12 Απρ 2017

“Από Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση”

Συνάντηση, με αντιπροσωπεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), με επικεφαλής τον πρόεδρό της, κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό, είχε ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Πάνος Σκουρλέτης.
Κύριο θέμα συζήτησης ήταν το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οικονομικά ζητήματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους. Η ΕΝΠΕ κατέθεσε παρατηρήσεις και προτάσεις για το Σχέδιο Νόμου, καθώς και για άλλα θέματα που απασχολούν τις Περιφέρειες, εκτός του πλαισίου της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Η συζήτηση επεκτάθηκε και στα ζητήματα της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ανταλλαγή απόψεων και τη διατύπωση χρήσιμων επισημάνσεων.
Ριζικές” οι αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση
Η ΕΝΠΕ επέδωσε στον Π. Σκουρλέτη αναλυτικό υπόμνημα με αλλαγές και πρόσθετες διατάξεις για να συμπεριληφθούν στο λεγόμενο «πολυνομοσχέδιο» του Υπουργείου Εσωτερικών («Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) - Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. - Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας και άλλες διατάξεις»)για να συμπεριληφθούν στο πολυσυζητημένο «πολυνομοσχέδιο» του Υπουργείου Εσωτερικών, μιλώντας για αναγκαιότητα να μετεξελιχθεί ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, ώστε να γίνει πράξη η Ελλάδα των Περιφερειών προς όφελος των πολιτών, σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη στη συνάντηση που είχαν σήμερα παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Κ. Πουλάκη.
Ο Υπουργός Εσωτερικών από την πλευρά του προϊδέασε για «βαθιές ριζικές αλλαγές» στην Αυτοδιοίκηση, ενώ προανήγγειλε ότι τον Ιούνιο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα παρουσιάσει τις νομοθετικές προτάσεις της για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης και θ' ακολουθήσει διάλογος με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.
Αξίζει να σημειωθεί, πως, όπως ενημέρωσε ο κ. Π. Σκουρλέτης, το πολυνομοσχέδιο βρίσκεται σήμερα στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) και μετά τις διακοπές του Πάσχα θα εισαχθεί στη Βουλή.
Οι προτάσεις της ΕΝΠΕ αφορούν σε θέματα λειτουργικά των Περιφερειών, προσωπικού, αρμοδιοτήτων διάφορων Υπουργείων καθώς και σε σειρά ρυθμίσεων για δημόσιες συμβάσεις, δαπάνες και τη δημόσια περιουσία, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε ζητήματα που αφορούν τις νησιωτικές Περιφέρειες.
Αγαστή συνεργασία σε διάστημα έντονων διαβουλεύσεων
Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εσωτερικών, επιβεβαίωσε την αγαστή συνεργασία που υφίσταται μεταξύ Υπουργείου και ΕΝΠΕ,σημειώνοντας, πως εντός του διαστήματος των επομένων μηνών, αναμένεται έντονη διαβούλευση, προκειμένου να προχωρήσουν οι αλλαγές, που αφορούν στη λειτουργία των ΟΤΑ.
Αναλυτικά, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε:
«Με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας έχουμε διασφαλίσει μια μόνιμη και τακτική επικοινωνία στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς και ανοιχτού διαλόγου. Στην σημερινή μας συνάντηση εστιάσαμε στα θέματα που σχετίζονται με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έρχεται να λύσει πάρα πολλά ζητήματα λειτουργικά, χρήσιμα θέματα που αφορούν το προσωπικό των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ζητήματα που σχετίζονται με τις ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης), ενώ περιλαμβάνει και άλλες πάρα πολύ σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Επίσης, με την ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης κάναμε μια συζήτηση για το μεγάλο θέμα της αναθεώρησης του «Καλλικράτη» και συμφωνήσαμε οι επόμενοι μήνες να είναι μήνες ανταλλαγής απόψεων έτσι ώστε να είμαστε σε θέση περί τα μέσα του χρόνου να προχωρήσουμε σε κάποιες βαθιές, ριζικές θεσμικές αλλαγές του σημερινού θεσμικού πλαισίου που διέπει τους ΟΤΑ.»
Μετά τη συνάντηση προέβη σε δηλώσεις και ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος σημείωσε, πως στόχος της συνεργασίας αυτής με το Υπουργείο είναι η βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και παραγωγικότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Αγοραστός τόνισε πως το μέχρι στιγμής διαμορφωμένο πλαίσιο του νομοσχεδίου κινείται σε ικανοποιητική τροχιά, αναφορικά με την άρση δυσλειτουργιών του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, τονίζοντας πως η ΕΝΠΕ προχωρά σε προτάσεις για την περαιτέρω βελτίωσή του.
Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Αγοραστού:
«Με το Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε ειλικρινή διάλογο και συζητάμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα γιατί πάντοτε στο μυαλό μας είναι η ποιότητα των υπηρεσιών των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων.
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε σε αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα, σε μια δύσκολη στιγμή, με λιγότερους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους στη διάθεσή μας.
Το πολυνομοσχέδιο αίρει δυσλειτουργίες και «θολούρες» του «Καλλικράτη», περιλαμβάνει διατάξεις που κινούνται σε θετική κατεύθυνση και ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας προτείνουμε σειρά αλλαγών και πρόσθετων ρυθμίσεων προκειμένου να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την παραγωγικότητα των Περιφερειών.
Στη σημερινή συνάντηση συζητήσαμε και για το μεγάλο στοίχημα που είναι η μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, να γίνει πράξη δηλαδή η Ελλάδα των Περιφερειών προς όφελος των πολιτών».
Πηγή : http://www.koinignomi.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...