "ανάχωμα" στην πρόθεση τοποθέτησης Αιολικού Σταθμού στο νησί. Συγκεκριμένα, στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου 2024, ο Δήμος Κύθνου γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά ως προς τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Συνολικής Εγκατεστημένης Ισχύος 69ΜW και Αποδιδόμενης 50ΜW» στη Κύθνο, της εταιρείας ΑΙΟΛΟΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.».
Σ. Γαρδέρης: "Προσπαθούμε με την απόφασή μας να καθυστερήσουμε όσο γίνεται τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων"
Ο δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης, μίλησε για αυτή την ιστορική και ομόφωνη απόφαση, που θα προσπαθήσει να εμποδίσει την δημιουργία Αιολικού Πάρκου στο νησί. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, ότι, "η απόφαση που βγήκε ήταν συλλογική και με την ενεργή συμμετοχή του κόσμου στη διαβούλευση που υπήρχε. Εναντιώθηκε όλος ο κόσμος σε ότι αφορά στο κομμάτι της τοποθέτησης και εμείς προχωράμε και νομικά ώστε να καλύψουμε και να αιτιολογήσουμε την απόφασή μας και τον λόγο που δεν θέλουμε να πραγματοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο. Το να πεις ένα όχι, δεν λέει τίποτα, αν δεν το έχεις καλύψει νομικά και με όλες τις παραμέτρους και τα ανάλογα επιχειρήματα. Εμείς συνεχίζουμε και έχει συσταθεί μία ομάδα, η οποία θα επιμεληθεί όλη αυτή την προσπάθεια για την μη τοποθέτηση. Προς το παρόν δεν ξέρουμε τι μέλει γενέσθαι, περιμένουμε να δούμε τις γνωμοδοτήσεις και των άλλων υπηρεσιών και τις αδειοδοτήσεις κάποιων άλλων, για να δούμε τι θα αποφανθούν και εκείνοι και βάσει αυτού θα προχωρήσουμε ανάλογα."
Σε ότι αφορά το στάδιο που βρίσκεται η τοποθέτηση και αν έχει ξεκινήσει κάτι στο νησί από την εταιρία που το έχει αναλάβει, ο κ. Γαρδέρης, τόνισε, ότι "αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων, αυτό θεωρώ ότι χρονικά, θα διαρκούσε τουλάχιστον ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί. Εμείς προσπαθούμε με την απόφασή μας να καθυστερήσουμε όσο γίνεται τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων. Ο νομικός μας παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και αναλόγως με το ότι νεότερο προκύψει, θα πράξουμε τα δέοντα."
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Κύθνου, "Σύσσωμο το Δημοτικό συμβούλιο συνεργάστηκε αρμονικά και πήραμε μια ιστορική απόφαση για το νησί μας. Τα χρονικά περιθώρια που είχαμε στην διάθεση μας ήταν πολύ περιορισμένα. Η Τεχνική Υπηρεσία όμως δούλεψε επίμονα και αποτελεσματικά και ως εκ τούτου γρήγορα αποκτήσαμε πλήρη εικόνα για το ζήτημα. Ταυτόχρονα, αναζητήσαμε δικηγόρο εξειδικευμένο στα συγκεκριμένα θέματα, με εμπειρία και με άρτια νομική κατάρτιση. Ο δικηγόρος συνέταξε έκθεση αντιρρήσεων η οποία επισυνάπτεται στην Απόφαση του Δ.Σ.. Οι αντιρρήσεις μας αποτελούνται από 79 σελίδες επιχειρημάτων που εξηγούν γιατί γνωμοδοτούμε αρνητικά επί της συγκεκριμένης ΜΠΕ."
Παράλληλα τόνισαν, ότι κομβικό ρόλο έπαιξε η ψήφιση του προϋπολογισμού για να μη κολλήσει το θέμα με την ανάθεση σε δικηγόρο. Χαρακτηριστικά ανέφεραν, ότι "για να ολοκληρωθεί η ανάθεση στον δικηγόρο προϋπόθεση ήταν να υπάρχει ψηφισμένος προϋπολογισμός. Η οικονομική μας υπηρεσία και η αρμόδια αντιδήμαρχος συνέταξαν έναν άρτιο προϋπολογισμό που εγκρίθηκε την Πέμπτη από το κράτος. Συνεπώς, παρά το ότι σήμερα λήγει η προθεσμία της Δημόσιας Διαβούλευσης καταφέραμε να είμαστε από τους πρώτους Δήμους στην χώρα που ψήφισε προϋπολογισμό και προλάβαμε τις απαραίτητες και δεσμευτικές ημερομηνίες. Ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου Κύθνου, κ.Τρύφωνας Κόλλιας θα υποβάλλει το κείμενο των αντιρρήσεων μας στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο του Υπουργείου Ενέργειας καθώς η Δημόσια Διαβούλευση για το σχετικό ζήτημα λήγει σήμερα."
Η Επιτροπή Αγώνα
Την ίδια στιγμή, συστάθηκε Επιτροπή Αγώνα που θα συντονίσει και θα οργανώσει περαιτέρω τις δράσεις του Δήμου Κύθνου. Η Επιτροπή αποτελείται από τον δήμαρχο, Σταμάτη Γαρδέρης ως πρόεδρο και με μέλη τον δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της μειοψηφίας, Κωνσταντίνο Φιλιππαίο, τον έπαρχο Κέας - Κύθνου, Γεώργιο Μαρτίνο, τον υπάλληλο της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Κύθνου, Γεώργιο Ηλιού, τον πολιτικό μηχανικό, πρώην δήμαρχο Κύθνου, Αντώνη Ζαμπέτα, την εκπρόσωπο του Συνδέσμου Δρυοπιδέων, Μαριέττα Γεωργούλη και τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Κυθνίων, Ερωτόκριτο Παυλάτο.
Η Επιτροπή τονίζει, ότι: "Μπροστά μας έχουμε έναν δύσκολο αγώνα που αφορά το μέλλον του τόπου μας. Με ενότητα, ομοψυχία και αποφασιστικότητα ξεκινάμε τη μάχη των μαχών. Σήμερα λήγει η προθεσμία κατάθεσης απόψεων στην Δημόσια Διαβούλευση. Μαζικά οι Θερμιώτες και όσοι αγαπούν το νησί μπορούμε να μπούμε στο αντίστοιχο site και να γράψουμε γιατί είμαστε ενάντια στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών."
Οι λόγοι της άρνησης
Η αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου Κύθνου στο πλαίσιο της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον Αιολικό Σταθμό, στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες παραμέτρους, κάποιες εκ των οποίων είναι:
Η αντίθεση της προτεινόμενης οδοποιίας (πρόσβασης και εσωτερικής) στο άρθρο 24 του Συντάγματος δια του οποίου προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον και επιτάσσεται ο ορθολογικός χωροταξικός σχεδιασμός, ουσιώδες στοιχείο του οποίου είναι το οδικό δίκτυο.
Η παράβαση της αρχής του ήπιου ενεργειακού συστήματος των νησιών.
Η παραβίαση των διατάξεων του Δασικού Κώδικα ως προς τις προδιαγραφές κατασκευής δασικών οδών Γ’ Κατηγορίας.
Η αντίθεση – ασυμβατότητα του υπό κρίση έργου με το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η αντίθεση του υπό κρίση έργου με το Προεδρικό Διάταγμα, όπου η Κύθνος ορίζεται ως Τόπος Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους.
Η παράβαση του άρθρου 19 του ν. 1650/1986 περί προστασίας καταφυγίων άγριας ζωής.
Η ανυπαρξία αξιολόγησης των επιπτώσεων του υπό κρίση έργο στις υφιστάμενες ξερολιθιές, οι οποίες έχουν ενταχθεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Όπως και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Κύθνου είναι οι ξερολιθιές (οι λεγόμενες και πεζούλες ή λουρίδες ή αιμασιές). Ολόκληρο το νησί της Κύθνου είναι γεμάτο με ξερο
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου