15 Μαΐ 2024

Δήμοι και Περιφέρειες: Ξυπόλυτοι στις φλόγες και το 2024


Είναι κυρίως θέμα τύχης το να μην γίνει πυρκαγιά κι έχουμε καταστροφή, ας μην κοροϊδευόμαστε», δηλώνει Περιφερειάρχης στους Data Journalists. 
«Δίκιο έχει, απόλυτο δίκιο…», συμφωνεί μαζί του ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ. Το μέσο ποσό για κάθε Δήμο είναι περίπου 80.000 ευρώ και από την πλειοψηφία των τοπικών φορέων θεωρείται ανεπαρκέστατο 

– Μόλις 3 εκατ. ευρώ αύξηση από την κυβέρνηση σε σχέση με το καταστροφικό 2023. Γρ. Κωνσταντέλλος (α’ αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ και δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης) στους Data Journalists: 

«Πέρυσι στον Δήμο πήραμε για την αντιπυρική 90.000 ευρώ από την κυβέρνηση, όμως μας κόστισε πάνω από 1 εκατ. – Λεφτά για την φετινή αντιπυρική περίοδο δεν έχουν έρθει έως τώρα από το κράτος». Εκπρόθεσμο το ΤΑΙΠΕΔ: Κανένας από τους 12 διαγωνισμούς που τρέχουν και σχετίζονται με την πυροπροστασία της χώρας δεν ήταν παραδοτέος με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

 Άκρως ανησυχητικά τα τελευταία στοιχεία: Ήδη από Ιανουάριο – Απρίλιο 2024 έχουν καεί 10.000 στρέμματα – Αρνητικό ρεκόρ από το 2006, με τον μέσο όρο στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου κάθε χρονιάς την τελευταία 20ετία να είναι τα 1.839 στρέμματα.Το 2010 ήταν η τελευταία «καλή» χρονιά για τα δάση της Ελλάδας. Σε 12 μήνες κάηκαν 64.000 στρέμματα, τα λιγότερα από κάθε άλλο έτος της τελευταίας 15ετίας, με το αρνητικό ρεκόρ να καταγράφεται το 2023 με 1,8 εκατ. στρέμματα. 

 Η αντιπυρική περίοδος για το 2024 ξεκίνησε την Πρωτομαγιά και θα διαρκέσει μέχρι την 31η Οκτωβρίου. Μέχρι την έναρξή της, δηλαδή στο α’ τετράμηνο του έτους που θεωρείται και το πιο «ακίνδυνο» για πυρκαγιές, ήδη έχουν καεί 10.000 στρέμματα, το 1/6ο συγκριτικά με ολόκληρο το 2010. Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ από το 2006, με τον μέσο όρο στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου κάθε χρονιάς την τελευταία 20ετία να είναι τα 1.839 στρέμματα.Οι πρώτες ενδείξεις είναι ανησυχητικές, αφού σύμφωνα με το EFFIS του Copernicus και της ΕΕ, κατά μέσο όρο η Ελλάδα πλήττεται κάθε έτος από 56 μεγάλες πυρκαγιές (με καταστροφές άνω των 300 στρεμμάτων). 

Φέτος μετράει κιόλας 9. Το κεντρικό ερώτημα για τη νέα αντιπυρική περίοδο είναι αν οι αδυναμίες και τα λάθη που στοίχισαν πέρυσι, στην πιο καταστροφική χρονιά από το 2007, διορθώθηκαν. Τα όσα έχουν γίνει κι ανακοινωθεί έως τώρα δεν προκαλούν αισιοδοξία. Φαίνεται να υπάρχουν ακόμα οι ίδιοι αδύναμοι κρίκοι στην αλυσίδα πυροπροστασίας. Φέτος η μάχη θα δοθεί με τα περσινά «όπλα» από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, ενώ πολλά θα κριθούν από την ταχύτητα του ΤΑΙΠΕΔ για τα έργα στα δάση και κυρίως από τους Δήμους. Τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά.

 Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την τελευταία εβδομάδα Απριλίου το πρόγραμμα πολιτικής προστασίας «Αιγίς», συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ, όμως οι προμήθειες σε «βαρύ» εξοπλισμό θα ξεκινήσουν από το 2025 και μετά. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας παραδέχτηκαν ότι θα πρόκειται για μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο στην οποία θα δοθεί μάχη, με τις κλιματικές συνθήκες να μην ευνοούν ήδη. Η έρευνά μας επικεντρώθηκε στις Περιφέρειες, τους Δήμους αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ που θα είναι και τα «κλειδιά» για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Όμως, τα προβλήματα είναι πολλά. 

Πηγή : https://www.datajournalists.co.

to synoro blog

1 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...